Aiškėja, kaip senovės Egipte buvo statoma Didžioji Gizos piramidė

Pradėjo Linas Esu, spalio 03, 2017, 16:16:21

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

spalio 03, 2017, 16:16:21 Redagavimas: spalio 03, 2017, 16:34:53 by Linas Esu
Visiškai neseniai Didžiosios Britanijos televizijos kanalu „Channel 4" rodytoje dokumentinėje laidoje grupė archeologų pateikė naujų įrodymų, paaiškinančių, kaip galėjo būti statoma Didžioji Gizos piramidė.



Pagrindą naujoms įžvalgoms davė Egipte Raudonosios jūros pakrantėje rastas papirusas, rašoma svetainėje iflscience.com.

Be kitų per šešetą pastarųjų metų čia rastų dokumentų, jungtinė prancūzų ir anglų mokslininkų komanda atkasė Mereriui, su Didžiosios piramidės statybos darbais susijusiam veikėjui, priklausiusį dienoraštį. Šis dokumentas leido tyrinėtojams atkurti jame aprašytą trijų mėnesių senovės Egipto istorijos laikotarpį.

Rašytiniams šaltiniams daugiau nei 4,5 tūkst. metų - tai vieni iš seniausių kada nors atrastų papirusų, leidžiančių pažvelgti į gyvenimą Egipte faraono Cheopso valdymo laikais.

Svarbu ir tai, kad rastas dienoraštis - vienintelis iš pirmų lūpų gautas liudijimas apie Didžiosios Gizos piramidės statybą. Cheopso piramidė, dar vadinama Didžiąja Gizos piramide, yra seniausias tradiciniams septyniems pasaulio stebuklams priskiriamas objektas, be to, vienintelis išlikęs iki šių dienų. Jos statyba Gizos plynaukštėje truko 20 metų.

Statinys buvo baigtas maždaug 2560 m. pr. Kr. Dabar piramidės aukštis siekia 139 metrus. Jos statybai buvo naudojamas kalkakmenis, atgabentas iš Nilo upe nuo Gizos atskirtų tuometinių Turos skaldyklų, ir granitas, atgabentas iš Asuano - daugiau nei per 800 kilometrų į pietus nutolusios vietovės.

Klausimas, kaip akmens luitai buvo transportuojami, ilgą laiką kėlė aršias mokslininkų diskusijas. Gali būti, kad atkastas papirusas pagaliau padės į jį atsakyti. Savo dienoraštyje Mereris aprašė, kaip iš Turos Nilo upe valtimis buvo gabenamas kalkakmenis. Viena iš tokių valčių palyginti neseniai buvo atkasta piramidžių papėdėje.

Akmens luitai buvo plukdomi keletu specialiai iškastų kanalų, leidusių maksimaliai sumažinti atstumą iki statybvietės. Tada kalkakmenio luitai buvo užstumiami ant specialių bėgius primenančių takų. Tokiomis pat valtimis tikrai galėjo būti plukdomas ir granitas iš Asuano skaldyklų.

Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kad nemenkas vaidmuo statant piramidę galėjo tekti ir Raudonosios jūros pakrantėje buvusiam uostui. Per jį į Gizą buvo gabenamas kitame siauros jūros krante iškasamas varis, iš kurio buvo gaminami įrankiai akmenims tašyti. Egipto archeologai ir buvęs Aukščiausiosios senovės paminklų tarybos vadovas Zahi Hawassas pareiškė, kad papirusas - reikšmingiausias XXI a. Egipte atkastas radinys.

Pabaigai galima priminti, kad Didžioji Gizos piramidė daugiau nei 3,8 tūkst. metų buvo aukščiausias pasaulio statinys. Įspūdingo dydžio objektas sukėlė specialistams tikrai ne vieną galvosūkį. Visgi reikia manyti, kad mažais žingsneliais pavyks vieną po kitos atskleisti ją gaubiančias paslaptis.

http://www.technologijos.lt/n/mokslas/istorija_ir_archeologija/S-56057/straipsnis/Pagaliau-paaiskes-Egipto-piramides-paslaptis-Rastas-papirusas-kuriame-aprasytos-jos-statybos?utm_source=zps

