Ar egzistuoja objektyvi tiesa?

Pradėjo a.t.sielis, gegužės 03, 2017, 14:57:51

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Kaip manote?

Manau, neegzistuoja. Kalbos apie objektyvią tiesą yra nesusipratimas. Tokios nėra. Yra objektai, ir jų matavimas vadinamas objektyvia tiesa, bet tai jokia ne tiesa, o tiesiog objektų matavimas, kuris gali būti klaidingas, ir iš esmės visados turi paklaidą. Jeigu tai klaidinga, tai nėra jokia tiesa, be to, matavimas iš viso nevadintinas tiesa.

Kalbant apie Visumą, jeigu Visuma yra Asmuo, tai Visuma=Tiesa=Asmuo. Asmuo tai subjektas, o ne objektas, todėl Tiesa nėra objektyvi. Tiesa yra Asmuo, o Asmuo yra subjektyvus.

kiskis

Rusu kakeriai nulauze gugli? Negaliu paziuret tiesos apibrezimo :(

a.t.sielis

Pats sugalvok. Jeigu nesugalvosi - ne filosofas :)

kiskis

tiesa man atrodo , kad tik objektyvi gali but, jei subjektyvi, tada nuomone.

a.t.sielis

Citata iš: kiskis  gegužės 03, 2017, 15:25:14tiesa man atrodo , kad tik objektyvi gali but, jei subjektyvi, tada nuomone.
Tai štai, ir atsakyk, ar tokia tavo įsivaizduojama tiesa gali egzistuoti. Žmonių tiesos iš tikro visos yra tik nuomonės arba matavimai. Matavimas nėra tiesa. Matavimas neturi turinio, substancijos, tai tiesiog vieno objekto pridėjimas prie kito objekto, su tam tikra paklaida ir realybės iškraipymu, dėl to, kokie objektai pasirenkami.

Tai čia kalbant apie smulkias tiesas.

Toliau, kalbant apie visuminę arba absoliučią tiesą, ji taip pat negali būti objektyvi. Absoliutas yra Super Asmuo, vadinasi, apie objektus čia neina kalba.

Mekabciel

Objektyvi tiesa neegzistuoja/egzistuoja subjektyvi tiesa.

:)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O
|
.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Altruizmas
|
1
Egzistuoja subobjektyvi tiesa.
(Gavimas dėl atidavimo)
|
2
Egzistuoja subobjektyvi netiesa.
(Atidavimas dėl atidavimo)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ego
|
3
Negzistuoja subobjektyvi tiesa.
(Atidavimas dėl gavimo)
|
4
NeEgzistuoja subobjektyvi neTiesa.
(Gavimas dėl gavimo)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Žmogus.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


su/b ir o/b = Su  O.

Su O ir atsakymas ateis. Nes bus ne taškas, o O.
Mes dabar tame O tik nesąmoningi... dėl to tik taškai... Tam, kad minimaliai atsakyt į tokius klausimus turi būt kolektyvinė sąmonė... Turi prasiplėst taškai... Susijungti...





kiskis

Tam kas ispraustas i materija, kuri paklusta desniam, tam egzistuoja objektyvi tiesa, nes jis pats izdalies objektas. O Tam(Dievui), kas gali daryt ka nori, tam neegzistuoja.

a.t.sielis

Citata iš: kiskis  gegužės 03, 2017, 16:02:47Tam kas ispraustas i materija, kuri paklusta desniam, tam egzistuoja objektyvi tiesa, nes jis pats izdalies objektas. O Tam(Dievui), kas gali daryt ka nori, tam neegzistuoja.
Geras atsakymas!

Lucas

Su "tiesa" panašiai kaip su ta "tikrąja prasme" (čia tokia kita tema Filosofijos skiltyje). Kažkokia tai "tiesa" yra žmogaus mintis, subjekto galvojimo produktas. Subjektas visada gali manyti, kad jis čia atrado "tikrą (objektyvią) tiesą", bet tai vis tiek jo pačio subjektyvi "tiesa". O tai būtų objektyvi "tiesa", jei tai būtų "tiesa" objektyviai tikrovei. Bet kad ir kokia gera būtų subjekto sugalvota "tiesa", vis dėlto pati toji "tiesa" yra tik to subjekto mintis, kuri pati yra objektyvios tikrovės dalis, subjekto įvardijama kaip "tiesa". O ar gali tokia "tiesa", pati būdama subjekto sugalvota, būti objekto "tiesa", viską apimančią, kartu ir save pačią? Toji "tiesa" pati jau tampa dalimi objekto, kuriam save bandė pritaikyti. Taigi, pati tikrovė yra objektyvi "tiesa" (t.y. objektyvi "tiesa" tai pati tikrovė, o ne "tiesa" apie tikrovę, bet tai juk "tikrovė", o ne "tiesa"... pala, pala, ką?).
Bet paskutinis teiginys taip pat tik subjektyvi mintis, su galvojimu apie "tikrovę", "buvimą", "tiesą", "objektyvumą", kai pačios mintys apie šiuos dalykus (kas tai "tikrovė", kas tai "buvimas" ir t.t.) yra tik subjekto galvoje, kuris pats toje "objektyvioje tikrovėje yra" ir ieško "objektyvios tiesos". Ir čia taip galima lėtai, bet užtikrintai judėt į neaišku ką, neaišku kur, neaišku kaip... (o kas, ką, kaip yra "kas", "yra", "neaišku" ...? :D )

