Mokslininkai teigia galutinai įrodę, kad Visata atsirado iš niekur

Pradėjo Benamis, spalio 16, 2015, 14:10:47

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Naujiena is 15min.lt: Mokslininkai teigia galutinai įrodę, kad Visata atsirado iš niekur

Visatos atsiradimo klausimas ilgus metus nedavė ramybės filosofams ir mokslininkams, o dabar Kanados mokslininkai tikina galutinei paaiškinę Visatos atsiradimo klausimą. Atradimai, kurie, kaip pažymi Express.co.uk, kvestionuoja religijos ar bent jau Visatos kūrėjo buvimą, padaryti remiantis labai sudėtingais matematiniais skaičiavimais.



Mokslininkams jau seniai žinoma, kad egzistuoja mažosios dalelės,vadinamos virtualiomis dalelėmis, kurios atsirado iš niekur. Tačiau dabar mokslininkų komanda, vadovaujama Miro Faisalo iš Fizikos ir astronomijos departamento Waterloo universiteto Kandadoje, sėkmingai pritaikė virtualių dalelių atsiradimo teoriją, kad patvirtintų savaiminį egzistencijos atsiradimą.

„Virtualios dalelės turi nedidelį kiekį energijos ir egzistuoja labai trumpą laiką. Šiaip ar taip, buvo labai sunku paaiškinti, kaip toks nedidelis kiekis energijos galėjo paskatinti Visatos atsiradimą", - sakė M.Faisalas.

Atlikdamas tyrimus M. Faisalas pasitelkė labai sudėtingus matematinius skaičiavimus - dvigubą specialiąją reliatyvumo teoriją ir teorinį patį mažiausią matavimą (Minimum Lenght Scale) - dydį, kuris nebegali būti suskaidytas į mažesnes dalis.

Infliacijos teorija, kuri taip pat figūruoja tyrime, teigia, kad menka virtualių dalelių energija ir trumpas jų gyvavimo laikas staiga milžiniškai padidėjo - taip prieš 13, 8 mlrd. metų atsirado mūsų Visata,

M.Faisalas sako, kad į nuolat užduodamą klausimą „iš kur atsirado Visata", buvo žiūrima neteisingai - esą šis klausimas nereikalingas, nes naujieji atradimai parodo, kad Visata vis dar yra „niekas".

„Kažkas neatsirado iš nieko. Visata vis dar yra niekas, tik šiek tiek elegantiškesne tvarka išdėstytas „niekas", - aiškino tyrėjas.

M.Faisalas turėjo omenyje infliacijos teoriją. Pasak jos, pozityvi energija medžiagos forma visiškai tiksliai balansuoja negatyvią energiją gravitacijos forma, taigi visuminė Visatos energija yra nulinė.

Paklaustas, ar mokslininkų komandos atradimai eliminuoja Dievo poreikį, mokslininkas atsakė: „Jeigu į Dievą žiūrima kaip į antžmogiškų galių turintį objektą, kuris laužo savo sukurtas taisykles, tuomet jo nebėra. Bet jei į Dievą žiūrima kaip į puikų matematiką, atsakymas galbūt yra taip."

M.Faisalas pridūrė, kad sakydamas, jog Visata vis dar yra „niekas", omenyje turi energijos, o ne fizikos dėsnių nebuvimą.

Anot M.Faisalo, fizika laike ir erdvėje yra tik apytikslė matematinės gamtą nusakančios teorijos forma, taigi erdvė ir laikas bei juose esanti struktūra turėtų būti grynai matematinės teorijos pasekmė.

„Istorija prasideda kvantinės mechanikos dėsniais, kur sistemos energija bet kuriuo duotuoju momentu žinoma absoliučiu tikslumu. Taigi, iš esmės mes negalime teigti, kad sistema turi nulinę energiją, nes tai būtų suma, tikslinanti energijos kiekį duotuoju laiku", - aiškino M.Faisalas.

Esą šis neužtikrintumas, kuris atsiranda dėl kvantinės mechanikos, gali privesti tik prie nedidelio energijos kiekio atsiradimo iš nieko tik tada, kai energija egzistuoja labai trumpą laiką. Iš nieko atsiradusios dalelės yra vadinamos virtualiosiomis dalelėmis,o dalelių egzistavimo pasekmės buvo patvirtintos eksperimentiškai.

Virtualių dalelių atsiradimo paaiškinimo problema yra ta, kad jos gali turėti mažą energijos kiekį tik labai trumpą laiką. Kad būtų paaiškintas Visatos atsiradimas iš tokių mažų dalelių, naudojama infliacijos teorija.

Infliacijos teorija buvo studijuojama ilgą laiką, tačiau neseniai jos tyrimams buvo pritaikyta dviguba specialioji reliatyvumo teorija. Ji teigia, kad egzistuoja energijos maksimumas ir jokia Visatoje esanti energija negali gauti didesnės energijos, nei ši energija.

