Ar ateizmas turi ateitį ?

Pradėjo Linas Esu, balandžio 01, 2018, 12:02:17

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

balandžio 01, 2018, 12:02:17 Redagavimas: balandžio 01, 2018, 13:39:53 by Linas Esu
Šiandien perkskaičiau įdomų straipsnį , apie Šariato valstybę , Saudo Arabiją , kuri ateizmą prilygino terorizmui . Beje ji priklauso Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybai , kas mano galva - paradoksas .

Turkijoje , visai nesenai , įdomios švietimo reformos ėmėsi jos ministras . Evoliucijos teoriją pašalino iš šalies viduriniojo mokslo programų . Moksleivius mokys tik kreacionizmą .




Temos klausimai :


1. Ar palaikote tokias iniciatyvas taip/ne (kodėl) ?

2. Ar panašios reformos gresia kai kurioms Europos valstybėms ?

3. Ar norėtumėte , kad jūsų vaikas/ai būtų mokomas/i kreacionizmo , dar nesusipažinus su evoliucijos teorija ?

a.t.sielis

Tu tikras kad tai ne balandžio 1 d. pokštas?

Linas Esu

#2
balandžio 01, 2018, 12:12:08 Redagavimas: balandžio 01, 2018, 23:54:14 by Linas Esu
Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 12:08:57Tu tikras kad tai ne balandžio 1 d. pokštas?
Tikras .... :D :D

a.t.sielis

#3
balandžio 01, 2018, 13:10:08 Redagavimas: balandžio 01, 2018, 16:22:15 by a.t.sielis
Manau, ateizmas turi ateitį, jis niekada visiškai neišnyks, tiesiog jo praeitis yra tamsi, dabartis yra tamsi, ir ateitis yra tamsi.

Skiriu paprastą netikėjimą ir nežinojimą nuo ateizmo - "a+teizmas" reiškia "prieš teizmą". Kas šiaip netiki nėra ateistai. Kas imasi aktyvių veiksmų prieš tikėjimą, tikinčiuosius, Kūrėjo garbinimą - tie yra ateistai.

Religijos kritika nebūtinai yra ateizmas. Religinės sistemos kartais išsigimsta, ir jeigu kažkurios jų ydos kelia žmogui natūralų vidinį pasipriešinimą, tai ne ateizmas. Sakykim, jeigu žmogų kažkoks maistas vimdo, tai nereiškia kad jis prieš maistą ar valgymą apskritai. Jis pats ir nekontroliuoja, nuo ko jį vimdo ar nevimdo - tai tiesiog vyksta.

Yra įvairių sąmonės būsenų, viena iš jų - ateizmas. Ji nėra natūrali, todėl nėra pageidautina ar skatintina. Bet uždrausti jos irgi negali - yra galimybė tokiai sąmonės būsenai, ir kai kuriuose ji pasireiškia. Ar tikinčiųjų daugumos valstybėje drausti ateizmo propagavimą? Žiūrint kur. Apie pačią idėją ir filosofiją žinoti nėra blogai. Jeigu tai tiesiog neteisinga idėja, kokią ji gali padaryti žalą, kai žmogus supranta, kad ji neteisinga? Bet manau, riboti ateizmo propagavimą ir kultivavimą reiktų. Panašiai, kaip reikia paisyti LGBT žmogaus teisių, turėti civilizuotą sistemą kaip tokiems žmonėms gyventi visuomenėje, bet ir nepropaguoti visuomenės mastu LGBT gyvenimo būdo kaip kažkokios siektinos ir sektinos vertybės, taip ir su ateizmu - žmogus gali turėti tokią poziciją ir filosofiją, bet kartu ir suprasti, kad tai nėra super duper pageidaujama vertybė tikinčiųjų daugumos valstybėje, ir kad ji negali turėti lygių raiškos teisių su teizmu.

Visų pirma, ką tikintieji turėtų apgalvoti, tai ne kaip prievarta drausti ateizmą, bet ko trūksta jų religinėje sistemoje, jeigu ji nesugeba būti dvasiškai patrauklesnė ir filosofiškai stipresnė negu ateizmas.

Islamas visais laikais pasižymėjo agresyvia laikysena, tam tikru fanatizmu, todėl savo patrauklumo ir stiprybės trūkumą spręs tokiais metodais.

