Žmonių akių spalvos

Pradėjo Jimas, sausio 07, 2015, 14:34:19

« ankstesnis - sekantis »

Kokios spalvos jūsų akys?

Rudos
3 (15%)
Mėlynos
7 (35%)
Žalios
5 (25%)
Pilkos
3 (15%)
Gintarinės
0 (0%)
Lazdyno
2 (10%)
Juodos/Violetinės/Raudonos
0 (0%)

Viso balsavusių narių: 20

Žemyn

Jimas

sausio 07, 2015, 14:34:19 Redagavimas: sausio 07, 2015, 20:15:47 by Jimas
Didelė dalis žmonijos populiacijos turi rudas arba mėlynas akis, bet kitos spalvos kaip pavyzdžiui lazdyno arba pilkos yra retesnės. OCA2 genas dažniausiai kontroliuoja melanino pigmento gamybą, kurią organizmas generuoja, tai turi įtakos 74 proc žmogaus akių spalvos variacijos dydžiui, tačiau net ir šį geną įtakoją daugelis kitų veiksnių.

Rudos akys



Rudos akys yra vyraujančios tarp žmonių ir daugelyje populiacijų ruda yra vienintelė spalva. Daugiau nei pusė pasaulio gyventojų turi rudas akis ir 90% pasaulio rudas, šviesiai rudas arba rudai geltonos spalvos akis. Tamsiai rudos akys yra labai ryškios Rytų Azijoje, nes jose yra daug melanino rainelėse.

Nors rudos akys dominuoja ir yra pagrindinė akių spalva visame pasaulyje, kai kuriose pasaulio dalyse jos yra labai retos. Islandijoje 80% gyventojų turi žalios arba mėlynos spalvos akis.


Mėlynos akys



Šios akys pasižymi skaidrumu. Tyrėjai mano, kad visi mėlynakiai dalinasi vieną bendrą protėvį. Manoma, kad mutacija, kuri sukėlė akių pamėlynavimą įvyko maždaug prieš 6,000-10,000 metų. Ar ne keista, kad visi mėlynakiai žmonės kažkaip susiję?

Žalios akys



Žalia spalva yra dažnai pasitaikanti spalva tarp retųjų. Ji randama visame pasaulyje, tačiau ją turi tik maždaug 2 procentai visos žmonių populiacijos. Ši spalva atsiranda dėl didelio kiekio melanino rainelės vystymosi metu, tai yra genetikos rezultatas. Kaip ir kitos retos akys, žalios akys dažnai ateina iš šeimos, nes dominuojantys bruožai, pavyzdžiui, rudų akių yra išreikšti dažniau.

Gintarinės akys



Gintarinės akys primena vilko akis. Ši akių spalva susideda iš aukso arba geltonos spalvos pigmento su vario ir rūdžių atspalviu. Lipochroma, geltonasis pigmentas, yra itin retas dalykas ir kaip rezultatas nedaug žmonių turi šią akių spalvą.

Raudonos akys



Dažniausiai, raudonas akis turi tie žmonės, kurie turi problemų su pigmentu, kaip albinosai. Egzistuoja reti atvejai, kai žmonės be problemų su pigmentu turi raudonas akis, šiuo atveju tai gali būti kraujo pratekėjimo į raineles rezultatas, tai sukelia rausvą atspalvį.

Violetinės akys



Yra keletas skirtingų situacijų kai akys pasidaro violetinės. Pirmas atvejis kai nėra pakankamai pigmento rainelėms padengti kraujagysles, šviesa, kuri atsispindi padaro akis violetines. Antras atvejis gali atsirasti, jei asmuo su mėlynomis akimis turi rausvus akių paraudimas nuo sudirginimo, todėl akys pasidaro violetinės. Antru atveju, violetinė spalva akyse yra laikinas dalykas, kuris po kiek laiko turėtų pradingti..

