Priklausomybe nuo kompiterio

Pradėjo jovytukas, spalio 13, 2014, 11:17:12

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

jovytukas

Visi čia šneka apie visokias priklausomybes nartkotikams, rūkymui, o ypač alkoholiui, ir peikia peikia verčiasi per galvą, nors net patys nesupranta,kad turi priklausomybę nuo kompiuterio-interneto. Kiurkso dienų dienas, nuo ryto iki vakaro, ypač jei darbas prie kompiuterio, tai dar neužtenka, pareina namo, vel isijungia kompiuterį ir naršo Fb, visokius forumus, diskusijas, ir pamokslauja apie gyvenimą,( nors patys tą gyvenimą gyvena teoriškai neturi ne velnio patirties,) o grūda savo įsitikinimus kartą perskaitytus internete. Praktiškai jie gyvenimo negyvena, nes kaip gali gyventi gyvenimą jei dienu dienas praleidžia prie kompiuterio?? Tad užteks apie žalą žmogaus sveikatai  pažiūrekime geriau i save kuom pavirtome sededami prie interneto ir

Master

Čia greičiau susidariusi komforto zona, bet ne priklausomybė.
Iš jos išeiti tereikia lengvo lūžio.
Tačiau sutinku, kad absurdiška pamokslauti apie gyvenimą jo neturint...
Ir, kad internetas tik savęs ribojimas, sukurta laiko ir vietos iliuzija....

jovytukas

Žinoma, kad komforto zona, kur bus dar geriau jei ne ant sofutes ar lovos pasiemus kompiuterį ,išsitiesus guleti ir spoksoti į ekraną....:)

omcikas

Pritariu dėl to, kad priklausomybė nuo kompiuterio tikrai yra, pats esu priklausomas DAUG laiko praleidžiu ir daug tokių pačių žinau. Iš tikro labai daug laisvalaikio suryja kompiuteris, į kurį įlindus dažniausiai nieko naudingo neveikiama. Suaugusieji tai viena, bet tas pats yra su šios kartos vaikais, kurių laisvalaikis praleidžiamas ne lauke spardant kamuolį ar kitaip aktyviai gryname ore, bet sėdima prie kompiuterio, žaidžiamas virtualus futbolas ir pan. Nuolatinis sedėjimas internete galiausiai atsilieps ateities kartų intelektui, kadangi žmogus negali tiek sutalpint informacijos kiek jis gauna internete, galiausiai gebėjimas įsimint atbunka, vaikams sunku įsisavint reikalingą informaciją kadangi galva perpildyta įvairaus šlamšto iš interneto.
Iš lėto artėjam prie to kas buvo pavaizduota absurdo komedijoj - Idiokratija..
Bendras žmonijos IQ mano nuomone mažėja ir prie to labai prisideda technologijų spurtas.

varpainis

o tu, jovitukai( ;D) priklausomybiu neturi?

jovytukas

Citata iš: varpainis  spalio 14, 2014, 18:49:50
o tu, jovitukai( ;D) priklausomybiu neturi?


Turiu, bet tos priklausomybes nepastovios ir visad kintancios :))))
Nuo kompiuterio tai tikrai neturiu:)

Chronos

Kompiuteris, mano manymu, nesukelia priklausomybės, bet jo galimybės tikrai paveikė ne vieną asmenį. Vieniems žaidimai, kitiems pastovus naujos informacijos srautas, tretiems priklausomybė nuo socialinių tinklalapių, na ir apskritai - pramogos.

Bet kodėl taip atsitiko? Paprasčiau tariant - tai yra sąlyginai pigi laisvalaikio praleidimo vieta. Kai aplinkui viskas brangsta, o pajamos nedidėja, žmonės ieško įdomių ir pigių laisvalaikio praleidimo alternatyvų, o kompiuteris gali suteikti labai daug ir patenkinti įvairių žmonių poreikius. Jei kada matėte turtingus žmonės, tai jų laisvalaikio praleidimas yra žymiai kitoks, nie tų, kurie valandų valandas praleidžia darbe už grašius. Pasiturintys gali džiaugtis realiu gyvenimu, nes jie gali sau leisti pvz. nuvažiuoti slidinėti, su vandens motociklais pasivažinėti po ežerą, paskraidyti oro balionais, nueiti į šaudyklą ar galu gale nueiti į kavinę. Jų net socialinė aplinka kitokia, nes vieni kitus traukia į atvirą pasaulį.
Dar yra toks faktas, kad kompiuteris - tai greičiausias būdas atsipūsti ar pasiekti atitinkamas emocijas ir nereikalauja daug pasiruošimo. Kai žmonės darbui skiria vidutiniškai 10-12 val. per parą (įskaitant pasiruošimą, kelią ir pietus), įdomaus ir interaktyvaus vakaro ar savaitgalio pasiruošimui tiesiog nėra motyvacijos, noro, jėgų ir laiko. Paprasčiau įsijungti kompa ir pasiginčyti su nepažystamu internetinėje erdvėje.

