Link biologinio nemirtingumo

Pradėjo Ezekiel, vasario 23, 2019, 14:18:25

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Ezekiel

vasario 23, 2019, 14:18:25 Redagavimas: liepos 05, 2020, 14:05:44 by .L.U.T.H.O.R.
Ar yra žmonių kurie nenorėtų ilgiau gyventi, juk gyvenimas toks niekingai trumpas palyginus su žvaigždžių, planetų ir keturis miliardus metų trukusių gyvybės vystimusi. Ikišiol žmonės tiesiog taikydavosi su mintimi, kad senatvės ir mirtis yra neišvengiamybė, pagyvens iki 60-90 metų ir tuo bus baigta. Deja tikras gyvenimas prasideda asmenybei subrendus ir įgyjus gyvenimiškas patirties, o tam išvaistoma jau puse gyvenimo. O dabar vidutinis Lietuvos vyras neišgyvena iki 70 metų, o moterys iki 80 metų kas yra apgailėtina kaip labiausiai pažengusiai rūšiai šioje planetoje, kai kurios papūgų rūšys net gyvena ilgiau.

Tačiau spartėjant moksliniam progresui atsiranda viltis įgyvendinti transhumanistų svajones - patobulinti žmogaus kūną įvairiais būdais ir tame tarpe prailginti įprasta gyvenimo trukmę ar bent ilgiau išlaikyti kūną sveiką iki kol atsirastu technologijos išlikti amžinai jauniems. Taigi „jaunystės eleksyrai" nėra visai fantastika. Aš tuo pastaraisiais metais labai susidomėjau ir pabandysiu pasidalinti tuo ką sužinojau apie būdus ilginti gyvenimo trūkmę. Aišku turiu perspėti, kad viskuo negalima aklai tikėti, galiu remtis teiginiais kurie yra paremti vos keliais tyrimais ir tame tarpe ne su žmonėmis, o su pvz. pelėmis. Taip pat esame genetiškai skirtingi dėl to šie metodai gali skirtis su kiekvienu individu.

Pirmiausiai vertėtų išsiaiškinti ką mokslas žino apie senėjimo priežastis ir jų atrasta nemažai. Tai mitochondijų disfunkcija ir jų skaičiaus mažėjimas, telomerų trupėjimas, DNR klaidos replikuojantis ląstelėms, kamieninių ląstelių skaičius ir veiksmingumas, senstančių ląstelių kaupimasis, krentantis hormonų lygis ir endokrininių liaukų disfunkcija, uždegimai, atsparumas insulinui, kraujotakos fukcionalumas, ligos ir galima ilgai vardinti medicininius terminus. Nustatytą, kad pirmieji senatvės požymiai atsiranda jau nuo 24 metų silpnėjant kognityviniams gebėjimams, ne vėliau kaip įprastai manoma.

Pati geriausia, gerai žinoma priemonė ilgai gyventi ir išlikti sveikam iki gilios senatvės tai pereiti prie pilnavertės augalinės mitybos. Tai gerai įrodo kai kurių šalių, tautų labai ilga gyvenimo trūkmė, kuri mokslininkų siejama daugiausiai būtent su dieta. Pavyzdžiui Japonijoje žmonės gyvena ilgiausiai ir yra turi daugiausiai centenarų (šimtamečių). Ypatingai ilgai gyvena Okinavos kaimo gyventojai vartojantis daug angliavandenių turintį maistą, tai yra daugiausiai saldžiasias bulves. http://www.bbc.com/future/story/20190116-a-high-carb-diet-may-explain-why-okinawans-live-so-long

Deja lietuvių mityboje dominuoja daug nesveiko gyvūlinės kilmės maisto bei kitų toksinų kas gali paaiškinti tokia mūsų šalies trumpa gyvenimo trūkmę. Raudonoji mėsa ir net vištiena padidina įvairių ligų riziką dėl, kurių vakariečiai suserga ir miršta anksti. Tai širdies ir kraujagyslių ligos, insultas, vėžys, nutukimas, cukrinis diabetas, kepenų ir inkstų ligos, kvėpavimo, uždegiminės ir kitos ligos susijusios su paspartintu senėjimu. Beto gyvūnai pripumpuojami hormonų, antibiotikų, kaupia pesticidus ir toksines medžiagas tokias kaip dioksinai. Taip pat per mėsa dažnai apsinuodyjamą pavojingomis bakterijomis kaip salmonela, E. Coli. Dažnai gyvūnai laikomi ankštuose narvuose pilnuose fekalijų, kurių patenka skerdžiant į mėsą,  o bent jau kiaulės viska valgo.

Gerai žinomas faktas, kad mėsaėdžiai gyvena trumpiau nei vegetarai ir veganai. Augalėdžiai ne tik ilgiau gyvena, bet mažiau serga ir turi sveikesnę bei laimingesnę senatvę. Senoliai pradėje veganiškai maitintis tarsi stebuklingai pagyja ir turi daugiau energijos. Pasak PSO, veganiška mityba - puiki prevencinė priemonė, siekiant išvengti "populiariųjų", daugiausia gyvybių nusinešančių šių dienų sveikatos problemų: širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir kt: https://www.lrytas.lt/skonis/mitybos-abc/2018/05/17/news/gydytoja-apie
-vegetaru-ir-veganu-seimose-auganciu-vaiku-sveikata-6319372/

Augalinės mitybos nauda sveikatai ir gyvenimo trūkmei galima paaiškinti tuo, kad tai mūsų kūnui priimtesnis maistas turintis tik jiems būdingų medžiagų - mineralų, vitaminų, skaidulinių medžiagų ir antioksindantų saugančius kūną. Taigi dietoje turėtų būti kuo daugiau šviežio augalinio maisto ir jei norite vartoti gyvūlinį maistą palikti tik minimaliai sveikiausius produktus tokius kaip žuvis, jūros gėrybės, ekologiškas pienas, kiaušiniai ir panašiai.

Aišku ir veganiška mityba bus žalinga jei neaprūpinti kūno visais mineralais, vitaminais ir kitom būtinom maistinėm medžiagom. Reikia nepamiršti mus sendina daug faktorių. Stresas, žalingi įpročiai, fizinis aktyvumas, kūno svoris, miego kokybė ir t.t. Į gyvenimo trūkmės ilginimą reikia žiūrėti holistiškai.
Yra atrasti taip pat maisto papildai ir technologijos padendančios pratęsti gyvenimo trūkmę. Daugiasiai žadanti yra medžiaga vadinama NAD+ esanti mūsų ląstelėse ir deja jų gebėjimas pasigaminti jo su amžiumi mažėja. NAD+ galime gauti su tam tikrais maisto produktais tokiais kaip pienas, tačiau pats geriausias žinomas jo šaltinis yra Saccharomyces cerevisiae ar paprastosios mielės. Dėl to labai rekomenduočiau į dietą įtraukti alaus mieles, tačiau vaistinių tablečių tikrai neapsimoka vartoti. Verčiau užsakyti didesnį kiekį ir kasdien vartoti po 30g. Alaus mielės turi ne tik NAD+, bet ir turi gausu kiekį baltymų, B grupės vitaminų ir mineralų.

NAD+ galima papildyti jo prekursoriais nikotinamido ribosidu ar niacinu, kurio gausų pvz. žemės riešutuose. Fermentuoti produktai tokie kaip kombucha, gira ir rauginti kopūstai taip pat turi NAD+. Fizinis aktyvumas taip pat didina NAD+ gamyba kūne.

Dietologai neveltui sureikšmina antioksidantus, kurie saugo mūsų kūną nuo laisvųjų radikalų. Vienas iš gerai žinomų yra resvesterolis kovoje su senatvę, tačiau toli gražų tai nėra pats stipriausiais antioksidantas. Kad būtų aiškiau maistas pasižymintis antioksidacinėmis savybėmis buvo suskirtytas pagal ORAC vertinimą. Labai rekomenduočiau atsiversti puslapį ir patiems pasižiūrėti: https://www.superfoodly.com/orac-values/

Antioksidantus galima būtų suskirstyti į tirpius riebaluose ir vandenyje, ir svarbu gauti abiejų. Vienas efektyviausių antioksidantų pasaulyje yra riebaluose tirpus astaksantinas, kuris nusileidžia tik drakono kraujo dervai. Jis yra 6000 kartų stipresnis nei vitaminas C, 550 kartų stipresnis nei vitaminas E ir 40 kartus stipresnis už beta karotiną. Taigi labai rekomenduočiau pradėti vartoti astaksantino tabletes ar hamaetococus piuvelis dumblių miltelius su aliejumi. Šią medžiagą vartojantys gyvūnai lašišos, krevetės ir flamingai nusidažo raudona spalvą būtent dėl to, kad astaksantinas kaupiasį ląstelių sienelėse ir taip apsaugo kūną. Astaksantinas naudingas išsaugoti gera regą ir nervų sistemą. Rekomenduojama dozė iki 12mg, kad patiems nevirsti rausvais :D

Reikėtų vartoti papildomai ir vandenyje tirpų vitaminą C ar askorbo rūgštį kadanti jis kitaip nei silpnesnį antioksidantai gali pasisavinti radikalų kelis elektronus iš kart. Su augalinių maistų galimą gauti įvairių antioksidantų tokių kaip glutationas, superoksido dismutazė, vitaminas A, E, C ir saugančių kūną.

