Targeted Individuals

Pradėjo Linas Esu, rugsėjo 13, 2017, 19:00:16

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

klajunas

#15
rugsėjo 19, 2017, 17:13:10 Redagavimas: rugsėjo 19, 2017, 17:28:29 by klajunas
Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 16:17:38Teiginys , psichiatrija - pseudomoklas . Nėra argumentas , bet jūsų kažkur perskaityta ar sukurta iliuzija .
Tai, kad psichiatrija pseudomokslas teigia daug žmonių ne tik aš. Jų argumentai tokie: visos diagnozės apibrėžiamos savavališku keleto psichiatrų komisijos narių balsavimu, ir tuos apibrėžimus turi aklai sekti visi psichiatrai. Nėra jokio mokslo yra tik susitarimas tam tikras būsenas laikyti "liga". Nežinomi biologiniai "ligų" mechanizmai ir nėra jokio biologinio/medicininio tyrimo, kuris objektyviai galėtų nustatyti biologinį sutrikimą. Cheminės pusiausviros sutrikimas smegenyse nepatvirtintas mokslo arba straipsniai yra klastojami. Genetinė ligos kilmė - neįrodyta. O nežinant biologinio mechanizmo neįmanoma vaistais gydyti jokio sutrikimo, nes nežinia ką gydyti. Taip pat nebuvo išgydytas nei vienas ligonis ir diagnozė būna visam gyvenimui. Pavyzdžiui, susergi gripu, gauni diagnozę pavartoji vaistų ir išgyji. Psichinėse ligose to nėra dėl jau išvardintų priežasčių. Gauni psichinio ligonio diagnozę, visą gyvenimą vartoji toksiškus placebo vaistus, žlunga karejeros, visuomenė uždaro į semantinį "šiziko" kalėjimą ir tampi pajuokos objektu, lapausiams, pasipelnymo šaltiniu psichiatrams ir farmacijai ir nėra jokio kelio atgal, nes neįmanoma nuo neegzistuojančios ligos išgyti. Tie žmonės kurie skaito, nes čia ne vien Linui, turi suprasti, kad psichiatrijos sistema apgauna žmogų ir išnaudoja visą gyvenimą, o objektyvių biologinių įrodymų jokių nėra. Nežinomas biologinis mechanizmas, nėra laboratorinio tyrimo ir sprendimas priklauso nuo psichiatro, valstybės tarnautojo savivalės. Jeigu valstybė nori su žmogumi susidoroti, uždaro į psichinės ligos diagnozės kalėjimą ir neišsprendžia jokių žmogaus problemų. Psichiatrija daug kur paremta "filosofija", jeigu žmogus masto netinkamu mąstymu, kuris išeina iš valdžios nustatytų normų, tai apšmeižiama kaip psichinis sutrikimas. Tai labai plačiai buvo naudojama Tarybų sąjungoje, kur vienu iš šizofrenijos simptomų buvo psichiatrų savivalės įtrauktas domėjimasis Vakarų filosofija. Taip sovietai psichiatrinės represijos priemonėmis susidorodavo su kitaminčiais. Daugybė disidentų, kurie perėjo sovietų sąjungos susidorojimo konclagerius. Tas pats naudojama ir šiais laikais.

Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 16:17:38Psichotroninį poveikį ?  Tegul įrodo , kad žmonės iš tiesų visame pasaulyje yra " persekiojami " ir t.t. neabejoju kas nors gaus nobelio premiją .

Klausimai suformuoti plėtuoti temą , ne laimėti debatus , kieno nuomonė - teisi . Tebūnie jums jie nelogiški , kadangi tai griauna jūsų pasaulėžiūrą . Aš juos rašiau ne jums , bet visiems bendrai . Klausimai tikrai nešališki .
Tegul psichiatrai objektyviu laboratoriniu testu įrodo, kad yra cheminės pusiausviros sutrikimas. Šio metu tai tik iš oro paimta teorija ir propaganda, kuri jokiais moksliniais metodais neįrodyta. Jeigu būtų įrodyta, būtų kraujo tyrimas ar kas panašaus.


Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 16:17:38Žmogus lengva šizofrenijos forma sirgo 12-15 metų , tiesa anksčiau pasireikšdavo tik nerimo , pykčio priepuoliai , staigios nuotaikų kaitos , depresija , bei apatija . Prieš 1,5 metų jai pablogėjo , manė - namuose yra slapta filmuojanti video kamera , o ją nori uždaryti į kalėjimą artimieji , bei atimti butą .
PAblogėjus miegodavo po 12-16h per parą nebeiskeldavo iš lovos . Savo noru atsigulė į psichiatrijos ligoninę , po 2 mėn išėjo geresnės būklės negu buvo per tuos 12-15 metų . Nebėra jokių psichozės priepuolių ir klėdesių , gyvena normalų gyvenimą . Šeimos nariai buvo susigyvenę ir niekada net neįtarė , kad žmogus turi augančią problemą , kol tai tapo pernelyg akivaizdu .
"Gyvena normalų" gyvenimą tai kokį? Čia istorija turbūt paimta iš reklaminio lankstinuko, nes greičiausiai nematei koks tas gyvenimas būna dėl šalutinių placebo toksiškų vaistų poveikio ir kiek jų pirkimas kiekvieną mėnesį kainuoja. Gerai jei turi invalidumą ir visą kainą vaistu valstybė kompensuoja, t.y. sumoka iš mokesčių mokėtojų kišenės. Paskaityk informaciniuose lapeliuose koks šalutinių poveikių sąrašas. Tai yra, farmacija net pati pripažįsta kad tie "vaistai" nuodai ir kad jie nieko neišgydo, tik nuslopina sąmonę kartu daugybe gyvenimui ir darbui reikalingų sąmonės funkcijų, dėl ko dauguma "psichinių ligonių" darosi invalidumą, nes neįmanoma gyventi normalaus gyvenimo. Nutrūksta darbo stažas, užsidirba senatvėje ubagišką pensiją ir jeigu neturi padedančių giminių gyvenimą baigia pensionate.

Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 16:17:38Aš manau jam reikia skubiai apsilankyti pas šeimos gydytoją , bei gauti siuntimą psichiatro kabinete .
Manau kad tau reikia pasitikrinti sąžinės kabinete, tik nežinau, kur tokie būna.

Linas Esu

Istorija ne iš lankstinuko .... iš kasdienio gyvenimo . Man tikrai aišku , kad visiškai nesuvokiate psichiatrijos reikšmės , bei jos naudos . Keista kai žmonės geba teisti dar net nesusipažinę su tikrove . ( Paktika nemaišo ) .
Esu tikras , jei ne laiku suteikta pagalba , liga būtų dar labiau paūmėjusi . Apmaudu tik tai , jog tokių yra ne vienas , o reikalingos pagalbos sulaukia ne visi .

P.S
Kai prasideda pasiūlymai ką daryti , o ko nedaryti kitam diskusijos dalyviui , manau tai tampa nebe diskusija , bet
savo tiesos įrodinėjimu - išsidirbinėjimu . .

Neturiu tiek kantrybės diskutuoti jūsų paties išgalvotomis paradigmomis bei savotiškomis mano sakinių interpretacijomis . Gal atsiras kas nors , bet abejoju . Sėkmės " gelbėjant " žmoniją nuo vaistų ir psichiatrijos , vyriausybės , farmacijos mafijos , šnipų , MK ultra , Kremliaus ir t.t.


klajunas

Drumsti vandenį visai be reikalo. Kas mano, kad jiems reikia pagalbos, tie ir kreipiasi. Tačiau kai problema filosofinė, absurdas arba didelė nesąžinė kišti psichiatriją visai ne savo vietoje. Turėtum daugiau pasidomėti filosofine arba kultūrologine normos ir nenormalumo teorija. Ne kiekvienas minties ir elgesio kitoniškumas yra cheminės pusiausvyros sutrikimas. Musulmonas klūpintis ant kelių viduryje aikštės Lietuvoje "nenormalu". Bet tai kultūrinis civilizacinis nesuderinamumas.

Toks "nenormalus" gali išaugti ir vietinėje visuomenėje, net apdorotas su švietimo sistemos dresūra. Sistema aišku atrūšiuoja. Bet slopinti su chemine lobotomija yra išsigimėliškumas, prikuriant visokių cheminės pusiausviros sutrikimo absurdų.

