Bitkoinai – decentralizuota ir anonimiška ateities valiuta?

Pradėjo Ezekiel, liepos 11, 2014, 19:17:27

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Ezekiel

Geriausiai žinoma elektroninė valiuta bitkoinai (bitcoin) pastaruoju metu sulaukė išaugusio naudotojų, investuotojų bei įvairių priežiūros institucijų dėmesio. Spartus šios valiutos kainos augimas signalizuoja apie dar vieno kainų burbulo formavimąsi, kurio sprogimas turėtų neigiamų pasekmių investavusiems į šią valiutą. Kita vertus, taip pat tikėtina, jog bitkoinai yra pradžia kažko naujo, kas ateityje gali iš esmės pakeisti šių dienų finansų sektorių.

Bitkoinai - tai 2009 m. nežinomo asmens ar net kelių asmenų grupės, pasivadinusios Satoshi Nakamoto, sukurta kriptografinė elektroninė valiuta. Ši valiuta nėra leidžiama centrinio banko, nėra padengta jokia kita valiuta ar tauriaisiais metalais, o jos kainą reguliuoja paklausos ir pasiūlos mechanizmas. Nėra vieno aiškaus atsakymo į klausimą, kodėl buvo sukurta ši elektroninė valiuta, tačiau manoma, kad šios valiutos atsiradimo priežastys yra susijusios su pasaulinės finansų krizės metais išaugusiu nepasitikėjimu finansų institucijomis, nepasitenkinimu centrinių bankų vykdoma ekspansine monetarine politika. Yra taip pat manančių, kad tai galėjo būti tiesiog talentingo studento hobis.

Nuo 2013 m. pradžios labai išaugus šios elektroninės valiutos paklausai, bitkoinų kaina šovė į neregėtas aukštumas - per metus valiutos kaina išaugo daugiau nei 10 000 proc. ir šių metų lapkričio mėnesį perkopė simbolinę 1 000 JAV dolerių ribą. Tiesa, Kinijos centriniam bankui uždraudus šalies finansų institucijoms prekiauti šia valiuta ir kurti finansinius instrumentus susietus su šia valiuta, jos kaina smuko ir šių metų gruodžio viduryje jau siekė „tik" 850 JAV dolerių. Išaugus bitkoinų populiarumui, įmonių, priimančių atsiskaitymus šia valiuta, tinklas taip pat labai išsiplėtė. Dar neseniai šia valiuta būdavo galima atsiskaityti tik už įvairias internetines paslaugas, tačiau pastaruoju metu vis daugiau maitinimo, apgyvendinimo, kelionių organizavimo, teisinių paslaugų ir dar kitokių įmonių priima atsiskaitymus bitkoinais. Neseniai šia virtualia valiuta buvo atsiskaityta už išskirtinį automobilį „Lamborghini", kiek anksčiau - už elektromobilį "Tesla".

Pagrindinės priežastys, lėmusios šios virtualios valiutos populiarumo augimą, yra susijusios su tam tikromis bitkoinų savybėmis, kurios jų naudotojams yra svarbios. Visų pirma, atliekant pavedimus bitkoinais tarp pirkėjo ir pardavėjo nėra tarpininkų, todėl jie atliekami daug greičiau ir kainuoja pigiau nei vykdant sandorius tradicine valiuta per bankinę sistemą. Antra, atsiskaitant šia valiuta nereikia pateikti jokių asmeninių duomenų, todėl visi sandėriai yra anonimiški. Ir trečia, į apyvartą išleistas bitkoinų kiekis yra ribotas, tai yra, jų niekada nebus daugiau nei 21 milijonas. Tai reiškia, kad centriniai bankai negali sumažinti jų vertės didindami šios valiutos pasiūlą, taigi infliacijos rizika išnyksta. Dėl šių priežasčių bitkoinai sparčiai populiarėja šalyse, pasižyminčiose aukšta infliacija ar griežtais kapitalo judėjimo ribojimais.

