Keisčiausios diagnozės - kaip jas atskirti?

Pradėjo Benamis, vasario 18, 2013, 23:38:02

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Mūsų sąmonė - unikali. Nuo visiško pasinėrimo į kliedesius iki adekvatumo tėra vienas žingsnis. Ar kiekvienas žmogus įsitikinęs savo sveikumu? Sindromų, kaip ir žmonių, būna kuo įvairiausių, be to, ne taip paprasta atskirti, kur baigiasi baimė ir prasideda sindromas.

DELFI.ee pateikia keisčiausių diagnozių aprašymą.

Prozopagnozija

Prozopagnozija - sutrikimas, kai žmogus nepajėgia pažinti veidų, o šiaip objektus skiria. Šis sutrikimas kyla pažeidus dešinę smegenų sritį po pakaušiu, bet gali būti ir įgimtas genetinis sutrikimas.

Prozopagnozija sergantiems žmonėms padėti buvo sukurtas sėkmingas metodas, padedantis atpažinti žmones pagal eiseną, šukuoseną, balsą, figūros tipą, rengimosi stilių ir t. t.

Klasikinis prozopagnozijos atvejis aprašytas Oliverio Sackso knygoje „The Man Who Mistook His Wife for a Hat" („Žmogus, kuris supainiojo žmoną su skrybėle"). Pagrindinis veikėjas negali pažinti žmonos iš veido, jis atpažįsta ją tik iš balso. Draugus ir giminaičius nuotraukose jis atpažindavo iš įvairių detalių, pvz., iš nuskilusio danties.

Sprogstančios galvos sindromas

Sprogstančios galvos sindromas - neįprastas miego sutrikimas, praktiškai iki dabar menkai aprašytas medicinos literatūroje. Prieš pat užmiegant ar miegant žmogui girdisi sprogimas, gali kilti dusulys, apimti siaubas.

Medikai mano, kad tai susiję su įtampa, pervargimu. Pailsėjus sprogstančios galvos sindromas dažniausiai praeina.

Alotriofagija

Alotriofagija dažniausiai lydi įvairius psichikos sutrikimus, tai noras valgyti įvairius nevalgomus objektus. Sergantieji valgo popierių, molį, purvą, klijus, anglį ir kitus įprastai apetito nekeliančius daiktus. Šis sindromas iš esmės būdingas mažiems vaikams ir žmonėms su sutrikusi psichikos vystymusi.

Pasitaiko, kad sergantieji šiuo sindromu praryja ir pavojingų daiktų - stiklo, vinių, varžtų. Švelnesnė šio sindromo forma gali kilti esant nervų sutrikimui ar neštumo metu, kaip endointoksikacijos (kai kraujyje ir audiniuose susikaupia didžiulis kiekis toksinų) padarinys.

Jeruzalės sindromas

Jeruzalės sindromas gana retas, juo vadinama religinė psichozė, apsėdanti žmogų po apsilankymo Jeruzalėje. Pažymėtina, kad juo gali susirgti bet kokios religijos atstovai. Po apsilankymo Jeruzalėje psichiškai nestabilios asmenybės ima laikyti save pranašu, gali bandyti įtvirtint savo religijas ir reikalauti, kad nuodėmingieji imtų gailėtis savo nuodėmių.

Kartais jų elgesys pasiekia kraštutinumus, ima kelti pavojų aplinkiniams, tada tenka hospitalizuoti, kol praeina kritinis laikotarpis. Pagal oficialią statistiką, iš 2 mln. kasmet Jeruzalę aplankančių turistų, maždaug 100 turi Jeruzalės sindromą. Jis praeina po 2 - 3 dienų išvykus iš Jeruzalės.

Mebiuso sindromas

Tai įgimta anomalija - dėl netaisyklingai išsivysčiusių kelių kaukolės ir smegenų nervų ir vaido nervo paralyžiaus veidas lieka be mimikos. Žmonės su Mebiuso sindromu negali juoktis, jų veidas primena kaukę. Jiems sunku netgi ryti.

Ši liga žinoma nuo 19 a. pabaigos. Iki šiol gerai nežinomos jos priežastys, o medicinos galimybės j išgydyti labai ribotos. Laimė, šiuo sindromu serga labai nedaug žmonių.

Vilkolakio sindromas

Tai psichozė, kuria sergančiajam atrodo, kad jis virsta arba pavirto žvėrimi. Dažnai žmonėms atrodo, kad jie pavirto vilku, kartais - kate, arkliu, paukščiu, varle ir pan. Kartais nė nepavyksta nustatyti, kokiu žvėrimi jaučiasi ligonis.

Delfi.lt

Aukštyn