Linas Esu

aha...
ką dar man reikia padaryti ?

klajunas

Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 17:56:43Neturiu tiek kantrybės diskutuoti jūsų paties išgalvotomis paradigmomis bei savotiškomis mano sakinių interpretacijomis . Gal atsiras kas nors , bet abejoju . Sėkmės " gelbėjant " žmoniją nuo vaistų ir psichiatrijos , vyriausybės , farmacijos mafijos , šnipų , MK ultra , Kremliaus ir t.t.
Kodėl tau tai problema?  :D  Sakei, kad jokių savo "tiesų" nepropaguoji. Net tinklaraščio neturi.

Linas Esu

Citata iš: klajunas  rugsėjo 19, 2017, 18:56:09Kodėl tau tai problema?  :D  Sakei, kad jokių savo "tiesų" nepropaguoji. Net tinklaraščio neturi.
Pirmas sakinys citatoje .

vytra

Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 16:17:38Prieš 1,5 metų jai pablogėjo , manė - namuose yra slapta filmuojanti video kamera, o ją nori uždaryti į kalėjimą artimieji, bei atimti butą.
- tai labai dažnas kriminalinis variantas ne tik Lietuvoje, silpnesnį "artimąjį" paskelbti seniai sergančiu, o dabar "paaštrėjusiu". Paskelbti neveiksniu ir nusavinti turtą, itin jei "artimasis" vienišas ir turtą yra paveldėjęs.

:(

Linas Esu

Citata iš: vytra  rugsėjo 19, 2017, 19:26:57- tai labai dažnas kriminalinis variantas ne tik Lietuvoje, silpnesnį "artimąjį" paskelbti seniai sergančiu
Kaip tai dažnas variantas ? ir kokiais atvejais turtas pasisavinamas ? :D


vytra

Citata iš: Linas Esu  rugsėjo 19, 2017, 19:35:37Kaip tai dažnas variantas? ir kokiais atvejais turtas pasisavinamas?
- tai kriminalistai vadina "privedimas prie beprotybės", tada daroma psichiatrų ekspertizė, gaunama psichiatrų pažyma apie "neveiksnumą" ir turtas automatiškai "legaliai" pereina giminėm.

:(

Linas Esu

#24
rugsėjo 19, 2017, 19:44:33 Redagavimas: rugsėjo 19, 2017, 23:31:50 by Linas Esu
Citata iš: vytra  rugsėjo 19, 2017, 19:40:04- tai kriminalistai vadina "privedimas prie beprotybės", tada daroma psichiatrų ekspertizė, gaunama psichiatrų pažyma apie "neveiksnumą" ir turtas automatiškai "legaliai" pereina giminėm.
:(
Minėjote tai vyksta labai dažnai .
Norėčiau pamatyti jūsų info šaltinius bei statistiką :D
Konkrečiai , kokių psichinių ligų atvejais žmonės įvardijami neveiksniais pagal jūsų supratimą ?


Lietuvoje neteko to girdėti , kada žmogui būtų neteisingai diagnozuota " neveiksnumas " , bei tuo pačiu visu turtu disponavę artimieji būtų " prigauti" ir už tai atsakytų.

Beje mano pavyzdys tikrai ne toks , niekas nepretendavo ir nepretenduoja į turtą nors žmogui diagnozuota šizofrenija, šiuo atveju artimieji žmogaus negalėjo per prievartą paguldyti net į ligoninę . Kadangi pastarasis nekėlė pavojaus visuomenei , pirminės apžiūros niekas negalėjo atlikti , net ir šeimos oficialius raštas būtų buvęs niekinis . Privalėjo būti sergančio žodinis ir raštiškas sutikimas po vizito pas psichiatrą , norint atlikti bent išsamesnius tyrimus ar atsigulti į ligoninę.

Tokie sprendimai nesvetimi neurologijos srityje po rimtų galvos traumų , kada žmonės tampa neįgalūs arba dėl kokios nors sunkios ligos , kuri pažeidė smegenų veiklą . Net ir tada vienas iš šeimos narių linkę slaugyti , kažkas tampa oficialiu globėju , gauna pašalpą ( atlyginimą ) iš valstybės , rūpinasi artimuoju .

