„Apple“ oficialiai patvirtino: tikrai nuotoliniu būdu mažino telefonų spartą

Pradėjo Creative, sausio 18, 2018, 22:11:08

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Creative

Bendrovės „Apple" generalinis direktorius Timas Cookas trečiadienį pripažino, kad jo įmonė slapčia mažino senesnių „iPhone" telefonų spartą, rašo „Business Insider" žurnalistas Troy'us Wolvertonas.


Šis viešas prisipažinimas, anot žurnalisto, sukėlė net ir kai kurių didžiausių šios įmonės gerbėjų įsiūtį, mat vartotojai dabar turės pagrįstą priežastį nepasitikėti šia įmone ir įtariai vertinti jos motyvus.

Nepatvirtinti vartotojų įtarimai, kad „iPhone" sparta mažinama tyčiniu būdu, internete sklandė ne vienus metus, tačiau pastarąją savaitę diskusijoje „Reddit" socialiniame tinkle pateiktus naujus duomenis nusprendė išbandyti mobiliųjų įrenginių našumo tikrinimo įrankio „Geekbench" kūrėjai, kurie patvirtino, kad veikiausiai „iPhone" telefonų našumas mažėja dėl kažkokių gamintojo veiksmų ir sprendimų.

Tiesa, „Apple" kartu su prisipažinimu, kad telefonų sparta buvo mažinama dirbtinai, pateikė ir labai aiškius bei pagrįstus motyvus, dėl ko taip buvo daroma - esą, senstant akumuliatoriams mažėja jų srovės perdavimo galimybės, todėl mažinant spartą apsisaugoma, kad įrenginys savaime neišsijungtų tada, kai akumuliatorius dar nėra išsikrovęs.

Toks paaiškinimas vartotojų įsiūčio nesumažino, o netgi dar labiau pakurstė sąmokslo teorijas, kuriomis vartotojai dalijasi socialiniuose tinkluose.

Pagauti nusikaltimo vietoje

„Apple" teisinasi, kad „iPhone" našumas nuotoliniu būdu buvo reguliuojamas tik nuo praėjusių metų. Įmonė neaiškino priežasčių, dėl ko informacija apie tai viešumą pasiekė tik tada, kai juos pradėjo spausti žiniasklaidoje pasirodę statistiniais skaičiavimais pagrįsti įtarimai.

„Apple" vidinės informacijos slaptumo politika - savybė, kuria didžiuojamasi prieš naujų produktų pristatymus - šioje situacijoje bus tik žalinga. Mat dabar įmonei bus klijuojama „tyčinio svarbios informacijos slėpimo" etiketė - ši informacija buvo atskleista tik tada, kai įmonė buvo pričiupta „nusikaltimo vietoje".

Jeigu „Apple" daugiau nei metus nenorėjo pripažinti, kad lėtina senesnius telefonus, kas dar yra slepiama nuo vartotojų? Ir kodėl „iPhone" naudotojai turėtų tikėti oficialiu paaiškinimu, dėl ko vykdomas telefonų lėtinimas? Ir kodėl apskritai turėtų būti tikima, kad tokios praktikos imtasi tik praėjusiais metais?

Iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kaip kliedinčių sąmokslo teoretikų klausimai. Tačiau šiuo atveju tie sąmokslo teoretikai pasirodė esą teisūs - „Apple" tyčia lėtina jų telefonus. Ir esama racionalių priežasčių manyti, kad pateikiami oficialūs paaiškinimai neatskleidžia visos tiesos.

Faktas, kad „Apple" turi finansinę motyvaciją skatinti vartotojus atsinaujinti savo įrenginius, o ne tik jų akumuliatorius. Ir tiksliai žinoma, kad įmonė dirbtinai sumažindavo savo senesnių įrenginių funkcionalumą, palyginti su naujesniais. Pavyzdžiui, „iPhone 4" kuo puikiausiai galėjo palaikyti skaitmeninio asistento „Siri" funkcionalumą, tačiau „Apple" šią naują ir garsiai reklamuotą funkciją įjungė tik naujesniuose telefonuose - „iPhone 4S". Be to, „iPhone 3G" kamera jau gebėjo ne tik fotografuoti, bet ir filmuoti, tačiau „Apple" šios funkcijos tyčia neįjungė ir filmavimą išreklamavo kaip išskirtinę naujesnės kartos įrenginio „iPhone 3GS" funkciją.

„Planuoto pasendinimo" strategija yra giliai įsišaknijusi praktika ir technologijų, ir apskritai bet kokioje pramonės šakoje.

Negalima atmesti tikimybės, kad „Apple" visiškai sąžiningai, atvirai ir iki galo nurodo motyvus, dėl kurių telefonai lėtinami, ir laiką, kada tokios praktikos imtasi. Tačiau įtikinti tuo visuomenę, kuriai ilgą laiką nebuvo sakoma tiesa, bus sudėtinga.

„Ilgą laiką tvirtinsime žmonėms, kad ne, „Apple" slaptai nelėtina savo senesnių „iPhone" modelių norint paskatinti pirkti naujus telefonus", - socialiniame tinkle „Twitter" rašė žinomas tinklaraštininkas ir „iPhone" kūrėjų komandos narys Marco Armentas. Kitame įraše jis rašė: „Žala reputacijai dėl slapto senesnių „iPhone" lėtinimo, nepriklausomai nuo priežasties, tikriausiai bus juntama dešimtmetį."

Kokie bebūtų „Apple" motyvai lėtinti senesnius „iPhone", apie tokios praktikos taikymą vartotojai turėjo būti informuoti jau seniai, mažų mažiausiai viešųjų ryšių sumetimais. Jeigu vartotojai būtų informuoti apie telefonų lėtinimą iškart, kai tik tokia funkcija buvo įjungta, o dar geriau - kai tik apie tokios funkcijos sukūrimą buvo pradėta rimtai svarstyti - „Apple" būtų galėję suvaldyti diskusiją šiuo klausimu ir galbūt netgi pagerinti lėtinimo funkcijos veikimą.

Dabar viskas, ką turi „Apple", yra vartotojų kritika, nepasitikėjimas ir pyktis. Ir kaltinti galima tik pačius „Apple".



Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/mokslasit/straipsnis/technologijos/apple-oficialiai-patvirtino-tikrai-nuotoliniu-budu-mazino-telefonu-sparta-646-900348

Aukštyn