Kapitalizmo, socializmo pliusai minusai

Pradėjo Vytautas, vasario 11, 2014, 16:18:20

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

_Anonimas_

Ačiū už įdomią informaciją, bet tiek su Rusija, tiek su Ispanija, kaip matai nieko neišėjo, o kaltinti vien išorinius veiksnius yra lengviausia.

Tą ir parodo ši tavo mintis:
Citata iš: TinSoldier  vasario 12, 2014, 11:53:24
Tačiau, jei anarchistinę visuomenę sudarytų kritinė masė žmonių, realiai norinčių lygybės - nėra problemų organizuoti nei mokslą, nei miestus, nei fabrikus, nei visą kitą. Nėra nei vienos priežasties teigti, jog anarchijoje nebūtų mokslo, kompiuterių ar pan.

Tai tėra utopija. Žmonės niekada nebus lygūs, vertybės kiekvieno nėra vienodos. O ką daryti, kai viduje atsiranda parazitas? Niekada nebus taip, kad visi bus patenkinti ir skleis tik tiegiamas emocijas.
O apie technologijas gal gali pateikti tų puikių anarchistinių bendruomenių pavyzdžių, kuriose buvo padaryta mokslo pažanga - išradimai, technologijos ir t.t.? Kad ir pačių mažiausių ar nereikšmingiausių, na nes tie milijonai žmonių turėjo kažką nuveikti... Nes matai, gal dėl to ir pakilo produktyvumas pramonėje, žemdirbystėje ir t.t., nes buvo orientuojamasi tik į tuos trumpalaikius tikslus, kaip aprūpinti bendruomenę pagrindiniais ištekliais, o ne mokslo pažangą ir švietimą? Ar būtų tos bendruomenės išgyvenusios daugiau nei 4 metus?

Master

Nepykit, negaliu susivaldyti.
Tai, kad kai kurie žmonės yra supuvę, egoistai, nekontroliuojami ir agresyvus... Dėl to reikia atmesti anarchija? Dėl to ji tampa bloga?.. Ar tai ne juokingai skamba?
Mes pripažįstame ir nusprendžiame toleruoti amoralumą. Išvis laikome tai norma.. Sori, bet man tai paprasčiausiai nesuvokiama protu.
Ką mes darome su agresyviais žmonėmis linkusiais į smurtą. 1. Suprantame kad tai nukrypimas. 2. Mes jiems neleidžiame savivaliauti. Viskas. O palei jūsų sistemą gautusi taip. Tegu karts nuo karto ką sužeidžią, žmonės turi polinkį į tai, tai duokim laisvę, nesvarbu, kad jų laisvė kišasi į mūsiškę.
Keičiant blogį blogiau nebus, nes mes jau kenčiame.

varpainis

Vytautai, tavo nenusisekes versliukas nera kazkoks tai svarus argumentas keikti dabartine sistema. Tais laikais gi kiekvienas verslininkas ar koks rimtesnis perekupas mokejo atkatus. Pats kaltas jei neprisitaikei, issisokai ir nudegei. Tokie laikai buvo ir tiek. Kas galvas turejo, butent tuo laiku ir iskilo.

Visuomeneje vistiek turi buti kazkokia tai tvarka, sistema. Turi buti pasirupinta zmoniu saugumu, sveikata ir kitom butiniausiom reikmem. Nezinau kaip anarchistineje valstybeje tuo butu pasirupinta. Isvis neisivaizduoju kaip kazkokia tai anarchistine valstybe galetu gyvuoti ilgiau nei metus ar du.
Suprantu, kad smagu nesioti languotus vans`us, klausyti pankroka ir rekauti kaip valdzia (nu ir tevai) uzknisa, koks geris anarchija ir kaip visi zmones lygus, bet reiketu i pasauli pazvelgti realiai ir suprasti, kad tai neimanoma. Taip, zmones teisiskai lygus, bet NERA VIENODI. Ir isvis anarchizmas butu didziulis zingsnis atgal.

_Anonimas_

Citata iš: Master  vasario 12, 2014, 17:35:23
O palei jūsų sistemą gautusi taip. Tegu karts nuo karto ką sužeidžią, žmonės turi polinkį į tai, tai duokim laisvę, nesvarbu, kad jų laisvė kišasi į mūsiškę.
Keičiant blogį blogiau nebus, nes mes jau kenčiame.


