Meditacija

Pradėjo Teroras, liepos 21, 2012, 22:03:08

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

Nesuapsoliutink savo patirčių, nes jos gali būti neteisingos. Šiaip dauguma mokytojų sako jog jei patiri kažkokius išgyvenimus meditacijoje, kad ir tavo euforiją ar panašius dalykus, tai vadinasi neteisingai medituoji, ne meditacijos neturi lydėti jausminiai dalykai

Master

Klausykit, o negali būti taip, kad prieš pat užmiegant mes šiek tiek "pamedituojame"?
Turiu omenyje, kai ima plaukti pašaliniai vaizdai, o tu neįsitraukdamas į juos stebi.
Šeip žinau, kas yra meditacija (na pagrindus) tai jeigu nuėjau į lankas pataisykite, bet neaiškinkite visų pagrindų viki pagalba  :D

eternal.bliss

Na ta makalynė vaizdų atspindi proto aktyvumą, nervų įsitempimą. Meditacijoje vaizdų neturėtu būti.

astropasaulis

Kuo daugiau medituoji, tuo po to lengviau. Kai atsiranda patirtis, tada paprasčiausiai užsimerki ir sugebi viską ignoruoti be didesnių kliūčių.
Ir svarbiausia yra tai, kad prieš medituodamas turi pagalvoti, ko tu sieki iš būsimos meditacijos: ar tos visiškos ramybės, tuštumos ar nori tarkim per meditaciją pasiekti tam tikras būsenas, per kurias gali išeiti tarkim į astralą.
Man juokingiausia, kai aiškina apie meditaciją tie žmonės, kurie patys tuo neužsiima. Ir visas jų suvokimas apie šį reiškinį žinomas tik iš vadovėlių ar internetinių straipsnių.

eternal.bliss

Tai vat vat. Iš google pavaro informacijos.   :D

TinSoldier

#65
balandžio 27, 2013, 23:07:30 Redagavimas: balandžio 27, 2013, 23:11:49 by TinSoldier
Na, nereikia taip jau to googlo nuvertinti :)
Aš, pavyzdžiui, paskutiniu metu tikrai labai daug skaičiau ir domėjausi apie meditaciją. Taip, grynai praktinių klausimų ir problemų man kyla. Bet, vis dėl to, aš pajėgus suprasti kur visiškas mėšlas kalbamas :)

Nors praktikos žmogus ir neturi, pasidomėjęs įvairių budistų guru pasakojimais, žmonių, meditaciją praktikuojančių visą gyvenimą, gali suprasti daugiau, nei žmogus, kuris praktikuoja visiškai neteisingai... Manau..

Nesakau ir nežinau, kad kuris nors čia atsakęs praktikuoja visiškai neteisingai (biški užkliuvo tik astropasaulio astralo paminėjimas), bet esmė tame, kad teisingos teorijos išmanymas suteikia kažkiek kompetencijos. O neteisinga praktika - nesuteikia nieko.

Todėl nenurašykit taip staigiai: pffff, jis tik teoriją skaito.

P.S. Dar kartą ačiū visiems, kurie atsakė į mano prieš tai buvusius klausimus. Padėjot :)

astropasaulis

Kodėl taip reikia sureikšminti įvairias smulkmenas, kiekvieną žodį? Koks skirtumas, kur, kas, kaip? Man atrodo, kad svarbiausia, kad jeigu tu jauti to naudą, vadinasi tu nedarai visko blogai. Juk žmonės yra skirtingi daugelio atveju: ne tik skirtinga filosofija, pasaulėžiūra, o ir meditacijos būdas gali skirtis.
Reikia įvertinti ir aplinkybes. Juk ne visi gali turėti idealias ramybės, tylos sąlygas meditacijai, kaip tam tikri budistai ar kaip jie ten. Pagal jus geriau visai nieko nedaryti, nes aceit labai blogai daryti kitaip, jeigu knygoje rašoma vienas žingsnis kitaip.
Jeigu tave tai daro geresniu žmogumi, jeigu tu dvasiškai dėl to tobulėji, jeigu tu jauti, kad keičiaisi tavo pasaulio suvokimas todėl aš manau, kad verta bandyti medituoti, nors ir nežinai kaip reikia taisyklingai. Juk tik praktikuodamas gali pažinti norimą reiškinį, galiausiai pajusi, kaip veikia, ko nori pati siela.
Galbūt aš neteisus, nes mano meditacinė praktika yra pakankamai trumpa ir sudėtinga, su tam tikrais niuansais, tačiau pažinimo noras mane veda tolyn. Man asmeniškai meditacija yra geriausias būdas tobulėti dvasiškai.

