Mišinys iš senovinės knygos – veiksmingesnis už antibiotikus

Pradėjo Benamis, balandžio 07, 2015, 16:01:13

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

„Paimkite vienodą kiekį poro ir česnako, gerai juos sumaišykite... Paimkite vyno ir jaučio tulžies, sumaišykite su poru... Leiskite mišiniui 9 dienas stovėti variniame inde..." - toks yra tūkstančio metų senumo anglosaksų receptas miežiui gydyti. Mokslininkai iš Didžiosios Britanijos Notigamo universiteto nusprendė išbandyti šį metodą.

Paaiškėjo, kad viduramžių medikai išmanė savo darbą, rašo newscientist.com. Mokslininkai laboratorijoje pagal receptą pagamino vaistą ir panašu, kad jis išgydė dėl miežio kaltų bakterijų sukeliamą infekciją. Šis darbas gali būti žingsnis, padėsiantis kovoti su sunkiai išgydomomis odos ligomis.

Šis projektas gimė, kai Freya Harrison, mikrobiologė iš Notigamo univrsiteto, apie tai diskutavo su Christina Lee, anglosaksų eksperte. Jos nusprendė išbandyti receptą iš senos medicinos knygos.

Kai kurie ingredientai, pavyzdžiui varis, nužudo lėkštelėje auginamas bakterijas, bet niekas nežinojo, ar mišinys būtų veiksmingas gydant tikrą infekciją.

Veiksmingas tarsi antibiotikas

„Gauti autentiškų ingredientų buvo išbandymas,"- sakė F.Harrison.

Mokslininkės turėjo tik viltis, kad porai ir česnakai tiks - šiuolaikiniai augalai tikriausiai kitokie, nei seni, net ir tie, kurie vadinami autentiškais. Jos naudojo vyną iš istorinio angliško vynuogyno.
Kadangi varinius indus būtų sunku ir brangu sterilizuoti, eksperimentui buvo naudojami stikliniai buteliai, o į mišinį buvo įmerktos varinės plokštės. Tačiau jaučio tulžies gauti buvo nesunku - ji pardavinėjama kaip papildas žmonėms, kurių tulžies pūslė pašalinta.

Po 9 dienų pats mišinys nužudė visas dirvos bakterijas, kurias atnešė porai ir česnakai.
„Jis pats save sterilizavo, - aiškino F.Harrison. - Tai buvo pirmas ženklas, kad šis beprotiškas bandymas gali pavykti."

Šalutinis poveikis buvo tai, kad visoje laboratorijoje pasklido česnakų kvapas.
„Tai nebuvo nemalonu, - tikino mokslininkė. - Juk tai - valgomi dalykai. Visi manė, kad gaminome pietus."

Mišinys išbandytas ant iš pelių gautos odos lopų, užkrėstų meticilinui atspariomis bakterijomis staphylococcus aureus. Tai - daugumai antibiotikų atspari rūšis, sukelianti miežį. Mišinys nužudė apie 90 proc. ant odos buvusių bakterijų, kaip ir vankomicinas, joms naikinti paprastai naudojamas antibiotikas.

Ne pirmas senovinis vaistas

Nieko keisto, bet ingredientai buvo veiksmingi tik sumaišyti.

„Didžiausias išbandymas dabar - sužinoti, kodėl ši kombinacija veikia, - sakė Steve'as Diggle'as, vienas iš mokslininkų komandos. - Ar komponentai veikia kartu, ar paskatina naujų junginių susidarymą?"

Panašu, kad svarbu ir naudoti būtent aprašytąjį metodą - kita mokslininkų grupė 2005-aisiais irgi bandė atkurti vaistą, bet nesėkmingai. Jis nenužudė lėkštelėje augintų bakterijų.

Jei šis IX a. receptas padės sukurti naujų vaistų, jie gali padėti kovoti su staphylococcus aureus sukeliamomis odos infekcijomis, pavyzdžiui, opomis ant diabetu sergančių žmonių kojų.
„Jos paprastai atsparios antibiotikams,"- teigė S.Diggle'as.

Tai nebūtų pirmas šiuolaikinis vaistas, sukurtas pagal senovinius užrašus - maliarijai gydyti naudojamas artemisininas atrastas senoviniuose kinų medicinos tekstuose.

lrytas.lt

Aukštyn