Paneigtas „didžiausias fizikos atradimas per 10 metų“

Pradėjo Benamis, vasario 03, 2015, 10:49:02

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Mokslininkai, kurie praėjusiais metais tvirtino danguje aptikę raibulius, susidariusius itin greitai besiplečiant erdvei pirmosiomis akimirkomis po Didžiojo sprogimo, panašu, pripažįsta savo klaidą.

Jų analizuotą signalą iškreipė mūsų pačių galaktikoje skrajojančių kosminių dulkių šviesos emisija.

Tokią išvadą padarė tie patys BICEP2 eksperimento mokslininkai, kurie praėjusių metų kovą džiaugėsi dešimtmečio atradimu.


Kosmoso evoliucija po Didžiojo sprogimo


Jų naujausio mokslinio darbo santrauka trumpam buvo pasirodžiusi oficialioje mokslininkų svetainėje prancūzų kalba, bet po to skubiai pašalinta, rašo BBC.

Ši informacija neturėtų būti viešinama iki kitos savaitės pradžios, kuomet visas darbas
bus patalpintas į publikacijai rengiamų darbų saugyklą „Arxiv". Manoma, kad darbą ketinama publikuoti mokslo žurnale „Physical Review Letters", kur buvo publikuojamos ir kitų BICEP2 tyrimų ataskaitos.

Tai, kad BICEP2 mokslininkai pripažįsta klydę, iš tikrųjų nėra stebinanti naujiena.

Patys mokslininkai neslėpė savo abejonių atradimo tikrumu. Tačiau naujausia publikacija yra svarbi dėl to, kad jos bendraautoriai yra Plancko konsorciumo mokslininkai, dirbantys su Europos kosmoso agentūros palydovu, kuris taip pat ieško panašių infliacijos pėdsakų.

Darbo santrauka trumpam pasirodė būtent šio palydovo mokslininkų svetainėje.

Daug atgarsių sulaukęs BICEP2 rezultatų paskelbimas vyko 2014 metų kovo 17 dieną. Šis tyrimas, manyta, patvirtino Didžiojo sprogimo infliacijos teoriją, o tuo pačiu - ir iš jos išsivysčiusios multivisatos teoriją ir netgi buvo pakrikštytas „didžiausiu pastarojo dešimtmečio fizikos atradimu". Bet jau netrukus jų rezultatus fizikai iš įvairių garbingų įstaigų pradėjo kritikuoti - BICEP2 mokslininkai rėmėsi senesniu, neoficialiu kosminių dulkių žemėlapiu, kurį sudarinėja „Planck" palydovas. Matyt, tai ir tapo priežastimi klaidos, dėl kurios anksčiau nei reikia buvo iššautas šampanas.

DELFI

Aukštyn