Kas link evoliucijos teorijos išėmimo iš mokyklų programų, manau, jie yra visiškai teisūs. Nėra reikalo mokyti taip menkai pagrįstos ir didelį ateistinį ar materialistinį užtaisą nuo pat pradžių turinčios spekuliatyvios hipotezės. Teisinga mokyti sukūrimo koncepcijos. Jeigu tikinčiųjų daugumos valstybėje bus mokoma ne sukūrimo koncepcijos, o absurdiškos idėjos, kad viskas esą "bet kaip iš bet ko", "viskas iš nieko", "savaime ir aklai atsirado" - tai būtų panašu į šizofreniją: tikintieji yra įsitikinę kažkuo , bet moko savo vaikus kažko visai priešingo. Evoliucijos idėjoje įsikūnijęs kvailumas ir vaikiškas naivus magiškas mąstymas - "iš nieko atsirado viskas. Informacija pati atsirado, susikūrė, iš nieko".

Manau, Europos valstybėms viskas išsispręs kitaip, natūraliau - ateis laikas kai pats mokslas nuvainikuos evoliucijos teoriją, ir prieis išvados, kad visko pradžioje yra informacijos šaltinis. Prieisim "informacinę" mokslo istorijos fazę. Baigsis tuščios magiškumo viltys. Įsijungs sveikas protas. Europietiško tipo mokslas evoliucionuoja nuo viduramžių alchemiško mąstymo, visiškų tų laikų svaigulių ir kliedesių, barbarizmo, vis dar neišlipo iš to.

Jeigu turėčiau vaikų, tai iš viso neleisčiau jų į barbarišką pasaulietinę mokyklą, nes ten tiek daug absurdų vyksta, kad stebėtina, kaip iš ten žmonės išeina ir dar geba normaliai funkcionuoti. Nors, kai pagalvoji, visi išeina psichologiškai sužaloti, ir tęsia psichologiškai sužalotą gyvenimą. Todėl pvz. ir sakoma, kad Lietuvoje didžiajai daugumai žmonių reikalinga psichologų pagalba, daug psichologinių sutrikimų yra visuomenėje.

Manau, evoliucijos idėją pristatant vaikams reikia skirti nemažai laiko ir dėmesio, paaiškinant jos trūkumus ir nepagrįstumą.

vytra

#4
balandžio 01, 2018, 16:23:08 Redagavimas: balandžio 01, 2018, 16:26:38 by vytra
Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 13:10:08Religijos kritika nebūtinai yra ateizmas. Religinės sistemos kartais išsigimsta.
- taip, sakykim reformatai nebuvo ateistai.

- taip, sakykim ateistų religija (antireligija) irgi karatais išsigimsta iki fanatiškų bandų, pavadinimu "karingasis ateizmas".

- mokslas ir mokyklos privalo likti "pasaulietiškos", be jokių religijų ar antireligijų (ateizmo).


p.s.
.. garsiausi pasaulio fizikai kažkur apie 1980 metus pasirašė kreipimąsi, kuriame atsiriboja nuo ateizmo ir kitų religijų mėginimų savo dogmas rišti prie mokslo.


:(

a.t.sielis

Citata iš: vytra  balandžio 01, 2018, 16:23:08- mokslas ir mokyklos privalo likti "pasaulietiškos", be jokių religijų ar antireligijų (ateizmo).
Nemanau. Pvz. jeigu Lietuvoje yra 80 proc. katalikų, tai ir 80 proc. mokyklų turi būti katalikiškos, ir nemokyti nieko prieš katalikų doktriną. Nereikia tos painiavos ir chaoso, kažkokio išgalvoto pasaulietiškumo. Jeigu tu pasaulietis, tai būk pasaulietis, jeigu tikintysis - būk tikintysis.

Valstybė, su savo sau naudingu visuotiniu privalomu mokymu, yra tiesiog tironija ir viską iškraipo. Sistema gamina sistemos vergus, sistemos sraigtelius sau.

O apie mokslą galima taip pasakyti: saulė šviečia visiems vienodai, maistą valgo ir virškina visi vienodai, ir t.t. ir pan. Tai natūralūs, savaime neutralūs ir universalūs dalykai, ir tam nereikia jokių "pasaulietiškumo" koncepcijų. Fizikai tyrinėja šviesos bangas, elektrą ar dar kažką - puiku, gali ateiti į mokyklą ir papasakoti ką jie daro, tiek kiek juos tos mokyklos sąmoningai įsileis. Nereikia leisti bepročiams technologams per daug įsijausti. Ne jie pagamino saulę, ir ne jie pagamino gamtą. Gamta yra iš tikro universali ir naudinga visiems savo vaikams, o tie nenaudėliai tik bando ja pasinaudoti.

vytra

#6
balandžio 01, 2018, 17:18:33 Redagavimas: balandžio 01, 2018, 17:24:54 by vytra
Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 16:42:12Nereikia leisti bepročiams technologams per daug įsijausti.
- ši idėja labai sena, bet praktiškai nerealizuojama. Atominė bomba sukurta ir niekaip nepavyksta sukontroliuoti, cheminiai biotoksinai sukurti ir net išsprūdo iš kontrolės visai, biologinis ginklas sukurtas ir miršta milijonai nuo jo sukelto vėžio, ir t.t.

Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 16:42:12Nereikia tos painiavos ir chaoso, kažkokio išgalvoto pasaulietiškumo. Jeigu tu pasaulietis, tai būk pasaulietis, jeigu tikintysis - būk tikintysis.
- čia tamsta kažką painiojate, Lietuvių kalboje "pasaulietiškos mokyklos" nereiškia kažkokių netikėjimų/filosofijų. Tai neutralios mokyklos visiems Lietuvos piliečiams, visų neutralių mokslų, kurie nepriklauso nuo jokių pažiūrų. Šiame kontekste gerai tiktų supažindint su visomis religijomis ir su visomis ateizmo formomis, o pasirinkę katalikybę, galėtų netrugdomai gilintis neniekindami kitų. Dievas yra vienas, bet net Kristus pasirinko 12 apaštalų apšviesti savo veiklai. Taip pat kitos religijos papildo sampratą apie Dievą.




a.t.sielis

Tai aš ir sakau, neutralios mokyklos yra išgalvotas reikalas. Jeigu žmogus katalikas, kodėl turėtų eiti į kažkokią neutralią mokyklą?

Visa tai farsas, veidmainystė.

Kas sukūrė neutralią mokyklą? Kam jos naudingos? Kokią naudą ir gyvenimo kryptį duoda ją lankančiam žmogui?

TinSoldier

Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 16:42:12Nemanau. Pvz. jeigu Lietuvoje yra 80 proc. katalikų, tai ir 80 proc. mokyklų turi būti katalikiškos, ir nemokyti nieko prieš katalikų doktriną.
Tai tu dar pamėgink įsivaizduoti, kiek procentų žmonių norėtų gyventi tavo ultra fanatiškoje pseudoutopinėje visuomenėje. Absoliuti dauguma katalikų nėra galutinai nupušę ir tikrai nesutiktų su tokia tavo fantazija. Jau nekalbant apie tai, ką tu esi kitose temose dėstęs apie savo įsivaizduojamą tobulą visuomenę.

Tai kaip tada, vis tiek per prievartą turėtų būti naikinamas sveikas protas?

vytra

Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 17:26:59Kas sukūrė neutralią mokyklą? Kam jos naudingos? Kokią naudą ir gyvenimo kryptį duoda ją lankančiam žmogui?
- kokią kryptį turi matematika? o kokią kryptį turi fizika? ar yra ateistinė elektra? o gal krikščioniška mechanika?

p.s.
.. Dabar vykstančios tikybos pamokos mokyklose veikia priešingai. Veikia priešingai dėl persistengimo, kada nesant paruoštų teologų,  etatus užėmė buvę ateistai ar bendrai bedieviai. Jie taip papasakoja ką nors, tai tik košmaras.


:(


a.t.sielis

#10
balandžio 01, 2018, 19:55:17 Redagavimas: balandžio 01, 2018, 20:07:40 by a.t.sielis
TinSoldieri, kur čia matai prievartą? Kas yra mokyklos? Vietinės savivaldos (t.y. vietinių gyventojų) įsteigtos švietimo įstaigos. Tai štai, katalikai galėtų steigti savo mokyklas, jeigu jų yra 80 proc., 80 proc. mokyklų sudarys katalikų įsteigtos. Kiti 20 proc. atitinkamai. Jeigu kas nors, sakykim, ateistas, leistų savo vaikus į ateistų įsteigtą mokyklą.

Visi patenkinti, jokio chaoso ir painiavos.

Dabar daug painiavos. Bet tu teisus, painiava yra dėl to, kad didžioji dauguma yra "nenupušę", ir patys viską taip šizofreniškai organizuoja. Jie lygtai tiki kažkuo, lygtai netiki, lygtai tiki ir materialistais mokslininkais, ir dvasiniais dalykais. Chaosiukas.

