Siūlo statyti sistemą, kuri sunaikintų Žemei grėsmę keliančius asteroidus

Pradėjo paragraf 78, vasario 19, 2013, 15:28:45

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

paragraf 78

vasario 19, 2013, 15:28:45 Redagavimas: vasario 19, 2013, 15:31:31 by paragraf 78
Mokslininkų komanda siūlo statyti sistemą, kuri sunaikintų Žemei grėsmę keliančius asteroidus

Didinti straipsnio tekstąMažinti straipsnio tekstą
Praėjusio penktadienio rytą Čeliabinske nukritęs meteoritas ir tą pačią dieną visai šalia Žemės praskriejęs 45 metrų skersmens asteroidas „2012 DA14" atkreipė dėmesį į pavojų, nuo kurio žmonija kol kas neturi galimybių apsiginti.
Akivaizdu, kad žmonija nėra pasiruošusi pavojingiems susidūrimams su asteroidais. O įvykiai Rusijoje atskleidė realią jų grėsmę, rašo Space.com.
Viena mokslininkų grupė ketvirtadienį, prieš pat meteorito nukritimą, paskelbė turinti idėją: sukurti kosminį įrenginį, kuris galėtų sunaikinti Žemei grėsmę keliančius kosminius klajūnus. 
„Slėptis bunkeriuose nėra išeitis. Mes galime imtis veiksmų ir tai yra iš tiesų įmanoma", - teigė Kalifornijos universiteto Santa Barbaroje fizikas Philipas M. Lubinas. 

Philipo M. Lubino/Space.com iliustr./Sistemos „DE-STAR" konceptualus piešinys, demonstruojantis, kaip ji vienu metu ardo asteroidą ir siunčia energiją tarpplanetiniam erdvėlaiviui.
Jis su kolegomis sugalvojo sistemą, kurią pavadino „DE-STAR" (angl. directed energy solar targeting of asteroids and exploration). Idėja skamba maždaug taip: kosminis įrenginys kauptų saulės energiją, kuri būti naudojama galingiems lazeriams įžiebti. Nukreipus lazerių spindulius į pavojų keliantį kosminį kūną būtų galima jį suskaidyti arba pakeisti skriejimo kryptį.
„Ši sistema nėra kokia nors neįprasta idėja iš „Žvaigždžių kelio". Visi sistemai reikalingi komponentai iš esmės jau egzistuoja. Galbūt ne tokio mastelio, kokio mums reiktų - jų padidinimas būtų iššūkis - tačiau esminiai elementai jau egzistuoja", - sakė Kalifornijos valstijos politechnikos universiteto tyrėjas Gary B. Hughesas.
Sistema išties būtų įspūdingo dydžio. Iš pradžių užtektų į kosmosą iškelti maždaug stalo dydžio įrenginį, o vėliau prie jo reikėtų prijungti papildomus elementus, kurie padidintų pajėgumus.
Pavyzdžiui, „DE-STAR 2" būtų maždaug 100 metrų diametro - panašaus dydžio kaip Tarptautinė kosminė stotis. Tokia sistema jau galėtų pakeisti kometų ar asteroidų orbitas, o ji kainuotų kelis šimtus milijonų dolerių, mat statybos vyktų Žemės orbitoje.
Mokslininkai įsivaizduoja, kad ateityje sistema galėtų būti išplėsta bemaž šimtą kartų. Toks įrenginys sugebėtų per metus sunaikinti asteroidą, kurio skersmuo siektų 500 metrų (toks kosminis luitas keltų rimtą grėsmę visai žmonijai).
„Pastarųjų dienų įvykiai turėtų mums priminti, kad Žemės orbitą kertantys asteroidai ir kometos kelia rimtą grėsmę, - teigė G. Hughesas. - „DE-STAR 2" sistema leistų greit reaguoti į mažesnes grėsmes. Didesnė sistema galėtų sunaikinti bet kokį grėsmę keliantį objektą laiku jį pastebėjus."
Taip pat šios sistemos kaupiama energija galėtų būti perduodama į kosminius įrenginius, tarkime, tarpplanetinius erdvėlaivius.



Šaltinis: http://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/kosmosas/mokslininku-komanda-siulo-statyti-sistema-kuri-sunaikintu-zemei-grasinancius-asteroidus-651-308122#ixzz2LLqMxPMK

Aukštyn