Keistas babuinų elgesys glumina mokslininkus

Pradėjo Benamis, rugpjūčio 09, 2013, 14:41:26

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Zoologai suka galvas dėl keis­to babuinų būrio elgesio zoolo­gijos sode Olandijoje - gyvū­nai tapo nepaaiškinamai už­sisklendę, tarsi bijodami kažko­kios nematomos grėsmės.

"Jie supanikavo pirmadienį va­kare, juos apėmė isterija, jie nešokinėjo visur, ir elgėsi keis­tai", - penktadienį sakė šalies šiaurėje esančio zoologijos so­do „Emmen Dierenpark" zoo­logas Wijbrenas Landmanas. "Antradienį ir trečiadienį jie tik tupėjo medžiuose ar ant že­mės, beveik nejudėjo ir ne­ėdė", - sakė jis.



Be to, 112 šių beždžionių iš Rytų Afrikos atsuko nugaras lankytojams.

Zoologijos sodas nurodo, kad babuinai šitaip elgiasi jau ketvirtą kartą per 20 metų. Tačiau niekur kitur, nei laisvėje, nei nelaisvėje, toks babuinų elgesys nebuvo pastebėtas.

W.Landmanas sakė nė neįsivaizduojantis, kas įvyko pirmadienį, kad babuinai buvo taip traumuoti. Visi tie gyvūnai gimė nelaisvėje ir gyvena zoologijos sode esančioje saloje. "Girdėjau daug teorijų, bet nė vienos įtikinamos", - sakė W.Landmanas.

Buvo spėjimų, kad babuinai pamatė plėšrūną - tikrą ar jo atvaizdą ant kokio nors lankytojo marškinėlių, kad jie pajuto žemės drebėjimą ar kokią nors kitą gamtinę nelaimę.



"Beprotiškiausia versija buvo ta, kad tai sukėlė ufonautai", - sakė W.Landmanas. "Laukinėje gamtoje buvo stebimas jų sutrikimas susidūrus su plėšrūnu, bet - ne toks elgesys", - sakė jis. Nors minimą gyvūnų elge­sį sunku paaiškinti, dabar babuinai bent pradėjo po truputį ėsti. "Vakar vakare kai kurie jų pradėjo ėsti obuo­lio skilteles, be to, mes jiems davėme žirnelių su vitaminais ir mineralais", - sakė zoologas.

"Jie dar šimtu procentų neatsigavo, bet jų būklė gerėja. Paklausėme ekspertų nuomonės, ar jie yra matę ką nors panašaus, ar turi kokį paaiškinimą, bet kol kas nieko nėra", - pridūrė jis.

BNS

Ezekiel

Taip jau susiklostė, kad gyvūnai turi jautresnius pojūčius, bei intuicija nei žmonės. Jei iš ties gali pajusti naturalias katastrofas iš anksto. Girdėjau per Coast to Coast vieną žmogų pasakojant, kad prieš Havajų tsunamį gyvūnai ir vietiniai indėnai pirmieji pradėjo nervintis, judėti link aukštumų. Kol modernios kultūros žmonės liko vietoje ir buvo apsemti vandens.
Neįsivaizduoju ko išsigando babuinai. Spėlioju, kad tai galėjo būti tarkim garso dažnis, kurio žmogaus klausa nefiksuoja. Įmanoma, kad ir ateiviai gali naudoti kokius prietaisus atbaidyti žvėrims. Keista, kad nustojo judėti. Matyt nujautė pavojų, tačiau patys nesuvokė iš kur.

Aukštyn