Jeigu asmuo mediciniškai pripažįstamas neįgalus adekvačiai mąstyti , negeba priimti savo paties sprendimų . Dar reikia atlikti ir teisinę ekspertizę . Teisėtai reikalauti turto neužtenka pažymos yra ir teismo sprendimas . Niekas automatiškai nevyksta , procesas sudėtingas ir rimtai svarstomas.

elteide

Citata iš: vytra  rugsėjo 19, 2017, 19:40:04- tai kriminalistai vadina "privedimas prie beprotybės", tada daroma psichiatrų ekspertizė, gaunama psichiatrų pažyma apie "neveiksnumą" ir turtas automatiškai "legaliai" pereina giminėm.

:(

ir kaip gyvent su tokiu , tokiam turte ..., manau, nieko gero.

klajunas

#26
rugsėjo 20, 2017, 17:04:29 Redagavimas: rugsėjo 20, 2017, 17:32:16 by klajunas
Kas yra Elono Musko Neuralink ir jų kuriama smegenų kompiuterio sąsaja "neuroninis saitas" (neural lace).




Linas Esu

Psichiatras: labiausiai paplitęs mitas, kad šizofrenija neišgydoma

Net trečdalis tyrimų bendrovės „Rait" apklaustų šalies gyventojų atsisakytų bendrauti su šizofrenija sergančiais žmonėmis. Psichiatras Arūnas Germanavičius sako, kad žmonės dažniausiai pasikliauja mitais, kad tokie asmenys yra nenuspėjami ar agresyvūs. Tačiau, anot docento, sergantieji šia liga patys dažniausiai tampa smurto ar prievartos aukomis.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Psichiatrijos klinikos docentas dr. A. Germanavičius teigia, kad šizofrenija pasireiškia jauno amžiaus žmonėms. Ligos simptomai sergantiesiems sukelia stresą ir kančią. Aplinkinių požiūris į šią ligą ir stereotipai apie sergančiuosius apsunkina jų galimybes adaptuotis visuomenėje.

Tačiau psichiatras tvirtina, kad daugelis sergančiųjų šizofrenija gali surasti savo nišą darbo rinkoje ir gyventi kokybišką gyvenimą.

- Kokia liga yra šizofrenija?

Šį terminą sukūrė šveicarų psichiatras Eugenas Bleuleris. Jis apibūdino šią ligą kaip lėtinį, ilgalaikį jaunų žmonių susirgimą, kuris pasireiškia kliedesiais, atitolimu nuo realybės. Taip pat labai ryškūs būna mąstymo sutrikimai, daromos klaidingos išvados apie supančią realybę ir apie patį save. Tai gali būti susiję su, pavyzdžiui, įsivaizdavimu, kad kiti žmonės nori pakenkti arba kad kiti žmonės persekioja, nuodija arba kokiomis nors bangomis žaloja, daro kitokį neigiamą poveikį kūnui arba psichikai.

Šizofrenijos metu pasireiškia haliucinacijos. Neretai jos pasireiškia klausos srityje. Gali būti regos arba uoslės haliucinacijos. Taip pat kartais pasireiškia ir įvairiais kūno pojūčiais: kaip elektros pojūčiais arba kitokiais, dažniausiai labai nemaloniais jutimais. Pacientus visi tie simptomai vargina, sukelia stresą, kančią. Labai pablogėja tų žmonių veikla.

Dar ši liga pasireiškia ir tuo, kad žmogus patiria keistas mintis arba pojūčius, kai atrodo, kad jo mintys yra atviros. Atrodo, tarsi kiti žmonės gali skaityti jo mintis arba kad mintys yra transliuojamos.

Sergant šizofrenija pasireiškia vadinamieji aido fenomenai, kai žmogus pradeda girdėti savo ataidintį balsą. Kartais gali pasireikšti komentuojančios klausos haliucinacijos: balsai komentuoja žmogaus elgesį, kartais atrodo, kad komentuoja jo mintis.