Juodos akys



Juodos akys yra ne kas kita kaip genetinis sutrikimas. Šią akių spalvą turinčius žmones kankina  Waardenburgo sindromas(pasireiškia santykiu 1/50,000) arba kitais atvejais Alkaptonurios sindromas, liga(pasireiškia santykiu 1/250,000). Ši spalva yra bene rečiausiai sutinkama. 

Pilkos akys



Pilkos akys yra tamsesnės nei tikros mėlynos akys ir turi mažiau melanino. Pilkos akys dominuoja Rusijos, Suomijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos teritorijose.Pilka akių spalva yra nustatoma pagal baltymų tankio ir melanino kiekį rainelėse.

Lazdyno spalvos akys



Lazdyninės akys apibrėžiamos kaip pusiaukelėje tarp lengviausios mėlynos ir tamsiausios rudos spalvos akių. Šiose akyse yra daug melanino priekinėse rainelės sienose. Šios spalvos akys gali būti nuo šviesiai rudos iki vidutinio aukso ar net tamsiai žalios spalvos. Kartais jos turi įvairiaspalvią rainelę.

snofru

juodos akys atrodo kraupiai

Jimas

Taip, kaip kokio ateivio.

idenmeyou

Žiūrint iš taip arti kaip nuotraukoje atrodo juodos akys kraupiai, iš kiek tolėliau atrodytų galbūt gana įdomiai, aišku daugelis pagalvotų, kad pernelyg vyzdžiai išsiplėtę nuo narkotikų.

Jimas

#4
sausio 07, 2015, 20:06:03 Redagavimas: sausio 07, 2015, 20:08:30 by Jimas
Daugiau pasidomėjau apie Juodas akis, pasirodo, tokias akis turinčius žmones kankina reti genetiniai sutrikimai, tokie kaip Waardenburgo sindromas(pasireiškia santykiu 1/50,000) arba kitais atvejais Alkaptonurios sindromas, liga(pasireiškia santykiu 1/250,000).

Espada

Man labai domina akių spalvos, žmonių akys yra nepaprastai gražios. Žiūrėjau pilną nuotraukų kaip atrodo akis iš arti, vaizdas neapsakomai gražus.

Aš nusifotografavau savo akį, man vieni sako, kad tai tiesiog žalia akis, kiti mano mėlynas spalvas. Aš savo akyje matau daug spalvų, ir šviesiai ir tamsiai žalią, ir geltoną, rudą, mėlynos spalvos taip pat yra.

Kokiai kategorijai reikėtų priskirti mano akių spalva?

Štai nuotrauka, neredaguota, nufotografuota iš arti priešais šviesą. :)


idenmeyou

Toks jausmas, kad kuo arčiau vyzdžio tuo akis rudesnė, kuo toliau tuo mėlynesnė.

Jimas

Citata iš: KroNoX  sausio 07, 2015, 21:20:32
Man labai domina akių spalvos, žmonių akys yra nepaprastai gražios. Žiūrėjau pilną nuotraukų kaip atrodo akis iš arti, vaizdas neapsakomai gražus.

Aš nusifotografavau savo akį, man vieni sako, kad tai tiesiog žalia akis, kiti mano mėlynas spalvas. Aš savo akyje matau daug spalvų, ir šviesiai ir tamsiai žalią, ir geltoną, rudą, mėlynos spalvos taip pat yra.

Kokiai kategorijai reikėtų priskirti mano akių spalva?

Štai nuotrauka, neredaguota, nufotografuota iš arti priešais šviesą. :)



Man tai labai panašu į pilkas akis.

snofru


@KroNoX, man tavo akis kažkuo šitą primena. kažkaip šitas dalykas vadinamas, bet nors užmušk neatsimenu. kam smalsu teks filmą peržiūrėt (yr linkomanijoje). http://www.imdb.com/title/tt2884206/
kaip tik šitai temai ir aplamai anomalijai derantis filmas, apie akis, meilę ir (nespoilinsiu geriau)  :)

Espada

Pasidarė įdomu, @snofru ačiū už rekomendaciją, būtinai pasižiūrėsiu, galbūt netgi šiandien!

Aukštyn