Fantominis skausmas

Pradėjo Hekate, kovo 15, 2012, 18:05:32

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Hekate

''Man niežti amputuotąjį kojos pirštą, bus lietaus'',- nelinksmai juokauja žmogus, nelinkęs pasiduoti kančiomis, kurios kamuoja 50-80% pacientų po amputacijos. Bet tais žodžiais gerai nusakomas reiškinys, kuris sveikiesiems rodosi protu nesuvokiamas. Dar ir medikai nelabai gali padėti tokiems nelaimėliams.
Fantominis skausmas - tai visai realus skausmo jutimas pašalintoje kūno dalyje, skausmas, kurio pagal tiesmuką logiką išvis neturėtų būti. Tačiau kitąsyk žmogus, paralyžiuotas žemiau juosmens, skundžiasi, kad jo nepajudančios kojos be paliovos mina dviračio pedalus ir ligonis dėl to jaučiasi pavargęs. Fantominio skausmo priežastis ta, kad nervinės skaidulos, kuriomis ateidavo pojūčiai iš amputuotosios galūnės, tebėra likusios pagrindiniame nervų kamiene.
Dirginant neizoliuotus bigės nervus kyla pojūčiai, kurie eina į galvos smegenis, o smegenys juos ''projektuoja'' į nebeesamas galūnės dalis. Siūloma daug būdų kovoti su fantominiu skausmu, bet ta metodų gausa tik rodo, kad gydytojai čia bejėgiai.

Man šis sutrikimas pasirodė gana keistas  :-\
Tekstas iš knygos.

Benamis

Idomus ir man negirdetas reiskinys. Nuo manes +.

Ar gali skaudeti 'kazkas', kas neegzistuoja? Pasirodo gali :o

Hekate

Citata iš: Benamis  kovo 15, 2012, 18:14:46
Idomus ir man negirdetas reiskinys. Nuo manes +.

Ar gali skaudeti 'kazkas', kas neegzistuoja? Pasirodo gali :o

ačiū už pliusą, na taip pirmą karta kai pasiskaičiau man irgi įdomiai pasirodė  :-\

paragraf 78

Aha, fantominis skausmas tikrai įdomus reiškinys. Tikrai atrodo keista jog žmogui skauda galūnę kurios jau N metų nebeturi.

RoxiO

Moksliškai kalbant tai yra nesąlyginis (įgimtas) refleksas, kuris neesant realiems dirgikliams (šiuo atveju neesant pirštui, kurį galėtų skaudėti) palaipsniui sumažėja arba išnyksta. 9 klasės biologijos kursas. :)

advena

as skaiciau kad tai susija su aura.

Aukštyn