Iminta savarankiškai slenkančių Mirties slėnio akmenų mįslę

Pradėjo Benamis, birželio 17, 2013, 18:56:27

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Mirties slėnyje (Kalifornija, JAV), nuo karščio ir sausros suskilinėjusiame išdžiūvusio ežero dugne egzistuoja įstabūs iki 350 kg sveriantys akmenys, kurie mįslingai slenka lygiu dykumos paviršiumi patys, paskui save palikdami ryškius pėdsakus ir taip demonstruodami, kad jie iš tiesų juda. Kai kurios šios akmenų šliūžės yra beveik 180 metrų ilgio. Mokslininkams šį gluminantį fenomeną lemiančios jėgos iki šiol buvo paslaptis. Tačiau NASA planetologas mano pagaliau įminęs šią mįslę.

Planetologijos profesorius Ralphas Lorenzas įsitikinęs, kad žiemomis akmenis sukausto ledas, o kai išdžiūvusio ežero dugnas pradeda tirpti ir virsta purvynu, akmenis dengiantis ledas, papūtus stipriems dykumų vėjo gūsiams, įgalina apledėjusius ir purve plūduriuojančius akmenis čiūžtelėti skystu purvyno paviršiumi.

„Paprasčiau tariant, aplink akmenį susidaro ledo pluta, o skysčių lygis pasikeičia taip, kad akmuo purve pradeda plūduriuoti, - žurnalui "Smithsonian„ apie savo 2009 m. atradimą pasakojo R.Lorenzas. - Purvo paviršiuje susidaro nedidelė ledo lytis, ant kurios likęs akmuo, vėjui papūtus, plaukia skystu purvu ir palieka paskui save šliūžę."

Iki šiol jokiam mokslininkui nėra pavykę užfiksuoti tokio akmens judėjimo. Abejojama, ar kas nors yra kažką panašaus matęs savo akimis.

Žurnalas „Smythsonian" praneša, kad R.Lorenzas savo hipotezę iškėlė atlikęs paprastą eksperimentą savo virtuvėje. Jis iš pradžių sušaldė nedidelį akmenį vandenyje taip, kad dalis akmens kyšotų iš ledo. Tada apvertė akmenį aukštyn kojom ir įmerkė į nedidelę vandens balą su smėlėtu dugnu. R.Lorenzas pastebėjo, kad jis gali stumdyti plūduriuojantį akmenį švelniai į jį pūsdamas.

Daugiau kaip šimtą metų galvas dėl šios mįslės laužantys mokslininkai buvo iškėlę teoriją, kad didžiuliai ledokšniai surakino keletą akmenų ir stūmė juos dykumos paviršiumi. Tačiau matematiniai modeliai parodė, kad tokiu atveju vėjų greitis turėtų siekti šimtus kilometrų per valandą.

O štai R.Lorenzo teorijoje pažymima, kad, esant tinkamoms sąlygoms, akmenys gali judėti pučiant net ir švelniam vėjeliui - nes dėl ledo akmenys pradeda plūduriuoti ant suskystėjusio dugno, todėl smarkiai sumažėja trintis. Kitaip tariant, Mirties dykumoje akmenys yra ne riedantys, ne slenkantys, o plūduriuojantys, dreifuojantys.

Šiaip ar taip, dauguma lankytojų keliaujančių akmenų fenomeną tebėra linkę aiškinti mistinėmis aplinkybėmis - magiškomis galiomis, mistiniu magnetizmu, energijos laukais ir net ateiviais.

technologijos.lt

Ir idomus komentaras:

CitataSausiausia vieta.. naktimis.. apsitraukia ledu. Ledu iš ko? Metano? Tavo minėta teorija skelbė, kad per potvynius užšalus ir susidarius ledui, akmenys juo slysta. Tik vienas neatitikimas: jeigu akmenys slysta ledu, tai kaip susidaro matomi pėdsakai?

A.C.A.B


Benamis

Citata iš: A.C.A.B  birželio 17, 2013, 19:08:16
Lietuvio fotoreportažas iš šios vietos:

http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=10791


Is tos temos:

Citata12. Šio net negalėjau pajudinti!!!!!



A.C.A.B

Na jo, to NASA bičo paaiškinimas toks gana neįtikinantis...

puodukas

Nemanau, kad mokslininkai nebūtų išsiaiškinę kaip jie slenka, tiesiog jei viešai paaiškintų nebeliktų jokio įdomumo turistams važiuoti. Gautųsi panašus variantas: tais laikais, kai buvo populiarūs lauko kino teatrai,vienas pilietis buvo sugalvojęs reikalauti "duoklę", arba "grasindavo" pasakysiąs, kas bus filmo pabaigoje.

Benamis

Citata iš: puodukas  birželio 18, 2013, 17:21:38
Nemanau, kad mokslininkai nebūtų išsiaiškinę kaip jie slenka, tiesiog jei viešai paaiškintų nebeliktų jokio įdomumo turistams važiuoti.


Nemanau, kad mokslininkai turi sudare kazkokia sutarti su turizmo agenturomis vien tam, kad joms mistiski pasakojimai pelna nestu.

puodukas

Anksčiau man nesuprantama buvo, kaip Lietuvoje "auga" akmenys, kol nepaaiškino. Pasirodo po akmenimis labiau laikosi drėgmė, ir kai žemė įšala daugiausia ledo būna po akmeniu, todėl jis ir kyla po truputį į paviršiu.
  Manau, čia ir panašus variantas, per naktį susidaro kondencatas po akmeniu padaro molį esantį po akmeniu slidu. O kai pateka saulė įšildo vieną kraštą akmens ir grunto ir pastumia 0,??..mm, kol išsilygina temperatūtų skirtumai.

.L.U.T.H.O.R.

Tai ko naktį niekas neįamžina tų akmenų vieną kartą, negi taip sunku :D

Benamis

Citata iš: Šešėlis  birželio 18, 2013, 18:20:40
Tai ko naktį niekas neįamžina tų akmenų vieną kartą, negi taip sunku :D


Tikriausiai kai filmuoja akmenys ta zino ir nejuda ;D

Aukštyn