Kaip (ne)bendrauti forume su skeptikais?

Pradėjo Teroras, rugpjūčio 07, 2014, 18:40:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

puodukas

Tikrai nenusišnekėjai Master, aš ir manau jei jau imti kraštutinumus, tai geriau būt perdėtu skeptiku, nei tikėt viskuo be atrankos.

Teroras

O kas sioje temoje sako, kad geriau buti tikinciuoju ar skeptiku? Ar kas sako, kad reikia viskuo tiketi? :)

Vytautas

#17
rugpjūčio 07, 2014, 20:44:13 Redagavimas: rugpjūčio 07, 2014, 21:10:37 by Vytautas
Lieka tik pritarti Teroro punktams  :). Iš kitos pusės jei tai būtų kažkaip paaiškinama įrodymais tai būtų tiesiog kasdieninė informacija be jokios intrigos. Kitas momentas tie dalykai paliečia pavienius žmonės ir visiškai individualiai. Kažkokia informacija suteikiama tau ir niekam kitam. Pažįstu net šio forumo narį kuris turi super įdomios patirties bet ją tiesiog nesidalina. Kadangi žmogų pažįstu realiam gyvenime o ne virtualiai ta patirtis man nekelia jokių abejonių. Net pats pasidalindamas savo informacija matau kad tai beprasmis dalykas. Ir skeptikai čia visiškai ne prie ko. Tiesiog jei aš patyriau kažką atėjus laikui matyt tai galės patirti ir kiti žmonės ir tai visiškai nepriklauso ar jie apie tai ką žino ar ne. Aš taip pat viską sužinojau iš niekur. Taip kad pats vystymosi procesas vyksta automatiškai ir nereikalinga jokia išorinė informacija. Ji net gali klaidinti.
Ir dar. Turint savas patirtis ir patikimas kitų atsiranda skepticizmas kitų atžvilgiu.  :)

Sharikovas

Nesvarbu, kad forumas apie paranormalius dalykus, manau esme vistiek yra tiesa. Visi mes norim suzinoti kas gali buti tikra, o kas ne ir todel galvoju, kad bet koks kvestionavimas yra gerai, o jei dar "skeptikas" ideda 20 moksliniu straipsniu kazka paaiskinanciu i tema, tai dar geriau.

puodukas

Citata iš: Teroras  rugpjūčio 07, 2014, 20:39:37
O kas sioje temoje sako, kad geriau buti tikinciuoju ar skeptiku? Ar kas sako, kad reikia viskuo tiketi? :)

Šiap jei žmogus mato vizijas ir siūlai jam nekreipti dėmesio į patarimus ieškoti racionalių paaiškinimų, o ieškoti tokių pat bendraminčių, tai gali tik pakenkti žmogui.

Teroras

#20
rugpjūčio 07, 2014, 21:14:41 Redagavimas: rugpjūčio 07, 2014, 21:57:20 by Teroras
Zinoma gerai, niekas ir nesako, kad tai blogai. Ar as skeptikams ka nors prikaisiojau sioje temoje? iems buvo tiesiog mazytis priminimas apie foruma ir jo koncepcija, o pagrindine temos esme buvo nukreipta i zmones kurie ateina cia susirasti bendramincius :)

Citata iš: puodukas  rugpjūčio 07, 2014, 21:10:15
Šiap jei žmogus mato vizijas ir siūlai jam nekreipti dėmesio į patarimus ieškoti racionalių paaiškinimų, o ieškoti tokių pat bendraminčių, tai gali tik pakenkti žmogui.


As nerasiau nekreipti demesio. As rasiau, kad nesiveltu i diskusijas kurios mes visi zinome kaip pasibaigtu. Cia ne gydytoju forumas, kurie galetu per interneta nustatyti liga ar bala zino ka turejai galvoje. O jeigu taip rupi to zmogaus sveikata, visuomet galima zmogui ir AZ parasyti ;)

Zodziu, nezinau is kuriu mano sakiniu jus interpretuojate savaip mano parasytas zinutes, todel kita karta bent jau mestelkite citata (gal as blogai parasiau - pasitaisysiu, gal jus blogai supratote - paaiskinsiu). O kol kas tolimesneje diskusijoje, temoje, kurios pagrindinis tikslas buvo priminti zmonems, kad jie nera ipareigoti kam nors kazka irodineti/atsakineti ir pan. nedalyvausiu :)

P.S. @czech-kuolis, as per kvailas su tavimi diskutuoti, tai tiesiog pliusa daviau zinutei zemiau (tikriausiai kazka labai protingo ten parasei).

puodukas

Viską gerai parešei, tiesiog pasitaikė proga truputį praplėsti tema, nes kiekvienai minčiai gi nekursim po temą.

paragraf 78

Citata iš: Teroras  rugpjūčio 07, 2014, 21:14:41
Zodziu, nezinau is kuriu mano sakiniu jus interpretuojate savaip mano parasytas zinutes, todel kita karta bent jau mestelkite citata (gal as blogai parasiau - pasitaisysiu, gal jus blogai supratote - paaiskinsiu).


