Klimato atšilimas: kita versija

Pradėjo Benamis, spalio 13, 2013, 12:19:25

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Sankt Peterburgo observatorijos mokslininkai iškėlė hipotezę, kuri panaikina kaltinimus žmonijai dėl negatyvaus poveikio Žemės klimatui.

Pasak kosminių tyrimų laboratorijos vadovo Habibulo Abdusomatovo, specialistų atlikti tyrimai leidžia teigti, jog ne žmonės yra globalaus planetos klimato atšilimo priežastis. Pasak H. Abdusomatovo, klimatas šyla dėl pakitusio Saulės šviesio intensyvumo.

Analizuodami praėjusio šimtmečio duomenis, astronomai pastebėjo neįprastą ilgalaikį (beveik viso praėjusio šimtmečio trukmės) ir didžiulį integralaus Saulės spindulių srauto suintensyvėjimą. Šis procesas pasiekė piką paskutiniaisiais praėjusio šimtmečio metais.

Saulės šviesos intensyvėjimo periodą atitinka oro temperatūros pakilimas, ledynų tirpimas ir kiti pokyčiai, kuriuos tradiciškai priimta vadinti globaliu atšilimu.

Įdomu tai, kad tokia situacija susiklostė ne tik Žemėje, bet ir kitose Saulės sistemos planetose. NASA specialistai, atlikę nepriklausomą tyrimą, nustatė Marso klimato atšilimą nuo 1999 iki 2005 m. laikotarpiu.

H. Abdusomatovo žodžiais, tai įrodo Peterburgo mokslininkų hipotezę. Raudonojoje planetoje nepastebėta garų efekto dėl atmosferos ypatybių, o žmogiškojo faktoriaus čia nėra ir negali būti (jeigu gyvybė Marse nebus rasta).

"Šie paraleliniai globaliniai atšilimai, stebimi ir Žemėje, ir Marse, gali būti tik tiesioginis to paties faktoriaus - ilgalaikio Saulės spinduliavimo intensyvumo pokyčių - padarinys", - teigia observatorijos darbuotojas.

H. Abdusomatovo teigimu, dabar Saulės šviesis pasiekė žudančią amžiaus ciklo fazę. Per artimiausius 6-8 metus atšilimo efektas dar tęsis, bet paskui klimatas ims palaipsniui šalti. Neatmetama galimybė, jog ledynmetis kadais prasidėjo dėl panašių pokyčių.

Europos mokslininkai į Žemės ateitį žiūri su mažesniu optimizmu. Pirmosiomis naujų metų dienomis Europos komisijos Ekologijos departamento atstovai visuomenei pateikė ataskaitą, pagal kurią 2050 metais Viduržemio jūros šalims gresia krizė, kurią sukels globalus atšilimas.

Šį dokumentą publikavęs britų laikraštis "Financial Times" praneša, kad Pietų valstybių laukia mirčių epidemijos dėl nepakeliamų karščių, sausrų ir kaip to priežasties - turistų pasitraukimo. Šiaurės šalys, atvirkščiai, - kils aukštyn. Čia pagerės derlius, šiltesnis oras pritrauks poilsiautojų.

Reziumuodami apskaičiavimus, ekspertai sako, kad 2020 metais žala, patirta dėl klimato pokyčių, gali siekti 4,4 milijardo eurų. Čia įeina turizmo verslo praradimai, išaugęs mirtingumas, darbo jėgos sumažėjimas dėl migracijos, derliaus sumažėjimas, taip pat nuostoliai, padaryti sausrų, gaisrų ir galimo jūros lygio pakilimo.

Iš užsienio spaudos, banga.lt dienorastis

Aukštyn