Šizofrenija dar pasireiškia tuo, kad atsiranda emocijų atsiskyrimas nuo mąstymo. Emocijos tampa lėkštos, neadekvačios.


- Gal galite paaiškinti, ką reiškia, kad emocijos atsiskiria nuo mąstymo?

Kiekvienas sveikas žmogus gali išgyventi tiek džiaugsmą, tiek liūdesį. Ir tose situacijose atitinkamai mūsų mintys ir mūsų jausmai yra susiję. Tai reiškia, kad mes, mąstydami apie liūdesį keliančias situacijas, jaučiame ir atitinkamas emocijas. Šizofrenijos metu žmogus nebeturi to emocinio ryšio su savo mąstymu. Dėl to kartais visiškai neadekvačiai reaguoja į, pavyzdžiui, artimų žmonių mirtį. Jie tarsi dėl to neišgyvena, tarsi nėra emocinio pajautimo, ką tas įvykis sukėlė.

Apskritai žmonės, sergantys šizofrenija, yra labai pažeidžiami. Ir jų pažeidžiamumas yra iš dalies susijęs su tuo, kad dalis jų yra patyrę prievartą vaikystėje, dalis jų prievartą patiria jau ligos metu. Dažniausiai jie tampa įvairių situacijų aukomis. Dėl to tas emocinis atsakas kartais būna sutrikęs ne dėl pačios ligos, o dėl to, kad jie dar yra ir prievartos aukos.

- Kokio amžiaus žmones kamuoja ši liga?

Šia liga suserga jauno amžiaus žmonės. Dažniausiai liga pasireiškia tarp 16 ir 25 metų amžiaus, tuo metu būna pirmas psichozės epizodas. Šio epizodo metu sutrinka mokymasis, pasidaro sunku išlaikyti dėmesį, atlikti matematikos uždavinius, kalbos uždavinius, kur reikalingas loginis mąstymas, kur reikia padaryti abstrakčias išvadas arba apibendrinimus.

Sutrinka šių žmonių bendravimas su bendraklasiais, draugais, jie atitolsta. Ilgainiui, jeigu tokie žmonės „iškrenta" iš įprastinio mokslo, jiems sunku grįžti atgal į mokyklą ar universitetą. Ir dėl to ši liga dar labiau pasunkėja.

Šia liga anksčiau suserga vyrai. Jų pirmas psichozės epizodas yra tarp 14 ir 20 metų amžiaus. Moterims ši liga pasireiškia statistiškai vėliau, skirtumas gali būti 3-5 metai. Dėl to pirmą epizodą patyrusiems vyrams daug sunkiau adaptuotis visuomenėje.

- Dėl kokių priežasčių žmonės gali susirgti šizofrenija?

Šizofrenija yra daugiafaktorinis susirgimas. Nemažai įtakos turi genetiniai veiksniai. Yra žinoma, kad jeigu vienas iš homozigotinių dvynių serga šia liga, tai tikimybė susirgti kitam dvyniui yra vertinama 50 procentų. Tačiau nėra įrodyta, kad vien genai sąlygoja šios ligos atsiradimą. Įtaką daro ir aplinka, ir auklėjimas vaikystėje, ir kiti veiksniai, tokie kaip gimdymo metu patirta nedidelė galvos smegenų trauma.

Taip pat yra virusinės teorijos. Dažniau suserga žiemos metu ir per gripo epidemijas gimę vaikai. Tai siejama su virusine infekcija, kuri pažeidžia galvos smegenis vystymosi laikotarpiu.

Taip pat gali paveikti ir psichologiniai veiksniai. Pavyzdžiui, netinkamas bendravimas tarp tėvų ir vaikų. Tai gali paaugliui sąlygoti psichozės atsiradimą. Ypač pavojingas tada amfetamino, kitų narkotikų vartojimas.

- Kokie mitai apie žmones, sergančius šizofrenija, egzistuoja visuomenėje?

Pirmiausia yra labai paplitęs mitas, kad šizofrenija yra neišgydoma. Šis mitas nėra teisingas, nes yra žinoma atvejų, kai pacientai pasveiksta savaime, be jokio gydymo. Gydymo veiksmingumo tyrimai, kurie rodo, kiek pacientų pasveiksta, atskleidžia, kad 70 procentų pacientų ilgainiui gali kontroliuoti šitą ligą, padedami artimųjų ar specialistų. Jie gali gyventi tikrai geros kokybės gyvenimą ir būti naudingi visuomenės nariai.