Vis dėlto, nepaisant paminėtų privalumų, ši virtuali valiuta turi ir daug trūkumų. Augant bitkoinų kainai, daugėja ir jų pavogimo bei sukčiavimo atvejų - šiuo metu neegzistuoja jokia bitkoinų naudotojų apsauga. Be to, dėl sistemos anonimiškumo ja galima lengvai atsiskaityti už nelegalias prekes ir paslaugas, pavyzdžiui, ginklus, narkotikus, prostituciją, taip pat plauti pinigus. Dar vienas trūkumas yra tai, jog valiutos kaina yra labai nepastovi ir bet kokie šalių centrinių bankų ar kitų institucijų atstovų pasisakymai bitkoinų prekybos ar reguliavimo klausimais turi didelį poveikį šios valiutos rinkos kainai. Kol nebus sukurtas aiškus ir pastovus bitkoinų valiutos reguliavimo mechanizmas, mažai tikėtina, jog bitkoinų kaina taps stabilesnė ir valiuta galės tapti patikima atsiskaitymo ir vertės kaupimo priemone. Dėl minėtų priežasčių net patys bitkoinų naudotojai pritaria, kad šiai elektroninei valiutai reikalingas šioks toks reguliavimas, kuris užkirstų kelią nelegalių prekių ar paslaugų prekybai, pinigų plovimui, apsaugotų vartotojus ir taip didintų pasitikėjimą šia valiuta. Tad tolesnis bitkoinų valiutos egzistavimas ir jos raida priklausys nuo jos reguliavimo.

Turbūt būtų naivu neigti, kad pastarasis bitkoinų valiutos kainos augimas yra dar vienas kainų burbulas. Vis dėlto dauguma investuotojų ir valiutos naudotojų yra įsitikinę, kad bitkoinai yra pradžia kažko naujo, kas gali sukelti revoliuciją finansų sektoriuje ar net visoje ekonomikoje. Nepaisant to, kokia bus bitkoinų ateitis, greičiausiai kursis ir egzistuos kitos alternatyvios elektroninės valiutos. Tačiau aišku viena - jomis spekuliuoti nereikėtų tikintis iš to praturtėti.

Laura Galdikienė, „Swedbank" ekonomistė.
Šaltinis: http://ufospace.net/publ/mokslo_afisa/swedbank_ekonomiste_bitkoinai_ateities_valiuta_ar_tik_vienadiene_zvaigzde/31-1-0-684

Linas Esu

Internetą užplūdo slaptų kriptovaliutų kasimo programų banga - paprasti vartotojai jų veikimo nepastebi, tačiau jos nieko neįtariančių žmonių kompiuteriuose ir netgi išmaniuosiuose telefonuose sprendžia matematines užduotis, kurias pateikia nelabai etiškos ar programišių užvaldytos interneto svetainės.



Naujausią informacijos paketą išleido kibernetinio saugumo įmonė „Trend Micro", paskelbusi, kad išaiškintos bent dvi „Android" programėlės, platintos per oficialią „Google Play" parduotuvę bei atsisiųstos daugiau nei 50 000 kartų, kurios nematomame naršyklės lange vykdydavo kriptovaliutų kasimo veiksmus.

Šios programėlės telefonuose paleisdavo „JavaScript" komandas, susijusias su svetaine Coinhive.com, kuri yra įkinkiusi milijonus kompiuterių kasti kriptovaliutą „Monero". Sąmoningai šiame procese dalyvauti sutinkantiems kompiuterių savininkams Coinhive.com atriekia mažutę dalį savo santykinai kuklaus uždarbio.

Po šios informacijos išaiškinimo „Google" programėles - „Recitiamo Santo Rosario Free" ir „SafetyNet Wireless App" - iš parduotuvės pašalino.

Praėjusią savaitę kibernetinio saugumo įmonė „Sucuri" įspėjo, kad bent 500 svetainių, naudojančių „WordPress" turinio valdymo sistemą, patyrė programišių atakas, po kurių jose atsirado „Coinhive" virtualios valiutos kasimo nurodymai. Dideliais kiekiais laužiamasi ir į kitas turinio valdymo sistemas - „Magento", „Joomla", „Drupal" ir panašiai. Visose jose patyliukais atsiranda „Coinhive" kodas.

