Paskaičiavo, kiek žmonių turėjo meluoti ir slėpti tiesą...

Pradėjo Linas Esu, birželio 30, 2017, 12:09:32

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

birželio 30, 2017, 12:09:32 Redagavimas: birželio 30, 2017, 12:16:49 by Linas Esu
Profesorius paskaičiavo, kiek žmonių turėjo meluoti ir slėpti tiesą, kad sąmokslo teorija niekada nebūtų atskleista





„Apollo 11" nusileidimo mėnulyje misija buvo labai svarbus įvykis visai žmonijai, tačiau sąmokslo teorijos šalininkai nuo pat 1969 metų mėgina paneigti šį faktą - neva tai tėra Holivudo surežisuota istorija.

Atgarsiai iš sąmokslos teorijos skleidėjų lūpų buvo tokie garsūs, kad NASA 2001 metais netgi išplatino atsakymą.

Unikali uoliena bei logika, anot NASA, buvo užtektini įrodymai, jog Neilas Armstrongas ir „Buzzas" Aldrinas paliko pėdsakus Žemės palydove.

Pats B. Aldrinas vienam vyrui, kuris mojavo astronautui po nosimi Biblija ir teigė, kad nusileidimas mėnulyje buvo surežisuotas, netgi trenkė į veidą.


Tačiau ar kada nors pagalvojote, kiek žmonių turėtų žinoti apie paslaptį, kad „Apollo 11" sąmokslo teorija būtų tikra?

Oksfordo universiteto profesorius Davidas Robertas Grimesas teigia, kad apie paslaptį turėtų žinoti daugiau nei 400 000 žmonių. D. R. Grimesas išvedė matematinę formulę, kuri jam padėjo apskaičiuoti, kiek gali tęstis didžiulė sąmokslo teorija, kol kas nors tyčia ar netyčia praskleidžia jos uždangą.

Mokslas yra atviras ir remiasi įrodymais, o ne dogmomis, ir jei įrodymai paneigia ankstesnes išvadas, mokslas gali keistis. Tačiau D. R. Grimesas mano, kad sąmokslo teorijos neturėtų būti priskiariamos prie mokslo.

Taigi, D. R. Grimesas išvedė formulę, skirtą apskaičiuoti didelės sąmokslo teorijos gyvavimo trukmę. Joje atsižvelgiama į sąmokslo teoretikų skaičių, laiką bei tikimybę viską išplepėti.

Kad galėtų patikrinti formulę, buvo pasitelktos trys sąmokslo teorijos, kurios kadaise buvo atskleistos: 1) slapto pasiklausymo skandalas, kurį atskleidė Edwardas Snowdenas; 2) Tuskegee sifilio eskperimentas, kuris neleido platinti vaistų nuo lytiniu būdu plintančios ligos Afrikos-Amerikos vyrams; 3) FTB skandalas, kuriame dalyvavo daktaras Fredericas Whitehurstas, kurio melagingos ekspertizės lėmė nekaltų žmonių nuteisimą laisvės atėmimo ar mirties bausmėmis.

D. R. Grimesas pažvelgė į visus aspektus, kurie leidžia išsaugoti paslaptį.

Jis išbandė savo formulę su keturiomis žymiomis sąmokslo teorijomis, nepaisant to, kad jos buvo neteisingos. Tarp jų buvo ir sąmokslo teorija, kad „Apollo 11" misija buvo surežisuota, kad klimato kaita tėra apgaulė, kad vakcinos nuo ligų yra nesaugios ir kad farmacijos įmonės slepia vaistus nuo vėžio.

D. R. Grimesas apskaičiavo ir padarė išvadą, kad visoms keturioms sąmokslo teorijoms atskleisti prireiktų mažiau nei 4 metų. Tam, kad „Apollo" misijos konspiracija išliktų paslaptimi, reikėtų 411 000 žmonių - būtent tiek žmonių dirbo NASA 1965-aisiais. D. R. Grimesas paskaičiavo, kad ši paslaptis būtų išaiškėjusi per 3,68 metų - tai yra prieš daugelį metų. Net ir tuomet tokį melą išlaikyti paslaptyje būtų buvę nepaprastai sunku.

Anot D. R. Grimeso, klimato kaitos sąmokslo teorija būtų atskleista per 3,7 metų, o ją paslaptimi turėtų laikyti 405 000 žmonių. O sąmokslo teorija apie nesaugias vakcinas būtų atskleista per 3,15 metų.

Tiesa, viskas priklauso nuo skaičių. Jeigu farmacijos kompanijos nebūtų įsivėlusios į šią sąmokslo teoriją, apie ją žinotų tik 22 000 žmonių iš Ligų kontrolės centro bei Pasaulinės sveikatos organizacijos. Tokiu atveju ji išaiškėtų tik per 34,78 metus.

Sąmokslo teorija apie išrastus vaistus nuo vėžio išaiškėtų per 3,17 metų, kadangi apie ją žinotų net 714 000 žmonių.