Kitas mitas yra tai, kad sergantieji šizofrenija yra pavojingi visuomenei, kad jie yra seksualiniai iškrypėliai ar žudikai maniakai. Tokius mitus sukursto žiniasklaida, kadangi yra aprašomi pavieniai atvejai, kai psichikos ligoniai nužudo ar sužeidžia kitus žmones. Tai sukuria stigmą, sukuria neteisingą požiūrį. Tokių atvejų yra ir Lietuvoje, ir pasaulyje, tačiau jie yra pavieniai. Tačiau visų sergančiųjų šizofrenija atveju yra atvirkščiai - jie dažniau tampa aukomis tų nusikaltėlių, kurie jais pasinaudoja.

Dar vienas mitas - kad sergantieji šizofrenija negali dirbti. Tyrimai rodo, kad sudarius tinkamas darbo sąlygas, suteikus profesinės reabilitacijos paslaugas, daugelis sergančiųjų šizofrenija gali surasti savo nišą darbinėje veikloje. Yra žinomi labai sėkmingi profesinės reabilitacijos atvejai, kai pacientai dirba reklamos agentūrose, jie dirba kūrybinį darbą, meninėse įmonėse.

- Kaip gydoma ši liga?

Pasaulio sveikatos organizacija pabrėžė, kad labai svarbus yra kompleksinis šios ligos valdymas. Yra penki komponentai. Pirmiausia yra biologiniai gydymo metodai, tai yra susiję su vaistų naudojimu. Kai kuriais atvejais šizofrenijai gydyti naudojama elektros impulsų terapija.

Antra gydymo priemonių grupė yra psichoterapinės gydymo priemonės. Šiai grupei priklauso psichoterapija, kognityvinė elgesio terapija, šeimos psichoterapija, nes darbas su šeima šios ligos atveju yra labai svarbus. Šeimos nariai dažniausiai elgiasi netinkamai su savo artimaisiais, sergančiais šizofrenija. Dėl to šeimos narių elgesio koregavimas yra labai svarbus.

Trečia pagalbos priemonių grupė yra psichosocialinė reabilitacija. Tai yra įgūdžių atkūrimas arba turimų įgūdžių išlaikymas. Čia reikalinga įvairių specialistų komanda, kurie sudarytų tokio asmens reabilitacijos planą ir padėtų jam kompensuoti ligos sukeliamus deficitus.

Ketvirtas gydymo būdas yra profesinė reabilitacija. Daugeliui pacientų, sergančių šia liga, reikalingas prasmingas užimtumas, už kurį jie galėtų gauti atlygį ir dalis jų galėtų sėkmingai dirbti. Šiuo metu pasaulyje atliktų tyrimų rezultatų duomenimis, tik 20 proc. sergančiųjų šizofrenija dirba. Lietuvoje dirbančiųjų procentas yra dar mažesnis.

Ir penktas gydymo būdas yra būstas. Jeigu šeimos nariai yra asocialūs, jie piktnaudžiauja alkoholiu, arba vyrauja prievarta, toks asmuo turėtų turėti teisę į atskirą būstą. Ir savivaldybė turėtų tokį būstą, tokį apgyvendinimą bendruomenėje suteikti. Lietuvoje yra situacija, kai sergantieji išsiunčiami į psichoneurologinius pensionatus, kur jie ir gyvena iki gyvenimo pabaigos. Daugelis žmonių ten praranda įgūdžius ir jiems nėra jokio kelio atgal į visuomenę.

- Koks turėtų būti šeimos elgesys norint pagelbėti šizofrenija sergančiam asmeniui?

Šeimos elgesys šios ligos valdyme yra labai svarbus. Ar pacientas vartos vaistus, ar nevartos, didžiąja dalimi priklauso nuo šeimos požiūrio ir to, kaip šeima jam padeda tai padaryti. Dalis šeimos narių perdėtai kontroliuoja. Tai irgi nėra tinkamas būdas, nes daliai jaunų žmonių tai sukelia tik pasipriešinimą.

