Veganizmas ir vitaminas B12

Pradėjo a.t.sielis, rugsėjo 16, 2013, 21:15:59

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

a.t.sielis

Mėsoje nėra nieko, ko nebūtų kituose produktuose. Niekuo neypatingas maistas.

---

Kalifornijos universiteto tyrėjai nustatė, kad mėsos vartojimas didina kaulų lūžių riziką bei kaulų audinio retėjimą 3 kartus. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1083066.stm

Viena apdorotos mėsos porcija per dieną - kuri sutaptų su vienu hot dogu arba dviem griežiniais saliamio - buvo susijusi su 42% padidėjusia širdies ligos rizika ir 19% padidėjusia diabeto rizika. Tai nustatyta tyrime, kurį atliko Harvardo Visuomenės Sveikatos Mokykla. http://www.webmd.com/heart-disease/news/20100517/processed-meat-linked-to-heart-disease-risks

---

Išvados, kad mėsos vartojimas didina šlapimo pūslės vėžio riziką, pagrįstos daugiau nei 1 700 žmonių tyrimų duomenimis, buvo paskelbtos JAV vėžio tyrimų konferencijoje.

Trys pagrindinės vėžį sukeliančios medžiagos, bendrai vadinamos heterocikliniais aminais (HCA), vėžio riziką padidina daugiau nei du su puse karto, o kai kurie žmonės genetiškai labiau linkę sirgti šia su mityba siejama vėžio forma, teigia tyrėjai.

Tyrimo, kuris buvo atliekamas daugiau nei 12 metų, metu mokslininkai ištyrė visų dalyvių DNR ir pamėgino išsiaiškinti, kaip skirtingi organizmai įsisavina termiškai apdorotą mėsą.

Žmonės, turintys tam tikrų genų, beveik penkiskart dažniau buvo linkę sirgti šlapimo pūslės vėžiu, jei valgė raudoną mėsą. Tačiau net valgant termiškai apdorotą vištieną ir žuvį, vėžio rizika pastebimai padidėja.

Pagal: http://www.delfi.lt/news/daily/Health/article.php?id=31266033

---

Naujausias JAV Nacionalinio vėžio instituto tyrimas nustatė, kad žmonės, kurių valgiaraštyje vyrauja raudonoji ir perdirbta mėsa, labiau rizikuoja mirti dėl įvairių sveikatos sutrikimų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys.

Mokslininkai apklausė apie 500 tūkst. 50-71 metų amžiaus žmonių apie jų mitybos įpročius ir gyvenimo būdą. Nustatyta, kad netgi atsižvelgiant į kitus veiksnius (šviežių vaisių ir daržovių valgymą, rūkymą, mankštą, nutukimą) daugiausiai mėsos valgantys asmenys labiau rizikuoja mirti per artimiausius 10 metų negu žmonės, kurie mėsos valgo mažiausiai.

Pasak tyrėjų, apie 11 proc. vyrų ir 16 proc. moterų tikriausiai būtų išvengę mirties, jeigu būtų vartoję mažiau mėsos.

Kaip teigia lietuvių mitybos specialistai, mes taip pat valgome gerokai per daug mėsos.

http://www.delfi.lt/news/daily/science/article.php?id=28153339

a.t.sielis

CitataGydytoja-homeopatė Aiva Vaivarienė iš „Natūralaus gydymo centro" pradėjo praktikuoti veganizmą, kai būti veganais nusprendė jos tuo metu 10 ir 13 metų vaikai. Pasak jos, net ir gydytojų požiūris į veganus yra gana neigiamas: „Veganams sako, jog jų ligos nuo to, kad nevalgo mėsos, ir pasiunčia namo."

Būti veganu yra nelengvas kelias. Pasak A. Vaivarienės, patapti „šlamšto valgytojais" yra nesunku, o tam kad nesusigadintum sveikatos ir maitintumeisi pilnaverčiu, sveiku maistu, reikia daug žinių, išmonės ir kantrybės.

Specialistė išsklaidė keletą su veganų dieta susijusių mitų. Visuomenėje paplitusi nuomonė, jog baltymų galima gauti tik iš mėsos, tačiau, pasak gydytojos, ankštinės kultūros, taip pat grūdai, riešutai yra patys geriausi baltymų šaltiniai.