D. R. Grimesas taip pat apskaičiavo, kiek daugiausiai žmonių reikėtų, kad sąmokslo teorija nebūtų atskleista.



Anot mokslininko išvestos formulės, kuo mažiau žmonių žino apie sąmokslo teoriją, tuo ji ilgiau išgyvena. Kad sąmokslo teorija išgyventų daugiau nei 5 metus, apie ją turėtų žinoti ne daugiau nei 2521 žmogus, o kad ji išgyventų 25 metus, apie ją turėtų žinoti ne daugiau nei 502 žmonės.

Didžiulės sąmokslo teorijos greitai išaiškėja, jas turėtų saugoti labai didelis žmonių skaičius ir niekam apie ją neprasitarti. Tad kodėl sąmokslo teorijos taip plinta žmonių tarpe?

Vyriausiasis mokslinio žurnalo „Science Inquirer" redaktorius Benjaminas Radfordas sako, kad dauguma sąmokslo teorijų savyje turi mažą dalelę tiesos.

Be to, žmonės žino, kad valdžia gali daryti blogus dalykus ir visa tai slėpti. Ši tikimybė verčia žmones abejoti valdininkų žodžiais, o šios abejonės išsivysto į didžiules sąmokslo teorijas.

Sąmokslo teorijos, susijusios su medicina, yra linkusios plisti labiau, kadangi jos yra emociškesnės, susijusios su žmogaus sveikata ar net gyvybe.

Vis dėlto, D. R. Grimesas sako, kad jo formulė galutinai nepašalina tikimybės, kad sąmokslo teorija iš tikrųjų yra teisinga. Sąmokslo teorijos visuomet egzistuoja. Jų skleidėjus galime vadinti paranojiškais, tačiau galėjome apie juos taip pat kalbėti, kai buvo teigiama, kad JAV Nacionalinė saugumo tarnyba šnipinėja interneto vartotojus.

Taigi, kiekvienas iš mūsų turėtų klausti ne „ar sąmokslos teorijos egzistuoja?", bet „kokia tikimybė, kad sąmokslo teorija yra teisinga?". D. R. Grimesas nemano, kad jo formulės padės sąmokslų teoretikams persigalvoti, tačiau tikisi, kad ji padės susimąstyti visuomenei.

D. R. Grimes

http://www.technologijos.lt/n/mokslas/idomusis_mokslas/S-62310/straipsnis/Profesorius-paskaiciavo-kiek-zmoniu-turejo-meluoti-ir-slepti-tiesa-kad-samokslo-teorija-niekada-nebutu-atskleista-Video

Benamis

Pries kokius 4 metus abejojau del issilaipinimo, taciau siuo metu esu beveik isitikines, kad visgi amerikieciai tai padare. Ne del irodymu, o del rusu. Jeigu tai butu suvaidintas spektaklis, tai visu pirma rusai tikrai to nepripazintu.

Citata iš: Linas Esu  birželio 30, 2017, 12:09:32Tam, kad „Apollo" misijos konspiracija išliktų paslaptimi, reikėtų 411 000 žmonių - būtent tiek žmonių dirbo NASA 1965-aisiais.
Mano galva tai nesamoningi skaiciai. 411 000 zmoniu niekaip negalejo buti tiesiogiai atsakingi uz skrydi i Menuli.

Linas Esu

B
Citata iš: Benamis  birželio 30, 2017, 12:42:44Pries kokius 4 metus abejojau del issilaipinimo, taciau siuo metu esu beveik isitikines, kad visgi amerikieciai tai padare. Ne del irodymu, o del rusu. Jeigu tai butu suvaidintas spektaklis, tai visu pirma rusai tikrai to nepripazintu.

Mano galva tai nesamoningi skaiciai. 411 000 zmoniu niekaip negalejo buti tiesiogiai atsakingi uz skrydi i Menuli.
Skaičiai atitinka pagal lentelę https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA .


Benamis

Tai jeigu skaiciuosime plovejus, slavejus, parkingo darbuotojus ir t.t. cia visai tiketina. Bet prie ko cia jie? Sakau, kad tiesiogiai prie skrydzio negalejo buti prisideje 411,000 zmoniu. Cia beveik puse milijono.

Skeletonas

Citata iš: Benamis  birželio 30, 2017, 13:33:12Tai jeigu skaiciuosime plovejus, slavejus, parkingo darbuotojus ir t.t. cia visai tiketina. Bet prie ko cia jie? Sakau, kad tiesiogiai prie skrydzio negalejo buti prisideje 411,000 zmoniu. Cia beveik puse milijono.
Na gal jie nugirdo :) arba jai vienas žino tai ten visi turi žinot :D
411,000.. Neitikima...

