Moralė - universali ar reliatyvi?

Pradėjo DesolatedColors, liepos 20, 2016, 22:52:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

DesolatedColors

Na, tai kaip yra..? Aplamai, kas yra moralė? Mano nuomone moralu yra viskas, kas nekenkia kitiem, sau ar aplinkai.

time

#1
liepos 21, 2016, 00:49:05 Redagavimas: liepos 21, 2016, 00:54:46 by time
Nevisai viskas paminėta. Dar prie to pridėčiau, kad vistiek, svarbiausias moralės momentas yra svarbaus dalyko išsaugojimas ir gailestis. Su tuom susidurti abstrakčiame lygyje tampa sudėtinga (nes nebepastebimi patirties lygiai ir kad nevisi vienodai gali atsakyti, tapačia patirtimi, tiek pat parodyti pažangumo ir kitų svarbių veiksnių), todėl paprastai, moraliam pačiam sunku išbūti, nebėra į ką atsižvelgti.

Gerai, tarkime, kad moralė kažkaip vienaip ar kitaip ateina, bet vistiek, ar vienu, ar kitu atvėju "spragos" išlenda prieš akis. Galima sakyti, kad sprendimas retai kada būna ir nėra toks, ištikro, universalus. Tas sprendimas, moralės apdorojimas vyksta reliatyviame informacijos apsikeitimo lygyje. Pasibaigia, kai oponentas kažkaip lieka supykdytas ar "nuslopintas".

Moralu yra tikrai neviskas, nes skirtingi mokymai gali išmokyti skirtingų moralės pažinimo tiesų. Universalusis pažinimo jausmas neateina, vistiek viskas lieka reliatyvu. Turiu mintyse, kad vis kiti vis kitaip įvertins moralines vertybes, priklausys nuo jų patyrimų.

time

#2
liepos 22, 2016, 03:51:58 Redagavimas: liepos 22, 2016, 04:15:39 by time
Jeigu paiimsime tik grynus variantus, kur moralė (suveikia arba nesuveikia), rasime tik tokiose situacijose, kuriose reikalingi greiti sprendimai. Veikliausiai kaikurie įžiūri tai (veiksmo, dramose, trileriuose, siaubo, išlikimo) filmuose, bet realus variantas ne ką svarbesnis. Nors realiame gyvenime, galima sakyti yra mažai tokio norimo "grynumo", bet situacijų vistik pasitaiko.

Todėl reikalingas papildymas, prie mano jau išsakytos pozicijos, kurią esu sutikęs realiame gyvenime. Moralė yra neuniversalus, o reliatyvus dalykas (kaip jau pastebiu). Daugelis situacijų veikia suplanuotai ir taktiškai. Planas, kurio laikosi minimum 2 žmonės tarpusavyje, tuo met kartu tarpininkauja ir palaiko ryšius. Vienaip ar kitaip situacija abi puses traukia, jos nori siekti tų užbaigties variantų (tikisi bendro varianto, bendro tikslo).

Tačiau atsitinka kažkas neįprasto, vienas arba kitas iš tarp minimum 2 esančių asmenų pradeda lyderiauti, visiškai dėl to, kad jis pasijaučia "stipresnis". Bendrai paėmus tokias situacijas, dažnai išryškėja, kad lyderiavimas yra toks reiškinys po kurio nenoromis, bet asmenybė praranda tam tikras (geras) sąvybes, irgi svarbias. O sustabdyti, tokį klaidingą mintį, kad visgi, (toks jėgų įgavimas neduoda naudos), neina.

Faktiškai, tokia situacija, kuri susikuria lyderio galvoje, neretai yra netikra ir dažniausiai neišbaigta strategija, tam tikru momentu nutraukta lyderio svarbi "sistema" . Taip vyksta, dėl (netikros taktikos numatymo) sąvybės, tokios, kada lyderiai viską numato į priekį daugiau, negu jo dalyviai ir vykdytojai. Tik tas numatymas, kaip sakiau, nėra tikras ir ateitis nespėja susikurti tiek daug, kiek lyderis numato.

Kažkada ateina toks laikas, kai universaliai pasireiškia, kad jo aplinkoje (ne pagal norą) patenka toks asmuo gebantis sužlugdyti lyderio planus. Tam tikra prasme, tas stebuklingas "universalus asmuo", įsipainiojęs į tarp save panašių, vienaip ar kitaip "pamokina" lyderį. Toks įvykis paspartina lyderio "sistemos" žlugimą.

Universaliu lygiu, toks asmuo pasitaiko 1 per visą "grupę" ir visada jis yra (visur ir visada). Keista, bet tam tikra tvarka yra apsrendžiami visų likimai, todėl į lyderio "sistemą" įsiterpia "universalus asmuo", jo "sistemos" sunaikintojas, gebantis sustabdyti nuo nenorimų, amoralių veiksmų. Pats universalus momentas yra tik tas, kai lyderis pačiame netinkamiausiame sprendime yra sustabdomas, bet situacija iš pirmo asmens yra reliatyvus dalykas.




Supernatural

Objektyvi morale - abstraktu, individuali morale- neegzistuoja visuomeneje, t.y. subjektyvios morales principas nera vertinamas pasaulietiniu poziuriu kaip faktas, itakojantis morales normu sarasus, bandomus primesti pasaulietisko mastymo asmenims. Is esmes, bet kokiu taisykliu primetimas visada isaukia pasipriesinimo banga, tad morale- labai neaiski samprata, tai labiau visuomeneje nusistovejusio elgesio normu laikymasisi, bet toli grazu nereiskia ju pripazinimor isisavinimo bei protegavimo.

Prijomas

Morale labai galingas irankis zmonijos kuryboje :) kaip pavyzdys kazkur skaitytas pavyzdys: yra bačka, bačka sudaro lentos -(žmonija) ir apvijai (morale) kurie palaiko statines forma, kad is tu lentu kazkas gautusi. Jeigu nera apviju tada lentos yra kaip atskiri elementai nieko tokio ir nesukuriantys, kas sau, o esant apvijams susiformuoja statine :) is to iseina kad morale yra kurybos esencija :)

El

Moralė manau daugeliu atveju realityvi, atitinkanti tam tikro laikmečio ir tam tikro sociumo tendencijas. Yra galbūt tik keli universalūs moralės principai, kaip pvz. nežudyk (nors ir jie gali būti ginčityni ir reliatyvūs)

Aukštyn