Titano atmosferoje aptiktos nežinomos dujos

Pradėjo paragraf 78, kovo 23, 2013, 08:25:57

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78


Titano atmosferoje aptiktos nežinomos dujos



Saturno palydovo Titano atmosferoje kosminis zondas „Cassini" užfiksavo fluorescentinį švytėjimą, žymintį aukštutiniuose atmosferos sluoksniuose esančias dujas. Tačiau kokios būtent tai dujos, mokslininkai kol kas nežino, pranešė NASA.

„Cassini" atliktų Titano tyrimų duomenys liudija, kad šių dujų spinduliavimas yra itin stiprus infraraudonojo spektro dalyje ties 3,28 mikrometrų bangos ilgiu. Visai šalia yra metano spinduliavimo sritis. Kadangi metano dujų Titano atmosferoje yra daugiausia, tai gali paaiškinti, kodėl nežinomos dujos taip ilgai buvo nepastebėtos mokslininkų, sakoma pranešime.

Pranešama, kad fluorescencinis švytėjimas matomas tik dieninėje Titano pusėje, maždaug 600 - 1250 kilometrų aukštyje. Didžiausias jo intensyvumas stebimas maždaug 950 km aukštyje. Naktį šios dujos nešvyti dėl to, kad fluorescencija vyksta tik saulės šviesai sąveikaujant su dujų molekulėmis.

Patikrinus „Cassini" tyrimų duomenis nustatyta, kad šis švytėjimas nėra kosminio aparato prietaisų padaryta matavimų klaida, o pats švytėjimas nėra susijęs su metanu ir kitais žinomais angliavandeniliais, esančiais Titano atmosferoje.

Manoma, kad šis nežinomas junginys veikiausiai priklauso policiklinių aromatinių angliavandenilių arba heterociklinių aromatinių junginių grupei, nes spinduliavimas minėtoje spektro dalyje yra būdingas medžiagoms su žiediniu atomų išsidėstymu.

Šio tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Geophysical Research Letters" (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/grl.50332/abstract)

Šaltinis: http://www.balsas.lt/naujiena/722515/titano-atmosferoje-aptiktos-nezinomos-dujos

Aukštyn