Alkoholizmas ir sventintas vanduo

Pradėjo Benamis, kovo 02, 2014, 13:50:10

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Pateikiu viena istorija kuria visai neseniai man papasakojo viena seimos nare. Pateikiu sausai, be vardu ir kitos nereikalingos informacijos.

Tikriausiai kiekvienas is jusu zino nors viena alkoholika. Nesvarbu koks rysys jus su juo sietu, ar tai giministes, ar tiesiog draugu tevai, ar siaip tolimi pazistami. Toks asmuo yra ir mano tolimoje gimineje - viena gan jauna (~40 metu) moteriske. Ji turi desimtoke dukra, pati gyvena viena be vyro. Kelerius metus motina niekaip negaledavo sumazinti jos potrauki alkoholiniams gerimams.

40-mete alkoholike megdavo nusipirkti brendzio ir tiesiog viena gerti namie, o veliau prisigerusi eidavo miegoti. Toks beveik kasdienis ritualas jos budavo. Negerdavo ji litrais, taciau puse buteliuko iveikdavo be problemu. Toki jos potrauki i alkoholizma seima aiskino tuom, kad jos tevas irgi buvo uzkietejes megejas pakelti taurele.

Kaip jau rasiau, sios moters mama niekaip negalejo priversti ja sustoti - dukra nepripazindavo, kad turi problemu, tad pati jokiu kodavimu ar AA klubu nelanke. Motina be dukros zinios dare viska ka tik galejo ir kuo tikejo: eidavo pas burejas, ekstrasensus, kaimo bobutes, kad tik sie zmones kazkaip nutrauktu dukters rysi su alkoholiu. Taciau niekas nepadejo.

Mazdaug pries metus nusprende, kad stengsis kiekviena sekmadieni "uzpirkti misias" uz ja tam, kad ji atsitoketu. Aplanke ne viena baznycia, uzpirko ne viena misia uz savo dukra, o taip pat sventinta vandeni slaptai ilasindavo jai i gerimus namie. Praejus kazkur menesiui: dukra neliecia alkoholio visiskai - tarsi kazkoks stabdys isijunge ir absoluciai jos netraukia vel prisigerti ir eiti miegoti. Gyvena taip, lyg alkoholizmo jos gyvenime nebuvo. Nei tusciu buteliu jos motina neranda, nei jos pacios smigusios taip pat nuo to laiko neregejo. Buteliai i kuriuos "ateiciai" ipyle siek tiek sventinto vandens stovi iki dabar nepaliesti.

Idomu butu suzinoti kaip galima butu racionaliai paaiskinti (tikiuosi kas nors parasys ka nors naujo, nei amzinas "sutapimas") toki jos staigu nenora gerti svaigalus?

Sharikovas

Na jei kaldavo puse puslitrinio butelio, tai sakyciau, kad kaip tik sveikas zmogus ir nereikia ieskot problemu kur ju nera. Siaip 40metu moteriai kuri dar ir vaika turi ir vakare brendziukas ne alaus pusles, turbut atsibodo nuolatines pagirios ir sunkumas darbe, nepaskutinej vietoj ir motinos verkslenimai ir visu pinigu prasvaistimas burejom,kunigeliam, tai tiesiog protinga, padori moteris paeme susikaupe ir mete gert. Cia butu logiskiausias paaiskinimas sakyciau, is dalies ir tas sventintas vanduo padejo, aisku netiesiogiai, o matant iki kokio lygio motina nusivaziavo.

Benamis

Citata iš: Sharikovas  kovo 02, 2014, 14:08:21
Na jei kaldavo puse puslitrinio butelio, tai sakyciau, kad kaip tik sveikas zmogus ir nereikia ieskot problemu kur ju nera.


Tu cia rimtai ar juokauji? Nes nelabai supratau :-\

Citata iš: Sharikovas  kovo 02, 2014, 14:08:21
is dalies ir tas sventintas vanduo padejo, aisku netiesiogiai, o matant iki kokio lygio motina nusivaziavo.


Sios vietos visiskai nesupratau.

Glow

Kiekvienas žvelgia iš savo perspektyvos. Vienam tai sutapimas, kitam - stebuklas. Bet visos istorijos, kurios prasideda "mano pažystamas sake..." , ar "draugo draugas matė..." pasitikėjimo nekelia.

Benamis

Citata iš: Glow  kovo 02, 2014, 14:14:27
Kiekvienas žvelgia iš savo perspektyvos. Vienam tai sutapimas, kitam - stebuklas. Bet visos istorijos, kurios prasideda "mano pažystamas sake..." , ar "draugo draugas matė..." pasitikėjimo nekelia.


Sis atvejis mokslininku bei mediku nera dokumentuotas, atsiprasau. Senyva moteriske tikriausiai nepagalvojo, kad reikejo tai padaryti.

