Kaip atpažinti melą?

Pradėjo RoxiO, vasario 06, 2012, 15:39:53

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

RoxiO

Bendrai
Manote, kad pažįstate žmonių, kurie niekuomet jums nepameluotų? Nepameskite galvos. Psichologų nuomone, viskas priklauso nuo situacijos. Ir net pats sąžiningiausias žmogus, pakliuvęs į netikėtas gyvenimo aplinkybes gali…imti ir gražų gražiausiai pameluoti. Yra daug požymių, leidžiančių įžvelgti meluojančiojo ir kalbančiojo tiesą skirtumus, bet nėra nė vieno, kuris leistų be išlygų teigti, jog girdėjome teisybę ar apgaulę.

Netiesa matyti veide.

Pravartu žinoti, kad apsimetusieji esą linksmi, šypsosi tik lūpomis, o jų akių išraiška beveik nekinta. Kai juokiamasi nuoširdžiai, šiek tiek patempiami aukštyn apatiniai aidų vokai, todėl akys tarsi sumažėja. Jei akių „dydis" nepakito -- juoktasi tik dėl to, kad anekdotą pasakojo šefas, o ne iš sąmojo.Vaizduojantieji nustebusį, įdėmiai žiūri į pašnekovą, išplečia akis. Jie tarsi bando pasakyti: „Neįtikėtina". Tokia nuostaba netikra. Iš tiesų nustebęs žmogus dažniausiai atveria burną.

Gyvūnai, o ir žmonės, norėdami ką išgirsti ar stebėdami ką svarbaus, sulaiko kvėpavimą. Jei į mus įdėmiai žvelgiantis žmogus ramiai ir lėtai kvėpuoja, jis mumis nesidomi.

Tikri jausmai veide atsispindi anksčiau, nei pasakomi žodžiai. Suvaidintas jausmas pasirodo kartu su žodžiais ar net po jų. Netikra šypsena, kurią regėjo daugelis, - tai pardavėjų šypsena. Kone visi jie pirmiau nužvelgia žmogų, kuriam nori pareikšti simpatiją, o po to nusišypso. Ši šypsena staigiai atsiranda ir staigiai dingsta.

Bene patikimiausias melo ženklas -- veido asimetrija. Skirtingos žmogaus veido pusės nėra vienodos, tačiau meluojant šis skirtumas dar labiau išryškėja: burna persikreipia, viena akis tampa vos didesnė už kitą, viena veido pusė labiau liūdi, pyksta, džiaugiasi nei kita. Tai akivaizdūs melo požymiai. Deja, jie išsilaiko tik sekundės dalį.

Gestai
Kai kurie mūsų gestai -- tai turintys aiškią prasmę simboliai. Kiekvienas žino, ką reiškia gūžčiojimas pečiais, linktelėjimas galva ar piršto sukiojimas prie smilkinio.

Tokie simboliai visada parodomi sąmoningai ir tikslingai. Jų rodytojas žino, ką daro. Kalbame mes irgi sąmoningai, bet kartais supainiojame žodžius, prasitariame. Panašiai gali nutikti ir su minėtais simboliais. Jei bandymas jį parodyti lieka neužbaigtas, jei, užuot gūžtelėję pečiais, patraukome tik vieną petį, tai gana drąsiai galima teigti, jog šis neužbaigtas simbolis ir parodė tikruosius, bet slepiamus jausmus.

Iliustracijos
Kitas gestų tipas -- iliustracijos. Pasakodami apie kelio vingį, dažnai ranka žymime zigzagą, norėdami pabrėžti kokį nors žodį, ranka tarsi dedame kirtį. Retai kada kiekvienas gestas sąmoningai kontroliuojamas. Meluojantis žmogus irgi žino, jog visų savo judesių nesugebės sekti ir valdyti. Todėl pasirenka paprastą, bet veiksmingą būdą išvengti neatitikimo tarp kalbos ir gestų. Stengiasi mažiau iliustruoti savo kalbą. Taip pat elgiasi ir nepasitikintis savimi. Jeigu kas kruopščiai apgalvoja žodžius, stengiasi nenukrypti nuo iš anksto parengto, bet dar neišmėginto kalbos plano, menkiau iliustruos savo kalbą. Melagis, iš anksto nepasirengęs netikėtiems klausimams, neturintis melavimo patirties, bijantis demaskavimo, būtinai varžys savo gestus ir mažiau iliustruos jais savo kalbą.