Manoma, kad svaresnė senėjimo priežastis yra telomerų trumpėjimas. Telomerai yra kaip batų raištelių galiukai saugantis DNR nuo išsiardymo ir klaidų atsiradimo. Yra sukurti vaistai, kurie gali ilginti telomerus, kuriu vienas žinomiausiu yra TA-65, kurio pagrindinės veikliosios medžiagos cikloastragenolis ir astragalosidas IV gaunamos iš astragalus šaknies. Pigesnė alternatyva gali būti astragalus membranaceous šaknies tinktūra turinti CA ir AST IV, tačiau šaknį smulkinti ir merkti etanolio spirite, nes tik jame šios medžiagos mirksta.

Pagal ORAC aukšta vietą užimą vienas parazitinis beržų grybas augantis Lietuvoje - chaga. Chaga turi daug naudingų antioksidantų, tačiau joms ištraukti reikalingas specialus paruošimas smulkinant, virinant karštame vandyje ir taip pat laikant spirite.

Taip pat žadanti medžiaga kovoje su senėjimu yra superoksido dismutazė ar SOD, kurio deja sunku gauti dėl kelių priežasčių. Jo yra tik kai kuriame augaliniame maiste, daugiausiai melionuose bei chagoje. Kita problema, kad SOD suyra skrandyje todėl jį reikia vartoti su kapsulėmis ar vartoti glisodin formoje. SOD gaminasi nutūraliai ir kūne, tačiau reikia gauti pakankamai cinko, vario, mangano, vitamino E ir Omega 3.

Omega 3 yra vertingiausia riebalų rūgštis žmogui, po to eina augaliniai riebalai ir paskutinėje vietoje  reikėtų vengti gyvūlinės kilmės sočiujų riebalų bei transriebalų. Omega 3 apsaugo kūną nuo uždegimo ir oksidacinės žalos, ilgina telomerus. Jo yra kai kuriose žuvyse, linų sėmenyse, pupelėse, jūros kopustuose. Asmeniškai už permalu linų sėmenys ir užpilų aliejumi, kad neoksiduotusi ir efektyviau įsisavinti Omega 3.

Vitaminas D yra riebaluose tirpus vitaminas, kuris gali aktyvuoti genus atsakingus už jaunystę. Jis taip pat padeda stiprinti sveikatą ir savijautą. Yra dvi vitamino D formos - D2 ir D3, pastarasis vertingiausias. Tačiau jo šaltinių yra nedaug - populiariausias D3 šaltinis menkės riebalai ir lanolinas, tačiau geriausias būdas gauti jo būnant vidurdienio Saulėje ar apsišviečiant UV-B lempomis. Tačiau galima pirkti vaistinėse tabletes tarkim po 1000TV.

Ciberžolėse esantis kurkuminas nustatytą kaip medžiaga galinti ilginti telomerus, veikti antioksidaciškai ir priešuždegimiškai. Kad geriau įsisavinti kurkuminą vertėtų jį vartoti su ketvirtadalių juodųjų pipirų ar tirpinti riebaluose.

Įdomu tai, kad kai kurie psichiatriniai vaistai tokie kaip mirtazapinas ir litis įrodyti kaip ilginantis gyvenimo trūkmę. Yra keleta to priežasčių, kad litis mažina stresą, taip pat jis ilgina telomerus ir didina NAD+ lygį, taip pat yra teorija, kad litis lėtina mitochrondrijų irimą. Litis nepriskiriamas prie būtinu mineralų ir jo rekomenduojama dozė 1-5mg. Jį galima gauti augalinės kilmės maisto pvz. pupelių. Taip galima vartoti ličio orotatą ar karbonatą.

Su amžiumi kūne kaupiasi vis daugiau senstančių ląstelių, kurie sukelia uždegimą ir kitas problemas. Jos pašalinamos, bet senstant tai daromi vis mažiau efektyviau. Mokslininkai dabar mano, kad žmogaus gyvenimo trūkme galime gerokai pratęsti naudojant rejuvenacine terapija, kurios metu šios senos ląstelės pašalinamos. Tam naudojami senolitiniai vaistai. Viena iš įrodytų veikmingų senolitikų yra fisetinas, kurio natūraliai pasitaiko obuoliuose, svogūnuose ir t.t. Daugiausiai jo yra braškėse.
Dar viena medžiagų klasė turinti potencialą ilginti gyvenimo trūkme yra mTOR inhibitoriai tokie kaip rapamicinas. Tačiau šią medžiagą gamina tik Velykų saloje atrastos bakterijos ir nelabai žinomą kur jo galima gauti. Beto mTOR inhibitorius reikia vartoti atsargiai, nes jie slopina imutetą.

Stresas šiais laikais sunkiai išvengiamas, tačiau jau žinoma, kad jis kenkia sveikatai ir sukelia anstyvą senėjimą todėl reikėtų ieškoti būdų jo išvengti. Kiti dalykai tokie fizinis aktyvumas, pasninkavimas buvimas gamtoje ir Saulėje taip pat naudingi dalykai išsaugoti sveikata ir ilgiau išlikti jauniems. Kad smegenis išsaugotų kognityvinius gebėjimus reikia protinės veiklos, mokintis kažko naujo, kalbos ir tai gali būti pramoginė veikla pvz. kompiuteriniai žaidimai.  Badavimas ar kalorijų ribojimas buvo įrodytas kaip senėjimą lėtintis būdas, tačiau ne visi gali ilgai badauti ir jį galima simuliuoti augalinė mityba. Palikuonių susilaukimas vyresniame amžiuje taip pat padeda išlikti jiems jaunesniems, nes evoliucijos nustatytą, kad žmogus liktų sveikas tik pakankamai, kad pasidauginti ir jai „nerūpi" kas vėliau nutiks žmogui.

Aš išvardijau nevisus metodus lėtinti senėjimą ir papildysiu jei ką sužinosiu, kviečiu taip pat ir kitus dalintis pastebėjimais. Šie maisto priedai ne vien gali lėtinti senėjimą, bet ir papildyti žmogaus kūna maistinėmis medžiagomis, kuriu trūksta įprastoje dietoje, suteikti energijos ir pagerinti protine veikla bei savijautą.

Biologinis nemirtingumas gali ir toliau išlikti nepasiekiamas, tačiau ateityje gali atsirasti kiti būdai pratęsti gyvenimą tarkim perkeliant savo mintis į mašinas, transplantuojant galva, klonuojantis ir panašiai.

elteide

teko tai jau skaityt , turiu papildų įsigijus tom uodegytėm stiprinti...
na kas liečia mitybą , tai valgant žolę , augalus prarasi dalį raumenų masės , o jei reikia ar norėsi daugiau jos, tai raumenų masės nepriauginsi...

Ezekiel

Nuo pilnavertės augalinės mitybos raumenų nemažėja. Jei manai, kad augaluose nepakanka baltymų tai klysti. Yra daug augalėdžių gyvūnų, kurie yra raumeningi, taip pat ir raumeningų kultūristų, kurie maitinasi veganiškai. Pvz. Patrikas Babuomen.

elteide

kodėl tada veganai tokie kūdi?

Ezekiel

Manau čia stereotipas. Žinau valgančių mėsa žmonių, kurie yra labai liekni. Pats esu vidutinio sudėjimo būdamas vegetaras. Kaip minėjau veganams nėra problema gauti pakankamai baltymų.

San IL

Oi kaip man patinka šita tema. Plačiau turėsiu laiko pakomentuoti vėliau, bet temos autorius daugybę dalykų, remdamasis mokslu, ištraukia iš konteksto.

Mano išsilavinimas medicininis. Nesu dietologas, bet tikrai turiu ką sukritikuot. Pats skaičiau daug tokios pat literatūros.

Šiame poste apsiribosiu paprasta rekomendacija:

Visi maisto papildai turi vieną bėdą - jie yra išgryninti. Gaudami elementus su maistu, mes gauname juos komplekte. Piliulėmis - po vieną arba abejotinais sintetiniais deriniais. Deja mokslas dabar tėra stadijoje, kai tiria atskirų elementų efektus, iki komplektų dar toli. Tai daug metų reikalaujantys tyrimai, supraskit, faktais paremta medicina dar labai jauna sritis. Pavyzdžiui vitaminas E - toks puikus antioksidantas, taip gerai veikia, įrodyta, kad apsaugo nuo vėžio, mažina toksinų žalą ir t.t. O žinot kas dar įrodyta? Visi, ilgai vartoję vitaminą E, kažkodėl miršta ankščiau (dėl skirtingų priežaščių). Taigi galime visiems rekomenduoti jį ilginti gyvenimui ir pan, jei nekreipsim dėmesio į šitą pastebėjimą, tačiau matant visą vaizdą? O kiek to vaizdo mes dar nepamatėm, neištyrėm?

O ar žinojote, kad vaistinėse parduodami maisto papildai, skirtingai nei vaistai, yra visiškai nekontroliuojami? Jų sudėties niekas netikrina. Nesvarbu kiek miligramų ten užrašyta. Prisiminkit verslo taisykles.
Apie homeopatiją gal jums jau nepasakosiu visai, jau ne viduramžiai.

Čia tik mažytė dalis ką noriu pasakyti.

