Ar Dievas sukūrė blogį?

Pradėjo Steiblys, spalio 27, 2014, 15:31:46

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Vitus

Citata iš: Steiblys  lapkričio 29, 2014, 18:17:07
Juk sutiksi, kad mašina nesirenka, koks kuras bus į ją įpilamas. Nes jei įpilsi blogą kurą, tai ir nuostabiai gera mašina pradės braškėti ir blogai važiuoti. Žmogus nėra mašina, nes jis sąmoningai atmetė tai kas gera, ir į save "įsipylė" blogą "kurą"...


Po paaiškinimo niekas nepasikeitė: kas kaltas, kad žmogaus turi tokią sąmonę? Tokią primityvią, kad net negali atskirti gerą kurą nuo blogo.
Galų gale, iš kur atsirado "blogas kuras"? Kieki pamenu, kūrimo metu, kiekvienos dienos pabaigoje Dievas gėrėjosi savo kūryba. Ir jam buvo gera. Ir še tau, kad nori - blogas kuras :)

paragraf 78

Didelė dalis senųjų religijų pasakoja, kad po kosmogonijos pasaulis buvo tobulas, laikų pradžioje jis buvo pirapradžio rojaus būsenoje. Tada įvykdavo koks nors kataklizmas, kuris sugriaudavo tą būseną ir pasaulis prarasdavo sav tobulumą ir harmoniją.
Priežastys nurodomos įvairios, bet dvi pagrindinės yra piktosios dvasios/demono/dievybės besipriešinančios aukščiausiajai dievybei veikimas, kita priežastis yra žmogaus nuopolis.
Biblinis itas gi apjungia šiuos du populiariausius aspektus. Biblinis mitas mums ssako, kad pasaulis buvo geras, tačiau suveikė dievo priešininkas ir žmogaus laisva valia, tad ir gavosi kad nutrūko ryšys tarp kūrėjo ir kūrinijos. Tada blogis ir atėjo į pasaulį.

Vitus

Pasaka be galo...
Iš kur pirmapradžiame pasaulyje atsirado kataklizmai? Tobuloje sistemoje (pasaulyje) negali atsirast to, kas nesukurta. Arba tai buvo sukurta, arba be kūrėjo yra dar kažkas, kas jam prilygsta, nepavaldus (jo valiai) ir gali kurti savarankiškai. Ko negali būti iš principo :)
Todėl, jei laikytis požiūrio, kad blogis ir gėris egzistuoja kaip atskiros substancijos, atsakymas gali būti tik vienas: viską sukūrė Dievas.

O šiaip... Pasaulis yra nuostabus. Pilnas harmonijos ir žavesio. Tereikia išmokti į jį pažvelgti...