Žmonės glosto save, nubraukia nepastebimą dulkę nuo drabužių, kasosi ir daro dar daug judesių, kurie tarsi turėtų užtikrinti fizinį komfortą. Tai manipuliacijos. Jų paskirtis -- nuraminti. Nepatyręs melagis nuolat taiso kaklaraištį, paliečia ranka veidą. Visgi šie judesiai nėra patikimas ženklas, leidžiantis spręsti, jog mums sako netiesą. Jie tik patvirtina, kad pašnekovas jaučiasi nepatogiai.

Burnos užsidengimo gestas naudojamas visą gyvenimą, tik keičiasi jo pobūdis ir sparta.
Kai meluoja paauglys ar suaugęs žmogus, taip kaip ir penkiamečiai pypliai, prideda ranką prie burnos, tačiau, kaip minėjau, jau šis gestas įgauna daug subtilesnį pobūdį ir aišku ne toks pastebimas - vietoj staugaus griebimosi sau už burnos, neretai atliekamo abiem rankomis, jis tik vos vos pirštais patrina veidą aplink lūpas ar tiesiog patrina pirštu nosį.Burnos pridengimas ranka yra vienas iš daugelio suaugusio žmogaus gestų ir turi tokią pat prasmę, kaip ir vaikų gestas. Ranka pridengia burną, nykštys prispaustas prie skruosto, o tuo metu smegenys į žmogaus pasamonę siunčia signalus sulaikyti tariamus žodžius. Bet, šį gestą reikia skirti nuo vertinimo gestų. (Apie juos bus aprašyta vėliau) Kai kurie žmonės norėdami užmaskuoti šį gestą, bando apsimestinai sukosėti. Juk, jeigu žmogus kalbėdamas ranka pridengia burną, tai jau automatiškai galima galvoti, kad jis kalba netiesą.
Tačiau jeigu jis šį gestą pavartoja tuo metu, kai jūs kalbate, o jis klauso, tai reiškia, kad jis jaučia ar įtaria, kad jūs meluojate...Kalbančiam prieš auditoriją ar tiesiog skaitančiam paskaitą, labai nemalonu matyti auditoriją, kurioje visi ar dauguma laiko rankas prie burnos. Nedidelėje auditorijoje arba bendraujant akis į akį tokiu atveju paklauskite: "Ar nenorėtute kuris nors pakomentuoti, tai ką aš pasakiau?" Visų pirma, tai leis klausytojams pareikšti savo nuomonę, o jūs galėsite patikslinti savo teiginius ir žinoma atsakyti į klausimus...
Voko trynimas - šis gestas aiškinamas tuo, kad smegenyse kyla noras pasislėpti nuo apgaulės, įtarimo ar melo, su kuriuo žmogus susiduria, arba tiesiog jam nesinori žiūrėti tiesiai į akis žmogui, kuriam sakoma netiesa.
Vyrai paprastai labai energingai trina voką, o jei melas labai rimtas, nugręžia akis į šalį arba žvilgsnį įsmeigia į grindis.
Moterys šį gestą daro labai delikačiai, lengvai pirštu patrindamos po akimis. Mat joms, iš prigimties nebūdingi šiurkštūs judesiai ir žinoma, dar ir dėl to, kad ant vokų gali būti makiažas. Nukreipdamos akis, jos paprastai žiūri į lubas.

Ausies lietimas
Tai faktiškai yra melo klausytojo bandymas "negirdėti nieko blogo". Šis gestas išreiškia nevalingą rankos judesį "užblokuoti" girdimus žodžius, pridedant plaštaką prie ausies ar kur nors netoli jos. Tai suaugusių subtiliai transformuotas "rankos ant abiejų ausų" gestas, kurį naudoja maži vaikai, norėdami atsiriboti nuo tėvų išsakomų priekaištų. Ausies trynimo gesto variantai yra ausies kaušelio nugarinės pusės trynimas, piršti sukiojimas ausyje į abi puses, ausies spenelio tempimas arba ausies kremzlės užlenkimas, uždengiant ausies dangą.
Pastarasis gestas signalizuoja, kad klausytojas jau pakankamai prisiklausė arba laukia progos pasisakyti pats...

