Keiksmažodžiai

Pradėjo paragraf 78, gruodžio 12, 2012, 11:11:21

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

TinSoldier

...arba žmogus, nepasidavęs veidmainiškam politkorektiškumui...

Markamis

Keiksmažodžiai nėra gerai, vien dėl to, kad jie turi tokią užklijuotą etiketę. Nors šiaip, iš tikrųjų, kuo labiau išsilavinęs žmogus tuo jis mažiau keikiasi. Bet didelę įtaką daro ir aplinka. Pvz, aš pats pirmuosius rusiškus riebius keiksmažodžius sužinojau gal kokioje trečioje klasėje. Naudoju juos iki dabar, ir gan gausiai ( na biški mažiau nei forsiukai ). O va, mano kieme bėgioja penkių metų vaikai, kurie keikiasi taip pat, kaip ir aš. Tik jie dar nejaučia ką galima sakyti, ko ne, keikdamiesi jie gal jaučiasi vyresni ( taip manau, nes kažkada pats toks jaučiausi ), gali būti, kad jie jų niekaip neatsikratys. Aš pats asmeniškai keikūnų nemėgstu ( o tai reiškia, kad nemėgstu savęs ), nes tai parodo, kad žmogus turi išsilavinimo spragą, kaip paragrafas jau minėjo. ( Pavyzdžiui kaip Užkalnis - atrodo labai išsilavinęs žmogus, gan mėgau jo straipsnius, bet kai pamačiau kaip jis Feisbuke leidžia sau keiktis mano pagarba jam krito iki 0 )

preacher

Čia labai daug faktorių: aplinka kurioje asmuo augo, brendo ir t.t Pvz jei aplinkoje buvo daug keikiamasi , buvo piktnaudžiaujama humorų, anekdotais ,santykiai buvo grindžiami patyčiomis, intrigomis, terorų, vietoj išsilavinimo buvo užsiimama kitokią veika, tuomet asmuo užaugs nepilnavertis, bendraujantis patyčiomis, naudojantis be saiko humorą, užsiims grasinimais, agresija ir t.t Toks asmuo bus nelaimingas, piktas, pagiežingas, jis net nesupras, kas yra normalus bendravimas, nes jis tokio nebus regėjęs, jis jausis blogai, nes pats bus pratęs spęsti pinkles ir niekšybes kitiems, todėl natūralu, kad ir pats tuo tikėsis iš kitų. Aš asmeniškai vengiu bendrauti su žmonėmis, kurie bendrauja patyčiomis, humorų ar norintys dominuoti prieš kitus bendravime.

Sabikas

Kažkas rašo: išsilavinę žmonės mažiau keikiasi. Taip, galbūt. Tačiau, kas vyksta su dabartiniu jaunimu? Bent jau aš asmeniškai, nepažįstu nei vieno jauno žmogaus, kuris vienoje, ar kitoje situacijoje nebūtų nusikeikęs... Na, galbūt dėl to, kad, kaip ir provincijoje gyvenu, nežinau kokia situacija kituose miestuose... Esmė tame, kad jeigu ir toliau keiksmažodžiai liks tokia įprasta mūsų gyvenimo dalimi, nereiktų nustebti, jei ir išsilavinę žmonės gausiau pradės juos vartoti.. Beje, iš mokytojų man ne kartą teko išgirsti vieną, kitą nekorektišką žodelį. :) Apskritai, anksčiau pastebėdavau vyresniųjų sudrausminimą išgirdus netinkamą žodį iš jaunėlio lūpų, šiuo metu - to, bent jau mano aplinkoje, nėra.
Būkim realistai, šansų, kad kas nors pasikeis per artimiausius 10-15 metų nedaug.. Reikia tikėtis, kad situacija bent jau nepablogės.


preacher

#19
balandžio 05, 2013, 23:45:18 Redagavimas: balandžio 05, 2013, 23:50:09 by preacher
Daug žmonių kaltina, kad visos blogybės atėjo iš "Amerikos", tačiau visi tie keiksmažodžiai, blatnos dainos "blatnaja piesnia", anekdotai apie ana galą, kur tik rusiškai galima papasakoti, visi tie  bazarai, pachotkės ir kitas š yra atėjes iš „fėnios", rusiškosios kalėjimo „kultūros". Būna dviejų tipų individai. .Pirmieji: tie kurie atvirai geria, keikiasi, rūko kasekus, smurtauja, vagia, suka varkias ir t.t žodžiu yra šiukšlės ir tuo neslepia, bei didžiuojasi. Jos visuomene vadina (forsais ,bachūrais, marozais. gopnikais, zombiais, fyfomiss, šavalkomiss. kraujomaišiniais ir t.t) ir yra antroji grupe žmonių kurie save laiko normaliais piliečiais, tačiau prijaučia tai kultūrai: naudoja keiksmus, gaudosi paniatkėse, moka bazarą, (žino ką pasakyti ar atsakyti), giriasi kad kažka pažysta ir t.t Jų galima sutikti tiek giminazijose, tiek universitetuose ar bet kur kitur. Tokie žmonės gali dalyvauti akcijuose "Mes prieš 3 juosteles", tačiau realiai yra tokio pat mentaliteto tik, kad iš normalesnių šeimų ir nesileidžia į destruktyvų elgesį. Čia kaip ir vidurinėse tie kurie patys vykdo patyčias veliau piešia plakatus ir dalyvauja akcijose prieš patyčias. Keikūnų dėja yra visuose visuomenės sluoksniuose, ir tie kurie mano, kad yra aukščiau mano, kad jie nėra padugnes, nors naudoja padugnių žargoną.

Master

Nepykit, bet neskaičiau, tai ką jūs parašėte. Todėl galiu kartotis.
Kiek žinau keismažodžių vartojimas padažnėjo (ypač rusiškų) kai buvo griežta cenzūra, kai Rusija buvo okupavusi Lietuva ir pan. Keikimasis tapo kaip šioks toks maištas prieš sistema. Ankčiau lietuvoje, keikiamasi buvo labai retai, o keiksmažodžiai galėjo nusakyti lietuvio etnografinę sritį. Žemaitis keikėsi : rupūže viena ir pan., nes tai buvo dalis jų tikėjimo. Arba, aukštaičių (berods keiksmažodis) kad tave perkūnai nutrenktu..100 velnių, kad tave šikantį sutrauktu (ilgai mąsčiau rašyti ar nerašyti, nes labai negražus, bet užtaigi vienas iš baisesniu :D) Tai galima sakyti buvo baisus keiksmažodžiai tolygus prakeiksmams..

Aukštyn