Kita labai svarbi medalio pusė, apie ką labai noriu, kad pagalvotumėt - nereikia aklai tikėti viskuo ką tyrimai nustato. Nes po metų išeis kitas tyrimas, kuris gali visiškai paneigti pirmo tyrimo rezultatus. Ir dar, ko jūs nežinote - labai daug tyrimų yra labai prastai atliekami. Nesvarbu, kad rašo "mokslinis tyrimas". Ar kas nors rašėt bakalaurinį darbą? Chaltūrinot? O kodėl galvojat, kad doktorantai nechaltūrina? Visiems trūksta laiko, nepatinka universitetų taisyklės ir t.t. Mokslininkas - ne šventasis, medikas irgi. O aš mačiau, kaip chaltūrina. Ir ne tik vaistų bandymuose.

Būna, kad nauji tyrimai pakeičia ilgai nusistovėjusį požiūrį. Tokių tyrimų daugėja ir su laiku tik daugės. Praktiškai į viską reik žiūrėt su skepsiu. O dar ypač labiau, jei pats nesi specialistas.

Prisiminkit statinus. Kiek metų jais šeria visus kardiologinius? Ir žinot ką? O gi pasirodo, tai didžiausia nesąmonė. Nustatė naujas tyrimas. Pagaliau. Jie ne tik kad nesumažina mirčių, bet dar ir duoda vėžinių susirgimų. O pabandyk prieš dešimt metų pasakyt, kad statinai - blogai. Būtų atėmę licenziją dėl nekompetencijos. O dabar PSO jau ruošia naujas rekomendacijas ir algoritmus, kuriuose statinų nebeliks profilaktikoj.

Taigi matot, medicinoj visiškos nesąmonės darosi.


Jeigu ieškoti ilgaamžiškumo paslapties - tyrinėkit ilgaamžius, kurie, beje, gimė ir augo ne prie mūsų mokslo, medicinos ir technologijų. Dar klausimas, kiek metų jie būtų ištempę, jei mes nebūtume jų "pagydę" (prikišę nagų). Temos autorius teisingai užsiminė apie Okinawos gyventojus, bet jų ilgaamžiškumo priežastis toli gražu ne saldžiosios bulvės. Apie tai irgi parašysiu daugiau.

Baigiant šį postą noriu pasakyti, kad rezultate, ilgiau gyvens tas, kuris mažiau nervuosis apie gyvenimo trukmę, vitaminus ir dietą. Mokslas dar per jaunas, kad jame pavyktų rasti atsakymus.

elteide

CitataPavyzdžiui vitaminas E - toks puikus antioksidantas, taip gerai veikia, įrodyta, kad apsaugo nuo vėžio, mažina toksinų žalą ir t.t. O žinot kas dar įrodyta? Visi, ilgai vartoję vitaminą E, kažkodėl miršta ankščiau (dėl skirtingų priežaščių). Taigi galime visiems rekomenduoti jį ilginti gyvenimui ir pan, jei nekreipsim dėmesio į šitą pastebėjimą, tačiau matant visą vaizdą? O kiek to vaizdo mes dar nepamatėm, neištyrėm?
vitaminas E yra hormonas šiaip...
imunologų tyrimų rezultatai rodo, kad jo reiktų vengti, nes silpnina imuninę sistemą , nes išjunginėja pirminį imunitetą, o tiksliau VDR daugelio imun. ląstelių..

Ezekiel

Citata iš: San IL  kovo 11, 2019, 07:12:07Kita labai svarbi medalio pusė, apie ką labai noriu, kad pagalvotumėt - nereikia aklai tikėti viskuo ką tyrimai nustato. Nes po metų išeis kitas tyrimas, kuris gali visiškai paneigti pirmo tyrimo rezultatus. Ir dar, ko jūs nežinote - labai daug tyrimų yra labai prastai atliekami. Nesvarbu, kad rašo "mokslinis tyrimas". Ar kas nors rašėt bakalaurinį darbą? Chaltūrinot? O kodėl galvojat, kad doktorantai nechaltūrina? Visiems trūksta laiko, nepatinka universitetų taisyklės ir t.t. Mokslininkas - ne šventasis, medikas irgi. O aš mačiau, kaip chaltūrina. Ir ne tik vaistų bandymuose.

Būna, kad nauji tyrimai pakeičia ilgai nusistovėjusį požiūrį. Tokių tyrimų daugėja ir su laiku tik daugės. Praktiškai į viską reik žiūrėt su skepsiu. O dar ypač labiau, jei pats nesi specialistas.

Prisiminkit statinus. Kiek metų jais šeria visus kardiologinius? Ir žinot ką? O gi pasirodo, tai didžiausia nesąmonė. Nustatė naujas tyrimas. Pagaliau. Jie ne tik kad nesumažina mirčių, bet dar ir duoda vėžinių susirgimų. O pabandyk prieš dešimt metų pasakyt, kad statinai - blogai. Būtų atėmę licenziją dėl nekompetencijos. O dabar PSO jau ruošia naujas rekomendacijas ir algoritmus, kuriuose statinų nebeliks profilaktikoj.

Taigi matot, medicinoj visiškos nesąmonės darosi.


Jeigu ieškoti ilgaamžiškumo paslapties - tyrinėkit ilgaamžius, kurie, beje, gimė ir augo ne prie mūsų mokslo, medicinos ir technologijų. Dar klausimas, kiek metų jie būtų ištempę, jei mes nebūtume jų "pagydę" (prikišę nagų). Temos autorius teisingai užsiminė apie Okinawos gyventojus, bet jų ilgaamžiškumo priežastis toli gražu ne saldžiosios bulvės. Apie tai irgi parašysiu daugiau.

Baigiant šį postą noriu pasakyti, kad rezultate, ilgiau gyvens tas, kuris mažiau nervuosis apie gyvenimo trukmę, vitaminus ir dietą. Mokslas dar per jaunas, kad jame pavyktų rasti atsakymus.
Na taip, kaip minėjau nereikia aklai tikėti mažai ištirtais ir patikrintais dalykais. Nežinau dėl mokslininkų chaltūros, tačiau yra metodai nustatyti tiesą ir mokslininkų darbus tikrina recenzentai. Aišku gali pasirodyti nauji tyrimai, kurie galėtų paneigti senus tyrimus, tačiau aš linkęs išbandyti įvairius metodus, kad ilgiau išgyventi. Galu gale mokslo dėka žmonės dabar gyvena gerokai ilgiau.

Būtų įdomu išgirsti iš jūsų kaip medicinos specialisto kokios medžiagos gali prailginti gyvenimo trūkmę ir kokiu derėtų vengti.

San IL

#8
gegužės 02, 2019, 16:29:26 Redagavimas: gegužės 02, 2019, 16:43:55 by San IL
Citata iš: EzekielNa taip, kaip minėjau nereikia aklai tikėti mažai ištirtais ir patikrintais dalykais. Nežinau dėl mokslininkų chaltūros, tačiau yra metodai nustatyti tiesą ir mokslininkų darbus tikrina recenzentai.
Pagalvokite pats, o kaip tie mūsų recenzentai patikrins apklausų ar paciento tyrimų kortelių analizės rezultatus (turint omeny dabartinius duomenų apsaugos įstatymus). Patikrinti galima tik metodą, o geri mokslininkai tokiose vietose niekada nesusikirs. Tuo tarpu, nelygu koks tyrimas, bet didelius kiekius pacientų ištirti gali būti labai brangu (kartais net ir virš 100 eurų pacientui, nelygu ką tiri IR kokius rėmėjus randi). Tad įsivaizduokite apimties kainą bent 1000 pacientų. O tai yra labai mažas ir dažnai niekam neįdomus tyrimas. Juk visi nori savo tyrimą "padidinti". O žinokite tyrimams pinigų "pramušt" labai sunku. Taigi "didinama" ekonomiškai paprasčiausiu keliu - duok dieve, jeigu išlaikoma bent jau pirminė "tikrų" 10 pacientų statistika.... na manau suprantate apie ką aš. Tik aš nežinau ar gerai darau, kad apskritai apie tai kalbu.

 O universitetų recenzentai.... daugiau pasitiki savo užriesta nosimi, nei juodu darbu, kurį iš tikrųjų turėtų daryti. Dar nemačiau nei vieno recenzento realiai tikrinančio darbus. Duok dieve bent perskaito. Suprantat, čia reikia būti idėjos žmogumi. O daug kas iš mūsų nebeturi tų idėjų..

Pastatykite save į jų vietą..

Citata iš: EzekielAišku gali pasirodyti nauji tyrimai, kurie galėtų paneigti senus tyrimus, tačiau aš linkęs išbandyti įvairius metodus, kad ilgiau išgyventi.
Jūs teisus, tačiau, kaip jūs tikrindami viską ant savęs, patikrinsite kas veikia, o kas ne? Juk jūs ne katinas, kad galėtumėte 9 gyvenimais pasigirti. Techniškai neįmaona patikrinti "kelių ilgaamžiškumo variantų" ant savęs.

 Nesakau, kad viską ką parašėte yra netiesa/melas/nesąmonė. Tačiau ties daug kuo galima diskutuoti ir mano siūlymas nepriimti visko ką matote internete už gryną pinigą. O išvadą perskaitęs jūsų pirmą pranešimą darau drąsiai, kad informaciją surinkote būtent internete, o ne knygose.

 Norint kažko tokio pasiekti reikia netik logiško mąstymo, bet ir geros intuicijos, kuri būtų grįsta žiniomis. Apie ką būtent ir noriu rašyti daugiausiai.