Temos klausimai :

1. Yra daugybė hipotezių - teorijų , kaip buvo pastatyta didžioji Egipto piramidė . Kuria hipoteze/teorija tikite ? ( kodėl )

2. Kaip manote , kokia buvo piramidės paskirtis ?


vytra

- mane "užknisa" visokių absurdo teorijų kūrėjai, kurie nevengia žodelio "mokslo" savo paistalynėse..

a) piramidžių amžius nėra 3000 m.pr.m.e.. tai tik įvairių artefaktų amžius aplink piramides.

b) šiuo metu nėra metodikos nustatyti tikrąjį piramidžių amžių, akivaizdu tik tiek, kad piramidės neturėjo jokių užrašų ant savo sienų, jie padaryti vėliau.

c) faraonai tikrai neturėjo galimybių taip skaldyti ir apdirbti uolienas, yra daugybė paliktų konstrukcijų su klaidingais įpjovimais. Tai neįmanoma dirbant rankomis.


ir t.t ir t.t.

:(

mcgyver

Citata iš: Linas Esu  spalio 03, 2017, 16:16:212. Kaip manote , kokia buvo piramidės paskirtis ? [/u]

Man irgi idomu.

Linas Esu

#3
spalio 03, 2017, 17:43:54 Redagavimas: spalio 03, 2017, 17:49:32 by Linas Esu
Citata iš: mcgyver  spalio 03, 2017, 17:26:47Man irgi idomu.
Populiariausia nuomonė , paskirtis - faraonų kapams . Piramidės , panašiai kaip katakombos . Tiesa iki 19 a. jau viskas buvo išnešta kapų plėšikų . Šiai dienai turime Tutanchamoną , kuris garsus tik dėl to jog išliko iki mūsų laikų nepaliestas vagių ( kaip Indianos Jones'o :D ) .

vytra

Citata iš: Linas Esu  spalio 03, 2017, 17:43:54Populiariausia nuomonė, paskirtis - faraonų kapams.
- taip, tik faraonai ėmė vartoti (ne statyti?) piramides kapams todėl, kad pastebėjo, jog nustipusios žiurkės piramidėse nesuyra ir nesupūva. Šiandien mokslui aišku kodėl: jei yra pakankama radiacija, mėsa nepūva, nes žūva visi mikrobai. Tai netgi mėginama naudoti produktų konservavimui.

Išvada: piramidės, kaip ir Černobylio piramidė, buvo sugriautų tvano atominių jėgainių kapavietės. Jos yra visame pasaulyje, visose piramidėse net šiandien radijacija viršija foną.

:(

Linas Esu

Žinoma apie 100 piramidžių Egipte .

Cheopsas (arba Chufu, m. apie 2566 m. pr. m. e.) - antrasis ir garsiausias ketvirtosios Egipto dinastijos faraonas. Valdė apie 2589-2566 m. pr. m. e.. Jis pastatė Didžiąją Gizos piramidę.

Tris didžiausias piramides pastatė Ketvirtosios dinastijos faraonai. Tai Kufu (Cheopso), Kafrė (Chefreno) ir Menkaurė (Mikerino). Tai buvo svarbiausi trijų atskirų laidojimo kompleksų, iškilusių 2590 m. pr. m. e. - 2506 m. pr. m. e. statiniai. Kiekviename komplekse buvo ir po laidojimo šventyklą, stovėjusią į rytus nuo piramidės. Antroji buvo ant šlaito, prie kanalo, kuriuo vanduo iš Nilo sruvo komplekso link. Buvo ir smulkesnių, karalienėms skirtų piramidžių ir didžiulių duobių, kuriose laidoti karališkojo laivyno laivai.




vytra

Citata iš: Linas Esu  spalio 03, 2017, 19:27:01Tris didžiausias piramides pastatė Ketvirtosios dinastijos faraonai.
- atleisk, bet negi tu galvoji, kad ką nors nustebinsi standartine versija?

p.s.
.. tie "karaliaus" ir "karalienės" kambaraiai tėra tecnologinės patalpos, jose būta tecnologinių stebėjimo įrenginių, kaip ir yra "Černobylio pyramidėje".


