Argentinoje rastas iki šiol nežinomos rūšies dinozauro skeletas

Pradėjo Synkas, rugsėjo 05, 2014, 12:10:23

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Synkas

Mokslininkai Argentinoje rado iki šiol nežinomos rūšies milžiniško dinozauro skeletą, praneša agentūra AFP.


Drednoughtus

Tyrėjų Drednoughtus pavadintas dinozauras buvo 26 metrų ilgio ir greičiausiai svėrė apie 60 tonų - tiek, kiek septyni tiranozaurai (Tyrannosaurus rex) kartu paėmus, rašoma specializuotame žurnale "Scientific Reports". Manoma, kad jis galėjo būti dar didesnis, nes prieš maždaug 77 mln. metų nugaišęs milžinas, mokslininkų teigimu, nebuvo visiškai subrendęs.

Rasta 45 proc. dinozauro skeleto. Tai yra geriausiai išsilaikę iki šiol rasti griaučiai gyvūno, priklausiusio žolėdžių titanozaurų šeimai. Kartu tai yra iki šiol didžiausias žinomas sausumos gyvūnas, kurio svorį pavyko taip tiksliai apskaičiuoti. "Tai neabejotinai geriausias egzempliorius, kurį mes turime iš visų tų milžiniškų būtybių, kažkada bėgiojusių planetoje", - sakė mokslininkas Kenetas Lakovara (Kenneth Lacovara) iš Drekselio universiteto Filadelfijoje.

"Drednoughtus, kurio kūnas buvo pastato dydžio, svoris - kaip dramblių kaimenės ir kuris uodegą naudojo kaip ginklą, ko gero nieko nebijojo", - aiškino ekspertas. Todėl jam duotas vardas Drednoughtus, kuris senąja anglų kalba reiškia "nieko nebijantis".

Milžino skeletas rastas 2005 metais Patagonijoje Pietų Argentinoje. Jo atkasimas truko ketverius metus. Toje pat vietoje rasti dar vieni griaučiai - mažesnio Drednoughtus rūšies dinozauro, tačiau jie ne taip gerai išsilaikę.

Didesnysis iš abiejų dinozaurų turėjo 11 metrų ilgio kaklą ir 9 metrų ilgio uodegą. Jis turėjo suėsti neįsivaizduojamus kiekius augalų ir lapų, kad pakaktų milžiniškam svoriui išlaikyti. Radinio vietoje taip pat aptikta mėsėdžių dinozaurų dantų. Šie greičiausiai ėdė nugaišusius Drednoughtus.

Šaltinis: ELTA

Aukštyn