„Kepler“ atrado mažiausią planetą prie kitos žvaigždės

Pradėjo paragraf 78, vasario 21, 2013, 08:56:36

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

„Kepler" atrado mažiausią planetą prie kitos žvaigždės

Astronomai skelbią atradę mažiausią planetą prie kitos žvaigždės, nei mūsų Saulė. Tai naujas rekordas šioje mokslo tyrimų srityje, o planeta turėtų būti labai panašaus dydžio, kaip Žemės gamtinis palydovas - Mėnulis.

Naujai atrasta planeta gavo Kepler-37b pavadinimą, o tai yra pirmoji egzolpaneta, mažesnė už Merkurijų. Tikėtis, jog naujai atrastas pasaulis galėtų būti draugiškas nežemiškai gyvybei neverta - metai ten tetrunka 13 dienų, o matematiškai apskaičiuota paviršiaus temperatūra siekia 427 laipsnius pagal Celsijų.

Naujoji planeta buvo atrasta, pasitelkus kosminį teleskopą „Kepler", kuris jau nuo 2009 metų užtemimų būdu ieško į Žemę panašių planetų, kuriose galėtų būti gyvybei atsirasti palankios sąlygos. Prie nuo mūsų per 215 šviesmečių nutolusios žvaigždės kartu rastos ir dar dvi egzoplanetos (Kepler-37c ir Kepler-37d). Viena iš jų yra mažesnė už Žemę, o kita du kartus didesnė.

Mažesnioji egzolpaneta taip pat skrieja per arti savo žvaigždės, kad galėtų išlaikyti atmosferą ir turėtų skysto vandens, o didžiausioji skrieja šiek tiek toliau, bet ko gero yra dujinė.

Šaltinis: http://alkas.lt/2013/02/20/kepler-atrado-maziausia/

Aukštyn