Ar žmogus pajėgus pažinti svetimą religiją?

Pradėjo paragraf 78, vasario 21, 2013, 17:29:57

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

eternal.bliss

Tavo teorija būtų teisinga tik tuomet jeigu žmogus būtų nesąmoningas savęs atžvilgiu- dauguma ir yra. Bet jeigu esi sąmoningas gali keisti savo tikėjimus, pasaulėžiūrą, gali koreguoti mintis, su savo psichologija dirbti, stebėti, tvarkyti ir keisti.

Visi turi pradinį bagažą iš visuomenės, bet sąmoningas žmogus gali keistis savo noru.

paragraf 78

Pakeisti gal ir gali, bet va suvokti tai kas kitam nuo vaikystės diegiama, yra neįmanoma. Retam kuriam tai pavyksta. Tiesiog vaikystėje formuojasi tam tikri mąstymo modeliai, kurie žmogų lydi visą gyvenimą. Pas europiečius jie vienokie, pas afrikiečius kitokie, pas aziatus dar trečiokie. To ko neišmokai vaikystėje, ką turėjai išmokti, nesugebėsi išmokti suaugęs. Čia vėl gi elementari žmogaus psichologija.

eternal.bliss

"Pakeisti gal ir gali, bet va suvokti tai kas kitam nuo vaikystės diegiama, yra neįmanoma. Retam kuriam tai pavyksta"

Šipje eilutėje prieštarauji pats sau.

Suvokti kito pasaulėžiūrą gali puikiai ir dar net geriau nei jie patys - jeigu žmonės joje gyveną nesąmoningai.
To ko neišmokai vaikystėje gali išmokti senatvėje- mokymąsi trukdo tik manymas kad žinai, ir kad tau nereikia mokytis arba tiki, kad tai neįmanoma. Tik pats žmogus gali sutrukdyti kažką padaryti.

paragraf 78

Kalbu apie charakterio savybes, kurias įsidiegiame vaikystėje, jų praktiškai neįmanoma pakeisti.

eternal.bliss

Turi suprasti, kad asmenybė yra sukurta. Todėl gali ją keisti.

Iš esmės gali būti toks koks nori būti ir kuo nori būti.

Matai sakymas, kad tai yra neįmanoma pasako tik tai, kad tai tau beveik neįmanoma nes kalbi apie savo tikėjimą ir požiurį.

Kai kalbama apie psichologiją- kiekvienas žmogaus žodis atspindi jo tikėjimą ir jo suvokimą, bei jo galimybes kurias pats žmogus sau duoda ir sukuria.


paragraf 78

#20
vasario 22, 2013, 23:13:59 Redagavimas: vasario 22, 2013, 23:38:43 by paragraf 78
Aš nekalbu apie save. Aš kalbu iš religijos psichologijos ir vaiko psichologijos taško. Ko jau ko, bet psichologijos mums tikrai universitete daug prigrūdo į galvas.

puodukas

eternal.blis, ar aš teisingai supratau, tu siūlai pačiam sau išsiplauti smegenis taip, kad priimtum bet ką, pasidaryti superliberalu?
O kokia iš to nauda?

atsiprašau jei ne taip supratau, bet man susidarė tokia nuomonė iš tavo postų.

eternal.bliss

Tai nori pasakyti, kad kalbame apie vaikų sugebėjimą pažinti kitas religijas?  ;D

Kaip ir sakiau tu kalbi iš dežės. Tai pačio suvokimo sukurtos ribos žmogui.
Beto  turi suprasti, kad įstatymas dar nėra teisus tik dėl to, kad tai įstatymas. Tiek neteisingus įstatymus tiek visus mokslus kuria žmonės kurie yra riboti patys savo suvokimu ir tykėjimu.

puodukai- Ne kad priimtum bet ką, bet, kad suprastum save. Pasaulėžiūra tampa vandens pavidalo- ji yra pastovi, tačiau su ja gali pažiūrėti, jeigu nori, ir kitų žmonių akimis. To nauda yra tokia, kad tavo emocijos tampa stabilesnės, sugebi nekritikuoti kitų žmonių požiūrio ir priimti juos tokius kokie yra. Beto galimybė įžeisti tokį asmenį yra nulimė. Gali keisti betkokį savo bruožą kuris tau nepatinka ir tapti tokiu kokiu nori būti.

paragraf 78

Vaiko psichologija sako kad tam tikrų dalykų jei vaikystėje neišmokai, tai jau niekada ir neišmoksi. Tai labiausiai liečia charakterio ir pasaulėžiūros dalykus.
Religijos psichologija teigia, jog svetimos religijos pažinti neįmanoma iki galo, nes skiriasi mąstymo būdas.

A.C.A.B

Nežinau ar tai geriausia tema, bet tiek to

Lenkai siūlo privalomai mokyti tikybos
http://www.delfi.lt/news/daily/education/lenkai-siulo-privalomai-mokyti-tikybos.d?id=60825673

Ką apie tai manote?

paragraf 78

Iš vienos pusės gerai, nes tada žmonės bus religiškai išprusę, nešnekės nesąmonių apie tikėjimą.
Iš kitos pusės blogai, nes pažeidžiamas Bažnyčios dekratas apie religijos ir tikėjimo laisvę.

puodukas

Bet privalomas mokymas gali turėti ir priešingą poveikį.

crystal

Aš tai neigiamai vertinčiau privalomas tikybos pamokas. Geriau jau laisvas pasirinkimas tarp etikos ir tikybos, o religijos priverstinai kišt nėra reikalo. Kas dėl geresnio religinio išprusimo, tai kodėl pvz per tikybos pamoką mokoma tik krikščionybės? Gal tada reiktų supažindinti su visom religijom? Bet taip iš neutralios pusės, istorinės, literatūrinės ir pan. Kad žmogus žinotų kokie daug maž buvo tikėjimo princypai ir kokį vaidmenį religijos vaidino žmonijos gyvenime. O asmeninės pusės gal išvis nereiktų liesti (pvz mokytis poterių, atgailauti prieš dievą, eit išpažinties, komunijų ir panašiai kaip dabar daug maž Lietuvoj moko).

paragraf 78

Lietuvoje yra prasta padėtis su tikybos dėstymu mokyklose, nes dauguma mokytojų neturi net aukštojo išsilavinimo. Tai ir prišneka nesąmonių daug. O ir su aukštuoju, jie labiau pedagogai nei katechetai, tai irgi nėra gerai.
Reiktų iš pagrindų keisti mokytojus ir jų ruošimą, nes mokytojai paprastai nebūna pasiruošę.
Beje, vyresnėse klasėse kiek žinau yra privalomas supažindinimas su pagrindinėmis religijomis.

omcikas

#29
kovo 04, 2013, 19:21:32 Redagavimas: kovo 04, 2013, 19:23:09 by omcikas
teko skaityt delfio komentarus tuo klausimu ir gana akivaizdu,kad nebus privalomo tikybos mokymo, ateizmas dėje pernelyg išsikerojas. Žmonėm nereikia Dievo, krikščionybė jiems asocijuojas tik su inkvizicija, kryžiaus žygiais, dideliais kunigų turtais, pedofilija ir t.t  ???

Aukštyn