9/11 kaltininkai iki šiol nenubausti

Pradėjo Visažinis, rugsėjo 11, 2015, 18:24:38

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Visažinis

Keista, bet didžiausio teroro akto pasaulio istorijoje kaltininkai iki šiol nenubausti, nors ir yra sulaikyti.

Keitėsi prezidentai, valdžios, praėjo jau daugiau negu 14 metų o net teismo jokio nebuvo.

Precedento neturintis įvykis - ne kitaip.

Žiauriausias išpuolis JAV istorijoje: klausimai, kurie iki šiol persekioja ne tik aukų artimuosius

Michaelis Tarmas, specialiai DELFI iš Čikagos: http://www.delfi.lt/news/daily/world/ziauriausias-ispuolis-jav-istorijoje-klausimai-kurie-iki-siol-persekioja-ne-tik-auku-artimuosius.d?id=68977534

Praėjus 14-ai metų nuo 2001 metų rugsėjo 11-ąją JAV įvykdytų teroristinių išpuolių nė vienas iš pagrindinių įtariamųjų nėra nuteistas. Kodėl?

Amerikiečiai 2001 metų rugsėjo 11 dieną įvykdytus teroristinius išpuolius laiko didžiausio masto nusikaltimu šiuolaikinėje šalies istorijoje.

Nepaisant to, praėjus keturiolikai metų nuo tragiškų įvykių, nė vienas iš penkių pagrindinių įtariamųjų, kalinamų JAV Gvantanamo įlankoje, iki šiol nėra nuteistas, įskaitant ir įtariamą išpuolių organizatorių Khalidą Sheikhą Mohammedą.

Ikiteisminis procesas buvo nutrauktas ir pradėtas šimtus kartų.

Prezidentas George'as W. Bushas reikalavo, kad Gvantaname būtų surengtas karinis tribunolas, tačiau kai JAV prezidentu tapo Barackas Obama, jis pareikalavo, kad teismo procesas vyktų įprastame JAV teisme, o vėliau apsigalvojo.

Procesas vėl persikėlė į Gvantanamą, kur buvo įsteigtas karinės komisijos teismas, įsikūręs specialiai įrengtose patalpose, kurias kariškiai vadina „Teisingumo stovykla" (angl. „Camp Justice").

Šis procesas, viena vertus, atskleidė institucijų nekompetentingumą, kartais iš šalies atrodė kaip juodoji komedija, bet jame galima buvo įžvelgti ir nuoširdžias pastangas surengti teisingą teismą.

Kartais atrodo, kad teisiami ne Rugsėjo 11-osios išpuolių organizatoriai ir vykdytojai, bet pati Amerikos teisingumo sistema.

- Kodėl taip ilgai buvo delsiama? Kodėl teismo procesas vyksta priešokiais?


Vienareikšmio atsakymo nėra. Visa tai susiję su politika, neryžtingumu, baime ir pinigais. Taip pat tai susiję su sudėtinga teisingumo sistema, kai neįmanoma nuspręsti, kuriame teisme ir pagal kokius įstatymus turi būti teisiami įtariamieji.

Pateikiame apžvalgą, kokia yra dabartinė situacija, kodėl toks lėtas progresas ir kaip reikalai turėtų klostytis toliau.

- Kas yra pagrindiniai įtariamieji?

Khalidas Sheikhas Mohammedas, žinomas kaip KSM, įtariamas Rugsėjo 11-osios išpuolių organizavimu. Jis gimė Kuveite, JAV įgijo išsilavinimą. KSM yra šios bylos veidas. Kai kurie amerikiečiai jį vadina „al Qaedos" Hanibalu Lekteriu, turėdami omenyje filmo veikėją kanibalą.

Kiti įtariamieji: Ali Abd al-Azizas Ali, kuris, įtariama, buvo KSM leitenantas, Ramzis Binalshibhas, įtariamas tuo, kad buvo tarpininkas tarp O. Bin Ladeno ir teroristų, R. Binalshibho asistentas Mustafa Ahmadas al-Hawsawis ir Waleedas bin Attashas, kuris, įtariama, vykdė kelių savižudžių teroristų mokymus.