 Bet aš irgi neįrodysiu kažko ypatingo. Galiu tik patikrinti kai kuriuos faktus, pasamprotauti, bet daugiau nieko - nes mums trūksta maždaug 3-4 šimtų metų vertės tyrimų, kad galėtumėme apie tokius dalykus kalbėti remdamiesi mokslu.

Juk aš irgi viskas ką galiu padaryti - tai nebent abejoti tuo kas skelbiama, bet neatlikęs tyrimų juk negaliu eretiškai tvirtinti, kad mano samprotavimas yra tiesa.

Iš kitos pusės, turint labai daug noro, kokį nors tyrimą galime suorganizuoti ir patys...

Citata iš: EzekielGalu gale mokslo dėka žmonės dabar gyvena gerokai ilgiau.
Žinokite čia atskiro straipsnio verta tema. Ne tyrimų dėka mes gyvename ilgiau. Gyventi ilgiau pradėjome nuo maždaug to laiko, kai išmokome laikytis aukštesnių sanitarijos standartų, padarėme neužtertą vandenį prieinamesnį, išradome vakcinas kontroliuoti ligoms, pagerėjo supratimas apie higienos normas, tapo prieinama sveikatos priežiūra. Visa tai pailgino mūsų gyvenimą. Jūs koncentruojatės į nutritientus, visokius vitaminus - štai šių dalykų tyrimai dar kol kas prie nieko neatvedė ir geriausiu atveju yra spėlionės.

Jūs neįsivaizduojate kokios auksinės vertės yra patarimas "valgykite daržoves". Apie tai vėliau. Bet valgyti pradėkite dabar, jei jums rūpi ilgaamžiškumas.

 Medicina nuo viduramžių iš principo mažai tepasikeitė. Kad ir kaip žiauriai tai skambėtų (lai nušauna mane kolegos). Atradome virusus, bakterijas, išmokome pagaminti antibiotikus ir vakcinas. Tas - neabejotinai padėjo. Sukūrėmė daug aparatūros - tik neaišku padarėm sau geriau ar blogiau dėl to.

Citata iš: EzekielBūtų įdomu išgirsti iš jūsų kaip medicinos specialisto kokios medžiagos gali prailginti gyvenimo trūkmę ir kokiu derėtų vengti.
Aš tikrai nepamiršau šios temos ir visų atsiprašau, kad vėluoju išsamiai viską aprašyti ką norėjau. Tiesiog supraskite žmogiškai - noriu parašyti tikrai gerai, o tam man reikia kiekvieną faktą sutikrinti dar ir su "realybe" (tais tyrimais), ar niekur nepadarėte klaidos ir tik po to paskelbti dar ir savo mintis.

Dėkojant SAM, mano užimtumas pastaruoju metu gan didelis. Bet aš šitą temą išsisaugojęs, tikrai parašysiu atsakymą. Labai malonu, kad yra kas jį skaitys :)

Tačiau, kol atrašysiu, man būtų įdomu išgirsti ką jūs jau dabar taikote, kuo maitinatės, kaip organizuojate savo dienotvarkę - vis dėl to ne tyrimai, o konkretaus atvejo aptarimas duotų daug daugiau naudos. Jeigu praktikuojate ilgaamžiškumą, man būtų labai įdomu sužinoti kaip tai darote būtent Jūs. Galbūt galėčiau ką patarti, sukritikuoti. Aprašykite.

Iki greito!

Ezekiel

Citata iš: San IL  gegužės 02, 2019, 16:29:26Tačiau, kol atrašysiu, man būtų įdomu išgirsti ką jūs jau dabar taikote, kuo maitinatės, kaip organizuojate savo dienotvarkę - vis dėl to ne tyrimai, o konkretaus atvejo aptarimas duotų daug daugiau naudos. Jeigu praktikuojate ilgaamžiškumą, man būtų labai įdomu sužinoti kaip tai darote būtent Jūs. Galbūt galėčiau ką patarti, sukritikuoti. Aprašykite.

Iki greito!
Glaustai aprašysiu savo gyvenimą būdą ir vartojamus papildus. Aš naudoju visus šioje temoje nurodytus maisto papildus, tik dar nevartojau SOD ir rapamicino, nes neturėjo prieigos prie šio vaisto. Laikausi sveikos gyvensenos, vegetariškos ar beveik veganiškos dietos, nerūkau ir alkoholio vartoju labai mažai kiek reikia vaistažolėms. Nors kasdien apie 5val. praleidžiu prie kompiuterio ir darbas sėslus į jį važinėju dviračių 30-40min. kasdien, papildomai savaitgaliais vaikštau ir bėgioju, planuoju užsiimti ir sunkiąją  atletiką. Streso ir negatyvumo visiškai nepavyksta išvengti, bet čia Lietuvos ir šiuolaikinio gyvenimo tempas, stengiuosi miegoti 7-8val, medituoti, išeiti į gamtą ir kitais būdais mažinti stresą.
Dabar vartoju kasdien:
Daug augalinio maisto subalansuoto suteikti visas būtinas maistines medžiagas, bet tiksliai negaliu įvardinti, nes maisto įvairovė didelė, vartoju salotas, bent po kelis obuolius ar kitus vaisius kasdien, pilno grūdo duona, sėklas, kombucha ir t.t.;
Alaus mieles - 2 pilnus šaukštus ar apie 30g;
Astaksantino ištirpinto nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje - apie 12mg;
Vitamino C - 125mg;
Vitaminų B kompleksą su magniu (B Total + Magne) - 1/8 kapsulės;
Astragalus membranaceous šaknies tinktūra 80% spirite - puse šaukštelio;
Chaga vandeninį ir spiritinį ekstraktą - šaukštelį;
Permaltus linų sėmenys su šiek tiek nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi - šaukštą;
Vitaminą D - 1000TV (šiltuoju sezonu gaunu deginantis);
Ciberžole ir juodujų pipirų mišinį 3:1 - šauktelį;
Retkarčiais vartoju braškes fisetinui gauti, planuoju didinti racioną;
Melatoninas - 0.75mg (nustosiu vartoti);
Mirtazapiną - 30mg;
Ličio karbonatą - 112mg;
Tikiuosi atsakiau į pakankamai į klausimus.

San IL

Prašau dar kartą atleisti už ilgus laiko tarpus, tačiau supraskite, turiu daug visokio darbo ir pašnekesiai forume nori nenori įsiterpia į prioritetų sąrašo apačią.

Atsakysiu dalimis į pirmą temos pranešimą, nes gaunasi daug teksto.

Jeigu nenurodyta kitaip, pateikiu savo asmeninę nuomonę, nes nujaučiu daug "audrų" priešaky. Ir tikrai ne su visais norisi kovoti. Bet apie viską, kiek leis laikas, galėsime padiskutuoti.

Stengiuosi nenaudoti jokio medicininio žargono, kad būtų suprantama visiems.

Citata iš: EzekielAr yra žmonių kurie nenorėtų ilgiau gyventi, juk gyvenimas toks niekingai trumpas palyginus su žvaigždžių, planetų ir keturis miliardus metų trukusių gyvybės vystimusi. Ikišiol žmonės tiesiog taikydavosi su mintimi, kad senatvės ir mirtis yra neišvengiamybė, pagyvens iki 60-90 metų ir tuo bus baigta. Deja tikras gyvenimas prasideda asmenybei subrendus ir įgyjus gyvenimiškas patirties, o tam išvaistoma jau puse gyvenimo. O dabar vidutinis Lietuvos vyras neišgyvena iki 70 metų, o moterys iki 80 metų kas yra apgailėtina kaip labiausiai pažengusiai rūšiai šioje planetoje, kai kurios papūgų rūšys net gyvena ilgiau.
Žvelgiant iš ilgaamžiškumo pusės, šiame Jūsų įžanginiame žodyje ir atsispindi pagrindinė problema: Tik išvaiščius pusę gyvenimo yra pradedama galvoti apie ilgaamžiškumą. O tuomet jau sergama nemažai lėtinių ligų (nebūtinai diagnozuotų), kurios prasidėjo dar kai tau buvo 20 metų - ir viskas, išties, daugiausiai dėl neteisingo gyvenimo būdo.

 O gyvenimo būdas nuo mūsų priklauso mažiau nei norėtumėm - dauguma žmonių tarnauja civilizacijai, dirba sunkius darbus, kas gamyklose, kas ofisuose ir retas gali pasigirti visiška nepriklausomybe. Ir dažnai ta nepriklausomybė yra tik nuo laiko ar finansų - deja net turtuoliai yra priklausomi nuo prasto maisto ir neretai skundžiasi nutukimu, kas savo ruožtu tikrai neprisideda prie ilgaamžiškumo.

 Streso valdymas yra visų siūlomas, bet sunkiai pasiekiamas - kaip tu gali valdyti stresą, jei dirbi kasdien 8-18h ir tau tavo viršininkas pastoviai knisa smegenis?

 Tačiau pats svarbiausias sveikos gyvensenos dėmuo prasideda nuo galvos . Kad ir kiek valgytum sveikuoliško maisto ar nerūkytum ir negertum - jeigu galvoje bardakas, jokios sveikos gyvensenos nepadės. Deja to sveikų gyvensenų šalininkai
nepakankamai akcentuoja. Valgo lyg ir gerai - bet serga nė kiek nemažiau nei kiti.

 Mes medikai turim tam terminą "psichosomatinės" arba "somatotrofinės" ligos. Tai realu ir ligoninėse tokių pacientų procentas yra gerokai per didelis.