Teroras

Citata iš: Sharikovas  kovo 02, 2014, 14:08:21
matant iki kokio lygio motina nusivaziavo.


Ir iki kokio lygio ta motina nusivaziavo noredama bet kokia kaina padeti savo dukteriai?

Gal tau ir nusispjaut, kad tavo vaikai geria arba gers po puslitri kasdiena, gal tau atrodys, kad tai normalu, jeigu gules smige arba apsimyze lovoje, savo vemaluose, taciau nemanau, kad daugumai tai butu priimtina.

Citata iš: Sharikovas  kovo 02, 2014, 14:08:21
Na jei kaldavo puse puslitrinio butelio, tai sakyciau, kad kaip tik sveikas zmogus ir nereikia ieskot problemu kur ju nera.


Totalus nusipezejimas...

TinSoldier

Perskaičiau, kad istoriją papasakojo ne "šeimos narė", bet "seimo narė". Jau net išsigandau, kas ten už tavo slapyvardžio slepiasi: baliavoji su visokiais NATO vadovais, visokiose rezonansinėse bylose 'užkulisinę' informaciją gauni iš pirmų lūpų (apie kedį ir tą kažkokią kitą mergaitę aš) ir t.t., ir dar dabar, pagalvojau, kad kažkokie seimo nariai asmeniškiausius dalykus tau pasakoja :D


Į temą: bent aš manau, kad tokiai istorijai, kaip papasakojai, racionalaus paaiškinimo nelabai būtų :)
Jei visa šita istorija tokia ir būtų visiškai visa. Bet mes nežinom, nei kaip ta dukra gyveno iki pradedant gerti (rašei, kad tik kelerius metus taip gėrė), nei ką jinai pati sako apie savo nustojimą gerti, ar ką nors darė ir t.t.

Bet bent pora galimų racionalių paaiškinimų, darant prielaidas, kad mes žinom ne visą istoriją (o taip greičiausiai ir yra).

1. Žmogus, kuris daug geria - nebūtinai alkoholikas. Alhoholizmas nebūtinai ir paveldimas visuomet būna. Jei moteriškei keletą metų buvo labai sunkus laikotarpis - prisigerinėdavo. Vis dėl to, tai pro jokį galą nebūtinai reiškia medicininio alkoholizmo diagnozę. Kitiems gali reikti ir dešimčių metų nuolatinio gėrimo, kad išsivystytų alkoholizmas, kitiems iš vis neišsivysto. (Na, aišku, kai kuriems ir poros mėnesių gali užtekti).

Todėl variantas, kad moteriškė tiesiog pagaliau susiemė, surado vidinės motycacijos nebegerti. Jei nesi alkoholikas, tą padaryti visiškai įmanoma - net, jei ir buvai išsiugdęs įprotį , psichologinę priklausomybę gerti. Gali net ir iš tiesų tas noras savaime praeiti.

2. Žmonės gali labai staigiai ir netikėtai suvokti, kad atsidurė dugne. Mes nežinom ar ta moteriškė tikrai pati savarankiškai nesikreipė pagalbos kur nors, ar nevartojo kokių nors preparatų, ar pati nesigydė ir t.t. Alkoholikui, kaip sunku sau pripažinti apie problemą, ne mažiau sunku apie ją ir afišuotis. Nemanau, kad ta moteriškė visam pasauliui noriai būtų apsiskelbusi, kad varo gydytis ar koduotis ar pan. Mes net nežinom pačios moteriškės nuomonės, kodėl ji nebenori gerti.

3. Alkoholikai gali būti labai sukti žmonės. Išradingumo jiems nestinga, kai nori išgerti. Mano artimiausioj šeimoj taip pat buvo (kol kas galbūt negeria, nes gydėsi) toks žmogus. Tai po to, kai tipo savarankiškai nustojo gerti, tik po kiek laiko paaiškėjo, kad pusę metų kiekvieną dieną jis prisigerinėdavo. Tai yra, daugiau pusę metų kiekvieną dieną sugebėdavo gerti visiškai nepastebėtas. Prieš kitų akis praktiškai. Tik po to, kai kepenys suėjo, ir teko į ligoninę gulti, paaiškėjo viskas.

Taip kad mes nežinom ir to, ar ta moteriškė tikrai negeria. Gal tik budrumo įgijo, nes užkniso aplinkinių priekaištai.

Glow

#7
kovo 02, 2014, 14:26:31 Redagavimas: kovo 02, 2014, 14:28:04 by Glow
Citata iš: Benamis  kovo 02, 2014, 14:15:22Sis atvejis mokslininku bei mediku nera dokumentuotas, atsiprasau. Senyva moteriske tikriausiai nepagalvojo, kad reikejo tai padaryti.


