Inkvizicijos įrankiai ir metodai

Pradėjo Espada, gruodžio 09, 2014, 00:28:48

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Espada

gruodžio 09, 2014, 00:28:48 Redagavimas: gruodžio 09, 2014, 00:30:50 by KroNoX
Sveiki mielieji forumo lankytojai, šiandiena norėčiau pasidalinti šiek tiek informacijos apie kankinimus, iš XVI -XVIII a. Europos laikotarpio.

Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium, nuo Inquisitio (lot.) - apklausa, tardymas. Inkvizicija - tai ypatingas teisminis tardymo organas, įsteigtas tėvo Inokentijaus III (XII a. pab.-XIII a. pr., Pietų Prancūzija) ir veikęs XIII-XIX amžiuje prie Katalikų bažnyčios. 1231 m. inkvizicija tapo oficialia religinio teismo forma.

Kankinimams buvo sukurta daug įvairiausių prietaisų bei instrumentų, kurie buvo itin kruopščiai sukonstruoti taip, kad iš karto nepažeistų gyvybiškai svarbių organų. Kad auka būtų pasmerkta lėtai ir kankinančiai mirčiai. Įrankiai buvo skirti tik sužaloti ir sukelti agoniją, galėjusią trukti net keletą dienų, kol kankinamas žmogus pats prisipažindavo neva esąs susijęs su velniu arba atsisakydavo savo atradimo, (jeigu būdavo kankinamas mokslininkas). Pjūklai, buvo itin dažnas kankinimo būdas. Auka pakabinama žemyn galva (kad kraujas subėgtų į smegenis ir kankinys maksimaliai ilgai išliktų sąmoningas) ir pjaunama per pusę. Kartais auką tiesiog perpjaudavo per pusę, tačiau neretai tiesiog įpjaudavo ir palikdavo lėtai mirčiai agonijoje.

Galvos spaustuvė, į viršutinę prietaiso dalį įtaisius galvą, o į apatinę - smakrą, viršuje esantis sraigtas būdavo po truputį sukamas, kol pradėdavo spausti kaukolę. Visų pirma dantys sutrupėdavo į žandikaulį. Dar kiek pasukus sraigtą iš akiduobių iššokdavo akys (būdavo prietaiso variantų, kurie turėdavo specialias talpyklas iššokusioms akims sugauti). Galiausiai, sutrupėdavo kaukolė.

• Daugybė metodų, kaip tempimo ratas, prisipažinimo kėdė, gėdos stulpas, bausmės batai, kabantis narvas.

Judo lopšys, auka įtaisoma ant piramidės formos "kėdės" smaigalio tokiu būdu, kad visas jos svoris tektų vienintelei kūno vietai. Kankintojai prie aukos kojų kartais pririšdavo svarmenis, tokiu būdu paspartindami mirtį. Kadangi prietaiso niekas neplaudavo, pasmerktasis dažnai gaudavo kentėti ir nuo įvairių užkratų. Kankinį pakartotinai užkeldavo ant įtaiso (arba pririšdavo jam daugiau svarmenų ant kojų), norint išgauti informaciją.

Kelių traiškytuvas - prietaisas sukonstruotas iš dviejų spygliuotų medienos plokščių ir įtaisomas ties kelio sąnario priekiu bei iš vidinės kelio pusės. Sukant plokštes jungiančius sraigtus jos artėdavo viena prie kitos pamažu traiškydamos aukos kelius. Kartais prietaisą naudodavo ir rankoms trupinti.

Eretiko šakutė - instrumentą sudaro dvi šakutės pritaisytos viena prie kitos taip, kad viena remtųsi į aukos krūtinę, o kita į pasmakrę. Pasmerktojo rankas surišdavo už nugaros, kad šis negalėtų pabėgti ar bandyti nusiimti šio įrankio. Eretiko šakutės sukeliamas skausmas neleisdavo judinti kaklo ir kalbėti. Paprastai naudojamas šis prietaisas buvo išgavus aukos prisipažinimą, kad ši daugiau nekalbėtų.

Katės letena - dažnai būdavo tvirtinama prie koto, prietaisas atrodė kaip kankintojo rankos pratesimas ir buvo naudojamas nuplėšti aukos mėsą nuo kaulų bet kokioje kūno vietoje.

Nuotraukoje, galite pamatyti kaip atrodė "prisipažinimą skatinanti kėdė":



Pjūklai buvo itin dažnas kankinimo būdas. Auka pakabinama žemyn galva (kad kraujas subėgtų į smegenis ir kankinys maksimaliai ilgai išliktų sąmoningas) ir pjaunama per pusę. Kartais auką tiesiog perpjaudavo per pusę, tačiau neretai tiesiog įpjaudavo ir palikdavo lėtai mirčiai agonijoje.



