Motinos Teresės kritikai: nebuvo ji jau tokia šventa

Pradėjo Linas Esu, liepos 02, 2017, 16:17:19

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį pripažino antrąjį stebuklą, priskiriamą velionei Motinai Teresei - katalikų misionieriai, kuri dėl savo labdaringo darbo yra tapusi užuojautos simboliu pasaulyje. Šis popiežiaus žingsnis atveria kelią 1997 m. mirusios vienuolės paskelbimui šventąja. Tai sulaukė džiugios reakcijos iš didelio būrio jos gerbėjų, tačiau kritikai prabyla vis garsiau - būsima šventoji nėra tokia ideali.





Indijoje, kur Motina Teresė dirbo daugiausiai, jos palikimu šiemet jau buvo suabejota, rašo „The Washington Post". Vasario mėnesį nacionalistinės grupės „Rashtriya Swayamsevak Sangh" lyderis įžiebė skandalą, kai viešai sukritikavo vienuolės tikslus.

„Gerai, kai dirbama vardan tikslo be jokių savanaudiškų ketinimų. Tačiau Motinos Teresės veikla turėjo paslėptą motyvą - pagalbos sulaukiantį žmogų atversti į krikščionybę, - pareiškė Mohanas Bhagwatas. - Naudojantis tarnyste buvo vykdomi religiniai atvertimai."

M.Bhagwato komentarai sukėlė audrą šalyje - buvo piktinamasi kaltinimais, kad Nobelio Taikos premijos laureatė turėjo slaptų motyvų Indijoje. Tačiau diskusijos dėl Motinos Teresės - toli gražu ne naujos. Jos skurdžiausiųjų gelbėtojos reputaciją temdo pakartotiniai kaltinimai netinkamu lėšų panaudojimu, prasta medicinos pagalba ir primygtinu religijos propagavimu institucijose, kurias ji įkūrė. Dešimtajame dešimtmetyje vienu didžiausių Motinos Teresės kritikų buvo britų rašytojas Christopheris Hitchensas. 1994 m. jis kartu su žurnalistu Tariqu Ali paskelbė ypatingai kritišką dokumentinį filmą, pavadintą „Pragaro angelas".





Jame remiamasi Indijoje gimusio britų rašytojo Aroupo Chatterjee, kuris dirbo viename iš Motinos Teresės labdaros namų, parodymais. Jis tvirtino, kad Kalkutoje esančiuose namuose gyvenimo sąlygos buvo itin prastos - jas net palygino su tuo, kas matyta nuotraukose iš Bergeno-Belseno nacių koncentracijos stovyklos.

Ch.Hitchensas ragino nepasiduoti „mirties ir kančios kultui", kuris supa Motiną Teresę. Jis taip pat atkreipė dėmesį į jos santykius su abejotinos reputacijos asmenimis - pavyzdžiui, Haičio diktatoriumi Jeanu Claude Duvalier, iš skandalų neišbrendančiu amerikiečių finansininku Charlesu Keatingu.

„Pragaro angelas" sukėlė diskusijas visame pasaulyje, ir Ch.Hitchensas netrukus paskelbė tekstą provokuojančiu pavadinimu „Misionieriaus poza", kuriame dar kartą išdėstė ir praplėtė kaltinimus vienuolei. Rašytojas teigė, kad Motinai Teresei mažiau rūpėjo padėti neturtingiesiems, o labiau - pasinaudoti jais kaip neišsenkančiu vargo šaltiniu, kuris padėjo jos katalikiško fundamentalizmo ekspansijai.

Motiną Teresę kritikavo ne tik jis. Britų medicinos žurnalas „Lancet" 1994 m. paskelbė itin neigiamą straipsnį apie priežiūrą vienuolės įstaigose. Grupė Kanados akademikų po kelerių metų pareiškė, kad tai, kaip ji rūpinasi sergančiaisiais, kelia rimtų abejonių - ligoniams nebūdavo suteikiama reikiama pagalba, dėl to daug žmonių mirdavo.





Jie taip pat sukritikavo jos draugystes su prastos reputacijos politikais, atkreipė dėmesį į įtartiną milžiniškų sumų valdymą ir pernelyg dogmatišką jos požiūrį į kai kuriuos klausimus - ypač abortus, kontracepciją ir skyrybas.

Kanados akademikai išnagrinėjo begalę mokslinės literatūros apie katalikų vienuolę, ir išvadose paskelbė, kad jos - kaip vienos švenčiausių XX a. moterų - reputacija yra triukšmingos reklamos produktas.