Kas čia tokie sakė, kad smurtas gali būti leidžiamas?  :o

Vytautas

#34
vasario 12, 2014, 18:07:05 Redagavimas: vasario 12, 2014, 18:12:34 by Vytautas
Citata iš: varpainis  vasario 12, 2014, 17:47:59
Vytautai, tavo nenusisekes versliukas nera kazkoks tai svarus argumentas keikti dabartine sistema. Tais laikais gi kiekvienas verslininkas ar koks rimtesnis perekupas mokejo atkatus. Pats kaltas jei neprisitaikei, issisokai ir nudegei. Tokie laikai buvo ir tiek. Kas galvas turejo, butent tuo laiku ir iskilo.

Nori pasakyt kad reikėjo mokėt ir praras žmogiškumą ir savigarbą. Aš esu laisvas žmogus nepažeidinėju kitų laisvės bet nemėgstu kai ją riboja ir man. Tiesa atsiradom mes trys kurie pasipriešino, o dauguma kitų nėrė į krūmus nors prieš tai baisiai aimanavo kad blogai. Jei pats nespręsi tokių problemų niekas už tave neišspręs. Iš kitos pusės kaip liaudis sako nėra to blogo kad neišeitų į gerą. Jei ir toliau būčiau turėjęs savo verslą būčiau miręs nuo persidirbimo. 50000 gal ir verta mano gyvybės kaina.  :)

Almiasas

Vytautai, dėl Suomijos.

Yra tokia sąvoka finlandizacija. Tai nėra geras dalykas ar išeitis - tai tėra parsidavėliškumas, ir deja po to vis tiek nebūna gerai.

Plačiau:
http://www.istidom.lt/2014/01/kas-yra-finlandizacija.html
http://lt.wikipedia.org/wiki/Finliandizacija

Ištrauka iš Wikių:

CitataDalinį nepriklausomybės suvaržymą Suomija kompensavo ekonomikos šuoliu ir gerbūvio kilimu. Suomija į TSRS tiekė laivus, gamybos įrangą, popierių. Didžiuliai užsakymai Suomijos ekonomiką padarė priklausoma nuo TSRS, kas sukėlė rimtą krizę TSRS žlugus.

czech-kuolis

Citata iš: Master  vasario 12, 2014, 16:40:39
(nelyįsiu į diskusiją, nes nenoriu sukelti jūsų nepasitenkinimo)
Ech... Czech-kuoli, aš irgi tavęs nemėgstu, bet visgi diskusijose lieku nešališka... (:

wow, wow, nejaugi galvoji, kad kritika tavo mintims yra dėlto, kad esi Master, o ne dėl to, kad jos, naivokos? Bet, jo, nelįsdama į diskusiją, jai greičiausi tik padėsi, ačiū už tai  ;)

Tin Solderio buvo įdomi žinutė su neblogais pavyzdžiais (užsirašiau, kad apie Kataloniją reikės paskaityt daugiau progai pasitaikius), bet:
CitataPriežastys, kodėl anarchistinės komunos žlugdavo: išoriniai agresoriai, su savo imperialistiniais lyderiais ir "pažangiom" visuomenėm.

Nu tai prašau, receptas kaip ir aiškus - reikia izoliuotis. Ką autoritarinės soc. valstybės ir daro dabar, tik ne kažką joms gaunasi. Kita vertus, ko verta tokia santvarka, kuri negali apsiginti. Mano rimta svajonė yra, kad kai, ateityje, kai nutirps kokia Grenlandija, atiduoti ją įvairioms tokio tipo bendruomenėms, kad galėtų kurti savo santvarkas realybėje. Be ironijos. Nes iš tiesų, dabar beveik nėra kur pabėgt. Išeik į mišką ir tuoj koks valstybinis eigulys pradės knist protą. Kiek žinau, nė laužo ne laužavietėj negali susikurt.
CitataTačiau, jei anarchistinę visuomenę sudarytų kritinė masė žmonių, realiai norinčių lygybės - nėra problemų organizuoti nei mokslą, nei miestus, nei fabrikus, nei visą kitą. <...>
Viltis tokia, kad žmonių mentalitetas gali keistis. Jis nėra hardwire'intas į biologiją.