Žmonių absurdiškai didelis darbo laikas ir mažas pajamų lygis (bet pakankamas įsigyti kompiuterį) stumia juos į skaitmeninį pasaulį. Kompiterio galimybės suteikia žmonėms tai, ko jiems reikia. Su vaikais  net paprasčiau. Jie visada ieško naujovių, naujų pojučių ir potyrių, o kompiuteris, kartu su interneto pagalba, suteikia jiems daugiau nei jie tikisi ir dar tokiomis dozėmis, nuo kurių vaikai tiesiog negali atsiplėšti (jau nekalbant apie tai, kad prieiga prie kompų yra praktiškai nereguluojama, kas jau yra kita tema, nes kaip jau minėjau, žmonės (tėvai) neturi jegų po darbo ir tiesiog atsikrato vaikais). Tik išsiaiškinus problėmos iškilimo priežastis galime imtis kažkokių pakeitimo priemonių.

Išvada tokia: kompiuterio galimybės yra stulbinančiai pritraukiančios, salyginai pigios ir nereikalaujančios didelių pastangų. Kol neatsiras alternatyva, tol nepasikeis žmonių įpročiai. Šioje vietoje reikalingas didelis smūgis žmonių socialiniam gyvenimui, kad kažkas galėtų pasikeisti, pvz.: interneto ar elektros atjungimas, visiškas prieigos apribojimas (šitas tikriausiai tinka vaikams), pajamų padidėjimas ir darbo valandų sumažėjimas (vienas be kito niekaip neeina). Gal yra kitokių variantų, bet kolkas sugalvojau tik tiek.

omcikas

Šiandien vienoj parduotuvej kaip tik užkliuvo žvilgsnis už knygos - 501 būdas kaip atitraukt jūsų vaiką nuo kompiuterio ar televizoriaus :)

jovytukas

Na gerai jei kompiuteris nepriklausomybe, tai kodel kai draugai kviečia tą žmogų i vakarėlį/susiburimą, klubą/pasivaikščioti/nueiti apsipirkti/nueiti į kiną/ žmogus tiesiog randa tūkstančius pasiteisinimų ir mieliau lieka prie kompiuterio. Nemanau, kad reikia labai daug išlaidų norint išeiti pasivaikščioti, prasiblaškyti, tam žmogui tiesiog geriau užsidaryti tarp 4 sienų ir likti su savimi ir kompiuteriu. Be to, turiu daug pažįstamų,kurie nedirba, nesmoko, žodžiu nieko neveikia, tik valgo,miega ir leidžia dienas prie pc. Ar čia ne savotiška priklausomybė?

jovytukas

Citata iš: omcikas  spalio 14, 2014, 22:05:50
Šiandien vienoj parduotuvej kaip tik užkliuvo žvilgsnis už knygos - 501 būdas kaip atitraukt jūsų vaiką nuo kompiuterio ar televizoriaus :)


Gera knyga tevams be fantazijos, kurie daugiau nieko nesugalvoja ką pasiūlyti vaikui apart kompiuterio ir tv. :))
O šiaip pritariu,kad tėvai tapo labai užimti ir taip "atsikrato" vaikų pakišdami jiems ekraną...
Tarp kitko tas dalykas neišvengiamas, dabar tokie laikai,kad viskas kompiuterizuota tai tu nori ar nenori vistiek naudosies, o tavo vaikai dar labiau naudosis visa tai...bet nesutinku,kad žmones turi nuo ryto iki vakaro kaip pamišeliai leisti prie pc

.L.U.T.H.O.R.

Citata iš: jovytukas  spalio 14, 2014, 23:24:36
Na gerai jei kompiuteris nepriklausomybe, tai kodel kai draugai kviečia tą žmogų i vakarėlį/susiburimą, klubą/pasivaikščioti/nueiti apsipirkti/nueiti į kiną/ žmogus tiesiog randa tūkstančius pasiteisinimų ir mieliau lieka prie kompiuterio. Nemanau, kad reikia labai daug išlaidų norint išeiti pasivaikščioti, prasiblaškyti, tam žmogui tiesiog geriau užsidaryti tarp 4 sienų ir likti su savimi ir kompiuteriu. Be to, turiu daug pažįstamų,kurie nedirba, nesmoko, žodžiu nieko neveikia, tik valgo,miega ir leidžia dienas prie pc. Ar čia ne savotiška priklausomybė?