„Visai kaip Einsteino Reliatyvumo teorija supaprastina Newtono teoriją iki mažų greičių, dvigubas specialusis reliatyvumas sumažina Einsteino teoriją iki pakankamai mažų energijų, - sakė jis. - Lygiai taip pat, kaip mes nepastebime Einsteino reliatyvumo teorijos lėtai judantiems objektams, nepastebime jokio poveikio iš dvigubo reliatyvumo net ir dalelėms su mažais greičiais.

Anot mokslininko, maksimali energija (Plancko energija) yra tokia didelė, kad net dalelė Didžiajame hadronų greitintuve, palyginus, su ja, turi labai menką energiją.

„Šiaip ar taip, mūsų skaičiavimai rodo, kad energija Visatos atsiradimo pradžioje yra pakankamai didelė, kad būtų galima svarstyti efektus, išeinančius iš dvigubo specialiojo reliatyvumo", - sakė M.Faisalas.

Mokslininkų komanda, kurią sudaro Ahmedas Farag Alis, Miras Faizalas ir Mohammedas M. Khalilas informaciją išanalizavo naudodama dvigubą specialųjį reliatyvumą, o jų tyrimas publikuotas „Journal of Cosmology and Astroparticle Physics".

Mokslininkai taip pat dvigubą specialųjį reliatyvumą sudėjo su teoriniu minimalaus dydžio matavimu gamtoje. Dauguma mokslininkų sutinka, kad gamtoje turėtų egzistuoti minimalus dydis, kurio neįmanoma padalinti.

„Tai reiškia, kad jei lazdą padalinsite perpus daug kartų, pasieksite tokį takšą,kai ji nebegalės būti padalinta dar labiau. Galiausiai pasiekiame tašką, kai erdvė nustoja egzistavusi, - aiškino M.Faisalas. - Šis dydis toks mažas, kad kai kurie mokslininkai tyrinėdami reiškinius į jį neatsižvelgia. Tačiau į jį negali būti neatsižvelgta, kai kalbame apie Visatos pradžią. Šio minimalaus ilgio matavimas infliacijos teorijoje buvo tirtas jau anksčiau."

15min.lt

xsistemax

Šaunu!
Tik gaila,jog neatsikratyta kažkokios pradžios stereotipo,nustatyti 13,8 mlrd.metų visatos amžių gali tik visiškas analfabetas,arba inertiškas protas.Ypač gerai žinant tai,kad skirtinguose visatos taškuose laikas skiriasi,pakanka vos 10cm atstumo,kad būtų galima tai fiksuoti žmogaus sukurtais prietaisais.
Bet aš ne apie tai.Sulyginkit šitos temos informaciją su mano paskleista forume 2013 metais.
Jei kils klausimų,atsakysiu į visus,išskyrus klausimus apie informacijos šaltinius arba pažeidžiančius mano anonimiškumą.

Mekabciel

Citata iš: xsistemax  spalio 17, 2015, 16:22:40Šaunu!
Tik gaila,jog neatsikratyta kažkokios pradžios stereotipo,nustatyti 13,8 mlrd.metų visatos amžių gali tik visiškas analfabetas,arba inertiškas protas.Ypač gerai žinant tai,kad skirtinguose visatos taškuose laikas skiriasi,pakanka vos 10cm atstumo,kad būtų galima tai fiksuoti žmogaus sukurtais prietaisais.
Tas inertiskas analfabeto protas 13,8mlrd metu savo atzvilgiu apskaiciuoja laiko trukme. To pilnai pakanka ir jokio skirtumo kad laikas skiriasi kituose visatos taskuose.

paragraf 78

Tai davai @xsistemax parodyk tiems mokslininkams analfabetams iš kur kojos dygsta :)

Beje, krikščionys jau 2000 metų teigia, kad pasaulis atsirado iš nieko. Creatio ex nihilo

a.t.sielis

Ir vėl jie apie nieką. Žurnalistai kamšo skyles, kažką turi rašyti apie kažką, o mokslininkai turi kažką šnekėti. Aišku, jie mėgsta pašnekėti apie kokią nors ekscentrišką teoriją. Pvz. Hawkingas su chebra ginčijosi 10 metų dėl kažkokio klausimo. Jiems linksma. O realios vertės tie tušti burbulai neturi.

CitataIš kur atsirado energija

Net jeigu toks dalykas įmanomas - kad energija gali būti konvertuota į materiją tokiu būdu, kaip pasiūlė Tryon - reiktų paklausti: "Iš kur atkeliavo energija?". Alan Guth, fizikos profesorius M.I.T., atsakydamas Tryon'ui rašė: "Šiame kontekste, idėja, kad visata atsirado iš tuščios erdvės yra ne daugiau pagrįsta negu idėja, kad visatą sugeneravo gumos gabalas. Tai gali būti tiesa, bet vis vien norėsis paklausti, "iš kur atsirado gumos gabalas?""