Visiškai sutinku, bet tas "jeigu"...Kaip jau kažkur rašiau, visų teoriškai veikiančių anarcho sistemų šalininkų bėda yra ta, kad jie įsivaizduoja žmones toje sistemoje kaip savo klonus - tvarkingus, padorius piliečius, kurie gyvi altruizmu. Idealius komunistus (čia ne įžeidimas). Bet atriekime keletą  tūkstančių realių žmonių ir patalpinkime į tas schemas - sistema greitai sugrius. Dėl Katalonijos, turiu įtarimą, kad suveikė elementai, panašūs į lietuviško Sąjudžio  - etniškumas ir noras iš pagrindų keisti buvusią santvarką. Nežinau kaip pavadint - išsilaisvinimas + pokyčių dvasia. Nežinau, ar būtų išsilaikius tokia santvarka ir kiek laiko, jei frontas būtų sustojęs ties Katalonijos sienomis, dabar galim tik spėliot. Man atrodo, kad daugiau nei 10 metų vargu. Nors ir tai būtų daug.
Nes realiai, tikiu, kas yra hardwarinta į mentalitetą, tai iššūkių troškimas. Ir jeigu žmogus utopinėje anarchistinėje sistemoje, kur viskas sutvarkyta idealiai, pradėtų maištauti, nebūtinai reiškia, kad jis blogas žmogus - gal jam tiesiog nusibodo.
CitataBet iš esmės ją niekas nenumato jokių transporto srautų. Šiaip keliukas pramogai ir tiek.
Nežinau ar yra statistika, bet labai nustebčiau jei Vilnius-Klaipėda keliu pravažiuoja daugiau krovininių mašinų nei Via Baltika. O šiaip siūlau pravažiuoti nuo kokio Panevėžio iki Kalvarijos ir paskaičiuoti mašinas. Tik atsargiai - yra tikimybė užmigti prie vairo.
CitataKai ką nors pabandysi daryti savo jėgomis šioje sistemoje pajusi kaip tai „malonu".

Aš matyt iš prigimties ne verslininkas, manęs nelabai domina, bet pažįstu žmonių, kurie tuo užsiima ir kuriems sekasi. Tai ką dėl to jie visi niekšai?

varpainis

#37
vasario 12, 2014, 18:22:55 Redagavimas: vasario 12, 2014, 18:24:33 by varpainis
Vytautai, nesakau reikejo ar nereikejo. Puikiai zinojai tuometine situacija Lietuvoje, zinojai kodel zmones moka atkatus, zinojai kas buna tiem kas nemoka. Pasirinkai tai kas tau atrode tinkamiausia.
As nesuprantu ko tu keiki dabartine sistema? Atrask kazkokia tai laisva nisa ir kurk ta versliuka, galimybes visos suteiktos. Niekas taves nebereketuos ir turto nedegins.
Tie pirmieji nepriklausomybes metai buvo baisi netvarke, kai visur buvo nezmoniska korupcija ir banditeliai klestejo. Pats manau supranti, kad ten nebuvo kapitalizmas kaltas, taip, kad nustok lieti nuoskauda del tu savo keliasdesimt tukstanciu ir keikti DABARTINE santvarka, del kazko kas buvo uzsilike is po sovietu ir nutiko pries beveik 20 metu.

Vytautas

Bent tam kartui jie sėkmingai pasinaudojo situacija. O tas gerai šioj sistemoj labai sąlyginis dalykas. Niekas nežino kada užgrius sekanti krizė. Maža to gamybos koncentravimas Kinijoje tikrai yra blogai bet niekas nieko negali pakeisti. Žmonėms blogai kai nėra konkurencijos tarp sistemų. Su žmonių teisėmis kyla problemų nes nėra kam parodyti į vienas kitą ir pasakyti kad pas mane žmonėms geriau. Taip kad gyvenam nestabilumo laikus. Kas bus rytoj niekas nieko nežino. Vyksta būrimas iš kavos tirščių.
Varpaini su manimi viskas tvarkoj. Aš pasimokiau ir stabilizavau situaciją. Bet va matau kaip jaunas verslininkas ant dienų mano akyse sėda -150000lt. Tai tik pakankami artimų žmonių situacija. Tai sisteminės problemos o ne mano vieno bėda. Tiesiog sistema neverta tokių žmonių kančių. Jos visiškai beprasmės ir absurdiškos.

Almiasas

#39
vasario 12, 2014, 18:36:31 Redagavimas: vasario 12, 2014, 18:41:19 by Almiasas
Dėl reketavimo ir gaujų nepriklausomybės pradžioje.

Deja, bet tai kitos, neparadinės socializmo sistemos pusės palikimas - kai vogė visi iš visur viską, o teisėsauga pati tebuvo nusikaltėlių gauja.