eternal.bliss

#67
balandžio 27, 2013, 23:29:57 Redagavimas: balandžio 27, 2013, 23:41:46 by eternal.bliss
Visi turi skirtingus kelius, pačią meditaciją galima naudoti labai daug kam, ją keisti ir t.t.
Beto neteisingai interpretuoti be praktikos labai lengva, o ir informacija dažnai kertasi tarpusavyje nes yra tokių kurie tik kalba-moko, o kiti iš praktikos moko. Tiek ir Budos mokymuose yra ribotumas, matomai dėl netinkamo laiko ir mokinių nepasiruošimo to suprasti.

Beto atmintis ir informacija yra kaip kalėjimas, atmintis tiesiog atkartoja mintis, meta nesamoningai jas ir t.t tas suvokimas kuris nėra pagrystas yra iliuzinis, todėl siekiant minčių stabilumo, emocijų stabilumo jis tave įkalina.

Žmonėms kurie kaupia mintis- "žinias" labai sunku ištrukti iš savo susikurto kalėjimo, reikia tiesiogiai pergudrauti save patį. 


astropasauli-Meditacijos stiprumą ir parodo tavo gebėjimas išlikti be minčių esant net didžiausiam triukšmui. Su meditacija keičiasi pats žmogus, nes norint pasiekti gilią meditaciją žmogui reikia neturėti prisirišimo, norų, susireikšminimo, ar kažko sureikšminimo- nes visa tai sukuria mintis, ir blaško sąmonę.
Todėl pati meditacija yra daugiau kaip pasekmė žmogaus gyvenimo. Aktyvi meditacija dieną, darant įprastinius darbus yra daug efektyvesnė, ir padeda pasiekti geresnių rezultatų poto medituojant ramiai namie.

Strategas

O gal yra kategorija žmonių, siekiančių visada parodyti savo "žinias" taip stengiantis sumenkinti kitų nuomonę? Tai, gal būt, įtakota sunkios vaikystės ar traumų pasekmė... Kita vertus, asmuo teigiantis "žinąs" dažniausiai ir būna tik teoretikas, kuris realiai nežino nieko asmeniškai (turi tik pseudo mokslininkų sukauptą arsenalą)...
O žinios nevertos nieko, jei nemoki jų pritaikyti, ar nea?

Master

J.V. Getė  :D O jei rimtai, tai jo, tas tiesa.
Dabar tarkim aš norėčiau pradėti medituoti, ką patartumėte pradžiamoksliui(klausimai praktikuojantiems)
Kokį pasirinkti laiką (ir kiek jo skirti)
Kokią pasirinkti vieta, kokią pozą (suvakarietintu lotosu, sėdint, gulint, vaikšiojant)
Ką papildomai reiktu užsiimti norint pradėti medituoti (tarkim pakeisti mitybą, gyvenimo būdą)
Šeip viso to neklausčiau, tiesiog įdomi jūsų nuomonė ... ir dar labai norėjau parodyti išprusima, jog žinau sentencijos autorių  ;) (juokauju)