„Sudėtingiau yra su vitaminu B12, kuris svarbus kraujo gamyboje. Teoriškai ši medžiaga gaunama tik vartojant gyvulinės kilmės produktus. B12 taip pat turėtų gaminti ir mūsų žarnyno mikroflora, bet dėl antibiotikų vartojimo, netinkamos mitybos dažnas mūsų krašto gyventojas - nesvarbu veganas ar ne - jaučia šio vitamino trūkumą. Jeigu B12 nesigamina organizme natūraliai, veganams reikia vartoti preparatus," - kalbėjo gydytoja A. Vaivarienė.

<...>

Mažakraujystę gali sukelti kito kraujo gamybai būtino elemento, geležies, trūkumas, tačiau, pasak specialistės, 99 procentai sergančiųjų yra visavalgiai. Geležies trūkumas atsiranda ne dėl mėsos, o pirmiausia dėl daržovių stokos dietoje. Šios medžiagos taip pat galime gauti valgydami riešutus ir įvairias sėklas, pavyzdžiui moliūgų.

Kitas dažnai girdimas mitas, jog veganams, kurie nevalgo ne tik mėsos, bet ir pieno produktų, ypač trūksta kalcio. Gydytojos teigimu, žmogaus organizmas nepasisavina kalcio iš karvės pieno. Žymiai naudingesni yra įvairių sėklų pienai. „Sezamų piene yra 10 kartų daugiau kalcio nei varškėje. Aguonų piene gausu kalcio ir magnio. Nebūtina laukti Kalėdų, kad gertumėte aguonų pieną. Tik aguonas pirkite parduotuvėje, nenaudokite močiučių aguonų, kur su opiatais," - linksmai perspėjo A. Vaivarienė. Taip pat, pasak homeopatės, net 100 gramų žalių kopūstų turi daugiau kalcio, nei toks pats kiekis varškės.

Paklausta, ar vaikai gali būti veganais, gydytoja atsakė, jog taip, bet tik jeigu tėvai irgi yra veganai. A. Vaivarienė priminė, jog veganizmo pagrindas nėra susijęs su sveikata. Pasak jos, subalansuota veganiška dieta yra labai sveika, tačiau jeigu vadinsimės veganais, o pusryčiams valgysime bandeles, pietums makaronus, o vakarienei sausainius, tai sveiki tikrai nebūsime.

Gydytojos manymu, pasiryžusiems tapti veganais yra sudėtingiausia užtikrinti maisto įvairovę, reikia padirbėti ieškant naujų receptų, kitokių produktų parduotuvėse. Ji sakė, jog anksčiau buvo sudėtingiau išeiti į miestą pabūti su šeima ir draugais, bet dabar atsiranda vis daugiau vietų, kur galima skaniai vegetariškai ir veganiškai pavalgyti.

http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/veganai-tapti-slamsto-valgytojais-nesunku-o-veganizmui-reikia-ismones-ir-kantrybes.d?id=63183062#ixzz2jNZde38E

puodukas

  Kam sveikiau valgyti mėsą ar nevalgyti priklauso nuo labai daug aplinkybių, gyvenimo būdo, galimybių pakeisti vienus produktus kitais ir t.t.
  Bet didžiausią pasipriešinimą vegetarizmas ir veganizmas sulaukia dėl to, kad jie tai siūlo vos ne kaip gyvenimo prasmę- gyventi tam, kad sveikai maitintis.
Žmogus valgo tam, kad gyventų, o ne atvirkščiai: gyvena tam, kad "teisingai" valgytu.

a.t.sielis

Dažnai veganų ir vegetarų motyvacija būna ne sveika mityba, o gyvūnų teisės, etiniai idealai. O jau tada tenka pasirūpinti ir tuo, kad pakeista mityba nepakenktų sveikatai. Mano akimis, jie tiesiog stengiasi būti civilizuotais žmonėmis. Elgtis civilizuotai - ne gyvenimo prasmė; tai tik vienas iš gyvenimo standartų. Jie stengiasi gyventi pagal gėrio principus, o ne gyventi belenkaip, kad galėtų valgyti, ką valgyti priprato dėl be didesnės moralės susiklosčiusių mitybos būdų. Kitaip sakant, jie nespjauna į humanišką elgesį dėl liežuvio ar pilvo.

a.t.sielis

#34
sausio 18, 2014, 17:35:05 Redagavimas: sausio 18, 2014, 18:08:58 by a.t.sielis
CitataLietuvoje daugėjant žmonių, pasirinkusių vegetarinę mitybą, atsiranda vis didesnis poreikis vegetariškų darželių, kadangi savo vaikams šie žmonės perduoda savo mitybos įpročius.