Paskaitykit šitą ir bus aiškiau: http://rokiskis.popo.lt/2011/04/25/sovietmetis-nusikalteliai-ir-bomzai/

Vytautas

#40
vasario 12, 2014, 18:42:32 Redagavimas: vasario 12, 2014, 18:55:31 by Vytautas
Citata iš: Almiasas  vasario 12, 2014, 18:36:31
Dėl reketavimo ir gaujų nepriklausomybės pradžioje.

Na pusbrolis už savo parduotuvės "apsaugą" kaip mokėjo taip ir moka. Tik tai perėjo į oficialiai apiformintą variantą kad nekiltų nesusipratimu kaip su manimi. Viskas tobulėja. Nusikaltėliai taip pat.  :)
Sovietmečiu tekdavo studentaujant vaikščioti naktimis po Kauną. Kažkaip nieko nenutiko. Dabar to daryti tikrai nedrįsčiau. Be to darbas gamykloje baigdavosi apie 23 val. Tekdavo naktį važiuoti arba eiti į autobusų stotį ir grįžti namo. Nieko nenutiko, niekas neprisikabino. Tikrai buvo kur kas ramiau nei dabar. Be to normaliai budėdavo tuometinė milicija.
Be to per visą sovietmetį mano namų niekas niekada neapvogė. O dabar vien per praeitus metus 3 kartus. Trečias kartas nesėkmingas nes įsigijau signalizacija. Per vieną "reisą" apvagiama po 5-10 namų. policija tik statistai. Suformina dokumentus ir po kiek laiko parašo kad tyrimas sustabdytas.

A.C.A.B

Nusikalstamumas Lietuvoje kiekvienais metais mažėja.

Abejoju ar Kaunas kada nors buvo toks saugus, koks yra dabar. Pats n kartų "nelabai blaivus" esu parėjęs iš centro į Eigulius ir niekada nieko nenutiko.

Na taip, prie sovietų nebuvo nei nusikaltimų, nei sekso. Tik kažkaip rajonų karai (bent Kaune) būtent ir prasidėjo tuo laikmečiu (70s-80s).

varpainis

Kuo bloga gamybos koncentracija Kinijoje? Jei ne tu kinieciu pigi darbo jega uz viska nuo drabuziu iki buitines technikos ir t.t. moketume zenkliai daugiau.
Kas del tavo pusbrolio, tai kaip supratau jis naudojasi kazkokios apsaugos firmos paslaugomis ir tai pagal tave yra tas pats kas kazkokiai gaujai moketi atkata kas menesi? ;D Idomus poziuris, tik, kad apsaugos firmos paslaugomis gali pasirinkti naudotis ar ne ir ji tikrai nieko blogo nepadarys jei atsisakysi jos paslaugu.
Kad kazkoks pazistamas nuejo i minusa ant 150k nereiskia, kad Lietuvoje neimanoma sukurti verslo, kad cia labai jau baisios salygos jam ir panasiai. Gi ne visi gabus tam dalykui, konkurencija didziule, galu gale ne visiems pasiseka. Bet nereikia kaltinti visu aplinkui del savo nesekmiu.
Kad policijai dazniausiai nusisikt ant vagysciu tai sutinku, patyriau savo kailiu

Vytautas

#43
vasario 12, 2014, 19:23:30 Redagavimas: vasario 12, 2014, 19:31:13 by Vytautas
Citata iš: varpainis  vasario 12, 2014, 19:09:52
Kad kazkoks pazistamas nuejo i minusa ant 150k nereiskia, kad Lietuvoje neimanoma sukurti verslo, kad cia labai jau baisios salygos jam ir panasiai. Gi ne visi gabus tam dalykui, konkurencija didziule, galu gale ne visiems pasiseka. Bet nereikia kaltinti visu aplinkui del savo nesekmiu.

Ar pats turi sėkmingą verslą? Nes nebandžius nėra apie ką kalbėti.  :) Teoriškai visi gudrūs. Dar gudriau kai niekada patys nedarę verslo konsultuoja kaip jį daryti.

Marius

Vytuk homosovietuk.turiu jau tris metus sekmingai veikintį verslą,žadu atidaryti ir antra firmą..tad į tavo visus verkšlianimus ir nusisnekėjimus valausi kojas..netinka esama sistema ,emiogruok į šiaurės korėja,ten tau bus rojus..Graudu klausyt sovietmečio sužaloto zmogelio liejama tulžį..

Aukštyn