Balsas irgi meluoja?
Kartais melą galima atpažinti iš kalbėjimo būdo. Neprityręs melagis gali bandyti „perkalbėti" pašnekovą, neleisdamas jam tarti žodžio, greitai išsakyti savo argumentus, o drauge truputį pakeisti pokalbio temą, nukreipti ją nuo sau nepatogaus klausimo. Taip primityviai meluojančius politikus kone kas savaitę galima išvysti TV ekrane, kai jie, greitai berdami žodžius, trukdo vienas kitam pasisakyti. Įdomiausia, jog šis negudrus melo būdas neblogai veikia.
Meluojantis žmogus kalba šiek tiek kitaip nei sakantis tiesą. Įstabu, jog neretai sumanų melagį išduoda neatsargiai parinkti žodžiai, kalbos klaidos. Psichoanalizės pradininkas Sigmundas Freudas rašė, kad kalbos, skaitymo ar rašymo klaidos nėra atsitiktinumas, jos liudija vidinį psichologinį konfliktą. Kai vyras, iš Paryžiaus paskambinęs žmonai, sako: „Mieloji, lėktuvai neskrenda dėl blogo oro. Konferencija užsitęsė. Pas ją ir pernakvosiu", ir toliau aiškina, kad nakvos viešbutyje, žmona turėtų pastebėti ir kalbos klaidą, ir bandymą itin pagrįsti užtrukimą, nurodant net kelias priežastis, kliudančias grįžti.

Balsas, jo tembras, žodžių tarimo aiškumas apibūdina kalbėtoją taip pat gerai, kaip ir jo sakomos mintys. Pernelyg ilgos ar dažnos pauzės, žodelyčiai „taip sakant", „hmm", nereikalingas skiemuo „man la-labai patiko" - visa tai melo ar bent abejonės savo žodžiais ženklai.

Sunerimę žmonės kalba aukštesniu tembru. Melagis irgi nerimauja. Jis bijo būti demaskuotas. JAV psichologo Paulo Ekmano tyrimai įrodė, jog meluojančiųjų balso tembras aukštėja.


Šaltinis: Uždarbis.lt

TinSoldier

Įdomu. Dar galiu pridėt truputį apie žvilgsnių kryptis.

Jei kalbančiojo žvilgsnis nukrypsta kairėn viršun (iš klausančiojo pozicijos) - reiškia fantazuojamas vaizdas. T.y., bandoma prisiminti vaizdą, ar įvykį, kuris iš tiesų neįvyko ar nebuvo matytas.

Jei žvilgsnis į dešinę-viršų - Reiškia prisimenamas iš tiesų įvykęs ir matytas vaizdas.

Jei žvilgsnis į kairę - Fantazuojamas garsas.

Jei žvilgsnis į dešinę - prisimenamas girdėtas garsas.

Jei žvilgsnis kairėn apačion - Reiškia žmogus galvoja apie jausmus, potyrius, šnekės iš emocijų ir t.t.

Jei žvilgsnis kairėn-dešinėn - žmogus mintyse kalbasi su savimi, intensyviai mąsto.

RoxiO

Citata iš: TinSoldier  vasario 06, 2012, 15:50:40
Įdomu. Dar galiu pridėt truputį apie žvilgsnių kryptis.

Jei kalbančiojo žvilgsnis nukrypsta kairėn viršun (iš klausančiojo pozicijos) - reiškia fantazuojamas vaizdas. T.y., bandoma prisiminti vaizdą, ar įvykį, kuris iš tiesų neįvyko ar nebuvo matytas.

Jei žvilgsnis į dešinę-viršų - Reiškia prisimenamas iš tiesų įvykęs ir matytas vaizdas.

Jei žvilgsnis į kairę - Fantazuojamas garsas.

Jei žvilgsnis į dešinę - prisimenamas girdėtas garsas.

Jei žvilgsnis kairėn apačion - Reiškia žmogus galvoja apie jausmus, potyrius, šnekės iš emocijų ir t.t.

Jei žvilgsnis kairėn-dešinėn - žmogus mintyse kalbasi su savimi, intensyviai mąsto.

Reiks į šitą atkreipt dėmesį.

unco

Geriausiai melą apibūdina šitos, nesakau, nematau, negirdžiu beždionės  ;D

Tik neskubėkit melo vertint pagal įvairias taisykles, viskas paprasčiau nei atrodo - melas sakomas tuomet, kai žodžiai neatitinka minčių  :)
O vat kokiem įgudusiem politikam ar aktoriam riba tarp tiesos ir melo beveik neegzistuoja, maždaug "jeigu įtikinsiu save, kad sergu gripu ir pasakysiu kitiem, tai nebebus melas".

Jonas

Citata iš: TinSoldier  vasario 06, 2012, 15:50:40
Įdomu. Dar galiu pridėt truputį apie žvilgsnių kryptis.

Jei kalbančiojo žvilgsnis nukrypsta kairėn viršun (iš klausančiojo pozicijos) - reiškia fantazuojamas vaizdas. T.y., bandoma prisiminti vaizdą, ar įvykį, kuris iš tiesų neįvyko ar nebuvo matytas.