Gerai tai ar blogai - galima diskutuoti, tačiau tokia tendencija jau nesustabdoma ir tokie darželiai kuriasi. Tiesa, nelengvai, kadangi valdininkai, remdamiesi medikų išvadomis, kad vaikui reikia mėsos, pasiryžę nuspręsti už tėvus, kaip jų vaikui geriau maitintis. Tuo tarpu daugelio ES šalių ugdymo įstaigose valgiaraštis be vegetariško varianto neįsivaizduojamas. O kaip vegetarų vaikai valgo Lietuvoje?


http://www.delfi.lt/news/daily/health/sprendimas-vaikui-neduoti-mesos-tevu-ar-valstybes-reikalas.d?id=63661512#ixzz2qlSXg1My


Na va, čia Lietuva, čia lietus kitaip lyja. Kitose šalyse vaikui mėsa nėra būtina, ir egzistuoja vegetariškos mitybos variantas (sunkiai įsivaizduočiau kaip Anglija be to išsiverstų; dar neteko girdėti, kad indų vaikai būtų prievartaujami valgyti mėsą tenais), o Lietuvoje savos "zonos taisyklės".

O jau komentarai komentarai delfyje, tokių dar nemačiau, o esu matęs visokių. Kažkokia negatyvumo banga. Tamsa tirščiausia prieš aušrą...

Puola tuos vegetarus, terorizuoja sovietiniu būdu, o paskui komentuoja, kad vegetarai pikti. Nu jooo... Senas sovietinis raugas dar neišsikvėpė.

Master

Taip ir dėl to labai liūdna.
Kiekvieno žmogaus organizmas labai individualus. Niekas negali nuspręsti kaip tau reikia maitintis. (Ir nekalbu vien apie susilaikančius nuo mėsos). Nes niekas už tave neprisiims atsakomybės kai teks dorotis su to pasekmėmis.
Kalbu ir apie tėvus ir apie valdžią. Nors tėvai žino, kas jų vaikui geriau ir jie tai daro iš meilės... o apie kažkokius šundaktarių patarimus tai nekalbu...
Man gėda dėl mūsų. Mes neišbridome iš pesimizmo, baimės, senamadiškumo, nelankstumo, nepalikome to barbariško požiūrio... Net nesugebėjome tapti tolerantiški.
Pasakykite, kas bus nuo to blogiau.... Kad pripažinsite jog kažkas nevalgo mėsos (nes taip nori), kad leisite jiems tai daryti...
Jeigu jie bent kiek pasidomėtų... Bent kiek... Jie mąsto pagal save. Okupacijoje pripratę maitintis pačiu prasčiausiu maistu. Man tai atrodo kaip pati didžiausia neteisybė.
Visas ta problema kyla iš dviejų faktorių iš pasididžiavimo savimi ir daugumos. Tie "ale" kvalifikuoti daktarai dėsto savo požiūrį ir gyvenimo būdą (net žinodami, kad pienas, mėsa yra organizmui daugiau žalingi nei naudingi. Apie tai nepradėkime,bet jei kas nesutiks, galėsiu nepasivarginti ir pririnkti informacijos) jie to nepripažintų, nes bandytų save apginti.
Man tai labai primena situaciją su moters teisėmis. Vyras pasakė, moteris turi būti pavaldi vyrui. Tik todėl, kad dauguma visavalgiai ir netolerantiški. Todėl visa visuomenė turi prie jų taikytis.
Žinoma, mėsa nėra velniškai blogai, bet nuo to ji netampa vaistu.
Man juokinga.. (nors ne, nelabai).. Valdžiai į "mūsų" vaikus nusispjaut.. Jiems svarbesnė ekonomika. Vaikų sveikata pardavinėjama. Kodėl niekas neužbanina visų genetiškai modifikuotų organizmų, maisto priedų... Kodėl specialiai vaikams skirtas maistas yra pavojingesnis? Visi saldainiai, desertai, tos pačios dešrelės (vegetariškos! :o nes juose mėsos koks 15procentų. Ir pala, ar maitinimosi įstaigose vaikams patiekiama kitokia mėsa?.. Abejoju, kad jie gautų (dėl lėšų trūkumo kaip visada) normalios mėsos. Taigi, vaikai kažin ar bus maitinami kokybiškiau )... Nuo tokio maisto, net suaugusiajam skrandis sustotų, tačiau šitai praleidžiama pro akis.
Todėl tegu jie nė nedrįsta apsimetinėti rūpestingais.