Kaip rašė Egziuperi: Kalba yra nesusipratimų šaltinis.
Taip kad dažnai išreiškus mint viešai, atsiras tokių kurie jos arba nesupras arba savaip interpretuos arba sąmoningai iškreips.
Tad geriausia nekreipti dėmesio :) (čia ne ironija jei ką)

czech-kuolis

įsivaizduoju, kad tokias atmintines rašo PR agentūros visiškai susimovusiems klientams aka "tik nieko nekalbėkit, nes jau prisikalbėjot"  ;D

Ir aišku žinodamas autoriaus "gebėjimą" dirbti ir vertinti šaltinius, net žvygtelėjau iš džiaugsmo:
Citataada jie numeta 20 mokslininiu straipsniu ir 30 wikipedijos straipsniu ir laukia jusu neigiamo atsakymo. Neprasidekite ir nebandykite visko neigti.

Citatadiskusija su skeptiku. Tada visa tema buna apie tai, kad kazkoks dalykas egzistuoja ar neegzistuoja, primetoma sudo vertu saltiniu

Neprivalau aiškinti kodėl (:D) mane nudžiugino, bet tai labai gerai parodo, kaip gerai kai kas supranta diskusijos koncepciją.

Na, bet iš tikrųjų rašau norėdamas prisidėti prie sąrašo, nes, galbūt per skubėjimą, o gal per išsiblaškymą neparašyta, ką daryti jei vistik įsivėlėte į šaltinių skaitymą, ir pajutote susidomėjimą jais, kuris, deja, disonuoja su jūsų informacija. Kaip išeiti nugalėtoju? Paprasta frazė - "tu man nepatinki, todėl daugiau nediskutuosiu". Like a boss 8) Žinau, kad kažkada ši patarimą minėjau, bet klasika - ji nesensta.

crystal

Citata iš: Teroras  rugpjūčio 07, 2014, 19:37:00
Daznai buna taip, kad dalyviu pasakojimai ir lieka tik pasakojimais, nes pasitaiko gyvenime unikaliu atveju kurie nepasikartoja, arba neimanoma gauti irodymu (pvz. kaip as pasakojau apie tai, kaip sulaukdavau skambuciu is giminiu ar viskas tvarkoje <...> manau pameni ta istorija) - o tada ateina skeptikas ir skelbia: irodymus ant stalo! ;D Ar nejuokinga?

Na, diskusijos taip nevyksta, kad va parašė žmogus kažkokį seną atsitikiną ir staiga piktybinis skeptikas tuoj pat pareikalavo įrodymų. Ne. Dažniausiai būna taip, kad jei žmogus kažką papasakoja, dažnai ir laikosi kažkokio paranormalaus savo aiškinimo (juk tokio pobūdžio forumas), o pvz kiti (skeptikai) bando pateikti kitus, racionalesnius aiškinimus, paremtus kitų patirtimis ir mokslu. Ar čia blogai? Gal net ir sutiksi, kad ne, tai tik padeda žmogui į savo atsitikimą pažiūrėti ir kitu kampu, apsvarstyti kitus galimus variantus ir pan. Tik vat žmogaus reikalas su tuo "neprivalo atsakinėti", ar užsiciklinti ties savo versija ir kitą nuomonę išvadinti agresyvia provokacija, užteršusia temą "šūdo vertais šaltiniais", ar vis tik žmoniškai priimti ir pasverti tuos pateiktus aiškinimus.

O ar vyksta forume patyčios, kad būtų labai reikalinga ši tema - nepasakyčiau. Niekas čia nepersekioja ir tiek tiesiogiai tiek netiesiogiai debilu nevadina už tai, kad kažkas rašo savo atsitikimus, ieško bendraminčių ir pan. Diskusijos forume vyko ir vis vyksta tarp bendraminčių. Kažkokios skeptikų priespaudos nematau. Nebent kartais pamatau tik kažkieno baimę, nepasitikėjimą ir nenorą atsakyti už savo drąsiai pateiktus žodžius paslėptus po "aukos" kauke...kas žinoma garbės paranormaliems reiškiniams nedaro.

