Už savo ilgą gyvenimą turėtume dėkoti Juodajai mirčiai?

Pradėjo Benamis, gegužės 12, 2014, 18:46:48

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Juodoji mirtis - nuo 1347 iki 1351 metų siautusi maro epidemija, kurią sukėlė bakterijos Yersinia pestis - išnaikino nuo 30 iki 50 proc. Europos populiacijos. Tačiau tai - tik žinomiausias iš kelių bakterijos žygių per žmoniją, kartu nusinešusių begalę gyvybių. Milijoną kartų už mus mažesnis sutvėrimas Y. Pestis yra sukėlęs tris didžiules pandemijas. Žudyti bakterija nesiliauja iki šiol. Dėl šių istorinių baisybių maras iki šiol išlaiko vienos didžiausių žmonijos rykščių reputaciją.



O ar apie marą galima pasakyti ką nors gero? Pasirodo, galima. Mokslininkės Sharon DeWitte atlikta analizė (jos rezultatus publikavo recenzuojamas leidinys „PLoS ONE") rodo, jog žvelgiant iš šių dienų perspektyvos, maras buvo naudingas: išgyvenusieji Juodąją mirtį ir jų palikuonys buvo sveikesni ir gyveno ilgiau - tai reiškia, jog bakterinė infekcija suveikė kaip gigantiškas natūralios atrankos filtras, išnaikinęs silpną ir vargiai gyvybingą populiacijos dalį, rašo realclearscience.com.

Dėl daugybės mirčių buvo manoma, jog Juodoji mirtis žudo nesirinkdama. Tačiau tai nėra tiesa. Daug didesnė mirties tikimybė buvo tiems žmonėms, kurie iki infekcijos pradžios buvo seni arba šiaip prastos sveikatos. Žinoma, mirdavo ir tie žmonės, kurie iki infekcijos buvo sveiki kaip ridikai. Tiesiog, kaip ir daugelio ligų atveju, sveikesnieji turėjo geresnę išgyvenimo tikimybę. Ironiška tai, jog išgyvenusieji Juodąją mirtį europiečiai paveldėjo kur kas geresnį pasaulį. Maisto kainos krito, darbo užmokestis kilo, o gyvenimo kokybė pagerėjo.

Dr. S. DeWitte analizavo 464 asmenų, Londone mirusių dar iki Juodosios mirties, XI-XIII amžiais. Taip pat ji analizavo 133 skeletus Londone po Juodosios mirties, nuo 1350 metų iki XVI a. vidurio, palaidotų žmonių skeletus. Įvertinus pagerėjusią gyvenimo kokybę po Juodosios mirties, Dr. S. DeWitte darė prielaidą, kad po maro pandemijos žmonės turėjo gyventi ilgiau. Būtent tai ji ir nustatė.



Brėžiant išgyvenamumo kreivę išaiškėjo, kad londoniečiai po Juodosios mirties tapo kur kas sveikesni. Vidutinio amžiaus ribą pasiekdavo kur kas didesnė populiacijos dalis.

Panašu, kad šiuo atveju labai tinka patarlė „Tai, kas tavęs nenužudo, tave sustiprina".

Visą tyrimą aprašantį straipsnį rasite cia: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0096513

www.delfi.lt

.L.U.T.H.O.R.

Aišku, higiena ir medicina yra gerai, bet iš dalies minusas tame, kad susilpnino visą populiaciją, nes leido/leidžia išgyventi silpniems. Patys save silpninam. Gal per tiek metų pasaulyje gyventų tik kokie 3-4mlrd, bet užtai kokie sveiki būtų :D

idenmeyou

Gamtoje išlieka stipriausi, turintys geriausią imunitetą, prisitaikymą, bet jei žmonijos tikslas išlikti kaip žmonija, visgi reiktų pasikliauti gal būt ne stipriausias, bet protingiausiais. Realiai žmogaus organizmas yra neprisitaikęs prie daugumos faktorių ir ateityje kiek gamtai pašėliojus, atsiradus kitokiam klimatui, orui žmogus neištvertų nei karščio ar per didelio šalčio ir niekaip prie to savo organizmo pagalba neprisitaikytų.

Bet protu galime rasti alternatyvą išgyvenimui, ne išvengti problemos, bet apeiti ją. Jei mūsų klimatas taptų nepakeliamas, vėlgi jei būsime proto pagalba tiek pažengę galėsime iškeliauti kitur ar net čia keisti klimatą, tad kartais per tokias kaip juodasis mirtis ir žūsta protingi išgelbetojai.

.L.U.T.H.O.R.

