NASA marsaeigis pagerino nuo 1973 m. išsilaikiusį sovietinį rekordą

Pradėjo Synkas, liepos 29, 2014, 14:06:54

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

JAV marsaeigis „Opportunity" nuvažiavo Raudonojoje planetoje toliau negu bet kuris kitas žmogaus sukurtas aparatas, nuskraidintas į kitus dangaus kūnus, pirmadienį pranešė Nacionalinį aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Nuo savo atvykimo į Marsą 2004 metais šis saulės energiją naudojantis kibernetinis zondas Raudonosios planetos paviršiuje sukorė 40 kilometrų.

Jis pagerino ankstesnį rekordą, pasiektą Sovietų Sąjungos mėnuleigio „Lunochod 2", kuris buvo nuskraidintas į Mėnulį 1973 metais.





„Opportunity" nuvažiavo toliau negu bet kuris kitas ratinis aparatas kitame pasaulyje", - sakė Marso tyrimo aparatų projekto vadovas Johnas Callasas iš NASA Reaktyvinio judėjimo tyrimų laboratorijos (JPL), įsikūrusios Pasadinos mieste Kalifornijoje.

„Tai itin nepaprasta, žinant, kad buvo planuota, jog „Opportunity" nuvažiuos apie vieną kilometrą ir kad jis nebuvo pritaikytas įveikti tokį atstumą", - pridūrė J. Callasas.

„Opportunity" ir jo brolis dvynys „Spirit", kuris dabar jau nebeveikia, nustatė, kad senovės Marse egzistavo drėgna aplinka, kurios sąlygos galbūt buvo palankios gyvybei.

„Opportunity" šiuo metu tyrinėje Marso kraterį Endevorą.

NASA nurodė, kad sovietų „Lunochod 2", kuris nusileido Mėnulyje 1973 metų sausio 15 dieną, per trumpesnį negu penkių mėnesių laikotarpį nuvažiavo apie 39 kilometrus.

Tas atstumas buvo neseniai nustatytas pagal NASA palydovo „Lunar Reconnaissance Orbiter" (LRO), besisukančio aplink Mėnulį, padarytas nuotraukas, kuriose matosi „Lunochod 2" paliktos vėžės, nurodė JAV kosmoso agentūra.

Šaltinis: BNS

Aukštyn