Šiukšlės Vandenyne

Pradėjo Creative, balandžio 06, 2018, 22:40:03

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Creative


Ramiajame vandenyne šiukšlių krūva jau 3 kartus didesnė už Prancūziją


4 balandžio 11:13

Didžiulė plastiko ir plūduriuojančių šiukšlių sankaupa plečiasi regione, esančiame pusiaukelėje tarp Havajų ir Kalifornijos. Konverguojantys žemi vėjai ir vandenynų srovės nukreipia jūrų šiukšles į vietą, žinomą kaip „Didysis Ramiojo vandenyno šiukšlių ruožas".

Šiukšlės čia atkeliauja iš valstybių, įsikūrusių aplink Ramiojo vandenyno ugnies žiedą. Tai šalys iš Azijos, iš Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynų.

Šis šiukšlių ruožas yra didžiausias iš penkių atvirame vandenyje esančių plastiko sankaupų zonų, skelbia „Ocean Cleanup Foundation".

Naujausiame tyrime, kovo 22 d. paskelbtame žurnale „Scientific Reports, rašoma, kad pastarasis šiukšlynas išaugo iki 1,6 mln. kvadratinių kilometrų, kas dvigubai viršija Teksaso valstijos plotą ir yra tris kartus didesnis už visą Prancūziją.

 



Šioje vietoje susikaupusios 1,8 trilijono plastiko dalių, sveriančių 80000 tonų. Arba po 250 šiukšlių vienetų kiekvienam planetos gyventojui. 92 proc. šiukšlių masės yra sudaryta iš didesnių objektų, tik 8 proc. masės sudaryta iš mikroplastiko, tai yra dalelių, kurių dydis yra mažesnis nei 5 mm.

Tyrimai atskleidė, kad regione yra 16 kartų daugiau plastiko negu skaičiuota anksčiau, o tai reiškia, kad atitinkamai didėja ir taršos lygis.

Pirmą kartą „Didysis Ramiojo vandenyno šiukšlių ruožas" buvo aptiktas 1990-ųjų pradžioje.

„Mokslininkai atliko pačią našiausią misiją, perplaukdami pro šiukšlių ruožą  vienu metu su 30 laivų, papildant tyrimą dviem orlaiviais," - skelbiama „Ocean Cleanup Foundation" tinklalapyje.

Laivynas iš viso surinko 1,2 milijono plastiko pavyzdžių, tuo tarpu oro jutikliai skenavo daugiau nei 300 kilometrų vandenyno paviršiaus teritoriją.





Komanda nustatė, kad plastiko taršos lygis „Didžiajame Ramiojo vandenyno šiukšlių ruože" proporcingai augo nuo pat vandenynų taršos matavimų pradžios 1970-aisiais.


Vandenynų tarša trikdo visą mitybos tinklą

Nuolaužos gali būti labai pavojingos jūrų gyvūnams. Pavyzdžiui, logerhedai jūrų vėžliai dažnai plastikinius maišelius palaiko medūzomis, kurios yra pagrindinis jų maisto šaltinis.

Deja, bet nei viena valstybė neprisiims atsakomybės ir neskirs finansavimo „Didžiojo Ramiojo vandenyno šiukšlių ruožo" išvalymui, nes jis yra pernelyg toli nuo bet kurios valstybės krantų.

„Ocean Cleanup Foundation" organizacija bando atkreipti viso pasaulio dėmesį ir skatina suvokti šios problemos mastą bei ieškoti būdų vystant ir išbandant valymo technologijas. Taip pat pabrėžiama būtinybė su plastiko taršos problemomis kovoti neatidėliojant.


Gismeteo.lt

vytra

Citata iš: Creative  balandžio 06, 2018, 22:40:03Šioje vietoje susikaupusios 1,8 trilijono plastiko dalių, sveriančių 80.000 tonų. Arba po 250 šiukšlių kiekvienam planetos gyventojui.
- kažkas neįtikėtino!? Kiekvienas planetos gyventojas turėjo ilgai rinkti 250 butelių plastikinių ir važiuoti su jais prie okeano!?

hipotezė: atliekas į okeaną sumeta UFO!

:(

Lucas

Citata iš: vytra  balandžio 07, 2018, 10:04:54- kažkas neįtikėtino!? Kiekvienas planetos gyventojas turėjo ilgai rinkti 250 butelių plastikinių ir važiuoti su jais prie okeano!?

hipotezė: atliekas į okeaną sumeta UFO!

:(

Arba tiesiog vartoti, vartoti, vartoti ir išmesti į konteinerį. O iš konteinerio jau kažkaip magiškai tos šiukšlės pasišalina... Tik va pasirodo, jog visa magija - tai tik sprendimas išpilti šiukšles vandenin, nes juk pilni, dvokiantys konteineriai kažkaip neestetiška ir vartotojams nepatinka, o vat vandenynas stebuklingas - šiukšlės kažkur ar tai nugrimzta, ar nuplaukia tolyn ir dingsta horizonte - problema išspręsta ir galvos neskauda. :(

vytra

Citata iš: Lucas  balandžio 07, 2018, 20:52:20sprendimas išpilti šiukšles vandenin.
- nežinau nei vieno įvykio pasaulyje, kad šiukšles iš konteinerių vežtų į okeaną. Kaip teigiama straipsnyje, jas išmetė pakrančių afrikiečiai, bet pakrantėse gyventojų nėra tiek daug.

p.s.
.. gal ne visi žino, kad visi visi plastikai yra silpnai nuodingi? taip yra dėl gamybos technologijoje naudojamų stipriai nuodingų polimerizacijos katalizatorių. Nors ir "netikusi" CCCP sveikatos apsauga buvo, bet draudė plastikus naudoti maisto pakavimui, sviestą vyniojo į popierių ne todėl, kad CCCP nebūtų buvę plastikų!


:(

Lucas

Citata iš: vytra  balandžio 07, 2018, 21:27:26nežinau nei vieno įvykio pasaulyje, kad šiukšles iš konteinerių vežtų į okeaną.
Nemanau jog kas nors iš ekologiškos ir gamta besirūpinančios visuomenės atstovų pultų puikuotis tokiu savo laimėjimu.
Tiesiog svarstau remdamasis dviem pastebėjimais:
1) nepaisant milžiniško vartojimo, miestai neperpildyti šiukšlėmis (dingo)
2) vidury vandenyno kaupiasi Prancūzijos plotą seniausiai pralenkęs šiukšlynas (atsirado)

idenmeyou

Čia vienas iš tų pavyzdžių, kuomet šiuolaikiniais laikais kalbama apie technologijų galią, tolerantišką visuomenę, motyvuotus, daug pasiekiančius žmones. Apskritai bandoma padaryti įspūdį jog žmonės dabar visai kitame lygyje. Ir taip technologijų prasme, buitimi viskuo patobulėta, prigimti - ne, ir visiškai nepasikeitėme. Jei prieš daugybę metų žmogus ka panaudojo tą numetė, tai ir dabar tas pats. Milijardai išleidžiami "eko gamtai", rezultato mažokai, neaišku kaip lėšos ištikrųjų pasiskirsto, kitas dalykas apskritai didžiosios kompanijos, monopolijos meta šiukšles ir daro daugybę neteisėtų dalykų, bet turi praktiškai neliečiamybę.

Aukštyn