Citata iš: EzekielTačiau spartėjant moksliniam progresui atsiranda viltis įgyvendinti transhumanistų svajones - patobulinti žmogaus kūną įvairiais būdais ir tame tarpe prailginti įprasta gyvenimo trukmę ar bent ilgiau išlaikyti kūną sveiką iki kol atsirastu technologijos išlikti amžinai jauniems. Taigi „jaunystės eleksyrai" nėra visai fantastika. Aš tuo pastaraisiais metais labai susidomėjau ir pabandysiu pasidalinti tuo ką sužinojau apie būdus ilginti gyvenimo trukmę.
Tas mokslinis progresas daugelyje vietų yra ganėtinai abejotinas ir ypač medikų tarpe keliantis daug diskusijų ir nesutarimų. Tai aprašiau praeituose postuose. Realiai medicina mažai kuo pasikeitė nuo viduramžių (nekalbu apie chirurgiją, bet kas nesutinkate su šia mintim- rašykite, argumentuosiu atskirai). O tyrimų mokslas geriausiu atveju yra gerai išreklamuotos spelionės, kartas nuo karto išeina vis naujas tyrimas paneigiantis ankstesnį ir t.t. - sakyčiau - pats kelias geras, bet mums trūksta dar kelių šimtų metų juodo mokslininkų darbo, kad galėtume ką nors pagrįstai teigti šia tematika. Įrodymais pagrįsta ir į rezultatus orientuota medicina - palyginti labai naujas dalykas. O medicinos patirtis apskritai siekia daug ilgiau. Ir dar dabar yra dirbančių daug vyresnių gydytojų, kurie dar mokėsi be viso šito "New Age Hype", kaip išsireiškia vyresni kolegos iš užsienio. Ir tų medikų gydymo rezultatai taip pat neprastesni.

Išimtis - modernios chirurginės procedūros. Tačiau čia mes kalbame apie sveiką gyvenseną, o ne lavonų (žmonių apleidusių savo sveikatą iki negrįžtamo lygio) gaivinimą. Tad siūlyčiau šioje diskusijoje išvengti nukrypimų link chirurgijos, nes mūsų tema - sveika gyvensena.

Citata iš: EzekielAišku turiu perspėti, kad viskuo negalima aklai tikėti, galiu remtis teiginiais kurie yra paremti vos keliais tyrimais ir tame tarpe ne su žmonėmis, o su pvz. pelėmis. Taip pat esame genetiškai skirtingi dėl to šie metodai gali skirtis su kiekvienu individu.
Labai geras disklaimeris. Tačiau siūlau ir pačiam į jį gerai įsiklausyti. Juk mes kalbam apie ilgaamžiškumą! Kaip galime vadovautis neužtikrinta informacija? Juk "kelių bandymų" neturim - reikia DABAR kažką daryti, kaip galima geriausiai, nes gyvenimas nestovi vietoj, o mes mėginame jį išsaugoti/pratęsti !!!

 Kažin ar kelios negyvos pelės čia mums bus stiprus pagrindas.
 
 Bet žmonės, persiskaitę mokslo, kartais pamiršta remtis tikrai gerai patikrintais dalykais. Apie tai vėliau.

 Kita problema derinant ilgaamžiškumą ir mokslo pasiekimus - o kaip mes jausimės, kai praktikuosime sveiką gyvenseną kokius 20 metų pagal mokslo tyrimų rezultatus, o tada išeis naujas tyrimas, kuris paneigs prieš tai buvusių tyrimų rezultatus? . Tad vėl labai siūlau kreipti dėmesį ne į "new age hype", o į laiko patikrintus dalykus.

Citata iš: EzekielPirmiausiai vertėtų išsiaiškinti ką mokslas žino apie senėjimo priežastis ir jų atrasta nemažai. Tai mitochondijų disfunkcija ir jų skaičiaus mažėjimas, telomerų trupėjimas, DNR klaidos replikuojantis ląstelėms, kamieninių ląstelių skaičius ir veiksmingumas, senstančių ląstelių kaupimasis, krentantis hormonų lygis ir endokrininių liaukų disfunkcija, uždegimai, atsparumas insulinui, kraujotakos fukcionalumas, ligos ir galima ilgai vardinti medicininius terminus. Nustatytą, kad pirmieji senatvės požymiai atsiranda jau nuo 24 metų silpnėjant kognityviniams gebėjimams, ne vėliau kaip įprastai manoma.
.
Taigi kaip ir sakiau. Sirgti (ne senėti) pradedame kažkur nuo 20 metų. Tie kam pasisekė, kam nepasisekė jau 13 įsitaisė kokį cukrinį diabetą - o ką daryti jiems vardan ilgaamžiškumo? P.S., diabetikams: kontroliuokite cukrų, labai rimtai į tai žiūrėkite - atminkite, jei idealiai kontroliuojate cukrų - jūs nesiskiriate nuo sveikų žmonių. Jei nekontroliuosite, jūsų organizmas po 20 metų jau galės eiti į pensiją.

 Taigi kaip matome, turime iš kart problemą. Kalbant apie ilgaamžiškumą mums reikėtų kalbėti ne tik apie sveikus žmones, bet nepamiršti ir sergančiųjų - juk visi turime vienodą teisę į gyvenimą. Čia mokslo laimėjimai, sutinku, padės - ir daug.

 Dabar dėl kitų reikalų. Visi Jūsų išvardinti dalykai ([..]mitochondrijų disfunkcija, telomerų trupėjimas, DNR klaidos replikuojantis ląstelėms, kamieninių ląstelių skaičius ir veiksmingumas, senstančių ląstelių kaupimasis, krentantis hormonų lygis ir endokrininių liaukų disfunkcija, uždegimai, atsparumas insulinui, kraujotakos fukcionalumas[..]) - apie kiekvieną reikia rašyti atskirai, nes negalime jų suplakti į vieną. Grrr, prirašėte lengva ranka daug - o man dabar reikia apie kiekvieną išnarplioti ir bent kažką paminėti:

  1. Mitochondrijų disfunkcija - nors ir gerokai per aplinkui, bet per ją aiškinama (spėjamai) diabetas (II tipo), vėžys, Alzheimeris, Parkinsonas, net Hantingtonas, šizofrenija (?), nerimo sutrikimai (?), širdies ir kraujagyslių ligos (??), nepaminint kelių kitų, bei kas įdomiausia - senėjimas.

 Noriu, kad suprastumėt, jog visos parašytos šitos ligos nekyla dėl mitochondrijų disfunkcijos (vien dėl to, kad tai rašoma wikipedijos straipsnyje). Kiekviena jų turi visiškai skirtingas priežastis ir patogenezes. Kas jas visas sieja - tai kiekvienoje jų galimai esti vienokia ar kitokia mitochondrijų disfunkcija, tačiau tai nėra priežastis. Nebent jūsų genai turi defektų. O jų neištaisysite pomidorų salotomis.

 Vienaip ar kitaip, man svarbu jums vieną dalyką pažymėti. Visos be išimties mitochondrijų disfunkcijos įvyksta dėl DNR pažeidimo . Laikykite tai mintyje , nes prie to grįšime ir tai svarbu ilgaamžiškumui.

  2. Telomerų trumpėjimas - o čia tai įdomiau. Ir daug daugiau susiję su senėjimu. Jeigu įsivaizduotume chromosomą kaip USB laikmeną, tai telomerai - lyg free space aplink informaciją, kuri joje įrašyta (DNR kodas). Ląstelei dalijantis telomerai trumpėja. O kai sutrumpėja iki tiek, kad jūsų USB laikmena nebeturi laisvos vietos - sulig kiekvienu sekančiu ląstelės pasidalinimu bus sunaikinta dalis jūsų DNR kodo. Geriausiu atveju įvyks ląstelės apoptozė (savaiminė žūtis), blogiausiu - mutacijos. Mokslo patvirtina, kad sportas telomerus (free space) - pailgina (padidina). Todėl jau kaip ir galėtume šaukti, kad sportas = sveikata, dauguma jau džiaugsis atradimu, tačiau moksliškai žiūrinčiam žmogui iškart iškils klausimas: prie ko čia senėjimas?

Matote, apoptozė ar mutacija savaime nėra senėjimas. Apoptozė reiškia ląstelės mirtį. Geriausiu atveju mirs audinių grupė, t.y. sutriks kokio organo veikla. Taip įvyksta gilioje senatvėje mirštant nuo natūralių priežaščių. Blogiausiu atveju - mutacija leis ląstelėms proliferuoti (netrukdomai daugintis) ir gausime vėžį.

 Aš nesu mikrobiologas, gali būti kad ir praleidžiu kažkokias detales, gal ko nesuprantu, bet mano manymu telomerai geriausiu atveju paaiškina Jūsų mirtį, kai jūs jau ir taip senas (ilgaamžis), arba vėžį. Jeigu jūsų telomerai trumpėja - jie gali trumpėti sau sėkmingai visą gyvenimą ir galite mirti sėkmingai dar su nemažai laisvos vietos savo USB rakte.

Todėl, jeigu kalbame apie ilgaamžiškumą - telomerai jums turi rūpėti tik tuomet, jeigu jie ima staigiai (patologiškai) trumpėti.

3. DNR klaidos replikuojantis ląstelėms - laikykite mintyje, kaip ir pirmame punkte, nes tuoj apibendrinsiu šio tipo pažaidą. DNR klaidos įvyksta dėl oksidacinės pažaidos (nevisada), veikiant paveldimumo ir kintamumo faktoriams žmogaus organizme. Gali įvaryti Jums vėžį. Pratęsime.