Sakyčiau, kad objektyvi tiesa yra tikrovė - tokia, kokia ji iš tikrųjų yra. Bet tuomet suprantu, kad pati mintis, apie "tiesą", "tikrovę", "tokia, kokia" ir "iš tikrųjų", tik mano subjektyvi mintis ir mano subjektyvi "tiesa"... Ir pastaroji mintis apie mintį, tai mano subjektyvi mintis apie tai, kad "suprantu, kad mintis apie mintį", o tai taip pat tik subjektyvi... kažkas kažkoks kažkaip...

tadasas99

Egzistuoja, ar as galiu pateikti pavyzdi? Ne nes as pateikciau nuomone.
 Objektyvios tiesos mes nepazystame, bet ji egzistuoja, tai butu pvz veiksmas ir jo atoveiksmis, cia objektyvi tiesa, bet kuomet mes juos apibudiname tai jau tampa subjektyvia tiesa.

Mekabciel

Citata iš: kiskis  gegužės 03, 2017, 16:02:47Tam kas ispraustas i materija, kuri paklusta desniam, tam egzistuoja objektyvi tiesa, nes jis pats izdalies objektas. O Tam(Dievui), kas gali daryt ka nori, tam neegzistuoja.
Citata iš: a.t.sielis  gegužės 03, 2017, 17:50:39Geras atsakymas!
Materija ne Dievas? Materija yra SUTANKĖJUSI šviesa.

FILOSOFIJA - MYLIŲ IŠMINTĮ.
Materija  suminkštės tada, kada mūsų širdys suminkštės.
Meilė yra išmintis. Meilė yra šita mintis... 
Jai reikia atsiduoti, kad ją pajausti.
Reik trokšt jos, mylėt ją, būt ja ir išmoksime tą išmintį gerti...



a.t.sielis

Lucas, gerai pamintijai.

Teisingai, tiesa = tikrovė. Techniškai, jeigu laikytume, kad tiesa turi būti suvokinys, o tikrovė tiesiog yra tikrovė, tada yra tam tikras skirtumas tarp tų sąvokų. Bet gali būti ir atvirkščiai - bet kokį suvokinį galime vadinti tik daline tiesa, o absoliučia tiesa įmanoma laikyti tik tikrovę. Tokiu būdu, tikrovės ir absoliučios tiesos sąvokos tampa visiškai identiškos. T.y. tik tikrovė yra absoliuti tiesa, ir tik absoliuti tiesa yra tikrovė.

Įdomumas prasideda tame, kad visuminė arba aukščiausia (pagrindinė, pradinė, bazinė) tikrovė turi būti Asmuo. Jeigu tikrovė yra Asmuo, t.y. subjektas, tada absoliuti tiesa yra subjektiška. Ir dinamiška.

Kas tokiu atveju vyksta su objektyvumu ir "objektyvia tiesa"? Čia kalbame apie žmonių suvokinius, ir objektyvumą žmonių suvokiniuose. Žmogus, mažas asmuo, kažkaip suvokia Absoliučią Tiesą, Asmenį. Kiekvienas unikaliai, kažkiek ir visi bendrai tą patį. Kiek čia objektyvumo, kiek subjektyvumo? Viskas yra subjektyvumas, santykių dalykai, tik bendras tarp daugybės asmenų. Fake santykiai su Dievu bus netiesa, nesąmonės, tikri santykiai bus tikrovės pažinimas. Taigi, bet kokie svaičiojimai tokioje sistemoje neturi galimybės būti tiesa. Tiesa yra tai kas tikra. Bet tuo pačiu, tai nėra išgalvota objektyvi tiesa, t.y. bandymas redukuoti tikrovę į objektą.