Čia kalbi apie vieną žmogų. Gal tas žmogus intravertas. Iš asmeninės patirties sakau, kad vakarėliai, susibūrimai, klubai ir panašiai yra varginantis dalykas, geresnė draugija yra knyga ar tas pats kompiuteris, bet žinoma ne 24/7/365. O kiti žmonės šiaip tinginiai :) Bet pažįstu, asmeniškai, žmonių, kurie net draugijoje sėdi facebook per telefoną, va čia tai tikrai priklausomybė.

Master

Labai patiko Druwio mintis.
Mes iš karto puolame teisti asmenybes, vertindami jas pagal save...

jovytukas

 Bet pažįstu, asmeniškai, žmonių, kurie net draugijoje sėdi facebook per telefoną, va čia tai tikrai priklausomybė.
[/quote]
Vat apie tokius žmones ir eina kalba, o ne apie šiaip intravertus.

Sirius

Paanalizuokime , kas yra priklausomybė.

Priklausomybė - sveikatos sutrikimas, liguistas polinkis kartoti tą patį veiksmą ar vartoti tą pačią medžiagą pakartotinai neribotą kiekį kartų.

Taip sakant - stiprus psichologinis pripratimas.

Tema visgi yra apie kompiuterį.
Trumpai skaičiau, kad paminėjot intravertus. Aš pats esu intravertas ir nieko panašaus.
Pasakysiu detaliau, didžioji dalis žmonių priklausomi yra būtent ekstravertai, jie turi polinki bendrauti daug ir nesvarbu kaip, svarbu susisiekimas tiesioginis, taigi priklausomybė nuo kompiuterio, tai yra socialiniai bendravimo tinklai.

Socialinis bendravimo tinklas - Priklausomybė kuri yra žalinga, nes žmogus tampa vis daugiau priklausomas nuo interneto, negu nuo realiaus bendravimo, iki kol jo neištempia į lauką, pasitūsinti , atsipūsti su draugais, tai yra ekstravertiškas pliusas, laiko praleidimui, bet kaip, bebūtu socialiniai tinklai sukūria priklausomybė, kaip ir mobilus telefonai, per jos kitaip ir neįsivaizduoja bendravimo, ateina žinutė pirštai nėšti.

Intravertai turi polinki kristi į žaidimų priklausomybę. Virtualios erdvės savi realizavimui.

Kas liečia narkotikus, taip pat priklausomybė išsivysto, kaip ir nuo maisto sunku pakeisti ĮPROČIUS. Nežinau, bet čia didžioji dalys anomalijos.lt Lankytojų turėtu būti neabejingi ''žolytei'' ir kitiems gamtos dovonoms savi realizacijos tikslui.

Tad tai ką darot optimaliai tai yra priklausomybė. Ir tegul, kad koks narkomanas mane prašviečia, kad tai nesukelia priklausomybės.


Reziumė
Taip, kad viskas ką  ,mes be  darytumėm yra vienas didelis žalingas įprotis. (Priklausomybė)

Mes visi priklausomi , nuo mokęsčių.  :)





eternal.bliss

Juokinga kai laiko gyvenimu festivalius, barus, pobuvius ir t.t. susiburimus.

Patirtis yra abstraktus dalykas, gali vartoti gerti turinti, bet ar esi protingas? matomai neperdaugiausiai.  Jei laikai patirtimi tipinį socialinį gyvenimą, tai visą tą patirtį gali per 1 dieną išgyventi, nėra čia kažko super įspudingo.

Nori patirties, eik ridenkis nuo kalno, poto prie bažnyčios prašyk išmaldos, tada grok gatvėje dudele, o galiausiai pasiūsk čigoną. Iš kas iš tos patirties? kokios patirties išvis norima? meilės, laimės gero gyvenimo? suvokimo?

Patirtis yra netiek svarbi kiek gebėjimas įsisavinti ją, suvokti, pritaikyti.
Beto. priklausomas gali būti tik tas kuris nesupranta kad yra priklausomas, ir nesupranta ką daro. Jei tu renkiesi būti prie kompiuterio ar gerti su draugais, tai yra pasirinkimas.
Męs renkamės tai ko norime pagal savo būdą, iš tiesų priklausomybių nėra tiek daug, kiek išsigalvojama. Tai tik noras sulyginti žmones į bendrą normą, nesuvokiant, jog žmogus negali būti medžiaga, kurią naudojam kaip tik norim.

Televizorius tai kažkaip niekada nebuvo priklausomybė.

Aukštyn