Anksčiau nustatyta, kad „Coinhive" kodas paslėptas ir politikos faktų tikrinimo svetainėje poitifact.com - jis buvo suderintas taip, kad 100 procentų išnaudotų svetainės lankytojų įrenginio skaičiuojamuosius išteklius. Svetainės atstovas vėliau teisinosi, kad incidentas nutiko po to, kai „nenustatytas programišius prijungė kriptovaliutų kasimo „skriptą" prie „PolitiFact" svetainės kodo, saugomo debesinėje tarnybinėje stotyje".

Akys nemato - širdis neskauda

„Coinhive" savo paslaugas pristato kaip galimybę šių paslaugų naudotojams gauti pajamas nekišant savo svetainių ar programėlių naudotojams interneto reklamų, kurios savo ruožtu taip pat dažnai kritikuojamos dėl to, kad jose neretai būna piktybinių elementų - išpirkos prašančių virusų, slaptažodžių vagių ir kitų skaitmeninių bjaurybių. Ir, teisingumo dėlei, tenka pripažinti, kad „Coinhive" kodas vartotojo įrenginio skaičiuojamuosius išteklius 100 proc. išnaudoja tik tuo atveju, kai kodu piktnaudžiaujama.

Kita vertus, „Coinhive" nereikalauja, kad trečiųjų šalių svetainės įspėtų savo vartotojus, kad jų kompiuteriai, jų elektra yra naudojama dėl to, kad jie lankosi kokioje nors svetainėje ar naudoja kokią nors programėlę. Taip pat „Coinhive" nesiima jokių veiksmų, kad apsaugotų svetainėms pateikiamą valiutų kasimo kodą nuo galimybės jį modifikuoti taip, kad jis užgrobtų visus lankytojų įrangos išteklius.

Reklamos blokavimo įskiepio „AdGuard" gamintojai neseniai skelbė, kad iš 100 000 lankomiausių pasaulio svetainių pagal „Alexa", 220 naudoja kriptografinių valiutų kasimo kodus, kuriais pasiekiami daugiau nei 500 mln. žmonių. Per tris savaites, „AdGuard" skaičiavimais, šios svetainės bendrai uždirbo vos 34 000 JAV dolerių. Ir „AdGuard", ir „Malwarebytes", ir daugybė kitų įmonių, užsiimančių panašia veikla, neseniai pradėjo blokuoti monetų kasimą „Coinhive" sistemai. Tiesa, labai norintiems šią veiklą paremti vartotojams paliekama galimybė rankiniu būdu įjungti monetų kasimo kodus.

Savo oficialiame pranešime „Malwarebytes" skelbė:

„Priežastis, dėl kurios blokuojame „Coinhive", yra ta, jog esama svetainių valdytojų, kurie neprašo savo lankytojų leidimo savo sistemose vykdyti išteklius naudojančius procesus. Eilinis „Bitcoin" kasimo procesas gali būti ir labai paprastas, ir labai galingas - priklausomai nuo to, kiek vartotojas, naudojantis kasimo programą, nori tam skirti skaičiuojamosios galios. Kasimo programos „JavaScript" versija suteikia galimybę koreguoti kasimo intensyvumą vartotojo kompiuteryje, tačiau šios koregavimo galimybės yra svetainių valdytojų rankose, galinčiose kompiuterius sulėtinti iki nepakenčiamos spartos".

Taip pat „Malwarebytes" pažymi, kad „Coinhive" neseniai pradėjo siūlyti paslaugą „authedmine.com" - ji reikalauja, kad trečiųjų šalių svetainės gautų sąmoningą galutinių vartotojų sutikimą naudoti jų kompiuterius virtualiai valiutai kasti. Tačiau piktybinių programėlių blokavimo kūrėjai taip pat nurodė, lygiai taip pat sėkmingai veikia ir jokių leidimų neprašanti „Coinhive" versija. Kaip aiškėja iš visai naujo supiktybėjusių „Android" programėlių ir šimtų užkrėstų interneto svetainių atradimo, „Coinhive" pro pirštus žiūri į tai, kad jų paslaugomis piktnaudžiaujama.

Aukštyn