Pirmieji kosmoso didvyriai – gyvūnai

Pradėjo Benamis, lapkričio 24, 2012, 14:41:42

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Įprasta vos ne kiekvieną dieną skaityti apie kosmoso tyrimus tolimose planetose, kosminėje erdvėje dirbančius žmones. Tačiau ar prisimename pirmąsias gyvas būtybes, nutiesusias kelią žmogui į visatos erdves?



1957 metais benamė mišrūnė kalytė Laika, sugauta Maskvos gatvėje, tapo pirmuoju Žemės gyventoju pakilusiu į kosminę erdvę. Laikos skrydis hermetiškoje kapsulėje buvo trumpas.

Kalytė žuvo skrydžio metu, tačiau buvo įrodyta, kad gyva būtybė gali išgyventi starto metu. Rusai pagerbė pirmąją kosmonautę ir Žvaigždžių miestelyje pastatė jai paminklą.

1960 metais kosminę orbitą tarybiniai tyrinėtojai paleido dirbtinį Žemės palydovą „Sputnik 5", kuriame buvo kalytės Belka ir Strelka.

Belka ir Strelka buvo pirmosios būtybės, kurios iš kosminės erdvės į žemę grįžo gyvos. Ir štai, buvo galima pradėti ruoštis ir pirmajam išsvajotam žmogaus skrydžiui į kosmosą.

Legendos pasakoja, kad Strelka vėliau atsivedė šuniukų. Vieną šuniuką Tarybų Sąjungos vadovas Nikita Chruščiovas padovanojo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Džono Kenedžio dukrai Karolinai.

Daiva Urbė, www.salve.lt

Hekate

Įdomu, kaip jie elgėsi būdami laive? ??? Tikrai pagarba šunims, kurie pirmieji išskriejo į kosmosą  :)

omcikas

biški off topo..  isivaizduoju priskrenda koks nso patyrinėt, kas čia kosmosą šiukslina, o ten laika au au au aplink laksto, uodega gaudo.. Nso galvoja jooo ir kaip šitas bukas sutvėrimas tokį kosminį aparatą sukonstravo..  :o


Aukštyn