- Kokie kaltinimai jiems pateikti?

Kiekvienam jų gresia kaltinimai 2973 žmogžudystėmis - tiek žmonių žuvo per Rugsėjo 11-osios išpuolius, ir daug kitų kaltinimų, įskaitant užgrobimą ir terorizmą. Jei jie bus pripažinti kaltais, jiems gresia mirties bausmė. Kai kuriose JAV valstijose, įskaitant Teksasą, mirties bausmė nėra uždrausta, bet nuo 1963 metų federalinės valdžios įsakymu myriop buvo nuteisti tik trys žmonės, tarp jų Timothy McVeighas, 1995 metais susprogdinęs bombą Oklahomoje ir pražudęs 168 žmones.

Vienas iš neigiamų mirties bausmės aspektų - KSM minėjo, kad būtent apie ją jis ir svajoja. Per vieną iš ikiteisminių procesų, išgirdęs, kad jam gresia mirties bausmė, jis pasakė: „Taip, tai yra būtent tai, ko aš seniai trokštu - tapti kankiniu. Ir aš nuolankiai priimsiu Dievo valią, kurią jūs įvykdysite."

- Koks jų bylos statusas?

Visi penki kali Gvantaname, laukdami bendro proceso specialiame karinės komisijos teisme JAV bazėje Kuboje. Visos penkios bylos yra ikiteisminiame etape, po kurio, teoriškai, turėtų įvykti karinės komisijos teismas. Ikiteisminis etapas, kai vyksta įvairių pareiškimų svarstymai ir atrenkami prisiekusieji, gali užtrukti dar metus ar dvejus.

- Kokie pavyzdžiai parodo, kad procesas kartais labiau panašus į farsą?

Vienas iš pirmųjų ikiteisminių parengiamųjų posėdžių, surengtų 2012 m. gegužę, po to, kai buvo nuspręsta grąžinti bylą į Gvantanamą, greitai virto chaosu. Įtariamiesiems vis nukrisdavo ausinės su vertimu į arabų kalbą, tad vertimas buvo transliuojamas per garsiakalbį, todėl teisėjas ir advokatai buvo priversti šaukti, kad išgirstų vieni kitus.

Vienu metu vienas iš kaltinamųjų ėmė melstis, tad visiems teko 20 minučių laukti. Kitą kartą vienas iš gynybos advokatų pareiškė, kad ieškovės moterys apsirengusios pernelyg atvirais drabužiais ir tai įžeidžia ginamuosius.

Po to gynyba pateikė labai keistą prašymą - pareikalavo, kad teisme būtų garsiai perskaitytas visas 87 puslapių kaltinamasis aktas. Jis buvo skaitomas pustrečios valandos - teko išvardyti visas 2973 teroristinių išpuolių aukas. Proceso Gvantaname transliaciją teatre Niujorke stebėjo daugiau nei trisdešimt Rugsėjo 11-osios išpuolių aukų artimųjų, tačiau beveik visi jie išėjo iš teatro nagrinėjimui dar nepasibaigus.

Neseniai teisėjas laikinai nutraukė ikiteisminius svarstymus, numatytus rugpjūčio mėnesiui, kad tyrėjai galėtų nuodugniau ištirti kaltinimus, esą Federalinis tyrimų biuras mėgino infiltruoti savo šnipus į įtariamųjų gynybos komandą.

<...>

14 metų - tiek laiko bando nuteisti žmones, kurie pagal oficialią versiją kalti dėl didžiausio pasaulio istorijoje ir precedento neturinčio teroro akto.

Teroras

Maza to, kad labai daug klausimu neatsakytu apie pati 9/11 ivyki, tai dar tarsi is zuvusiu zmoniu artimuju tyciojasi 14 metu tirdami uz ka kas kaltas ar nekaltas. Absurdo teatras.

idenmeyou

Čia vienas iš tų atveju jog suprastum, kad kažkas ne taip nereikia būti sąmokslo teorijų gerbėjų. Bet kuriam žmogui šiek tiek paskaičius apie rugsėjo 11 - ąją tampa aišku, jog čia yra daug mįslių. Tos mįslės niekada turbūt ir nebus įmintos.

Aukštyn