Kitas kraštutinumas yra tada, kai šeimos nariai visiškai nesidomi ir vaistų vartojimą palieka paciento nuožiūrai. Tai irgi nėra gerai, kadangi dalis pacientų gali užmiršti išgerti vaistus, nes dažnai ligos metu vystosi įvairūs atminties sutrikimai.

Šeimos nariai gali būti pikti, jie gali būti nepakantūs dėl to, kad pacientas elgiasi kitaip, nesilaiko asmens higienos reikalavimų arba nesidomi aplinka, dažnai būna užsidaręs kambaryje, tik žiūri televizorių, yra visiškai apatiškas aplinkiniam pasauliui. Tai sukelia daug įvairių jausmų šeimos nariams. Ir čia dažnai reikia psichologo, socialinio darbuotojo pagalbos. Deja, Lietuvoje ji yra labai mažai prieinama, kadangi psichologų psichikos sveikatos centruose labai trūksta, o socialiniai darbuotojai yra įpareigojami dirbti kitokį darbą, bet ne darbą konkrečiai su pacientais ar jų artimaisiais.

- Ką reikėtų daryti, kad Lietuvoje būtų įdarbinama daugiau žmonių, sergančių šizofrenija?

Bandymai įdarbinti žmones, sergančius psichikos sutrikimais, davė pradinį postūmį ir atkreipė visuomenės dėmesį. Buvo padarytos išvados, kad darbdaviai bijo įdarbinti tokius žmones, juos sutapatina su vienu elgesio stereotipu, juos traktuoja kaip pavojingus arba nenuspėjamus, arba nesugebančius prisiimti atsakomybės. Tačiau šviečiant darbdavius buvo įmanoma įdarbinti tokius pacientus ir jie sėkmingai susirado savo darbo vietas.

Manau, labai svarbu, kad tokie pacientai nebūtų darbo vietose apmokomi kažkokių profesijų ir tiesiog paleidžiami į taip vadinamą laisvą rinką, o jau laisvos rinkos ekspertai sako, kad laisva rinka atsirinks. Žinoma, kad laisva rinka rinksis sveikuosius. Čia reikalingas būtent visuomenės dėmesys pažeidžiamoms grupėms.

- Ką reikėtų daryti, kad mažėtų socialinė atskirtis tarp visuomenės ir šizofrenija sergančių žmonių?

Švietimo programos, kurios buvo vykdytos Didžiojoje Britanijoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje, Kanadoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, davė gerų rezultatų. Tai reiškia, kad sumažėjo socialinė atskirtis. Tačiau tai buvo pasiekta tokiu būdu, kai pacientai patys pasakojo apie savo patyrimą, dažniausiai neigiamą patirtį su visuomenės nariais. Girdėdami tokią autentišką istoriją visuomenės nariai keisdavo savo nuostatas ir elgesį. Įdomu tai, kad tokia programa savo poveikį daro tik metus. Vėliau tos nuostatos visuomenėje vėl tampa gajos, vėl pradedama stigmatizuoti.

Tad išvada yra tokia, kad reikia nuolatinio žmonių švietimo, kuris atkreiptų dėmesį ir teiktų pagalbą asmenims, turintiems psichikos sutrikimų. Kitas dalykas - kitoniškumo priėmimas ir žmonių su negalia integracija turėtų būti skatinama jau nuo mažų dienų: darželiuose, mokyklose šie žmonės turėtų turėti savo vietą.

Psichiatras Arūnas Germanavičius

https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/psichiatras-labiausiai-paplites-mitas-kad-sizofrenija-neisgydoma.d?id=58706179

San IL

#28
spalio 05, 2017, 03:51:08 Redagavimas: spalio 05, 2017, 03:57:10 by San IL
Manau yra būdas, mokslinis, nustatyti ar tai neurologiniai sutrikimai ar iš tikrųjų veikia implantai!