a.t.sielis

Kinai valgo viską, kas juda. Kinijoje yra paprotys, kad visa didelė šeima valgo iš vieno dubens. Valgymas kartu - vienas iš giminystės ryšių.

Tai per tai mes galim paaiškinti ir lietuvišką visuomenę - dauguma galvoja, kad turi būti vienas valgymo standartas, o jeigu ne, tada kyla tam tikras šokas ir "raganų medžioklė". "Aha, tu kitoks! Tau tai blogai baigsis!" Ir prisigalvojama siaubo scenarijų. Galbūt Naujosios Zelandijos čiabuviai, kurie užsiimdavo kanibalizmu, taip pat būtų mušę gentainius, kurie būtų atsisakę dalyvauti genties puotoje, valgant nužudytus priešininkus: "Ach, tu kitoks?! Tu ne prie chebros? Tu ką, atsiskiri nuo genties? Čia vienas vadas, viena gentis, ir vieni papročiai. Nemanyk kad esi kuo nors geresnis. Mandruolis atsirado gi."

Žodžiu, bendruomeniškumo jausmas yra gerai, bet bendruomenė turi susiprasti, kurie individai yra aukštesnių polinkių, ir nepulti jų, nes taip visuomenė tik užmuša savo pačios geriausią dalį. Bet šiais laikais viskas apsivertę aukštyn kojom, ir gėris laikomas blogiu, o blogis - norma.

varpainis

Citata iš: a.t.sielis  sausio 18, 2014, 19:32:51
Kinai valgo viską, kas juda. Kinijoje yra paprotys, kad visa didelė šeima valgo iš vieno dubens. Valgymas kartu - vienas iš giminystės ryšių.

Tai per tai mes galim paaiškinti ir lietuvišką visuomenę - dauguma galvoja, kad turi būti vienas valgymo standartas, o jeigu ne, tada kyla tam tikras šokas ir "raganų medžioklė". "Aha, tu kitoks! Tau tai blogai baigsis!" Ir prisigalvojama siaubo scenarijų. Galbūt Naujosios Zelandijos čiabuviai, kurie užsiimdavo kanibalizmu, taip pat būtų mušę gentainius, kurie būtų atsisakę dalyvauti genties puotoje, valgant nužudytus priešininkus: "Ach, tu kitoks?! Tu ne prie chebros? Tu ką, atsiskiri nuo genties? Čia vienas vadas, viena gentis, ir vieni papročiai. Nemanyk kad esi kuo nors geresnis. Mandruolis atsirado gi."

Žodžiu, bendruomeniškumo jausmas yra gerai, bet bendruomenė turi susiprasti, kurie individai yra aukštesnių polinkių, ir nepulti jų, nes taip visuomenė tik užmuša savo pačios geriausią dalį. Bet šiais laikais viskas apsivertę aukštyn kojom, ir gėris laikomas blogiu, o blogis - norma.

Per kur tie vegetarai yra aukstesniu polinkiu? Is kur istraukei, kad jie geriausia visuomenes dalis? Kas nusprende, kad vegetarizmas geris, o mesos valgymas blogis?

Marius

Va ir atsiskleidė,kaip vegai apie save masto ir kaip kitus sumenkina..

