Ar egzistuoja stebuklai?

Pradėjo puodukas, kovo 23, 2013, 07:52:48

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

puodukas

Youtubeje pasakojo apie islamą, kad tenai draudžiama tikėti stebuklais (bet neneigiami stebuklai).
Gal žinai ką nors konkrečiau, ar čia tik to pasakotojo imterpretacijos?

paragraf 78

Na kiek žinau, nedraudžiama tikėti stebuklais.

xsistemax

Sebuklų apskritai nebūna,būna tik neadekvatus mistifikuotas realybės dėsnių vertinimas dėl neišmanymo.Kai nesupranti dėsnių-susikuri mitus.

paragraf 78

Natūralistinis požiūris man pažįstamas, tačiau stebuklai būna, tik ne visi juos pastebi. Aš esu prieš visokius mistifikavimus ir pasitikiu tik tais stebuklais kurie buvo tirti mokslinikų ir jie negebėjo jų paaiškinti kaip natūraliai vykstančių.
Dalis "stebuklų" išties yra paprasčiausias mistifikavimas, tačiau kartais vyksta tokie dalykai kurių išties neįmanoma paaiškinti racionaliai. Tai ir vadinama stebuklais.
O natūralistinis požiūris yra siauras, uždarantis žmogų į rėmus.

xsistemax

Tikėjimas stebuklais rodo tik žinių stygių,nemokėjimų įvykio paaiškinti racionaliai.Gyvename racionalioje visatoje,kurioje viskas logiška ir dėsninga.
Viduramžiškas požiūris šiais laikais mažiausiai keistas.Paanalizuok stebuklų liudininkų psichologinę sanklodą,taps daug aiškiau.
Oficialus mokslas irgi iš inercijos daugybę reiškinių neigia ar ignoruoja,nes daug lengviau paneigti,nei keisti nusistovėjusius stereotipus ir prisipažinti klydus.

paragraf 78

Tavo reikalas kuo tikėti, tik nemanyk, kad tavo nuomonė vienintelė teisinga, nes visko gali būti, kad tu labai klysti. Čia ne tik šitą temą liečiu, apskritai visus tavo pasisakymus forume.
Sunku, kai visi žmonės kaip žmonės, o tu vienintelis kaip dievas.
Manau, tas kuris nesilaiko principo, kad viską žino geriausiai, yra pranšesnis už tą kuris to principo laikosi. Kai asmeninė nuomonė tampa rodikliu, tai jau reikia sunerimti, nes kaip rašė Merfis: asmeninė nuomonė yra pats netiksliausias matavimo vienetas.
Ilgai reikėjo ties savimi padirbėti, kol išmokau nesiremti savo asmenine nuomone kaip pačia teisingiausia, gal ir tau laikas tai išmokti?

puodukas

Yra du kraštutinumai: visai netikėti stebuklais, ir kitas, bet ką nepaaiškinamo laikyti už Dievo ženklą. Kiek skaitęs ir girdėjęs tai bažnyčia smerkia kai bet kokį stebuklą priimama kaip Dievo ženklą, todėl ir paklausiau apie islamą, nes buvau girdėjęs, kad ir ten panašiai.

paragraf 78

Ne tiek smerkia, kiek nerekomenduoja kiekvieno nesuprantamo reiškinio vertinti kaip stebuklo. Todėl Vatikane ir yra grupė tyrėjų, kurie ištiria visus tariamus stebuklus.

xsistemax

Nekaltink mane demagogija,kai pats ja užsiimi.Suprantu,kitaip negali,nes tavo studijuojama sritis taptų niekine.
Kas yra stebuklas?Tikrai ne vidurvasary Kaire iškritęs sniegas,viduržiemy Lietuvoje pražydę pienės ar net ant laužo katilėlyje užšalęs vanduo.Ir ne kokios fanatikės"pamatyta"Šventoji Marija.Pastarasis pavyzdys yra iš psichiatrijos srities.
Stebuklas būtų,jei tu vieną rytą išleistum šakas,sulapotum,sužydėtum ir iki vakaro subrandintum mandarinų derlių.Abu gerai žinom,kad to nenutiks ir nutikti negali.  :D
Nereikėtų kvailinti lengvatikių vien tam,kad galėtum juos valdyti.

eternal.bliss

#9
kovo 24, 2013, 13:02:32 Redagavimas: kovo 24, 2013, 13:04:36 by eternal.bliss
Stebuklai? :)
Viskas yra logiška ir paaiškinama, nes viskas turi ryšį- jeigu nebūtų ryšio niekas nenutiktų.
Žaibas netrenkia atsitiktinai, upė neteka belenkur belenkaip, taip ir viskas. Todėl viską įmanoma racionaliai paaiškinti nes visi reiškiniai turi ryšius, pagal kuriuos gali suprasti dėl ko taip nutiko.