Vytautas

Na kad šis pasaulis žiauriai ne  tobulas manu abejonių neturėtų kilti. Pasižiūrėkit į kosmose vykstančias katastrofas. Kai kurios pasiekia net žemę. Pačioje žemėje tam kad išgyventi reikia nužudyti, suvalgyti kitą. Žmonių pasaulyje dar plius kad vienam komfortiškai egzistuoti šimtus ir tūkstančius reikia paversti tarnais, vergais.  Visiškas netobulumas. Patys žmonės tokio netobulumo negali sukurti ar jį pakeisti į tobulumą, nes galų gale vis tiek atsiremsi į tai kad reiks kažką gyvą suvalgyti. Dėl tokios situacijos Darvino evoliucijos mokiniai turi visiškai realaus pagrindo manyti kad šis chaosas savotiška savaiminė evoliucija. Bet remdamasis savo keistomis patirtimis bent sau suprantu kad yra kitaip. Iš kur ši betvarkė bandžiau aiškintis savais būdais. Gaunasi kad iš tikro pradžioje šis pasaulis buvo tobulas. Jį sudarė tik saulė, žemė ir pirmoji žmonių civilizacija. Visa bėda kad jiems buvo suteiktos dieviškos materijos kūrybos galimybės. Jie sukūrė visą likusią visatą ir kitas civilizacijas kaip jos gyventojus. Bet negalėjo palikti žemės. Transformavosi patys  į kažką tipo jau sukurtos visatos dievą, dievus. Taip atsirado pseudo dievas atitinkamai ir visas valdymas iš jų. Bet tai vis dėl to materialu tik aukštesnės vibracijos. Savo ruožtu tikrieji kūrėjai sukūrė kitokio tipo civilizaciją iš ne materialių esybių tik įeinančią ir išeinančią į materialius kūnus. Be to dvinarės esybės tam kad viena poros dalis pastoviai būdama ne materijoje galėtų savotiškai padėti, koreguoti, saugoti materijoje esančią parininkę, o mirštant užtikrinti grįžimą į ne materiją.  Senasis transformavęsi pasaulis savo ruožtu aptiko kad tai  energijos šaltinis jiems. Atitinkamai pakoregavo šių jau naujo tipo civilizacijų gyvenimą reikiama kryptimi kad tiesiog generuotų kuo daugiau energijos per pastovų stresą, kančias, euforijas. Čia visokie papildomi žmonių dauginimo būdai. Atitinkama plėtra ir tam aukštesnių vibracijų pasaulyje. Bet rezultate šis pasaulis visiškai programuojamas absoliutus kalėjimas su maksimaliu energijos atidavimu visais įmanomais ir neįmanomais būdais. Aišku kyla klausimas kodėl nesikiša tikrieji kūrėjai ir nepastato viską į vietas. Na šiuo metu jau įsikišę ir viską atsargiai atstatinėja.  :) Bet esminiai momentai tai nesikišimas ir neįtakojimas. Dvinariams žmonėms realiai ne gresia joks pavojus. Kūno praradimas nieko nereiškia. Materialia prasme niekaip neįmanoma aptikti tų nematerialių esybių kūno dedamųjų. Negalima nieko naikinti, nors ir ne tavo kūrinys. Kad kažką vykdyti reikia gauti suinteresuotos pusės prašymą. Atitinkamai suinteresuota pusė turi pagauti kampą kas čia ir kaip. Tam kad pagauti kampą dvinarė pora turi tapti viena komanda. O iki tam dar reikia suprasti kad taip yra. Bet galiausiai  visos reikiamos problemos išspręstos ir vyksta grąžinimo į rojų procesas. :-) Aišku viskam reikalingas laikas.

Vitus

Vytautai,
katastrofos kyla nuolat. Griūna miestai, žūsta žmonės, išnyksta tautos ir civilizacijos. Gęsta žvaigždės, sprogsta supernovos, juodosios skylės ryja materiją...
Kas pasakė, kad tai yra blogis?
Jūsų protas...

Vytautas

Citata iš: Vitus  gruodžio 02, 2014, 00:40:16
Vytautai,
katastrofos kyla nuolat. Griūna miestai, žūsta žmonės, išnyksta tautos ir civilizacijos. Gęsta žvaigždės, sprogsta supernovos, juodosios skylės ryja materiją...
Kas pasakė, kad tai yra blogis?
Jūsų protas...

Tobuloje visatoje tie dalykai beprasmiai. Ir kam iš viso reikalinga tokia beprasmė visata. Mums aktualu tik žemė ir saulė. Visa kita tik kad naktį gražiau atrodytų. Bet nakties gali ir nebūti. Tik saulė yra danguje arba ne. Tikriems kūrėjams jokių problemų tai suorganizuoti tobulai. Nebent viskas pakeista kažkam  kažką papildomai kuriant ir imituojant nelabai vykusią kūrybą. Mes žemėje taip pat kuriam stipriai ne tobulai. Labai problematiška ir tos kūrybos prasmė. Kad ir ginklų kūryba viena iš labiausiai išvystytų ir beprasmiškiausių sričių. Jų paskirtis net ne kurti o naikinti viską kas sukurta. Tikroji šio gyvenimo prasmė išmokti naudotis laisva valia. T.y. neįtakoti kitų ir tuo pačiu neapriboti savęs tam kas neprieštarauja šiam principui. Tam kūryba nėra svarbi. Svarbūs mūsų veiksmai, sprendimai, santykiai. 

Jupiteris

Blogi matome ten kur dar kazko nesuprantam.. Kuo placiau mastom , tuo maziau blogio.

Vitus

Citata iš: Vytautas  gruodžio 02, 2014, 08:03:46Tobuloje visatoje tie dalykai beprasmiai. Ir kam iš viso reikalinga tokia beprasmė visata.


O kas pasakė, kad visata būtinai turi būti prasminga? Ir kodėl ji turi būti kažkam reikalinga?
Ji tiesiog egzistuoja...