Teroras

@crystal, tema yra tiesiog informacinio pobudzio. Nekuriau jos del to, kad cia skeptikai debilais tikinciuosius vadina.

As labiau akcentavau diskusijas kur tarkime 2 ar daugiau zmoniu diskutuoja arba dalinasi magijos ziniomis, veliau ateina skeptikas (arba siaip koks nors pasalietis uzklydes i foruma) paraso kazka panasaus:

"Dw jus mane nuzudykit magijos pagalba, vat dw taip padarykit"

ir po to prasideda diskusija visai nesusijusi su tema, o apie tai, kas ka gali, ko negali, kas egzistuoja o kas ne ir pan. Todel ir priminiau zmonems, kad ne visuomet reikia i visas zinutes reaguoti. Nieko asmenisko, nieko imantraus ar tuo labiau paslepto temoje nera :)

crystal

#26
rugpjūčio 07, 2014, 22:54:30 Redagavimas: rugpjūčio 07, 2014, 22:58:17 by crystal
Na, savaime suprantama, kad tokio pobūdžio kreipinių kažkaip labai rimtai vertint ir nereikėtų. Ir patys dalyviai gal pakankamai sąmoningi atskirti kur siekiama tiesiog daugiau paerzinti, o ne pvz rimčiau išmėginti magijos poveikį. Tačiau aš nemanau, kad tokie komentarai yra gan dažni, kad tai kažkokia forumo problema dėl kurios dalyviai dažnai jaučia diskomfortą. Na pasitaiko visokių dalyvių, visokių nemalonų diskusijų, bet tas forumuose visad būna. Nevertėtų mesti kaltės skeptikams, kažkokią neigiamą prsmę pats skepticizmas forume dėl to turi.

Vytautas

#27
rugpjūčio 08, 2014, 09:02:20 Redagavimas: rugpjūčio 08, 2014, 09:05:26 by Vytautas
Dar toks vienas pastebėjimas dėl nepaaiškinamų dalykų ar magijos poveikio. Nors patariama į tai nereaguoti jei kas prašo kažkokio patvirtinimo bet juk reikia kažkaip pasitikrinti ar tai ką sakai veikia. Jei aš sakau kad švytuoklė veikia ir nusakau kaip ir kam veikia. Tai bent galima patikrinti praktiškai. Pasitikėti gautais duomenimis ar ne čia jau kitas klausimas. Be to yra naudojimosi taisyklės kurių reikia paisyti. Jei žmogus sako kad gali padaryti kažkokį poveikį kitam žmogui magijos pagalba tai jei atsiranda sutinkantis būti eksperimentiniu triušiu kodėl nepasitikrinti savo sugebėjimų. Aišku procesas gal neturėtų būti viešinamas. Šitoj vietoj būna argumentas kad tam ant kurio bandoma nesakys tiesos. Bet iš tikro neįmanoma meluoti. Tiesiog tai galima patikrinti tos pačios švytuoklės pagalba. Susidūrus su rusų adeptais šitą vietą jie labai greitai supranta ir neturi jokių pretenzijų. Be to kai eliminuojamas melavimo elementas pokalbis tampa žymiai konstruktyvesnis. Tiesiog abi pusės žino kad meluoti neįmanoma. Taip kad apie praktinius dalykus reikia ne tik kalbėti bet ir pasitikrinti bent sau. Aišku iš to nedaryti žaidimo nes tuomet ir kita pusė pradeda žaisti. Neįmanoma nieko apgauti ar pergudrauti. Viskas turi būti tiesiog sąžininga ir rimta. Pvz keletą kartų pasitikrinau dėl galimo šalutinio poveikio man. Įsitikinau kad jo nėra. Ir iš mano pusės eksperimentai tuo klausimu baigiasi nes tai jau virstų beprasmiu žaidimu. Jei kažkas norėtų pasitikrinti savo galias turėtų paprašyti sutikimo tai daryti. Tai būtų pagalba kitam žmogui ir ne žaidimas. Atsakymą jis gautų tiksliai tokį koks būtų rezultatas. Taip kad ir šituose neapibrėžtuose dalykuose galimas konstruktyvus bendradarbiavimas. Bet tie dalykai individualūs.

Aukštyn