Taigi, išvada: techniškai nurašome terminą "objektyvi tiesa", kaip kreivą ir šleivą, nes su objektyvumu ten sudėtinga. Bet esmė, kurią norima tuo terminu pasakyti, nedingsta - absoliuti, nepajudinama, nekintanti tikrovė egzistuoja. Tos absoliučios tikrovės pažinimas yra subjektiškas, kiekvienam asmeniškas. Tokiu būdu, išmetame kliedesius apie "objektyvią tiesą", ir visokius demoniukų technologinius matavimus, argumentus, ateizmą, materializmą, įrodymų reikalavimus, religijų lyginimus, prieštaravimų ieškojimus jose ir t.t. ir pan. į šiukšlių dėžę, ir tiesiog užsiimame grynai dvasiniu priėjimu prie tikrovės, nevaržomi materialistiškų klaidingo mintijimo varžtų ir pančių. :)

cs

Be tokios artimos tiesos, galima rasti galingesnes ir labiau tikėtinesnes tiesas. Kam svarbi tikrovė, tai lygiai svarbi ir dabartis, junginėjamos ir kryptinės tiesos. Be jų lengviausia turbūt pamanyti, kad egzistuoja vientisumas. Kad ir kaip būtų, atsakymas nėra pagrįstas, jog asmuo ar asmenys yra kaip pagrindiniai šios realybės kūrėjai ar bent kūrinijos nešiotojai su savo idėjomis ir planais. Kai tai būna tikra ir beabėjonės neklystama - nešiojama kryptinės idėjos tąsa ir tąsa kuria ilgus kelius, nueinamus per kryptinius pasirinkimus. Atrodytų, kad subjektyvi tiesa jungia dalis objektyvios tiesos, vėl gi, iliuzija parodo jungimo tiesos būdą, o būdų susieti tiesą su siejimais yra daug būdų.

CitataĮdomumas prasideda tame, kad visuminė arba aukščiausia (pagrindinė, pradinė, bazinė) tikrovė turi būti Asmuo. Jeigu tikrovė yra Asmuo, t.y. subjektas, tada absoliuti tiesa yra subjektiška. Ir dinamiška.
Čia turbūt reikia plačiai suvokti, kaip asmuo - tai paskutinis surinkimo taškas visų įmanomų realybių sukurtų naudojantis sąmone ir pagalba kalba. Išeina priežastis, kad automatiniu keliu tenka realybės kiekvienam asmeniui dalimis ir kūrimas egzistuoja iš skirtingų pozicijų bendros vienos realybės.

CitataViskas yra subjektyvumas, santykių dalykai, tik bendras tarp daugybės asmenų.

eternal.bliss

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 03, 2017, 14:57:51Kalbant apie Visumą, jeigu Visuma yra Asmuo, tai Visuma=Tiesa=Asmuo. Asmuo tai subjektas, o ne objektas, todėl Tiesa nėra objektyvi. Tiesa yra Asmuo, o Asmuo yra subjektyvus.
Gali matyti objektyvią tiesą tik tuomet kai nebeturėsi požiūrio. Požiūris sukuria subjektą ir šešėlį, kitaip sakant nesvarbu iš kurios pusės žiurėsi į kamuolį vistiek kažko nepamatysi.

Asmuo sugeba matyti iš taško, perspektyvos. Nesvarbu kiek perspektyvų matysi, nematysi tiesos. Todėl norint suvokti objektyvią tiesą reikia būti joje.


Lucas

Citata iš: eternal.bliss  spalio 03, 2017, 22:45:16Todėl norint suvokti objektyvią tiesą reikia būti joje.
Tad galbūt prabėganti akimirka pati ir yra tiesa? Esame kažkokiame reiškinyje ("egzistencijoje", "gyvenime", "tikrovėje", nežinau, kaip tai pavadinti), tad gal būdami jame (jo dalis) visada būname tiesoje (ir/ar tiesos dalis)? Žiūrėdamas į kamuolį, gali abejoti, ką matai, bet sunku suabejoti pačiu matymo išgyvenimu. Viskas painu ir paslaptinga, bet kiekvieną akimirką konkretu, čia ir dabar, pats išgyvenimas kiekvieną konkrečią akimirką... kaip čia pasakius... tiesiog išgyvenamas? Neabejotinai išgyvenamas? Nors pats išgyvenimas būna kiekvienam subjektyvus, bet ar kartu tai nėra tame... um, kažkame... objektyviame? Tiesoje? Gal būdami įsprausti į savo, subjekto, rėmus negalime atrasti, suprasti kažko tokio, kas būtų "tiesa", bet vis vien galima bent jau ieškoti - vis atrodo linksmesnė perspektyva nei egzistavimas tik vardan egzistavimo, t.y. kvėpuoti, valgyti, ilsėtis, daugintis tik tam, kad toliau kvėpuoti, valgyti, ilsėtis, daugintis, numirti.

Aukštyn