Galvos spaustuvės turėjo įdomias funkcijas, į viršutinę prietaiso dalį įtaisius galvą, o į apatinę - smakrą, viršuje esantis sraigtas būdavo po truputį sukamas, kol pradėdavo spausti kaukolę. Visų pirma dantys sutrupėdavo į žandikaulį. Dar kiek pasukus sraigtą iš akiduobių iššokdavo akys (būdavo prietaiso variantų, kurie turėdavo specialias talpyklas iššokusioms akims sugauti). Galiausiai, sutrupėdavo kaukolė.



Kitas gana nemalonus metodas buvo įtaisyti žmogų ant "Judo lopšio", auka įtaisoma ant piramidės formos "kėdės" smaigalio tokiu būdu, kad visas jos svoris tektų vienintelei kūno vietai. Kankintojai prie aukos kojų kartais pririšdavo svarmenis, tokiu būdu paspartindami mirtį. Kadangi prietaiso niekas neplaudavo, pasmerktasis dažnai gaudavo kentėti ir nuo įvairių užkratų. Kankinį pakartotinai užkeldavo ant įtaiso (arba pririšdavo jam daugiau svarmenų ant kojų), norint išgauti informaciją.



Jei norite sužinoti daugiau apie šiuos metodus, mielai klauskite.

~ KroNoX

Benamis

Labas @KroNoX :)

Idomia tema pasirinkai (kaip pirmai temai forume) :D

P.S. Tema perkeliau i kita forumo kategorija, nes nemanau, kad kankinimu budai tinka prie magijos ir okultizmo temu :)

Espada

Citata iš: Benamis  gruodžio 09, 2014, 00:33:33
Labas @KroNoX :)

Idomia tema pasirinkai (kaip pirmai temai forume) :D

P.S. Tema perkeliau i kita forumo kategorija, nes nemanau, kad kankinimu budai tinka prie magijos ir okultizmo temu :)


Sveikas, tikiuosi dar pridėsiu naujos informacijos, galvoju ar prasiplėsti iki raganų istorijos Lietuvoje bei apie pačius raganų persekiojimus Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, tačiau manau, kad tai padarysiu kitoje temoje. Čia tikriausiai pridėsiu daugiau informacijos apie pačius kankinimo metodus.

Gero vakaro! :)

~ KroNoX

omcikas

Ot žmonės iškrype sadistai būdavo.. ir kas svarbiausia toks sadizmas buvo toleruojamas.  ???

Supera

Pasigendu vieno asmeniškai įdomiausių - Iron Maiden.

Bet kai pagalvoji, čia viršijo visas sadismo ribas O_O, aišku kad prisipažindavo, viską pripažinsi, kad tik tau numirt kuo neskausmingiau galimybė būtų...

paragraf 78

Citata iš: KroNoX  gruodžio 09, 2014, 00:28:48
Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium, nuo Inquisitio (lot.) - apklausa, tardymas. Inkvizicija - tai ypatingas teisminis tardymo organas, įsteigtas tėvo Inokentijaus III (XII a. pab.-XIII a. pr., Pietų Prancūzija) ir veikęs XIII-XIX amžiuje prie Katalikų bažnyčios. 1231 m. inkvizicija tapo oficialia religinio teismo forma.


Na čia ne visai tiksliai apibūdinta.
Inkvizicija veikia ir dabar, tik vadinasi ji Tikėjimo grynumo kongeregacija :)
Didžiausia inkvizicijos banga buvo ne pas katalikus, o pas protestantus ir puritonus.
Pas katalikus inkvizijos teismas buvo retas reiškinys, jis vykdavo tik esant svarbiausiems procesams. Kitu atveju būdavo taip, kad inkvizitorius išaiškindavo kas čia burtininkauja, o tada teismą atlikdavo pasaulietinis. Bažnytinis teismas myriop pasmerkė labai ne daug žmonių. Be to inkvizicija labiausiai siautėjo apšvietos laikotarpiu.

Kitas dalykas, kad inkvizicijos būdai buvo smerkiami visų popiežių apart tavo paminėtą popiežių Inocentą III. Inkviziciją vis buvo bandoma uždrausti, bet jie veikė nepriklausomai nuo popiežiaus parėdymų. Daugelis inkvizitorių buvo pasauliečiai, kurie iš to darė verslą.

Espada

XVII-XVIII amžiais plintant religinės tolerancijos naujosioms idėjoms, inkvizicijos - tiek katalikiškų, tiek ir protestantų - veikla buvo išsemta ir jos buvo palaipsniui atsisakyta. Išliko tik materialistinių ideologijų kūrėjų ir Bažnyčios priešų sukurti mitai apie inkviziciją, kaip brutalaus persekiojimo įrankį, kurie nebuvo paremti realiais faktais ir nesąmoningai ar sąmoningai atsieti nuo istorinės tikrovės.

@Supera Tikrai taip, Iron Maiden buvo vienas iš žiauriausių kankinimų būdų, įterpsiu čia tiems kurie negirdėjo nieko apie tai.