Energija negalėjo iššokti į būtį nepažeisdama pirmojo termodinamikos dėsnio. Taigi, tikrovėje, kai mokslininkai aiškina, kad kvantinė mechanika sukuria kažką iš nieko, iš tikro jie neturi galvoje "nieko". Tebėra problema kaip viskas atėjo iki čia. Materija, kuri generuojama pagal kvantinę teoriją yra iš vakuumo, kuris nėra tuščias. Philip Yam iš Scientific American rašo: "Visgi energija vakuume yra labai reali. Pagal šiuolaikinę fiziką, vakuumas nėra tuštumos paketas. Jame verda nematoma veikla netgi prie absoliutaus nulio, temperatūros taško, ties kuriuo sustoja bet koks molekulinis judėjimas". Išsiskiriantis humanistas, matematikas ir mokslo rašytojas Martin Gardner rašo: "Dabar madinga manyti, kad big bang'as buvo sukeltas atsitiktinės kvantinės fluktuacijos vakuume, kuriame nėra erdvės ir laiko. Bet žinoma, toks vakuumas yra labai toli nuo nieko". Amanda Gefter, rašydama New Scientist, sako "kvantinė mechanika kalba mums, kad erdvės vakuumas nėra tuščias, vietoje to, jis braška nuo energijos" Fizikas Richard Morris rašo:

"Modernioje fizikoje nėra tokio dalyko kaip "niekas". Netgi idealiame vakuume nuolat sukuriami ir sunaikinami virtualių dalelių dvejetai. Šių dalelių egzistavimas nėra matematinė fikcija. Nors jų negalima tiesiogiai stebėti, jų efektai yra gana realūs. Prielaida, kad jos egzistuoja veda prie prognozių, kurios buvo su dideliu tikslumo laipsniu patvirtintos eksperimentais."

Astrofizikas Rocky Kolb, University of Chicago Astronomijos ir Astrofizikos Departamento vadovas rašo: "Iš pažiūros tuščios erdvės sritis iš tikro nėra tuščia, bet putoja tarsi verdanti įvairiausių rūšių fundamentaliomis dalelėmis, iššokančiomis į ir iš tuščios erdvės, prieš anihiliuodamosis su savo antidalele ir išnykdamos". Estling tęsė savo išsamius pastebėjimus atsakydamas savo kritikams, taip:

"Kvantinės kosmologijos atstovai primygtinai tvirtina abu dalykus: ir šią absoliučią Niekumą, ir įvairių savybių ir charakteristikų suteikimą jai: ši konkreti Niekuma turi virtualius kvantus, verdančius netikrame vakuume. Kvantai, virtualūs ar tikri, klaidingi ar teisingi, nėra Niekas, jie tikrai yra Kažkas, nors mes galime ginčytis dėl to, kas tai tiksliai yra. Bet vienas dalykas - kvantai tai vienetai turintys energiją, vakuumas turi energiją, ir dar daugiau, išsiplėtimą, t.y., tą kažką į ką gali būti įdėti kiti dalykai, tokie kaip visatos, t.y., mes negalim turėti savo absoliučios Niekumos ir tuo pat metu ją valgyti. Jeigu turime kvantus ir vakuumą kaip duotybes, faktiškai turime pre-egzistencinę egzistencijos būseną, kuri arba pre-egzistavo už laiko ribų, arba iškilo į egzistenciją iš absoliučios Niekumos (be kvantų, be vakuumo, be pre-egzistuojančių pradinių sąlygų) kažkokiu tiksliai apibrėžtu momentu laike; tai sukuria šį laiką, kartu su erdve, materija ir energija, ką mes vadiname visata <...> Aš susirašinėjau su Paul Davies dėl kosmologijos teorijos, ir paklausiau jo, ką jis turi galvoje sakydamas "Niekas". Jis atrašė, kad paklausė Alexanderio Vilenkin'o, ką jis šiuo žodžiu turi galvoje, ir kad Vilenkinas atsakė "Sakydamas "Niekas" aš turiu galvoje Nieką", kas atrodė labai aišku tuo metu, bet šie kvantų kosmologai tęsia nuo to momento ir paaiškina mums, iš ko susideda konkreti jų Nieko veislė. Aš atkreipiau į tai Davies dėmesį, kuris atsakė, kad šie dalykai yra labai komplikuoti. Esu pasirengęs pripažinti šio teiginio teisingumą, bet manau, kad tai neišsprendžia problemos."