4. Kamieninių ląstelių skaičius ir veiksmingumas

Galbūt kamieninių ląstelių mokslas mums ir pateiks daugybę atsakymų į klausimus, kuriuos užduodam šiandien. Tačiau tam dar trūksta nemažai metų, o sveikai gyventi mums reikia pradėti šiandien. Dar nėra aiškaus atsakymo kaip priversti tas ląsteles aktyvuotis organizme. Tad mums šitai dar mažai ką lošia.


Citata iš: EzekielPati geriausia, gerai žinoma priemonė ilgai gyventi ir išlikti sveikam iki gilios senatvės tai pereiti prie pilnavertės augalinės mitybos. Tai gerai įrodo kai kurių šalių, tautų labai ilga gyvenimo trūkmė, kuri mokslininkų siejama daugiausiai būtent su dieta. Pavyzdžiui Japonijoje žmonės gyvena ilgiausiai ir yra turi daugiausiai centenarų (šimtamečių). Ypatingai ilgai gyvena Okinavos kaimo gyventojai vartojantis daug angliavandenių turintį maistą, tai yra daugiausiai saldžiasias bulves. http://www.bbc.com/future/story/20190116-a-high-carb-diet-may-explain-why-okinawans-live-so-long
Siaurai žiūrite. Ne tik žolelės padaro Japonus ilgaamžiškesnius. Visų pirma - jie gyvena prie vandenyno. Visų šalių žmonių, gyvenančių prie vandens,  amžiaus vidurkis yra ilgesnis. Prie to prisideda dar ir jūrinis maistas, bei kas labai pražiūrima pro pirštus - nuo vandenyno pučiantys vėjai nupučia industrinę oro taršą. Atsimenate koks geras oras Palangoj? Apie tai vos vos vėliau.

Dar įdomioji, nutylima statistikos pusė - Okinavoje rūkančių žmonių kiekis taip pat daug didesnis nei kitur. Tai kaip dabar suprasti? Užsitraukiam cigarą prie salotų, nes Okinaviečiai taip daro? Kodėl žolelės jau ilgaamžiškumo pamatas, o rūkymas tuomet jau nebe? Jei kopijuojam, tai kopijuojam viską?

Citata iš: EzekielDeja lietuvių mityboje dominuoja daug nesveiko gyvūlinės kilmės maisto bei kitų toksinų kas gali paaiškinti tokia mūsų šalies trumpa gyvenimo trūkmę. Raudonoji mėsa ir net vištiena padidina įvairių ligų riziką dėl, kurių vakariečiai suserga ir miršta anksti. Tai širdies ir kraujagyslių ligos, insultas, vėžys, nutukimas, cukrinis diabetas, kepenų ir inkstų ligos, kvėpavimo, uždegiminės ir kitos ligos susijusios su paspartintu senėjimu. Beto gyvūnai pripumpuojami hormonų, antibiotikų, kaupia pesticidus ir toksines medžiagas tokias kaip dioksinai. Taip pat per mėsa dažnai apsinuodyjamą pavojingomis bakterijomis kaip salmonela, E. Coli. Dažnai gyvūnai laikomi ankštuose narvuose pilnuose fekalijų, kurių patenka skerdžiant į mėsą,  o bent jau kiaulės viska valgo.
O čia jau prasideda religinės tiesos. Gyvūninės kilmės maistas yra labai reikalingas žmogui. Tiesa yra parašyta apie pesticidus, antibiotikus ir t.t. - tačiau čia reikėtų būtent taip ir pasakyti - blogos kokybės gyvūninis maistas kenkia žmogui - su tuo sutinku. Dėl apsinuodijimų - čia didesnė problema trečiosiose šalyse, kurios neturi tinkamų sanitarinių sąlygų ruošti valgiui, neturi švaraus vandens. Mūsų kraštuose tai labai maža problema.

 Tuo tarpu širdies ir kraujagyslių ligos niekaip nematau, kaip susijusios su gyvūninės kilmės maistu. Ir veganai ir vegetarai serga tomis pačiomis ligomis. Ir dar nemažai kitokių. Jūsų statistika manęs neįtikina. Ir nenuostabu, nes jūs matot skaičius, o aš - įvairius pacientus.

 Veganai, vegetarai, kurie "atsiverčia" į šį tikėjimą - išties pajunta pagerėjimą per pirmus mėnesius, metus. Bet ne dėl to, apie ką jūs rašot. Jie pasijunta geriau, nes nustoja ryti ne tik mėsą, bet ir visokį kitokį šlamštą (burgerius, saldainius, sausainius ir pusfabrikačius). Detoksikuojasi. Bet koks mitybos sureguliavimas duos tokią naudą, nebūtinai reikia tapti vegetaru. Tačiau praėjus 5-10 metų (dažnai ir ankščiau) prasideda kitos problemos, kurių neturi joks "gyvūnėdis". Ir ypač vaikams su labai skaudžiomis pasėkmėmis.

 "Gyvūnėdžiai" veganų "religinės bendruomenės" yra suplakami į vieną kastą. Į ją papuola visi tie, kas valgo bet kokį šlamštą. Lyginant su jais, veganiška mityba gal ir turėtų kokių nors pliusų (nors mačiau kaip daug veganų rija visokį "veganišką" šlamštą). Tačiau jeigu veganas lyginsis su sveikai besimaitinančiu ir savo racioną kontroliuojančiu "gyvūnėdžiu", jis visais aspektais praloš . Problema nėra "gyvvūnėdiškumas". Problema yra žmonių debilizmas. O debilai dažniausiai nėra veganai. Ir sudaro nemažą statistinę dalį visuomenės. Štai čia ir yra pagrindinės veganų reklamos ir neteisingų teiginių šaknys.

 Apie širdies ir kraujagyslių ligas labai svarbu pakalbėti daugiau, nes jos iš tikrųjų yra killeris numeris 1, veganas tu ar ne. Todėl šią dalį posto tuom ir pabaikim. Visų pirma, yra netiesa, kad maiste esantis cholesterolis nulemia kraujagyslių užkalkėjimą. Cholesterolį gaminasi ir pats žmogaus organizmas, jis yra labai svarbi statybine medžiaga ir prekursorius. Pavyzdžiui be jo, būnant ant saulės net nepasigamintų vitaminas D. Todėl vaistai - statinai (mažinantys cholesterolį) šitiek metų skiriami pacientams jau dabar po biškį einama link to, kad juos išimti, nes rezultato nėra, o žmonėms kaip tik blogiau (dažnėja vėžiniai susirgimai, trinka kepenų funkcija ir t.t.). Čia vėlgi mokslinių tyrimų dėka gavome tokį nesusikalbėjimą.

 Beje, nepopuliari statistika - alkoholikai neretai turi absoliučiai švarias kraujagysles.

 Aterosklerozė (arterijų pasidengimas apnašomis (sklerotinėmis plokštelėmis) ir susiaurėjimas) vystosi dėl chroninio arterijų uždegimo. Jeigu jos yra uždegimiškos, cholesterolis tuomet ant jų nusėda. Jeigu jos sveikos - cholesterolis laisvai cirkuliuos ir dirbs savo darbą. Mityba aišku yra svarbus faktorius reguliuojant žmogaus polinkį į uždegimą, tačiau tai toli gražu ne viskas. Be mitybos yra dar ir kiti faktoriai, jau minėtas stresas - verčia gamintis hormoną kortizolį, adrenaliną - o tai yra stipriai uždegiminiai hormonai. Šita pusė pražiūrima labai stipriai.

 Kitas labai svarbus faktorius dėl širdies ir kraujagyslių (ir plaučių) ligų - oro tarša. Apie ją kalba mažiausiai, o mano asmenine nuomone, yra didesnę reikšmę turintis dalykas nei mityba. Esate girdėję apie KD10 - kietasias daleles, kurių skersmuo mažesnis nei 10 mikronų. Jas išmeta gamyklų fabrikai, autotransportas ir net namų šildymo židiniai. Ar žinote kuo jos pavojingos? Jos patenka į plaučius ir kiaurai alveoles patenka į kraują. Jos gali būti sudarytos iš bet kokių cheminių medžiagų. Kraujyje jos tampa laisvaisiais radikalais, kurie daro oksidacinę pažaidą ir naikina jūsų DNR. Štai jums ir uždegiminės arterijos.

 Kodėl aš manau, kad oras svarbiau nei mityba? Paskaičiuokite kiek jūs įkvepiate oro per dieną ir kiek jūs valgote. Jeigu suvalgote 1-2kg maisto, valgydami 2-3 kartus per dieną, tai jau esate gerokai apsiriję. O štai kvėpuojate nuolat, apie 12-14 kartų per minutę. Per parą žmogus per save "prakošia" vidutiniškai apie 11000 litrų oro - ir to, jei nesportuoja ar nedirba fiziškai.

 Mane tiesiog glumina žiūrėti į Vilniuje auto kamščių metu šaligatviais bėgiojančius "sveikuolius". Kad ir ką jie sveiko valgytų, jiems jau nepadės niekas. Net moderniausia chirurgija.