Na tai žmogus ir nėra prisitaikęs dėl to, kad ieško kaip išvengti problemos. O kodėl stipriausi =/= protingiausi? :) Neištvertų, nes nėra prisitaikęs. Pažiūrėk gyvena Afrikoje, karščiai, gyvena žmonės ir šaltose vietose, kur vidutinė metinė temperatūra -20 laipsnių :) Per savo protą žmogus kasa sau duobę. Problemos apėjimas ir yra jos vengimas/nesprendimas.

idenmeyou

Dabartiniai Afrikos karščiai yra juokas, kokiame gyvename dabar klimate tai turėtumėme džiaugtis kiekvieną dieną, kad viskas taip gerai. Žiūrint pagal viską ateis greitai laikas kada bus toks karštis nuo kurio išdegsim, saulė einant į pabaigą aktyvės, jo labiau gali pasitarnauti ir kiti veiksniai, o žmogus tikrai ne taps atsparus karščiui ar šalčiui dideliam, tiesiog išnyks, o vat proto pagalba problema gali būti apeinama.
Kad ir žemėje įsivaizduokime būtų ledynmetis ir kas prisitaikytų? Niekas, o vat žmogaus proto pagalba būtų galbūt rasta alternatyva kaip išgyventi, palikti planetą, ar sukurti kokius naujoviškus būstus, bet be proto, nieko neišeitų ir natūrali atranka tiesiog suvalgytu mus taip, kad kitą kartą nebeliktų ką atrinkt.

.L.U.T.H.O.R.

Taip, saulė į pabaigą aktyvės, po milijardo metų :) Tai gal neikim į kraštutinumus, pažiūrėkim kiek žmogus laiko yra žemėje ir kiek civilizacijų jau išmirė, tai mes iki to laiko išsinaikinsim save greičiau, kokius 5 kartus dar :D Ledynmetis yra juokas, jis per vieną dieną neateis, pasitraukti visada spėsim :) Be to aš nesakau, kad nereikia proto. Tiesiog toks faktas, kad silpninam populiaciją, o ne stiprinam :) Čia kaip krabai kur kiautuose gyvena, atimk jo kiautą ir jisai bejėgis. Atimk iš žmogaus technologijas, ir jis bejėgis :) Na bent jau dauguma, ir kuo toliau tuo labiau nuo to priklausomi. Patalpink žmogų miške ir jis neišgyvens, nors yra visos sąlygos :D

idenmeyou

Saulės aktyvumas jau dabar jaučiasi, po milijardo metų apskritai nebus įmanoma gyventi, o karštas klimatas ateis labai greitai. Iš to populiacijos stiprinimo nėra naudos, gal buvo nauda net bent kai žmonės medžiodavo žvėris su ietimis, kai reikdavo daugiau ištvermės, jėgos, dabar ir visiškai silpnas vyrukas gali su ginklu sumedžioti tą žvėrį ir realiai jis būdamas silpnesnis už pirmykštį medžiotoją gali sumedžioti daugiau žvėrių, nes proto pagalba buvo sukurtas ginklas.

.L.U.T.H.O.R.

Gali sumedžioti žvėrį su ginklu ir miršta nuo uodo įkandimo :D

idenmeyou

Tai ir gali mirti išsilavinęs žmogus su ginklu nuo uodo, bet tas pirmykštis be ginklo medžiodamas mirs lygiai taip pat :D

Esminis tarp jų skirtumas, kad pirmykščio žmogus, kuris neturi tokio protinio išsivystimo numirs nuo to uodo kaip ir daugelį kitų galimų ligų, o žmogus, kuris yra protingas turi išradęs vaistus ir bent jau nuo daugumos ligų labai greitai pasveiks.


.L.U.T.H.O.R.

Aš nekalbu apie pirmykščius žmones, kur nebuvo nei higienos, nei medicinos tikriausiai :) Aš turiu galvoje vėlesnius laikus, kai jau žmogus buvo pakankamai išsivystęs. Va kad ir tie 1300m. Žmogus per tuos tūkstantmečius labai mažai paprotingėjo, tik aplinkos supratimas praplatėjo. Kaip ten sako, paimk iš anų laikų vaiką, augink dabar ir užaugs normaliu žmogumi.
Na bet apskritai, žemė vis "nusipirto" žmonių biškį. Tai koks cunamis, tai koks maras :D

idenmeyou

Na taip žemė visada duoda naują kirtį mūsų populiacijos mažinimui. Realiai jau dabar gyventojų per daug, neetiška kalbėti, kad būtų gerai jog žmonių imtų pradėti mažėti, bet taip didėjant žmonių populiacijai po kiek laiko labai vargiai pradės gyventi arba vidurinioji žmonių klasė, arba padaugės dar daugiau vargšų ir sumažės viduriniosis klasės atstovų, o aukštuomenė, turtingieji ir prie maro ir prie karo neskurs :))

Aukštyn