Iš šios istorijos sunku kažką paaiškinti ir vargu ar yra tam pagrindas. Nėra jokių apčiuopiamų įrodymų apskritai, kad taip buvo. Kaip galima aiškint kažką ko nežinai ar apskritai įvyko? Aš nesakau, kad to nebuvo, tiesiog labai daug abstraktumo ir dar daugiau vietos interpretacijoms.

Benamis

Tu Glow truputeli neskiri pateiktos informacijos tipo kaip matau. Jeigu negali vertinti/aiskinti arba issakyti savo nuomones, nes nera apciuopiamu irodymu tai tiesiog to nedaryk. Aciu.

Glow

Citata iš: Benamis  kovo 02, 2014, 14:28:20
Tu Glow truputeli neskiri pateiktos informacijos tipo kaip matau. Jeigu negali vertinti/aiskinti arba issakyti savo nuomones, nes nera apciuopiamu irodymu tai tiesiog to nedaryk. Aciu.


Na nuomone išsakiau - nematau pagrindo tokius dalykus aiškinti. O Šeip TinSoldier gana išsamiai paaiškino. Visas mistifikacijas dėl švesto vandens aš iškart atmetu, nes nemanau, kad tai susiję dalykai.

Benamis

Tikrai nebaliavoju su jais kasdiena :) Apie Kedi informacijos irgi neturiu, o tik pasakojau apie antra mergaite, nes ja operavo tevu geras pazistamas :)

Dekui uz idomia zinute TinSoldieri. Pats su ta moteriske bendravau pries gerus keleta metu.

Citata iš: TinSoldier  kovo 02, 2014, 14:26:01
Taip kad mes nežinom ir to, ar ta moteriškė tikrai negeria. Gal tik budrumo įgijo, nes užkniso aplinkinių priekaištai.


Del sito irgi galvojau, tiesiog nesinori i dusia visiems listi ir kaip kokiai kaimo bobai kamantineti iki nukritimo. Galiu tik pasakyti, kad motina su dukra gyvena viename name (jis padalintas su atskirais iejimais), tai galvojau, kad visvien pastebetu mama :-\

Teroras

Citata iš: Glow  kovo 02, 2014, 14:14:27
visos istorijos, kurios prasideda "mano pažystamas sake..." , ar "draugo draugas matė..." pasitikėjimo nekelia.


Kai bendrauji su zmonemis ir pasakoji savo nuotykius irgi visada apciuopiamus irodymus pateiki? Liudininku patvirtinimus, nuotraukas, video medziagas, policininku protokolus, specialistu isvadas, mokslininku analize, mediku pazymas, kad nefantazuoji? Nes pagal tavo logika, tada zmonems neverta pasakoti jokiu istoriju nes nera apciuopiamu faktu. O kam klausyti pasakojimu jeigu be faktu ju negalima vertinti, ane?

TinSoldier

Citata iš: Benamis  kovo 02, 2014, 14:34:23
Galiu tik pasakyti, kad motina su dukra gyvena viename name (jis padalintas su atskirais iejimais), tai galvojau, kad visvien pastebetu mama :-\


Mes tuomet šeimoj gyvenom 3-4 žmonės dviejuose kambariuose.

Nepaisant to, tas žmogus labai laiku nusnūsdamas, pavaidindamas, kad skaito knygą, ar žiūrėdamas teliką užmigo, ir visokiais kitokiais ilizionistų profesionalų vertais triukais, sugebėdavo nepastebėtas gerti ir smigti.

Aišku, kai viskas paaiškėja, suvoki ir pradedi pastebėti ženklus ir požymius, kad buvo/yra geriama.
Bet, ypač, kai nori tikėti, kad žmogus nebegeria - to nepastebėti labai lengva...

Glow

Citata iš: Teroras  kovo 02, 2014, 14:36:27
Kai bendrauji su zmonemis ir pasakoji savo nuotykius irgi visada apciuopiamus irodymus pateiki? Liudininku patvirtinimus, nuotraukas, video medziagas, policininku protokolus, specialistu isvadas, mokslininku analize, mediku pazymas, kad nefantazuoji?


Ne, bet tai ir lieka tik tarp kalbančiųjų. Jei nepateikia įrodymų, gali ir netikėt (ypač jei istorija labai jau neįtikėtina). Istorijos neretai būna gerokai pagrąžintos, todėl tiesiog tai lieka eiliniu pokalbiu nesigilinant į įvikius (kaip sakant prie vieną ausį įėjo, pro kitą - išėjo).

Benamis

Tfu, tfu neturejau artimoje aplinkoje alkoholiku, tai man sunku objektyviai vertinti. Asmeniskai galiu nepastebeti, kad zmogus isgeres (nesuprasiu pagal jo judesius ir pan.), taciau visuomet tai uzuosiu, kad ir ka, kad ir kiek jis uzvalgytu po alkoholio vartojimo - toks specifinas mano "gebejimas" ;D

Aukštyn