:(


mcgyver

Apie kokia cernobylio piramide kalbi?

Linas Esu

Citata iš: mcgyver  spalio 03, 2017, 19:43:23Apie kokia cernobylio piramide kalbi?
Nu žinot , čia gi ta piramidė , apie kurią dar niekas nėra girdėjęs tik pats Vytra :D

Citata iš: vytra  spalio 03, 2017, 19:41:39- atleisk, bet negi tu galvoji, kad ką nors nustebinsi standartine versija?
Atleidžiu .
Ne negalvoju , kad ką nors nustebinsiu , bet tuo pačiu galvoju , kad man nereikia išsigalvoti nebūtų dalykų , jog gebėčiau diskutuoti ir atrodyčiau iš šono daugiau žinantis negu kiti :D

vytra

Citata iš: Linas Esu  spalio 03, 2017, 19:52:04Nu žinot , čia gi ta piramidė , apie kurią dar niekas nėra girdėjęs tik pats Vytra
- keistoka, niekas negirdėjo, net pats Grb Linas, apie "Chernobyl sarcophagus"?

:)

Linas Esu

#10
spalio 03, 2017, 20:21:24 Redagavimas: spalio 03, 2017, 20:23:01 by Linas Esu
Citata iš: vytra  spalio 03, 2017, 20:14:08- keistoka, niekas negirdėjo, net pats Grb Linas, apie "Chernobyl sarcophagus"?
:)
Citata iš: vytra  spalio 03, 2017, 19:14:42Išvada: piramidės, kaip ir Černobylio piramidė, buvo sugriautų tvano atominių jėgainių kapavietės. Jos yra visame pasaulyje, visose piramidėse net šiandien radijacija viršija foną.
:(
Tikrai nieko neteko girdėti apie Černobylio piramidę :D :D :D
@mcgyver taip pat nieko apie tai nežino :D

vytra

Citata iš: Linas Esu  spalio 03, 2017, 20:21:24Tikrai nieko neteko girdėti apie Černobylio piramidę.
- Gerai kad "atleidai". Dabar naujas klausmas: tu gal robotas?

p.s.
.. nes tik robotas viską supranta absoliučiai iš savo baigtinės sąvokų sekos, Gi žmonės turi begalinę Dievišką sąmonę, jiems visi pareiškimai ir apreiškimai yra reletyvūs (kaip EinŠteinui), išplaukiantys iš abstraktaus konteksto!


:)

Linas Esu

#12
spalio 03, 2017, 21:52:19 Redagavimas: spalio 03, 2017, 21:54:37 by Linas Esu
Citata iš: vytra  spalio 03, 2017, 21:46:27- Gerai kad "atleidai". Dabar naujas klausmas: tu gal robotas?

p.s.
.. nes tik robotas viską supranta absoliučiai iš savo baigtinės sąvokų sekos, Gi žmonės turi begalinę Dievišką sąmonę, jiems visi pareiškimai ir apreiškimai yra reletyvūs (kaip EinŠteinui), išplaukiantys iš abstraktaus konteksto!


:)
Turiu nuvilti , esu ne robotas ... :D

Tai ką nors papasakosite man su @mcgyver  apie savo išgalvotą Černobylio piramidę , ar ir toliau postringausite nesąmones ? :D :D

vytra

Citata iš: Linas Esu  spalio 03, 2017, 21:52:19Tai ką nors papasakosite man su @mcgyver  apie savo išgalvotą Černobylio piramidę?
- netekau vilties apmokyti "ne robotą". :)

p.s.
.. kitiems skaitytojams galiu patikslinti: tai akivaizdi asociacija.


:)

Linas Esu

Citata iš: vytra  spalio 03, 2017, 22:03:02- netekau vilties apmokyti "ne robotą". :)

p.s.
.. kitiems skaitytojams galiu patikslinti: tai akivaizdi asociacija.

:)
Jog tie TARIAMI " skaitytojai " :D nepasimestų jūsų fantazijų pasaulyje . Pridėsiu tik tiek . Černobylio piramidė , kurią ( tik dėl jam aiškių priežasčių ) @vytra  išgalvojo - neegzistuoja . :D :D

Aukštyn