NASA orbitinis zondas Marse pastebėjo ir užfiksavo judantį akmenį

Pradėjo Synkas, rugpjūčio 15, 2014, 10:41:41

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

Aplink Raudonąją planetą skriejantis NASA orbitinis zondas MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) pastebėjo ir užfiksavo Marso paviršiumi judantį milžinišką 6 metrų ilgio ir 3,5 metro pločio akmenį, skelbia "Space.com". Iš kosmoso labai aiškiai matyti ir gili šliūžė. Įdomiausia, kad didžiulis akmuo Marso paviršiumi nukeliavo 0,5 km.

Zondas MRO pastebėjo ir užfiksavo Marso paviršiumi judantį milžinišką 6 metrų ilgio ir 3,5 metro pločio akmenį


Nors gluminantis kadras Marse užfiksuotas liepos 3 d., NASA šį kadrą paviešino tik vakar, rugpjūčio 13 d.

"Riedulys keliauja šlaitu žemyn, o jo palikta šliūžė yra maždaug 1/3 mylios ilgio (0,5 km), - pranešime spaudai dėsto NASA atstovai. - Šliūžei būdingas keistas pasikartojantis ornamentas. Iš jo galima spręsti, kad riedulys dėl savo formos negalėjo riedėti tiesiai."

Kad riedantį Marso akmenį apžiūrėtų iš arčiau, tyrėjai jį nufotografavo zonde MRO įrengta didelės skiriamosios gebos kamera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment).

Zondas MRO į Marsą išskriejo 2005 m., o aplink kaimyninę planetą skrieja nuo 2006 m., tad į Žemę yra atsiuntęs aibę įspūdingų fotografijų. Šių metų spalį netoli Marso praskries Saidingo Springo kometa (Comet Siding Spring), tad NASA jau pradėjo zondo MRO orbitos korekcijas, kad kometos priartėjimas nesudarytų jokių komplikacijų.

"MRO stebės Marso atmosferoje galimus temperatūros pokyčius ir debesų
formavimąsi, taip pat elektronų tankio pokyčius aukštuosiuose atmosferos sluoksniuose, - rašoma NASA pranešime spaudai. - Be to, MRO misijos tyrėjai planuoja tyrinėti kometos komą (dujų ir dulkių debesį, kuris apgaubia kometos branduolį) ir jos dujinę sudėtį. Tikimės, kad mums ne tik detaliau įžvelgti kometos branduolį, bet ir nustatyti jos sukimosi aplink savo ašį parametrus, įžvelgti paviršiaus struktūras."

Šiuo metu aplink Marsą skrieja du zondai - minėtasis MRO ir jo kolega "Odyssey". Prie Raudonosios planetos šiuo metu keliauja dar vienas zondas MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution spacecraft), kuris, tikimąsi, spės atvykti iki kometos priartėjimo. Ant Marso paviršiaus darbuojasi dar du NASA zondai - marsaeigiai "Curiosity" ir "Opportunity".

Šaltinis: technologijos.lt

Aukštyn