Nenuostabu, kad Jonathan Sarfati sako:

"Kai kurie fizikai tvirtina, kad kvantinė mechanika gali padaryti kažką iš nieko. Bet tai grubiai klaidingas kvantinės mechanikos taikymas. Kvantinė mechanika niekada nepadaro kažko iš nieko. Teorijos, kad visata yra kvantinė fluktuacija privalo daryti pirmesnę prielaidą, kad buvo kam fluktuoti - jų "kvantinis vakuumas" yra didelis materijos-antimaterijos potencialas - ne "niekas"."

Vilenkin, aiškindamas Tryon darbui būdingas problemas, sako:

"Fundamentalesnė problema, kad Tryono scenarijus iš tikro nepaaiškina visatos kilmės. Kvantinė vakuumo fluktuacija daro prielaidą, kad buvo pre-egzistuojančios erdvės vakuumas. O mes žinome, kad "vakuumas" labai skiriasi nuo "nieko". Vakuumas, arba tuščia erdvė turi energiją ir tamprumą, jis gali lenktis ir riestis, taigi, tai neabejotinai yra kažkas"

Jis toliau tęsė, siūlydamas kad kvantinis tunnelingas gali būti atsakymas dėl visatos susikūrimo iš nieko. Tačiau, kvantinis tunnelingas taip pat prasideda nuo kažko ir baigiasi kažkuo. Dalelės, kurios gali šokti ar prasmukti pro barjerus visgi turi egzistuoti iš pradžių, kad tai padarytų. Galutinė frazė: pagal žinomą ateistą, fiziką teoretiką iš Kembridžo Universiteto, Stephen Hawking, kad sukurti visatą, "jums tereikia trijų ingridientų": materijos, energijos ir erdvės. Šie trys ingridientai turi egzistuoti, tam kad būtų įmanoma sukurti visatą, pagal Hawkingą. Taigi, problema išlieka. Iš kur atsirado ingridientai visatos "sriubai"? Turi būti galutinė visatos priežastis.

gidas

#5
spalio 18, 2015, 00:24:05 Redagavimas: spalio 18, 2015, 00:26:05 by gidas
Citata iš: xsistemax  spalio 17, 2015, 16:22:40.Sulyginkit šitos temos informaciją su mano paskleista forume 2013 metais.
Tingiu lygint, bet tikiu.

Citata iš: xsistemax  spalio 17, 2015, 16:22:40Jei kils klausimų,atsakysiu į visus,išskyrus klausimus apie informacijos šaltinius arba pažeidžiančius mano anonimiškumą.
Savaime aišku. Aplink ramu. ....
.
P.S. Bl..., už tai mane gali ir supakuoti, todėl taškeliais, vietoj Sal.. .:) 

xsistemax

Pabandysiu savo poziciją išdėstyti suprantamai,išsamiai ir nurodydamas sritis,kuriomis remtis paprasčiausia(nors visos kalba tą patį).
Sutinku,reliatyvinis visatos amžius yra būtent toks.Absoliutinis skaičiuojamas kiek kitaip:ekstrapoliuojama iš kelių skirtingų taškų(aukštoji matematika).Ir gaunama visai kita vertė:begalybė.Išeina taip,jog visata amžina.Begalybė inertiškam protui nekonkretus dydis,todėl supaprastiname,sudėdami begalybės elementus.Gauname nulį(logika).Lyg visata niekada neatsirado.Kažkoks absurdas,ar ne?Kaip gali egzistuoti amžinai tai,kas neatsirado?
Taip ir yra,visata elgiasi lygiai taip,kaip ir kvantas.Visa realybė vibruoja visais įmanomais dažniais tarp būties ir nebūties(kvantinių reiškinių paieškos makro pasaulyje).Kas ta nebūtis?Sinusoidės perėjimas per simetrijos ašį,visi parametrai išnyksta.
Tai kada atsiranda virtualiai egzistuojanti visata?Kaip ir kvantas,tik tada,kai stebima.Kaip ir kvantų pasaulis informaciniame lygmenyje statiška,kol neįtakojama.
Bet kokiems pokyčiams reikalinga priežastis,vien stebėjimo nepakanka.Reikia,jog stebėtojas priimtų sprendimą(kvantų teorija,Šriodingerio eksperimentas).O kas priima sprendimus?Sąmonė?
Ne.Pasąmonė sprendžia.Apie tai sąmonė sužino tik po 7-ių sekundžių(laisvos valios tyrimai).
Kokia iš viso to praktinė nauda?
Atrodo,jog suradome dievą.Realybės administratorių.
Toliau-taikomojo mokslo sritis.Jis turėtų surasti priemones su pasąmone susitarti. :)
O toliau.....BELSKITE IR BUS ATIDARYTA.
       Viską išdėsčiau taip paprastai jog neįmanoma nesuprasti. :)

Aukštyn