Linas Esu

Citata iš: Benamis  birželio 30, 2017, 13:33:12Tai jeigu skaiciuosime plovejus, slavejus, parkingo darbuotojus ir t.t. cia visai tiketina. Bet prie ko cia jie? Sakau, kad tiesiogiai prie skrydzio negalejo buti prisideje 411,000 zmoniu. Cia beveik puse milijono.
Jop , sutinku , žodis tiesiogiai ne vietoje

vytra

#6
birželio 30, 2017, 15:16:45 Redagavimas: birželio 30, 2017, 15:21:08 by vytra
Citata iš: Benamis  birželio 30, 2017, 12:42:44.. šiuo metu esu įsitikines, kad visgi amerikiečiai tai padarė. Ne dėl įrodymų, o del rusų. Jeigu tai būtų suvaidintas spektaklis, tai rusai tikrai to nepražiopsotų.
- nagrinėjant skrydžio fiziką ir matematiką, tai ir rusai ir amerikiečiai turėjo visą reikiamą aprūpinimą, mane stebina naujos kartos, atbukusios nuo "snukiąknygės" ang. faces book, kad tada nebuvo kompiuterių ar mokslininkų. Vienintekė problema, kurios nespėjo išspręsti rusai, buvo pakankamos galios patikimi raketiniai varikliai, pas rusus jie sprogo bandymų metu.

p.s.
.. su procesų dinamika ir dabar labai didelės problemos visoje ex'CCCP, griūvančios "maksimos", daugybė greičio avarijų ir t.t., o kas iš skaitytojų sugeba iš tikro suprasti, kas yra reiškinių dinaminiai parametrai?


Ačiū.


:(

Linas Esu

Temos klausimai :

1. Kokiomis koonspiracijų teorijomis tikite ?

2. Kap manote , visos Apollo misijos buvo tikros ?

elteide

jei buvo tikros, kodėl nepakartojo išsilaipinimo Mėnuly..tiek amerikiečiai tiek rusai?

TinSoldier

#9
liepos 24, 2017, 13:35:50 Redagavimas: liepos 24, 2017, 14:18:47 by TinSoldier
Citata iš: elteide  liepos 23, 2017, 23:54:12jei buvo tikros, kodėl nepakartojo išsilaipinimo Mėnuly..tiek amerikiečiai tiek rusai?
O kokia prasmė tai kartoti?
Dabar yra sumažintas finansavimas, planuose yra daug svarbesnių misijų (Marsas), kam pinigus švaistyti tam, kad padarytum tą patį, kas jau 6 kartus padaryta? Vien tam, kad paneigtų lunatizmus apie suklastotą nusileidimą? Nemanai, kad būtų gana neatsakingas lėšų švaistymas? Jeigu 6 nusileidimai neįtikino, manai, kad 7 ką nors pakeistų? Ir kam dabar reiktų tai įrodinėti? Anais laikais sovietams reikėjo. Dabar - tikėtojams reptiloidais ir panašiai mažumai žmogelių? Koks to tikslas?

Beje, tam, kad konspiracija apie "suklastotą" skrydį į Mėnulį būtų nuslėpta, tai tylėti turėtų ne tik "Apollo" misijų metais dirbę žmonės, tačiau ir visais laikais iki pat šių dienų daugybę dirbančių žmonių.

Mėnulyje palikti retroreflektoriai, kurie atspindi iš Žemės siunčiamus lazerinius spindulius ir leidžia matuoti atstumą. Veikia jie iki šiol.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Laser_Ranging_experiment

elteide

žmones išsilaipino tik kartą , jei neklystu..

TinSoldier

#11
liepos 24, 2017, 17:48:27 Redagavimas: liepos 24, 2017, 17:54:22 by TinSoldier
Citata iš: elteide  liepos 24, 2017, 16:26:25žmones išsilaipino tik kartą , jei neklystu..
Ne, išsilaipino 6 kartus: 1969 m. liepą, 1969 m. lapkritį, 1971 m. vasarį, 1971 m. liepą. 1972 m. balandį, 1972 m. gruodį. http://historylists.org/events/list-of-6-manned-moon-landings.html


Vėliau baigėsi kosminės lenktynės, sumenko politinė parama, baiginėjosi finansavimas "Apollo" programoms. Be to, Mėnulis buvo ir taip pakankamai ištyrinėtas, pagal tuometines galimybes nieko itin svarbaus ten nuveikti nebebuvo galima. Atsirado nauji tikslai, naujos programos ir naujos misijos.

Jeigu ten grįžti, tai tik koloniją kurti. Kol kas tam truputį ankstoka. Daugiau nėra tikslo.

elteide

jei taip, tai sutinku, kad neracionalu ..aš kažkaip galvojau kad tik kartą žmogus  buvo išsilaipinęs Mėnulyje, tai atrodė keistai , kodėl nepakartoja.

Linas Esu

#13
balandžio 20, 2018, 15:54:15 Redagavimas: balandžio 20, 2018, 16:25:27 by Linas Esu
Citata iš: elteide  liepos 25, 2017, 13:18:48jei taip, tai sutinku, kad neracionalu ..aš kažkaip galvojau kad tik kartą žmogus  buvo išsilaipinęs Mėnulyje, tai atrodė keistai , kodėl nepakartoja.
Todėl, kad apart mokslinių tyrimų, ten nėra ką veikti. Kelionės brangios ir jei ne šaltasis karas ir vykusios savotiškos kosminės varžybos tarp dviejų super valstybių, neaišku ar apskritai kas nors būtų pagalvojęs ten kelti koją dar XX amžiuje.

Aukštyn