Kape rasta seniausia Europos knyga

Pradėjo Benamis, balandžio 19, 2012, 12:48:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Britų biblioteka už 9 mln. svarų (37,6 mln. litų) įsigijo VII amžiaus Evangeliją, rastą vieno šventojo kape daugiau kaip prieš 900 metų. Tai - seniausia visiškai nesugadinta Europos knyga, rankraštinė Jono Evangelijos kopija, vadinama Šv. Kutberto Evangelija. Ji buvo įdėta į Šv. Kutberto karstą Lindisfarno saloje galbūt 698 metais.

Salos vienuoliams ir gyventojams bėgant nuo vikingų, šventojo palaikai buvo pervežti į žemyną ir galiausiai atsidūrė Darame, kur 1104 metais karstas buvo atidarytas ir jame rasta Evangelija. Šv. Kutberto palaikai buvo perlaidoti ten esančioje naujoje katedroje ir tapo maldininkų traukos centru.

„Tai neabejotinai yra viena svarbiausių pasaulio knygų, - sakė Britų bibliotekos istorijos ir klasikos skyriaus vedėjas Scotas McKendrickas. - Dauguma žmonių, išmanančių apie knygas, žino ir apie Šv. Kutberto Evangeliją. Stulbina tai, kad neturime jokios ankstesnės Europos knygos, kuri atrodytų tokia pati, kokia buvo parašyta."

Britų biblioteka laiko Evangeliją nuo 1979 metų ir nuolat ją eksponuoja parodose. Dabar ketinama ją kurį laiką eksponuoti ir atverstą.

Aukštyn