Apie išsiveržimą ugnikalnis pasaulį įspėjo šiurpia kauke

Pradėjo Benamis, lapkričio 05, 2012, 14:51:29

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Visų Šventųjų dienos išvakarėse "Newscientist.com" prisiminė, kaip prieš porą metų pasaulį apie gresiantį išsiveržimą šiurpokai perspėjo vienas iš nirtulingiausių Islandijos ugnikalnių - prieš porą metų dūmais ir pelenais spjaudęsis bei visame pasaulyje skrydžių erdvę paralyžiavęs Eyjafjallajökullio ugnikalnis.



Tai - ugnikalnio kraterio vaizdas iš viršaus. Fotografijoje matyti trys kiaurymės, kiekvienos iš kurių skersmuo - nuo 200 iki 500 metrų. Šis radaru užfiksuotas kadras darytas 2010 metų pradžioje, kovo-balandžio mėnesiais, kai nuožmusis Eyjafjallajökullis svaidėsi užuominomis apie netrukus įvyksiantį galingą išsiveržimą.

Eyjafjallajökullis yra stratovulkanas: tokio tipo ugnikalniai susiformuoja per daugybę amžių iš magmos srautų ir išsiveržia absoliučiai neprognozuojamai - nė nemanydami pasitarti su vietiniais vulkanologais.

Stratovulkanams priskiriami ir kiti apokapiltinio masto bėdų prišaukę nenaudėliai - pavyzdžiui, Pompėjos miestą 79-aisiais metais po Kristaus gimimo sunaikinęs Vezuvijus, taip pat 1883 m. du trečdalius Indonezijos gyventojų išžudęs nuožmusis Krakatau.

technologijos.lt inf.

Aukštyn