Strategas

Mano patarimas būtų toks: pradžioje privalai susirasti tam tinkamą vietą - vienareikšmiškai. Tai turėtų būti tokia vietelė, kurioje nevyksta kasdieninis veiksmas - mažai joje veiklos (pvz. koks nors retai naudojamas kambario kampelis ar pan.). Savo atveju naudoju sofos kampą, kurioje retai būna kiti namiškiai, nors katinas ją labai pamėgęs (kaip ir aš :)).
Laikas - idealiausia prieš gulantis arba anksti ryte. Variantas priklauso nuo to, kas esi - "vyturys" ar "pelėda". Kodėl? Suprasi išbandęs.
Trukmė - pradžioje neužsibrėžkit per  daug, siūlyčiau tarkime nuo 15 min. Ilgainiui tai tęsis ir nebus diskomforto.
Pozicija - lotosas. Kodėl? Suprasi ilgainiui vėlgi. Ilgai kovojau su diskomfortu sukryžiuot kojas, nes esu iš prigimties "medis", bet kaip sakau, viskas susidėlioja palaipsniui.
Maistas - nemanau, kad turi įtakos, nebent kava prieš medi. Žinoma, nesielgiam taip: pavalgiau ir einu medi, nea, pirma medi, o tada jau valgyt :)
Na o jei plačiau - tai meditacija yra viskas, kas skirta sau, kitaip tariant jos esmė atsigręžimas į savo vidų. Tai apima ir vaikščiojimą, kaip mini, savęs stebėjimą, kontrolę, pasinėrimą į ramybę, muzikos klausimąsi, teatras ir t.t.t.t.t. .... O labiausiai jaučiasi jos nauda, kuomet darai tai, ką aš aprašiau anksčiau. Bent jau man buvo - "WOW"... :)

astropasaulis

Kaip manote, ar būtinas atsiribojimas nuo postmodertistinės visuomenės, kad medituodamas galėtum pasiekti nirvaną? Ir apskritai ar tai susiję su kiekiu (kuo daugiau medituosi), o gal labiau su pačios meditacijos kokybe?

Strategas

    Kiek teko domėtis, tai pasiekti tam tikras būsenas reikalingas meditacijos tinkamas "išmokimas". Teigiama, kad iki 5 metų medituojančio žmogaus meditacijos metu smegenų bangos veikia vienu dažniu, 10 metų medituojančio jau kitokiu (dažnis mažėja), todėl galima teigti, kad meditacija ir jos kokybė ateina su "laiku". Manytina, kad ir "nirvana" ateina po tam tikro laiko - be abejonės - tik kokybiškos meditacijos dėka.
    Nemanyčiau, kad būtinas kažkoks atsiribojimas nuo kažko, nebent tiki prietarais. Perbėgo juoda katė per kelią, spjauk tris kartus per kairį petį... Juokinga? Ir man. O kiek daug tokių, kuriems juokas neima?
Understand? :)

eternal.bliss

Laikas ir kokybė nėra tiek susija.

Gali su peiliu bandyti nukirsti medį bet tai nereiškia, kad nukirsi jį kokybiškiau nei su pjuklu.

Tiesiog vienam reikia 1 metų išvalyti mintim, kitam 2 trečiam 5, dar kitas gali ir per mėnesį pasiekti tai ką tu siekei 5 metus.

Vieni negali išlaikyti stabilumo visuomenėje- todėl jiems lengviau sekasi atsiribojus, tai tik rodo jų nestabilumą, silpnumą.

Pati geriausia meditacijos praktika yra gyvenimas- kuomet žmogus pasiekia harmoniją gyvenime- jo meditacija būna stabili ir galiausiai pasiekiama nirvana.

Strategas

    Laikas, mano giliu įsitikinimu, reikalingas ir būtinai. Kitaip pats žmogus nesuvoks pradinės meditacijos peno lyginant su vėlesne. Kodėl? Todėl, kad laikas parodo klaidas, skubotumą, nesėkmes ir kitus nepasiektus rezultatus. Plius, labai sunku pasakyti - aš jau moku medituoti. Aš meditacijos nelaikau vien minčių išvalymo, man tai kur kas daugiau, nei tik minčių ramybė. Nžn kaip Tau, Bliss'e. O gyventi harmonijoje - vat čia jau menas. Ir tikrai norėčiau pamatyti savo akimis tokį asmenį, kuris tą geba šiuolaikinėje visuomenėje. Ir paklausčiau jo - o kas yra toji NIRVANA?
    Bliss, Tu žinai? :)

Aukštyn