 Pagalvokite dar ir apie tai, kad žmogaus skrandis yra stiprus barjeras tarp maisto ir jūsų organizmo. Yra visa virškinimo biochemija. Šis barjeras gal ir netobulas, bet evoliuciškai smarkiai prisitaikęs, žmonės misdavo viskuo ir ką rasdavo ant žemės ir taip toliau. Didžioji dalis patogenų sunaikinama skrandyje. Veikia medžiagų rezorbcijos mechanizmai, formuojasi išmatos, kurios sudarytos iš mums nereikalingų medžiagų ir yra pašalinamos. O štai mūsų plaučiai evoliuciškai neturėjo jokio preteksto išsivystyti taip ir yra labai prastas barjeras. Juk nebuvo niekada jokios industrijos, žmonės gyveno kaimuose, vieninteliai taršos šaltiniai buvo jų pačių kūrenama ugnis, miškų gaisrai arba vulkanų išsiveržimai (kurie vykdavo retai, bet neabejoju trumpindavo gyvenimo trukmę).  Todėl praktiškai viskas ką įkvepiame, patenka tiesiai į kraują. Ir ten kraujagyslėse sukelia chroninį uždegimą, o ji savo ruožtu - aterosklerozę, o ši - infarktus ir insultus. Jau nekalbu apie plaučių ligas. Miestuose sergančių LOPL yra žymiai daugiau. Ir tikrai ne visi jie rūkė, kaip kad bando jums "prakišti" sveikos gyvensenos reklama.

 Pagalvokite vien tik apie asfaltą ant kurio auga miestiečių vaikai, iš ko jis padarytas ir kaip jis garuoja vasarą. Kvėpuojame kasdien smala ir nesudegusiu dyzeliu, o bijome skiepų (1ml injekcijos).

 Gyvenant didmiestyje ir dirbant 8-18h vien žolelės ir nerūkymas jūsų neišgelbės. Bet koks 8-18h darbas laikytinas stresiniu. Nestresinis darbas būtų jūsų mėgiama veikla 3-4 val per dieną.

 Šiuo tonu pirmą dalį pranešimo baigiu, nes noriu kad ties čia sustotumėte ir gerai pagalvotumėte apie sveiką gyvenseną iš naujo. Kad ji turi ne tik mitybinę pusę, bet reikia matyti visą vaizdą.

 Prašiau mintyje išlaikyti DNR pažeidimus. Išlaikykite. Apie juos dar pakalbėsime, tai labai svarbu. Ir apie "gyvūnėdžius" dar pakalbėsime.

 Jeigu turite komentarų, patariu juos užsirašyti bet dar nepaskelbti, nes fiziškai man pritrūks laiko į visus atsakyti iškart. Komentarų lauksiu po to, kai užbaigsiu narplioti šią temą ir paskelbsiu likusią dalį - galbūt ten bus atsakymai į dabar iškart kilusius klausimus. Ir būtų gerai, kad komentarai būtų sunumeruoti, o ne padriki. Na žinoma, jei jų nebus daug, gal spėsim viską aptart. Nes aš puikiai suprantu, kad kai kuri mano pateikta informacija yra stipriai prieš "mainstream", paremta mano klinikine praktika ir daug kam gali užvirti kraujas, nes turim tikrai daug fanatikų šitais klausimais.

San IL

Citata iš: EzekielGlaustai aprašysiu savo gyvenimą būdą ir vartojamus papildus.
Pakomentuosiu viską iš kito kampo, vietomis specialiai ironiškai, kad pamatytumėte save mano akimis ir galėtumėte pasidaryti išvadas. Prašau nepykite, nepriimkite asmeniškai, į viską žvelkite su humoru ir lašu skepticizmo. Štai kaip viską matau aš:

CitataAš naudoju visus šioje temoje nurodytus maisto papildus, tik dar nevartojau SOD ir rapamicino, nes neturėjo prieigos prie šio vaisto.
Neveltui neturėjote prieigos. Rapamicinas prailgino kelių žiurkių gyvenimą minimalioje studijoje. Blogai, jeigu skaitėte tik tai ir jau norite iškart vartoti "ant savęs".

 Rapamicinas yra imunosupresantas. Naudojamas po organų transplanto. O tai reiškia - slopina imunitetą. Kad neatmestų jūsų persodintų kepenų, po to kai jos užsilenks nuo tokio sąrašo jūsų vartojamų papildų. Jeigu norite gyventi ir jaustis kaip AIDS ligonis - tuomet šis vaistas kaip tik jums. :)

 Ilgaamžiškumui labai svarbus komponentas yra imunitetas, apie ką ketinu nemažai dėmėsio skirti tolimesniame šios temos nagrinėjime (bus sekančiame mano poste atsakant į temos pirmą pranešimą).

CitataLaikausi sveikos gyvensenos, vegetariškos ar beveik veganiškos dietos, nerūkau ir alkoholio vartoju labai mažai kiek reikia vaistažolėms.
Jeigu nesilaikytumete veganiškos dietos jums nebūtų būtina vartoti viso to sąrašo chemiškai sintetintų ir abejotinos kokybės maisto papildų, kuriuos surašėte. Atsiminkite, kad papildai tai ne vaistai - jų kokybės niekas nekontroliuoja, nei Lietuvoje, nei užsienyje taip pat niekas neatlieka išsamių saugumo tyrimų, arba atlieka šališkus - patys gamintojai. Gaminimo sąlygos taip pat nekontroliuojamos. Niekas netrukdo man rusyje antisanitarinėmis sąlygomis (kartu su nelaboratorinėmis žiurkėmis) pildyti į kapsules cukraus ir miltų mišinį, atspausdinti gražią etiketę kurioje galiu parašyti bet ką ir po to parduoti šio papildo eurovaistinėje už 30 eurų / 10 tablečių.

 Jeigu norite ilgai gyventi, nedarykite iš savęs laboratorinės žiūrkės (jos paprastai ilgai negyvena), ir netikėtkite kiekviena gamintojo reklama.

CitataNors kasdien apie 5val. praleidžiu prie kompiuterio ir darbas sėslus į jį važinėju dviračių 30-40min. kasdien, papildomai savaitgaliais vaikštau ir bėgioju
Dviračiu važiuojate palei gatvę kamščių metu? Kokios jūsų darbo valandos? Ar jos atitinka jūsų biologinį laikrodį? Tikiuosi bėgiojate parke atokiau nuo miesto ir išmetamųjų dujų?

Citataplanuoju užsiimti ir sunkiąją  atletiką.
Jeigu norite turėti ankščiau laiko sudilusius sąnarius ir perkreiptą laikyseną - pirmyn, tai tikrai pats greičiausias būdas!

 Jūs vietoj sporto klubo abonimento geriau sumokėkite geram kineziterapeutui, kuris ištirs jūsų raumenyno funkciją ir paskirs tokių pratimų, kurie jus subalansuos, o ne dar labiau išderins. Subalansuotas raumenynas užtikrins stabilią atramą, eiseną, saugos jūsų sąnarius nuo ankstyvo sudilimo ir stuburą nuo išvaržų.

 Gal sintetinės žolelės per stebuklą ir ištemps jus iki 120 metų, tačiau kas iš to, jei nuo 60m amžiaus vos galėsite per skausmus atsikelti nuo lovos?

Siūlyčiau vengti ir kardiopratimų kuriuos dabar visi taip mėgsta, nes jau 30-mečiams "klubų sportininkams" nustatome hipertrofavusią širdį ir to pasekoje vožtuvų prolapsus (širdis padidėja, o vožtuvai ne, todėl tampa nesandarūs), po to problemų tik daugėja.

 Eikite pas kineziterapeutą. Jums reikia funkcinių pratimų (tai yra sveikata), o ne sportinių/atletinių (tai yra antisveikata). Čia žinokite ne juokais, o labai rimtai.

CitataStreso ir negatyvumo visiškai nepavyksta išvengti, bet čia Lietuvos ir šiuolaikinio gyvenimo tempas, stengiuosi miegoti 7-8val, medituoti, išeiti į gamtą ir kitais būdais mažinti stresą.
Ne tik Lietuvos, viso vakarų pasaulio problema čia.
 O visa kita ką išvardinote tai tikrai yra teigiami ir rekomenduotini veiksniai. Čia neturiu ką pridurti. Būkite gamtoje kuo ilgiau.

CitataDabar vartoju kasdien:
Daug augalinio maisto subalansuoto suteikti visas būtinas maistines medžiagas, bet tiksliai negaliu įvardinti, nes maisto įvairovė didelė, vartoju salotas, bent po kelis obuolius ar kitus vaisius kasdien, pilno grūdo duona, sėklas, kombucha ir t.t.;
Tai aš pamatęs tokį sąrašą ir imu galvoti - ar jūs vartojate maisto papildus, ar savo papildus papildote maistu? Turint omeny dar ir veganišką mitybą, susidaro vaizdas, kad chemijos sunaudojate daugiau nei maisto. Ir jūs galvojate, kad tai sveika ir gyvensite ilgai? Paklauskite ką apie tai mano jūsų kepenys, nes būtent jiems reikia "atsirinkti" ko išties reikia jums ir ką jūsų smegenys sugalvojo į save pumpuoti.

Na apie veganiška mitybą dar pakalbėsime, toliau nebecituoju, o prie kiekvieno jūsų išvardinto papildo parašysiu po komentarą:

Alaus mieles - 2 pilnus šaukštus ar apie 30g; <- gerai! tik darykite pertraukas kas savaitę po savaitę. Galite perdozuoti vitamino B, o jis savo ruožtu skatina vėžinius susirgimus.

