„Hubble“ teleskopas nufotografavo mįslingą „veidą“

Pradėjo paragraf 78, kovo 07, 2013, 15:19:51

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

„Hubble" teleskopas nufotografavo mįslingą „veidą"

Jeigu jums teko žaisti klasikinį 1970 metų žaidimą „Space invaders" („Kosminis įsibrovėlis") ar vieną iš daugelio jo perdirbinių, tikriausiai „Hubble" kosminio teleskopo užfiksuotoje tolimos galaktikos nuotraukoje atpažinsite to žaidimo piktadarį, rašo "Space.com".

Nuotraukos išplatinimo dieną (kovo 5 d.) mokslininkai, komentavę tokios grožybės aptikimo aplinkybes, sakė, jog galaktikos vaizdą ištempė ir jo veidrodinį atvaizdą sukūrė kosminis efektas, vadinamas gravitaciniu lęšiavimu: labai masyvūs objektai, pavyzdžiui, galaktikų spiečiai, gali iškreipti patį erdvėlaikį, todėl greta tokių objektų praeinanti šviesa išsikreipia ir stebėtojus Žemėje pasiekia iškreivintas vaizdas. Efektas vadinamas lęšiavimu, nes jis tolimų objektų vaizdą ne tik iškreipia, bet ir padidina - be šio efekto nemažai kosminių objektų tiesiog būtų pernelyg maži ir blyškūs, kad juos pastebėtume.

Toks efektas iškreipė ir tolimą elipsinę galaktiką, esančią milijardų šviesmečių atstumu nuo Žemės. Jos skleidžiamai šviesai praėjus greta masyvaus Abell 68 galaktikų spiečiaus, šviesa buvo iškreipta, todėl stebint iš Žemės ir gautas vaizdas, primenantis suplotą ateivį.





Šaltinis: delfi.lt

Aukštyn