Master

O kas pasakė, kad mėsos vartojimas yra gėris? (Ir tada prašom tai argumentuoti, labai racionaliai.)
Be to Sielis neteigė to... Jis tik pabandė pažvelgti į tą problemą kitu kampu. Nereikia būti tokiais susireikšminusiais ;/ Jums užminsi ant bato, tai jūs mums galvas nurausit, nepaisant to, kad patys kitiems pridarote dar daugiau nemalonumų. Žodžiu, einu lauk iš tos temos... Manęs necituotik, ginčikitės patys..

varpainis

 ;D Kad jus patys susireiksminat ir iskeliat save auksciau kitu, butent del to ir nemegstu vegetaru visu. Tai, kad valgot tas savo zoles jusu nedaro geresnem asmenybem. Kaip ir tai, kad valgau mesa ir neisspaudziu asaros galvodamas apie "vargsa" parseli nepadaro manes kazkokia tai blogesne asmenybe.
Isvis dvi nelieciamos temos kaip pastebejau yra: tai gejai ir vegetarai. Jei toleruoji/propaguoji situos du dalykus iskart tampi super asmenybe, rojuje tau rezervuoja vieta ir seip galu gale buni madingas. Bet gink dieve, turek kazka pries situos du dalykus tai busi isvadintas didziausiu tamsuoliu, kaimieciu ir kazkokiu bedieviu be gailescio :D Nekistumet situ savo nesamoniu kitiem, niekas jums nieko ir nesakytu

a.t.sielis

CitataPer kur tie vegetarai yra aukstesniu polinkiu? Is kur istraukei, kad jie geriausia visuomenes dalis? Kas nusprende, kad vegetarizmas geris, o mesos valgymas blogis?


Sakyčiau, jeigu motyvacija yra dėl to, kad nežeisti kitų gyvų esybių, tai jau iš aukštesnių polinkių. Liūtas tokio polinkio neturi, o žmogus - gali turėti. Aišku, tai ne vieninteliai aukštesni polinkiai. Daug jų yra civilizuotame žmoguje.

Mano supratimu, vegetarai nėra geriausia visuomenės dalis, bet viena iš geresnių, o geriausia visuomenės dalis - tai intelektualai, dvasininkai, poetai, kūrėjai, mokytojai, švietėjai, filosofai, ir pan. Tie, kas užsiima "aukštesnėm materijom", ir kurie gali padėti visuomenei organizuoti jos gyvenimą kažkokiais gėrio ir šviesos principais.

Mėsos valgymas nėra blogis, jeigu tai natūralus instinktas. Bet tai nėra ir gėris.

Valgyti galima ir natūraliai mirusio gyvūno mėsą, jeigu norisi mėsos. Dėl pačio mėsos valgymo, jis yra etiškai neutralus. Kas kita su tuo, kaip ta mėsa gaunama. Jeigu kas patys sau susimedžioja maisto, kaip eskimai, ar afrikiečiai, tai natūralus išgyvenimo būdas. Kas kita, kai tai daroma civilizuotoje, kultūringoje visuomenėje. Tokiu atveju, priekaišto nėra, jeigu neprieštaraujama humanizmo principams, kai už gera neatsimokama blogu, ir kai gyvūnai nekankinami vien tik dėl žmogaus interesų.

Mes savo nesąmonių nekišam kitiems, tiesiog viešai išsakome šviečiamąsias idėjas, tik tiek. Gėris liks gėriu, nepavyks nuneigti, to kas gera.

Marius

Atsieli tas tavo gerio supratimas,neišeina toliau,kaip tavo pažiūros,nei per nago juodymą toliau:-) gali milijardą kart kartot kad tai gėris,bet tai netaps gėriu,tai bus tik gėris tau,tavo suvokiamas gėris.

a.t.sielis

Buda sakė, "netikėkite niekuo, viską patikrinkite patys".

Tau skauda, kai tau įpjauna peiliu? Tu to nenori?

Jeigu tave trenktų elektra, tau tai būtų gerai?

Marius

Buda man joks ne autoritetas.
Taip skauda-kaip pavalgau mėsos man tampa gera ir aš noriu dar
ne man nebūtų gerai-bet kai nesuvalgau ilgesnį laika mėsos man tampa blogai.

Ir aplomai prie ko čia......

Aukštyn