Citata iš: Vytautas  gruodžio 02, 2014, 08:03:46Tikroji šio gyvenimo prasmė išmokti naudotis laisva valia.


Šiuo klausimu mudu nesutarsime. Mano požiūriu, jokios laisvos valios nėra. Tai iliuzija...

Vytautas

Citata iš: Vitus  gruodžio 02, 2014, 23:36:48
O kas pasakė, kad visata būtinai turi būti prasminga? Ir kodėl ji turi būti kažkam reikalinga?
Ji tiesiog egzistuoja...

Bent viskas kas yra pažiūrėjus giliau matosi kad viskas vienas kitam reikalinga. Vien mūsų egzistavimo sąlygos labai jau ribinės ir jautrios. O kas liečia visatą tai ją mes stebime jau "praeityje". Žemėje viską stebime praktiškai realiu laiku. "Praeities" visatos egzistavimo stebėjimas kažkaip beprasmis.  Ji kažkaip neturi mums jokios reikšmės. Svarbu kas vyksta tarp saulės-žemės.
CitataŠiuo klausimu mudu nesutarsime. Mano požiūriu, jokios laisvos valios nėra. Tai iliuzija...

Na pvz į tavo komentarą galiu atsakyti arba ne  :) Reiškia turiu laisvą valią. Turiu pasirinkimo laisvę. Ir ta pasirinkimo laisvė kiekviename žingsnyje. Baigsiu rašyti atsakymą iškils tolimesnių pasirinkimų ką daryti. Tiesiog kiekvienas žingsnis, kiekviena sekundė pasirinkimai. Aišku elementarus šio kūno poreikis maistui ir stogui virš galvos įveda ribojimus. Bet ir tuose ribojimuose vėl yra pasirinkimai. Problema kai kažką darai nematydamas pasirinkimo. Nors realiai tas pasirinkimas egzistuoja. Tuomet  jau tikrai laisvos valios nebuvimas. Savotiškas proto valdymas ir užtemimas.

house_armin

#24
gruodžio 03, 2014, 09:47:29 Redagavimas: gruodžio 03, 2014, 09:51:13 by house_armin
Dievas sukure zmogu, o ne blogi. Zmogus kuria blogi, vadovaudamasis savo egoizmu. Kadangi esu sventai isitikines Kabalos mokymu, todel taip ir sakau (biski i offtopika nuvaziuosiu matyt, tai iskart atsiprasau ;]). Visos finansines krizes, antisemitizmai ir pan. ivyksta del zmogaus egoizmo. Zmogus vadovaudamasis siuo principu (egoizmu) siekia patenkinti savo poreikius, siekia malonumo. Malonumas yra visada, be isimties, trumpalaikis. To siekimas yra kancia, arba galima pavdinti tai sunkiu idirbiu. Zmogus pasiekies pasitenkinima, siekia kito, vel isnaujo eidamas tuo paciu keliu. Ir tai yra beprasmiska ar veikiau neteisinga -- to irodymas, pavyzdys stai cia:
Tarkim Petras gavo nauja telefona. Jis is pat pradziu tuo dziaugiasi. Bet jis tuo nepasitenkina, nes galu gale jo gyvenime ateina momentas, kai jam norisi daugiau. Jam reikia naujo telefono, arba aipado. Bet ir cia nera pabaiga, jam norisi dabar naujausios masinos. Ir po to kai jis tures viska apie ka svajojo, jam noresis dar kazko kitko materialaus, kas ji patenkintu. Egoizmas auga visada ir zmogus visada juo vadovaujasi. Zmones per daug linke i materializma, vietoj to kad vystitu savo sielas, nes tik tokiu butu galima priarteti prie Kurejo ir gyventi amziname rojuje. Tai ir yra musu gyvenimo tikslas: pasiekti roju kai visi zmones atsikratys savo egoizmo ir vadovausis altruizmu. Sito mus moko kabala.
Taip kad tas vadinamasis blogis, jis yra mumyse. Nors nesu tikras, kad blogis cia geriausias zodis. Veikiau neteisingas mastymas ar kazkas tokio. Bet cia nera tai apie ka diskutuojama temoje, turbut? Jei taip, nepeikit ;]
peace out