Iron Maiden - Iš pirmo žvilgsnio tai tėra paprasta plieninė žmogaus kūno formą primenanti kamera. Tačiau iš tiesų prie kameros vidinių sienelių primontuota daugybė aštrių spyglių. Nusikaltėlis buvo patalpinamas į kamerą, o uždarius duris spygliai susmegdavo į jo kūną. Didžiausia bėda tame, kad spygliai buvo ne itin ilgi, todėl tik sužalodavo kūną ir nusikaltėlis gana ilgai kankindavosi, kol galiausiai nukraujuodavo.


paragraf 78

Citata iš: KroNoX  gruodžio 09, 2014, 19:45:01
XVII-XVIII amžiais plintant religinės tolerancijos naujosioms idėjoms, inkvizicijos - tiek katalikiškų, tiek ir protestantų - veikla buvo išsemta ir jos buvo palaipsniui atsisakyta


Ką turi omenyje sakydamas "išsemta"?

Espada

Tai, kad jos nebėra, nes pagrindinė šios organizacijos užduotis - kova su eretikais (žmonėmis, nepaklūstančiais bažnytiniams Popiežiaus kanonams), raganomis ir kitaip mąstančiais bei kitų, netradicinių pažiūrų žmonėmis.

paragraf 78

Citata iš: KroNoX  gruodžio 09, 2014, 20:33:48
Tai, kad jos nebėra


Kaip tai nėra? Jau naksčiau rašiau, kad invizicija dabar egzistuoja, tik vadinasi kitaip Tikėjimo grynumo kongregacija. Tai ta pati organizacija tik pavadinias patikslintas. Ji niekada nebuvo panaikinta. Dabar taip pat atsakinga už erezijų išaiškinimą.

Espada

Taigi, jie naudoji tuos pačius senovės metodus? Jei ne, kokius?

Supera

Aš dar esu girdėjusi, kad pvz jei tave apskūsdavo inkvizicijai raganavimu, erezija it t.t, tam kuris apskūsdavo atitekdavo visas vargšo nelaimėlio/nelaimėlės turtas. Tai manau turėjo būt nemažai tokių, kurie sėkmingai pasipelnė.

paragraf 78

Citata iš: KroNoX  gruodžio 09, 2014, 20:40:45
Taigi, jie naudoji tuos pačius senovės metodus? Jei ne, kokius?


Metodai yra kitokie.
Tačiau, jei atidžiau pasidoėtum inkvizicijos taikytais etodais, tai paatytu, kad toli gražu ne visi inkvizitoriai juos taikė. Šiuos metodus iš esmės išplatino Insitorijus ir Šprengeris su savuoju Raganų kūju, kuris beje iškart ir buvo popiežiaus uždraustas (nors slapta jį perleido apie berods 20 kartų). Ta naudota metodika iš esmės buvo nelegali. Vieni vyskupai nelaisdavo savo vyskupijoje jų naudoti, kiti reikalavo būtent jų, tretiems uvo nusispjauti kas jų vyskupijoje dedasi, popiežius juk toli.
Čia kaip nepamanu dabat kuris popiežius buvo nusiuntęs legatą patikrinti airijos vyskupų, ta grįžus pasiteiravo kaip vyskupai gyvena, legatas ir sako: nesutikau nei vieno vyskupo, tik 25 popiežius.
Taigi, jei nori vertinti visumą ir pamatyti kas iš tiesų daroa buvo tais laikais, reikia pažvelgti ne tik iš tos varpinės kuri sako: va bažnyčia piktas cerberis ir visus žudė į kairę ir dešinę.
Ne viskas taip paprasta ir toli gražu nebuvo popiežiško palaimminimo tokiai savivalei

Sharikovas

Citata iš: paragraf 78  gruodžio 09, 2014, 20:49:07
Taigi, jei nori vertinti visumą ir pamatyti kas iš tiesų daroa buvo tais laikais, reikia pažvelgti ne tik iš tos varpinės kuri sako: va bažnyčia piktas cerberis ir visus žudė į kairę ir dešinę.
Ne viskas taip paprasta ir toli gražu nebuvo popiežiško palaimminimo tokiai savivalei


Kaip tai nebuvo popiezisko palaiminimo, jei pats popiezius isteige inkvizicija ir toleravo ar skatino butent tokius metodus. Ir zinoma taip, baznycia cia yra butent tas piktas cerberis (ar dar blogiau), nes zude nekaltus zmones tokiais metodais nuo kuriu vemt vercia ir nera skirtumo kiek zmoniu nuzude 100 ar 10000.

Teroras

Citata iš: KroNoX  gruodžio 09, 2014, 19:45:01
Didžiausia bėda tame, kad spygliai buvo ne itin ilgi, todėl tik sužalodavo kūną ir nusikaltėlis gana ilgai kankindavosi, kol galiausiai nukraujuodavo.




Man kaip tik spygliai nuotraukoje atrodo labai ilgi. Galbut jie tiesiog buvo taip issideste, kad nepazeistu svarbiausiu zmogaus organu tam, kad jis liktu kuo ilgiau gyvas.

Pliusas nuo manes uz tema :)

Aukštyn