Dabar pagalvokit- sakot, kad negalima paaiškinti kažko racionaliai, t.y. nėra ryšių pagal kuriuos galėtume atsekti seką, įtaką. Tuomet pats reiškinys turi būti atsitiktinis. Bet pačio atsitiktinumo nėra, net kuomet progrtamuojama su "random". Kaip kompas atrenką atsitiktinį skaičių? jis turi turėti ryšį, seką, varikliuką pagal kurį išrenkamas skaičius, struktūrą. Todėl pats skaičius išrenkamas neatsitiktinai, o tikslingai pagal programą. Viskas turi ryšį nes egzistencija paremta ryšiu su savimi.

Tiesiog nevisi geba tuos ryšius pamatyti ar suprasti.


TinSoldier

Nu sorry, bet tai kokią sąvoką siūlot reiškiniui, kurio priežasčių/ryšio/sekos dar nėra atrasta/suprasta?

Vietoj "stebuklo" naudoti "racionaluslogiškaipaaiškinamasreiškinyskurioįvykiopriežastysbeiryšiaidarnežinomitačiaukadanorsbusatrasti"?

Stebuklas stebuklu juk vadinamas dėl patogumo, dėl kalbos aiškumo, dėl komunikavimo efektyvumo.

Galit taip ir prie stalo sąvokos kabinėtis, aiškinant, kad stalai neegzistuoja, o tik paviršiai, paversti tam tikru kampu, su tam tikru trinties lygiu, pastatytu į tam tikrą vietą ir t.t. ir pan.

xsistemax

#11
kovo 24, 2013, 14:16:37 Redagavimas: kovo 24, 2013, 14:18:30 by xsistemax
Stebuklas turėtų būti toks reiškinys,kuris prieštarautų žinomiems dėsniams ir būtų specialiai išprovokuotas kokios nors valdančios pasaulį jėgos,taip įrodant savo egzistenciją ir visagalybę.Deja,taip nėra.Stebuklais vadiname reiškinius,kurių priežasties nesuprantam.Dėl mūsų nežinojimo jie netampa nei mistiškais,nei stebuklingais...
TinSoldier,buvau solidarus su tavimi,kai pasidžiaugei,jog forumas tampa skeptiškesnis,kad sukritikuojami kliedintys.Kaip čia nutiko,kad meteisi į kitą pusę?  :)

eternal.bliss

stebuklą nesunku pakeisti- nepaaiškintu reiškiniu.

Galim ir fiziką, chemiją, biologiją- vadinti magija, juk taip paprasčiau nuo seno viskas priimta  ;D

TinSoldier

Čia visas ginčas, jaučiu, tik dėl skirtingo sąvokų interpretavimo.

Aš sutinku, kad visi reiškiniai gali būti paaiškinami. Manau, jog tokio dalyko, kaipo "mistikos" nėra.
Tiesiog žodis "stebuklas" man per daug gražus, man jis patinka. Ir stebuklu galima pavadinti reiškinį, kurio šią akimirką neišeina paaiškinti.

Aišku, pavadinus reiškinį "stebuklu" galima suprasti, jog vengiama ieškoti paaiškinimo. Kad pasitenkinama nežinomybe ir t.t. ir pan.

Bet kad ir buitinis pavyzdys: bent jau man stebuklas gali būti po gero penktadienio vakaro, nieko nepamenant, piniginėje atsiradę 50 litų. Įvykęs reiškinys nėra ir negali būti mistifikuotas - aišku, kad bus racionalus paaiškinimas. Bet aš paaiškinimo neturiu, todėl galiu tai pavadinti stebuklu :)

Šiaip pačioms jūsų mintims pritariu, bet tiesiog galima ir "stebuklų" nemistifikuoti. Tiesiog vartoti gražų žodį, apibūdinant tai, kas tą akimirką nėra suprasta.

xsistemax

Ginčijamės ne dėl žodžio,o dėl to,kas už jo slepiasi.Taip samprotaujant man stebuklas būtų kulinarija,nes nei velnio tame nesuprantu.Bet žinau,kad tą skanų šedevrą sukūrė mano žmona,Žemės moteris.Nors kai kam ir moteris yra stebuklas.Gaunasi tokia modifikuota reliatyvumo teorija.  :) Viskas visur stebuklinga.

Aukštyn