Citata iš: vytra  balandžio 01, 2018, 19:48:18- kokią kryptį turi matematika? o kokią kryptį turi fizika? ar yra ateistinė elektra? o gal krikščioniška mechanika?
Tie dalykai neutralūs, bet klausimas į kokią švietimo sistemą jie įstatomi. "Pasaulietinė" sistema reiškia, kad šalia tų faktinių neutralių dalykų bus knisamas protas su visokiomis materialistinėmis evoliucinėmis idėjomis ir pan. "Pasaulietinėje" sistemoje bus drumstas vanduo, ir visokių kvailysčių grūdimas į galvas.

Pridurčiau tai, kad technologiniai mokslai yra skirti eksploatuoti gamtą (materiją), taigi, jų kryptis yra gamtos (materijos) eksploatavimas. Atitinkamai mokomieji ir "užgrūzinami": va, bus tokia ir tokia profesija, darysi tą ir tą, gyvensi taip ir taip. Rodos, taikyti tas technologijas ir taip gyventi yra žmogaus gyvenimo esmė ir prasmė. Fake civilizacija. Realiai nėra civilizuotumo. Ar moko mokyklos civilizuotumo? Toks turėtų būti pirmas klausimas. O antras klausimas: ar moko žmogų pažinti savo prigimtį ir rasti atitinkamą užsiėmimą gyvenime?

vytra

Citata iš: a.t.sielis  balandžio 01, 2018, 19:55:17Tie dalykai neutralūs, bet klausimas į kokią švietimo sistemą jie įstatomi. "Pasaulietinė" sistema reiškia, kad šalia tų faktinių neutralių dalykų bus knisamas protas su visokiomis materialistinėmis evoliucinėmis idėjomis
- ne, todėl kad "evoliucijos hipotezė" nėra įrodyta, o ją "myli" tik ateistai (ateistų mokykla).

p.s.
.. Aš mokyklą baigiau dar CCCP laikais, nebuvo ten jokių "grūdimų" apie evoliuciją. Kiek pamenu, gal tik pora akademinių valandų tam buvo skirta. Niekas nekalbėjo ir nediskutavo tomis temomis, nei mokykloje nei univere nei per TV. Labai nustebau, kai apie 2007 metus pirmą kartą internete sutikau kelis "gyvus" ateistus. Jie įkūrė forumą ir rinko klikus.


:)

a.t.sielis

#12
balandžio 02, 2018, 20:07:06 Redagavimas: balandžio 02, 2018, 20:09:47 by a.t.sielis
Šitie materializmo nuodai veikia panašiai kaip "Novičiok", vienas lašas, pasėta abejonė, netikrumas, ir 80 proc. žmonių gyvenimai eina perniek. (Sutirštinu spalvas, be abejo.)

Lietuvoje viskas vyksta by default, apie diskusijas nėra net kalbos, žmonių protai ant tiek pasyvūs ir silpni, užtenka kad parašyta laikraštyje, delfyje, vadovėlyje kelios eilutės, "partija pasakė, vadinasi tiesa".

Ar teko matyti viešojoje erdvėje alternatyvių idėjų meinstryminiam evoliucionizmui?

Bet čia daugiau kalbu apie praeitį. Šiuo metu kažkaip nepastebiu ir evoliucionizmo lendant į paviršių, vadinasi, visgi "kalnai nuversti", ir priešnuodžiai veikia.

Linas Esu

#13
balandžio 04, 2018, 20:38:46 Redagavimas: balandžio 04, 2018, 21:32:56 by Linas Esu
Nuo katalikų iki islamistų mokymų įstaigų . Embrace stupidity .


idenmeyou

Ateizmo neegzistavimą sulyginčiau su robotų visuomenę. Visada bus skirtingų žmonių, skirtingų pasaulėžiūrų. Vieni tikės vienu, kiti kitu, kiti visai netikės ir tai jų gerbtinas pasirinkimas. Žinoma galima per švietimą, per prievartą, įvairias kitas priemones žmones, didžiules mases priversti kažkuo tikėti, nukreipti kažkokia linkme.

Bet nemaža dalis žmonių prie to priverstinio pasirinkimo viduje visvien maištaus. Jie bus priversti tikėti, bet netikės, abejos arba visiškai atmes.

O variantas, idėja, ateitis kai visi kažkuo tiki primena robotų visuomenę, kuomet pasakė, kad taip yra ir ne kitaip. Nežinau kas turėtų nutikti visuomenei, kad visi taptų ta robotų mase ir prarastų galią vertinti, abejoti.


Aukštyn