Pajūryje gali būti apie 50 tonų kritusių vabzdžių

Pradėjo Benamis, birželio 15, 2013, 21:43:42

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Šeštadienį pajūryje apsilankę poilsiautojai raukėsi - pliažuose juos pasitiko nemalonus kvapas.

Papūtus vėjeliui nuo jūros vis nemaloniai padvelkdavo dvėseliena.

Paaiškėjo, kad smarvę skleidžia krūvos kritusių karkvabalių, kuriuos bangos išmetė į krantą.

Nuo pat gegužės pradžios pastebėta karkvabalių gausa. Žmonės ne kartą skambino į Kuršių nerijos nacionalinio parko direkciją, klausinėjo, ar šie vabalai nepavojingi, kodėl jų tiek daug.



Karkvabalių itin daug Kuršių nerijoje, Smiltynėje, paplūdimiuose prie Klaipėdos. Skaičiuojama, kad pajūryje gali būti apie 50 t kritusių vabzdžių.

Kaip teigė uostamiesčio skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki, gelbėtojai šeštadienio vakarą važiuos rinkti karkvabalių. Komunalininkai ketina valyti ir paplūdimius Melnragėje, Giruliuose. Kuršių nerijoje jau buvo surengta vieša talka, per kurią surinkti maišai vabalų.

„Jų iš tiesų daug. Tačiau, kai vėjas pasisukęs kita kryptimi - kvapas nesijaučia", - aiškino A.Siakki.



Tuo tarpu gamtininkai tikina, kad tai - natūralus procesas ir bijoti nėra ko. Karkvabaliai ar grambuoliai, kaip jie dar vadinai, žūsta po poravimosi proceso, kai į dirvą sudedami kiaušiniai.

Lenda į duobes

Šeštadienį jūros bangavimas siekė 2-2,5 balo. Gelbėtojai iškabino raudoną vėliavą, įspėjančią, kad maudytis labai pavojinga. Tačiau poilsiautojai įspėjimo nepaisė ir drąsiai brido į dar pakankamai neįšilusią jūrą.

„Vėjas yra nurimęs, tačiau bangos traukia atgal į jūrą. Tada maudytis labai pavojinga. Neleidžiame toli eiti į jūrą. Tačiau jie nekreipia dėmesio net ir tose vietose, kur stovi iškabos „duobė". Nežinau, kas čia darosi - ar žmonės tingi paeiti", - svarstė A.Siakki.

Gelbėtojams šeštadienį teko pasirūpinti ir moterimi Giruliuose. Su vaiku jūroje išsimaudžiusi poilsiautoja krante neberado savo be priežiūros paliktų daiktų.

15min.lt

Nors teigia, kad tai iprastas reiskinys, as kazkaip negaliu prisiminti panasaus ivykio Lietuvoje :)

Nezinomas

Gyvenu Klaipėdoje ir pirmą kartą girdžiu apie toki reiškini  ???

.L.U.T.H.O.R.

Gal tiesiog užderėjo gerai karkvabalių šiemet. Geri metai matyt :D

la.benas

Visai nebesinori prie jūros važiuot :(

_Anonimas_

Nesu specialistas, bet gali būti tas pats kaip su uodais: kai buvo ilgą laiką šalta ir greit pašilo, visi kiaušinėliai išsirito vienu metu, todėl , ko gero, antplūdis labai laikinas.

Aukštyn