Ar ateityje kompiuteriai nustelbs zmoniu santykius?

Pradėjo Benamis, rugpjūčio 04, 2014, 23:18:15

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

rugpjūčio 04, 2014, 23:18:15 Redagavimas: rugpjūčio 04, 2014, 23:21:26 by Benamis


Pradesiu nuo to, kad internete radau stai toki kuriama nauja projekta pavadinimu J.A.E.S.A:



J.A.E.S.A tai dirbtinio intelekto programa kuri pades mums tiek kompiuteryje, tiek ismaniajame. Pranes apie mums idomias naujienas, mokysis is musu, bandys prisitaikyti, zodyno diapazonas taip pat su laiku keisis, kad jis mums butu arciau sirdies ir pan.

Projektas tikrai nuostabus ir Kickstar svetaineje zmones jam paaukojo net 68,515$: https://www.kickstarter.com/projects/181239886/jaesa

Rodos nieko cia keisto, eiline dirbtinio intelekto programele ir tiek. Neuzvesciau sios diskusijos jeigu nebuciau paziurejes filmo pavadinimu "Ji" (perspeju, patiks toli grazu ne kiekvienam):



Apie filma:

Netradiciniu požiūriu į aplinkinį pasaulį garsėjantis „Makso ir maksimonstrų", „Adaptacijos" bei „Būti Džonu Malkovičiumi" filmų režisierius Spike'as Jonze'as pristato fantastinę žmogaus ir kompiuterio meilės istoriją. Filmas „Ji" yra ir 44-erių metų S. Jonez'o, kaip scenaristo, debiutas.

Teodoras (aktorius Joaquin'as Phoenix'as) pragyvenimui užsidirba rašydamas laiškus. Ne, jis nėra Nigerijoje įsikūręs „spamer'is", siuntinėjantis viso pasaulio žmonėms pranešimus apie netikėtai atsiradusį palikimą. Teodoras yra itin jautrios sielos asmenybė, tad padeda surašyti už širdies griebiančius asmeniškus laiškus nepažįstamiesiems, kurie patys to padaryti nesugeba.

Netikėtai nutrūkus ilgiems santykiams su mergina, Teodoras puola į neviltį. Tačiau po kiek laiko jo dėmesį patraukia ir suintriguoja itin pažangi žaviu moterišku (akt. Scarlett Johansson) balsu kalbanti ir į kiekvieną „šeimininko" norą reaguojanti kompiuterio operacinė sistema, tobulėjanti ir besikeičianti priklausomai nuo kompiuterio savininko asmenybės. Naująją savo draugę Teodoras pavadina Samanta ir sulig kiekviena diena vis labiau žavisi jos giliamintiškumu, jautrumu ir humoro jausmu. Ko gero, kitaip ir negali būti - juk operacinė sistema evoliucionuoja prisitaikydama prie „šeimininko". Ilgainiui jų draugystė perauga į kažką daugiau. Ar tai galima vadinti meile?


Todel man iskylo klausimas ir toks sakyciau netgi nerimas: ar kartais ateityje kompiuteriai nenustelbs zmoniu santykiu? Ar tai tiesiog eiline paranoja? Nors net dabar galime pastebeti kaip nyksta realus zmoniu bendravimas: pasveikiname draugus eiliniu "Happy Birthday" postu Facebooke, gimines susitinka tik per laiduotuves ar vestuves, nors ankstesnes kartos ta dare bo jokiu progu ir t.t. ir pan. Nesakau, kad taip yra pas visus bet, kad bendravimo iprociai pasaulyje keiciasi tai faktas. O gal esate isitikine, kad zmoniu ateitis tikrai netaps tokia, kokia mums parode filmo "Ji" rezisierius? Jeigu taip, kodel? Nes man kuo tuoliau, tuo labiau atrodo priesingai. Aisku mano kartai, tikiu, kad dar ir sekanciai tas negresia, bet jeigu kalbetume apie ilgesni perioda?

Idomu butu paskaityti jusu mintis :)

Supera

Čia visokių paspėliojimų gali būt. Viena vertus pagal tai, kaip stipriai mes jau esam prisirišę prie visokių facebook'ų tai tokia galimybė išlieka ir yra labai reali. Kita vertus viskas priklauso nuo pačio žmogaus ir jo asmenybės. Visgi, kad taip giliai pasinertum į pavadinkim "kompiuterinius" santykius reikia kad kažas nutiktų ir jaustumeisi labai vienišas.
Galiausiai, skaičiau vieną mokslinės fantastikos knygą, kurioje kompiuteriai atliko žmonių patarėjų vaidmenį, sugebėdavo prisitaikyti prie savo šeimininkų, jiems patarinėdavo ir pan. Tačiau, apie jokius žmonių prisirišimus prie kompiuterio ten kalbos net nebuvo.

Teroras

Rytoj pasistengsiu paziureti nurodyta filma, o tada galbut ir nuomone issakysiu (gal filmas pades i viska pazvelgti kitu kampu) :)

Teroras

Filmas nuostabus, labai patiko. Nors filme nera kazko labai imantraus, bet paliko dideli ispudi kaip rezisierius mato ateities pasauli. Tiesa sakant manes visiskai nenustebintu jeigu po kokiu tarkime +/- 70 metu kas antras zmogus pasaulyje butu "vedes" kompiuterine programa. Siais laikais matome kaip zmones gyvena su gyvunais, "veda" medzius ar panasiai, tai kas turetu uzdrausti ateityje gyventi sajungoje su kompiuteriu? Visuomenes liberalizacija vyksta nezmonisku greiciu, todel man butu nesuprantama jeigu ateityje teisiskai galetu gyventi V+V, arba M+M, arba Koncita+Koncita, taciau butu uzdrausta gyventi Vyras+PC :)

Aukštyn