Astaksantino ištirpinto nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje - apie 12mg; <- o kam? dėl betakarotenų? astaksantinas gaminamas sintetiniu būdu, gal tiesiog įtraukite morkas į savo racioną? Beje, jei skaito rūkantieji - jums betakarotenų reikia privengti, nes jie rūkantiems skatina plaučių vėžį. Nerūkantiems lyg ir neatrado tokio ryšio. Bet man vistiek būtų baisu.

Vitamino C - 125mg; <- Vitamino C jūs valgydami visokius vaisius gaunate pakankamai. Perteklius pasišalina su šlapimu. Ilgalaikis perteklius gali rūgštinti šlapimą ir pakenkti inkstams. Jei vartojate nuolat, galite nusipirkti juostelių šlapimo pH matavimui. Jeigu nerūkote, nelabai matau prasmės vartoti papildomai Vitaminą C. Aišku šitas sąrašo punktas tikriausiai turi mažiausiai potencialo jums pakenkti.

Vitaminų B kompleksą su magniu (B Total + Magne) - 1/8 kapsulės; <- Jeigu vartojate alaus mieles, siūlyčiau nedubliuoti, nes garantuotai perdozuosite vitaminų B (net su 1/8 kapsulės, šitam konkrečiam preparate tūkstantinės dozės). Magnį galima vartoti atskirai, jeigu tam yra indikacijos. Vitamino B perteklius gali paskatinti vėžį (jei jau yra jis kur nors, o taip gali būti, nes jūs mintate chemija pastoviai). Be to, B12 šiame preparate yra cianokobalamino formoje. Ir Lietuvoje kitokio nerasite. Ieškokite methylkobalamino, nes cianokobalaminas organizme skyla du kartus ir nuodija jus cianidu, kol tampa aktyvios formos B12. Be to, šiame preparate nėra vitamino B9 (folinės rūgšties). O B12 perteklius gali maskuoti B9 trūkumą. Šis efektas ir jūsų veganiška mityba garantuos jums žemą hemoglobiną (mažakraujystę).
 
Astragalus membranaceous šaknies tinktūra 80% spirite - puse šaukštelio; <- na aš nesu žolininkas, nežinau šio augalo, tačiau atkreipkite dėmesį, kad įvairūs vaistažolių ekstraktai turi daug sunkiai pamatuojamų savybių, kurios neišvengiamai kirsis su kitais jūsų vartojamais dalykais ir kažin kaip jūs tai paskaičiuosite. Ypač alkaloidai žolėse. Todėl reikėtų pasirinkti - arba / arba.

Chaga vandeninį ir spiritinį ekstraktą - šaukštelį; <- galioja tas pats.
Permaltus linų sėmenys su šiek tiek nerafinuotu saulėgrąžų aliejumi - šaukštą; <- galioja tas pats. Neturėčiau nieko prieš linų sėmenis, jeigu ne visas sąrašas jūsų papildų.

Vitaminą D - 1000TV (šiltuoju sezonu gaunu deginantis); <- vitaminą D galite vartoti, dozė nedidelė čia. Dabar rekomenduojama apie 4000TV per parą gauti. Venkite vartoti su daug kalcio turinčiu maistu. O degintis tai tikrai ne sveika. Sensta oda, rizika odos vėžinių susirgimų. Užtenka pabūti plonais rūbais ant saulės 10-15 minučių per dieną vasarą ir Vitamino D užteks. Vitaminas D yra problema žiemą-pavasarį.

Ciberžole ir juodujų pipirų mišinį 3:1 - šauktelį; <- ciberžolė geras pasirinkimas kovojant su uždegimu, bet deja tik žarnyno lygyje - ji labai prastai pasisavina. Pipire esantis fermentas kažkiek tą padeda padaryti. Neseniai medicinos konferencijoje mums reklamavo papildą, kur ciberžolė yra įdėta į nanotechnologiją, kuri stipriai padidina jos įsisavinimą. Koks terapinis efektas to - pasakyti negaliu, nes labai naujas dalykas.

Retkarčiais vartoju braškes fisetinui gauti, planuoju didinti racioną; <- didinkite savo daržą. Nes didindami parduotuvinių braškių racioną padidinsite ne fisteino o gaunamų pesticidų kiekį.

Melatoninas - 0.75mg (nustosiu vartoti); <- sunkiai užmiegate? Melatoninas nėra blogas dalykas, kaip tik geriau už migdomuosius ar benzodiazepenus, kurie mūsų krašte yra panacėja nuo visų ligų.

Mirtazapiną ir ličio karbonatą tai jau vartokite, kaip paskyrė gydytojas. Bet jeigu jie jums paskirti, tuomet sveiką gyvenseną pradedate gvildenti tikrai ne nuo to galo. Pirma reikėtų išbandyti visas galimybes sutvarkyti tą galą, dėl kurio paskirti šie vaistai (o tai tikrai yra įmanoma su jūsų entuziazmu ir dedamomis pastangomis).

O patarimas visiems - chebra, būkit žmonės. Nevartokit šiaip sau dalykų, kurių nesuprantate. Nueikite pas šeimos gydytoją, pasitarkite, pasakykite ką ketinate daryti. Jūs patys pagalvokite - sunkūs ligoniai gauna apie 5-7 vaistus. Mūsų pašnekovas, beveik sveikas žmogus jau vartoja 13. Ir negalvokite, kad vitaminai tai ne vaistai, kai kurių čia aprašytų vitaminų dozės yra arkliškos ir yra naudojamos sunkiam vitaminų deficitui gydyti. Ar jums tikrai to reikia? Ar jūs vartojate tuos papildus, nes padarėte biocheminį kraujo tyrimą, kuris nustatė, kad jums trūksta Vitamino D ar magnio? Ar vartojate nes tiesiog jaučiate chroninį nuovargį ir neturite kur mėtyti pinigų? Visa tai yra SINTETIKA. Pagailėkite savo kepenų....


a.t.sielis

San IL pavarė blaivinančio požiūrio. Man patiko ta vieta, kur sako, kad medicina didelės pažangos nepadarė.

Gerai, kad nevartoju jokių papildų. Vietoje to, kartais vieną kitą natūralią vaistažolę suvartoju. Šiam gyvenime 40 metų kol kas sekėsi - sveikatos problemų nebuvo.

O šiaip paskutinius kelis metus galvoju ką valgau, stebiu, kaip jaučiuosi.

Vegetaras esu dėl etinių-religinių priežasčių, ne dėl sveikatos.

Senatvės, ligų ir mirties išvengti neįmanoma. Jeigu mirtis vis vien ateis, nėra dėl ko pergyventi, ar tai atsitiks vėliau, ar anksčiau. Jeigu žmogus galvoja, kad su mirtim viskas baigiasi, tai jam nėra ko pergyventi, nes viskas tik natūralūs materijos virsmai, o jeigu galvoja, kad su mirtim viskas nesibaigia, tada niekas nesibaigia, mirtis tik svarbus įvykis, o po jos bus tolesnė egzistencija.

Ar yra prasmės biologinėje sferoje siekti nemirtingumo? Viskas rodo, kad šioje visatoje visi reiškiniai turi pradžią ir pabaigą. Pabaiga neišvengiama, ar yra prasmės dėti daug pastangų ir priešintis natūraliai įvykių eigai?

kiskis

Citata iš: a.t.sielis  gegužės 30, 2019, 10:08:36Ar yra prasmės biologinėje sferoje siekti nemirtingumo? Viskas rodo, kad šioje visatoje visi reiškiniai turi pradžią ir pabaigą. Pabaiga neišvengiama, ar yra prasmės dėti daug pastangų ir priešintis natūraliai įvykių eigai?
Yra prasme, isitikint paciam, kad tai beprasmiska. Nepabandes nesuzinosi.

San IL

Aš atsiprašau, vis neturiu laiko prie šitos temos grįžti. Nes čia reikia pastangų ir laiko viską aprašyti, bei dar ir sutikrinti su moksliniais šaltiniais, nes tema rimta.

 Tačiau savo pranešime prašiau visų mintyje išlaikyti pastabas apie imunitetą. Mano požiūriu, tai vienas labiausiai svarbių dalykų mūsų egzistencijoje. Štai radau ir noriu pasidalinti straipniu, kaip per imunoterapiją dabar ieškoma būdų gydyti vėžiui:

https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/proverzis-vezio-gydymo-srityje-nauja-technologija-net-ir-pasleptas-vezio-lasteles-isduoda-imuninei-sistemai.d?id=82566821

Imunitetas ir yra svarbiausias komponentas siekiant išgyventi kuo ilgiau. Sveikas imunitetas pats ras visus "nuokrypius" nuo normos ir su jais susitvarkys. O kai imunitetas paveda, tuomet ir būna ragas.

Prie to ir vedu visą savo pranešimą.

Parašysiu daugiau šia tema vėliau, kai tik galėsiu ramiai atsisėsti ir niekieno netrukdomas spausdinti tekstą...

O kol kas, tie kas nori būti "nemirtingi" - ieškokit būdų savo imunitetą išlaikyti balanse - nes per stiprus imunitetas ima pulti savo nuosavą organizmą (iš neturėjimo ką veikt), o per silpnas - "pražiopso" rimtus (vėžinius) susirgimus ir mutacijas. Kaip tiksliai viskas ten vyksta, aprašysiu vėliau..

Aukštyn