 Šiuo metu esu ne prie kompiuterio, tai nuorodas suieškočiau vėliau jei reikia, tačiau štai kokias teorijas esu skaitęs / girdėjęs akademinėje bendruomenėje:

 Kai žmogus mąsto galvoje balsu - balso stygos atlieka mikrovirpesius, lyg žmogus kalbėtų, tik tie virpesiai per maži, kad suformuotų garsą.  Vadinasi yra nervinė jungtis, grubiai pavadinkim tarp minčių ir balso stygų - jos pagalba žmogus susivokia savo mintis.

 Yra tokia teorija, beje patvirtinta nedidelės apimties tyrimų (niekam neįdomu), kad šizofrenikai girdi balsus todėl, kad ta minėta jungtis yra sutrikusi. Tai nėra stygų paralyžius, tik protarpiškai sutrinkantis grįžtamasis (greičiausiai sensorinis) ryšys. Iš to kyla išvada, kad žmogus praranda galimybę atskirti savo mintis ir jam atrodo, kad tie "balsai" yra svetimi.

 Tiek esu girdėjęs iš protingų habilituotų dėdžių.

 Šiuo metu dalyvauju pats dviejuose moksliniuose tyrime, todėl nori nenori, esu įsijautes į metodologiją ir  man šovė tokia mintis šiam atvejui:

 Jeigu tikėti, kad balso stygų teorijos teisingos - tada visą šį temos klausimą yra labai lengva patikrinti. Reikia kandidato su analogiškais į klajūno simptomais, užkabinti daviklius ant balso stygų, kurie fiksuotų balso stygų virpesius arba neurosignalą ir laukti, kuomet balsai įsijungs.
 Toks metodas leistų ištirti šį klausimą su tokiomis galimomis išvadomis:
  1. Jeigu balso stygos atlieka mikrovirpesius girdint balsus - vadinasi balsai yra nieko daugiau, kaip neurologinės kilmės;
 2. Jeigu balso stygos girdint balsus nevirpa - tuomet ši konspiracija turi šiek tiek racijos.

 Tada jau galima ieškoti implantų. Išties su šiuolaikine radiologija ir klajūno paminėtus 1mm dydžio implantus būtų lengva rasti. (ir klajūne - mūsų aparatūros programos tikrai neturi valstybės įdiegtų "automatinio artefaktų retušavimo funkcijos", kai lūžta kaulai arba reik traukt svetimkūnius po avarijų iš smegenų, patikėk priimamajame matosi puikiai, tokių nesąmonių prašom daugiau neskleisti).

 Galima būtų papildomai atlikti EEG, pamatuoti smegenų bangas "kontakto" metu, galbūt tai suteiktų papildomos informacijos.

 Tokį eksperimentą nebūtų labai brangu padaryti ir visai įmanoma realizuoti, laboratorinėse sąlygose. Galėčiau suorganizuoti. Tik ar bus norinčių išsitirti?

 Iš tikrųjų tai yra labai įdomu, nes niekas to netiria. Visi tik debatuose, visame pasaulyje. O  būtų galima rasti apčiuopiamų įrodymų ir juos paskelbti PubMed.
 Kaip ir sakiau, nuo pat pradžių, esu atviro proto, galbūt ir egzistuoja, kaip Benamis sakė, tokia konspiracija, tačiau juk jeigu tai ir liks tik debatų lygyje - niekad niekas nieko neišsiaiškins.

 Galėtume patys atlikti mokslinį tyrimą, konsultuodami su mokslininkais, anomalijos puslapio vardu parašyti mokslinį straipsnį -tyrimo rezultatus, išsiųsti į mokslinį žurnalą. Galėtų dalyvauti stebėtojais visi norintys - kad būtų nešališka. Dievaži, priimčiau net @Linas Esu . Bet statau šimtą žalių, kad savanorio išsitirti nebus. Būsime apšaukti valstybės agentais ir tuo pasibaigs visa idėja...

kiskis

Citata iš: San IL  spalio 05, 2017, 03:51:08Kai žmogus mąsto galvoje balsu - balso stygos atlieka mikrovirpesius, lyg žmogus kalbėtų, tik tie virpesiai per maži, kad suformuotų garsą. 
Gal, bet as mastau  ne balsu , bet zodziais ir savo balso galvoje taip pat negirdziu.

Aukštyn