Nepaisant visos kritikos, po popiežiaus Pranciškaus paskelbimo neabejojama, kad Motina Teresė bus paskelbta šventąja. Italijos žiniasklaidoje rašoma, kad jos kanonizacija gali įvykti 2016-ųjų rugsėjį, minint 19-ąsias jos mirties metines.





https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/motinos-tereses-kritikai-nebuvo-ji-jau-tokia-sventa-57-557477

Linas Esu


Kas iš tikrųjų vyksta motinos Teresės misijoje , Indijoje?

elteide

visiems geras nebūsi , tpsk..kas norės tas ir prie stulpo prisikabins...
aišku, kad ji ne ideali ,juk ji buvo žmogus ir dėl tvarkos nežinau , gal ir nekokia buvo, kaip kad aprašyta ir pan....bet niekas nepaneigs , kad ji gelbėjo į šiūkšlynus , kanal. griovius išmestus kūdikius , dažniausiai mergytes..

Linas Esu

#3
liepos 03, 2017, 11:19:39 Redagavimas: liepos 03, 2017, 11:24:27 by Linas Esu
Citata iš: elteide  liepos 03, 2017, 00:16:44visiems geras nebūsi , tpsk..kas norės tas ir prie stulpo prisikabins...
aišku, kad ji ne ideali ,juk ji buvo žmogus ir dėl tvarkos nežinau , gal ir nekokia buvo, kaip kad aprašyta ir pan....bet niekas nepaneigs , kad ji gelbėjo į šiūkšlynus , kanal. griovius išmestus kūdikius , dažniausiai mergytes..
Ar visą straipsnį perskatėt , abu video pražiūrėjte ang. kalba ?

Sutinku kad ji gelbėjo vaikus , kūdikius , suaugusius papuolusius į beviltišką situaciją arba priglaudė sunkiai sergančius nelaimėlius ir beglobius . Niekas dėl to nesiginčyja ir net diskusijos nėra , tai faktai . Esmė kaip ji jais po to rūpinosi , kaip elgėsi su žmonėmis . Apie tai šis pranešimas ir abu video .

elteide

nagi paziuresiu :)

Linas Esu

Temos klausimai :

1. Kaip vertinate jos misiją Indijoje ?

2. Ką manote apie mestus kaltinimus į jos, bei bažnyčios daržą ?

paragraf 78

Aš čia vis svarstau ar čia galima kalbėti apie kažko mėtymą į daržą ar juo labiau laikyti rimtu kaltinimu.
Hmm... Žmonės nelabai suvokia ką reiškia šventasis bažnyčios kontekste, todėl laiko tokius dalykus kažkokiais rimtais kaltinimais. Hmm... nežinau nei vieno paskelbto šventuoju kuris neturėtų kokių tai skeletų spintoje. Kartais atrodo, kad šventasis kažkoks ne iš šio pasaulio, bet kaip teigiama bažnytinėje patarlėje: net ir šventieji septynis kart dienoje nusideda. Taip kad kas ieško menamų sensacijų gali pasiimti bet kurį šventąjį ir badyti pirštais "ne tos jis jau šventas", nors pačiam paprastai iki tokio "ne švento" dar augti ir augti :)

Linas Esu

#7
liepos 16, 2017, 19:21:03 Redagavimas: liepos 16, 2017, 19:32:18 by Linas Esu
Aukų surenka...tačiau reikalingos medicininės pagalbos priglaustiems žmonėms negali suteikti .





mcgyver

Man idomu kiek vatikanas turi pinigu ir kodel ziniasklaidoje nerasoma apie ju pagalba afrikos vaikams ir panasiai.

Linas Esu

Citata iš: mcgyver  liepos 16, 2017, 19:58:34Man idomu kiek vatikanas turi pinigu ir kodel ziniasklaidoje nerasoma apie ju pagalba afrikos vaikams ir panasiai.
Esu įmetęs vieną straipsnį apie Vatikano pinigus .
http://anomalija.lt/forum/index.php?topic=4733.msg83741#msg83741


mcgyver

Nu krc dievas yra korumpuotas :D

elteide

#11
liepos 16, 2017, 20:41:33 Redagavimas: liepos 16, 2017, 20:43:07 by elteide
dievas cia ne prie ko..tai zmones daro
Vatikano neginu, nesu po jo sparnu...bet Vatikanas nieko neskolingas Afrikai...

mcgyver

Taip pat vatikanas neskolingas Jezuj taip iseina.

elteide

#13
liepos 16, 2017, 20:46:46 Redagavimas: liepos 16, 2017, 20:50:19 by elteide
maitink Afriką, poto is ten parėję skers mus kaip gyvulius ,traiškys vanais...

mcgyver

Afrikos zmones neagresyvus, nebent isis.

Aukštyn