Vytautas

Pagal mane tai labai sureikšmintas egoizmas ir iš to tarsi sekančios problemos.  Na neturiu aš išmaniojo telefono nes man jo tiesiog nereikia. Automobilis taip pat 1995m. Visiškai pakanka nuvažiuoti iš taško A į tašką B. Su kitais dalykais analogiška padėtis. Neturiu jokio noro turėti man nereikalingus daiktus ir prisirišti prie jų. Taip kad pateiktas pvz apie žmogaus laimingumą niekaip neatspindi tiesos. Kažkokiais sielos tobulinimais taip pat neužsiimu, nes tai niekaip nesikomponuoja su mano supratimu. Galiu tobulinti tik save ir tai pakankamai ribotai tik priimamų sprendimų tikslinimas ar tai nepažeidinėja kitų laisvos valios principų. Ir čia ne visuomet pavyks. Tiesiog stengiuosi pagal galimybes. Gyvenu sau ramiai pasaulyje koks jis yra ir savotiškai stebiu iš šono bei nepergyvenu čia blogai ar gerai. Tuo pačiu matau problemas kurių žmogus dabartinėje būsenoje negali peržengti. Tai nuo jo nepriklauso. Nebandau gyventi vien saulės energija nes tai esamam kūnui fiziškai neįmanoma. Atitinkamai ir kiti dalykai. Kam beprasmiškai daužyt galvą į sieną.  :) Bendrai laimingumas labai subjektyvus ir kintamas dalykas. Nėra prasmės jo vaikytis.  :) Kaip ir suprantu iš kur išplaukia problemos bet dėl to man nei šilta nei šalta. Yra kaip yra ir tiek. Turiu vilties kad tai bus išspręsta.

Parcufas

Citata iš: house_armin  gruodžio 03, 2014, 09:47:29
Dievas sukure zmogu, o ne blogi. Zmogus kuria blogi, vadovaudamasis savo egoizmu.


"Sukūriau aš blogio pradą ir Torą jam ištaisyti" Tora tai ne knyga. Tas blogis tai yra atvirkstine Kurejo puse, kuri jauciama musu egoistiniuose noruose. Pradini vystymosi etapa zmonija vystosi "egoistiskai", veliau vystymosi forma keicasi - zmogus po kritinio tasko atskleist pasleptaja kurinijos dali ir nusivilimo savo jegomis, pradeda savybemis panaset su kurejo savybem. Sukurtas egoizmas tai mano pradine forma - noras gaut malonuma del saves. Stai sitas ketinimas ir yra blogis. Bet tai atsiskleidzia tik vienijantis su kitais zmonemis. Noret geresnio telefono, 9 nuliuku banko saskaitoje, isnaikint zmonija tai yra naturalus zmogiskieji norai. Tai ne blogis. Egoizmas tai nenoras vienytis su kitu. Didziausi altruistai, patys didziausi egoistai. (Altruizmas tai ne volontieriavimas). Egoizma galima atskleist tik santykije su altruizmu, o tai jau dvasines pakopos. Todel dabar mes esame visi angeliukai. :)

gidas

@Vitus
CitataKas pasakė, kad tai yra blogis?
Jūsų protas...


CitataMano požiūriu, jokios laisvos valios nėra. Tai iliuzija...


Tik galima Vitus minciu "interpretacija". :)
1-a citata - etines kategorijos tera evoliucines homo sapiens samonės "vaisiai" ir daugeliu atveju traktuojamos kaip imperatyvai. Jos egzistuoja tik zmonėse - „nezmoniskoje" tikroveje to niekad nebuvo, nera ir nebus.

2-a citata tera logiskas 1-os citatos „komentaras"  - gamtoje laisvos valios (laisvo ir/ar sąmoningo pasirinkimo) nera, nes pastarasis funkcionuoja (ko gero nepriekaistingai) tik etiniuose zmogaus samonės "bruzgynuose".  ;)
Zmogaus kaip laisvos valios  individo „samprata" tera evoliuciskai naudinga iliuzija, kurios -  "koplekse" su kitomis samones iliuzijomis - deka  homo sapiens kazi kiek tukstantmeciu taip ir "nepasitempe ant sakos". :(

Nieko dziuginancio, bet pasiteisinsiu, kad nieko itin linksmo ar optimistisko neisgirsi ir  priesingoje, tiek pat „ marginalineje", pozicijoje. :)


eternal.bliss

Absoliutas yra viskas.




Vitus


Aukštyn