Jei žvilgsnis į dešinę-viršų - Reiškia prisimenamas iš tiesų įvykęs ir matytas vaizdas.

Jei žvilgsnis į kairę - Fantazuojamas garsas.

Jei žvilgsnis į dešinę - prisimenamas girdėtas garsas.

Jei žvilgsnis kairėn apačion - Reiškia žmogus galvoja apie jausmus, potyrius, šnekės iš emocijų ir t.t.

Jei žvilgsnis kairėn-dešinėn - žmogus mintyse kalbasi su savimi, intensyviai mąsto.


Bet ne visiems šis Akių Krypties Signalų (angl. Eye Accessing Cues) modelis tinka. Kitiems gali būti netgi atvirkščiai, kiti turi savo modelius. Norint sužinoti kur pašnekovas nukreipia akis naudodamasis vaizdinę atmintį, reikia užduoti keletą kontrolinių klausimų: Kokios spalvos tavo automobilis ? Kaip atrodo tavo kilimas svetainėje ? ir panašiai. Norint sužinoti į kokią kryptį pašnekovas pažvelgia konstruodamas vaizdus reikia paklausti įvairių klausimų: Kaip atrodytum su šita kepure ar daiktu ? ar panašiai.
Daugiau informacijos: http://www.planetnlp.com/nlp_eye_accessing.html

TinSoldier

Joa, teisingai. Ir pamiršau paminėti, kad kairiarankiams atvirkščios šonų pusės, nei kad surašiau.
Bet kuriuo atveju, kaip Jonas parašė, čia nėra labai patikima ir tikslu.

Bet, kiek žaidžiau ir bandinėjau su būtent šituo modeliu, tai nemažai kas atitikdavo :)

Asasinas

Vat vieną dalyką tai tikrai žinau - Moterys meluoja geriau. :)

O realiai ten su tais visais melo detektoriais tikrai eina nustatyt ar žmogus meluoja ar ne? Ar čia tik išpūstas burbulas dėl to poligrafo?

Benamis

Kiek teko skaityti, tai nors poligrafas ir patikimas daiktas, taciau tikrai nera neklystantis.

Siuo metu 99,9% melo gali atskleisti tik lygmenines balso analizes tyrimas :)

kieteks

As kai meluoju, ziuriu tiesiai i akis  ;)

LMX

Ivaldykit auru matyma, matysis kada zmogus meluoja ir aplamai matysite ar tas zmogus "geras". Auros spalvos neina "sumeluot" arba labai sunku, todel mazas sansas, kad prasausit pvz renkantis guru...

.L.U.T.H.O.R.

Nebent žmogus tiki tuo ką kalba. Nors tai būtų ir totali nesąmonė, ar klaidinga pasaulėžiūra.

LMX

Citata iš: Šešėlis  balandžio 07, 2013, 23:56:23
Nebent žmogus tiki tuo ką kalba. Nors tai būtų ir totali nesąmonė, ar klaidinga pasaulėžiūra.

Teisingai pasakyta... Nepagalvojau apie tai...  Nu jo, tada situo metodu negalima visiskai pasikliaut renkantis guru...

puodukas

#12
balandžio 08, 2013, 11:56:15 Redagavimas: balandžio 08, 2013, 20:26:38 by puodukas
Citata iš: LMX  balandžio 08, 2013, 00:16:42
Citata iš: Šešėlis  balandžio 07, 2013, 23:56:23
Nebent žmogus tiki tuo ką kalba. Nors tai būtų ir totali nesąmonė, ar klaidinga pasaulėžiūra.

Teisingai pasakyta... Nepagalvojau apie tai...  Nu jo, tada situo metodu negalima visiskai pasikliaut renkantis guru...

O kodėl iš viso reikalingas guru? Kam patikėti savo laisvę vienam žmogui? Aš suprantu, kad be mokytojų ir be autoritetų daug laiko prarastume kol viską savo kailiu išbandytume, bet gi yra skirtumas, tarp įsikausymo į pripažinto autoriteto nuomonę, ir visiško pasitikėjimo guru?
Ar aš netaip suprantu guru paskirtį?

eternal.bliss

Guru - autoritetas tai beveik taspats. Tiesiog guru priima po savo sparnu (tiesiogiai prisima kaikuriurias neigiamas energijas) ir jis pakelia tave dėl viso to, tačiau tu esi ribotas jo sąmoningumu. Autoritetas yra beveik tas pats tiesiog tu save bandai pakelti remiantis kažkieno pavyzdžiu, tačiau esi taip pat ribotas to žmogaus sąmoningumu ir suvokimu.

Aukštyn