10 šarlatano požymių

Pradėjo Linas Esu, vasario 10, 2018, 14:22:56

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Linas Esu



Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija ruošiasi reglamentuoti alternatyvią mediciną, tai reiškia aprašyti, kas yra kas, ir kas tokias paslaugas gali teikti. Tai yra labai šaunu, nes žmonės vis tiek rinksis tokias paslaugas, tad reikia užtikrinti, kad jos būtų teikiamos saugiai. Taip pat alternatyvi medicina turi savo nišą ir yra svarbus modernios, tradicinės medicinos papildas, ypač tais atvejais, kai gydytojai neturi ką pasakyti ar pasiūlyti.

Dabar yra devynios galybės savo paslaugas siūlančių alternatyvistų: ajurvedininkai, šamanai, virgulininkai, aurų matytojai, kvėpavimo instruktoriai, veganai (dauguma jų rūpinasi tik savimi, bet kai kas moko kitus, kaip gyventi, ir pateikia tai kaip gydymo būdą), kitokios mitybos žinotojai, chiropraktikai, akupunktūristai, dėlininkai ir dar koks pusšimtis. Visi jie labai tiki tuo, ką daro, ir dauguma turi kilnų tikslą padėti žmogui kelyje į sveikatą. Tik problema tokia, kad sunku atskirti, kuris tikrai padės, o kuris taip gerai meluoja, kad net save yra apgavęs.

Šarlatanas pagal apibrėžimą yra tas, kuris teigia, kad turi ypatingų gebėjimų, įgūdžių ir žinių, kurios padėtų dvasiškai ir fiziškai patobulėti ar pasveikti, bet iš tiesų tokių gebėjimų neturi, ir yra tik apsimetėlis sukčius. Yra keletas požymių, kurie rodo, kad šitais specialistais pasitikėti reikėtų mažiau, nei kitais.

1. „Vienas dydis tinka visiems" išpažinėjai. Tai tie, kurie teigia atradę vieną receptą, kuris tinkamas absoliučiai visiems ir viskam. Jie turi vieną teoriją, kuri paaiškina visas ligas. Vėžys - tai grybelis, visi vėžiai yra grybelis. Kiti įsivaizduos, kad vėžys - tai parūgštėjimas. Šie žmonės nepatikimi, nes ir oatys mato labai supaprastintą vaizdą, ir jį bando perteikti savo klientams, neatsižvelgdami į individualumą ir kiekvieno atvejo išskirtinumą.

2. Teigia, kad jų metodas neturi pašalinių reiškinių. Bet kas, kas veikia teigiamai, potencialiai veiks ir neigiamai. Paracelsas turėjo garsią frazę, kad vaistą nuo nuodo skiria tik dozė, ir buvo absoliučiai teisus. Bet kuris vaistas gali suveikti kaip nuodas. Sveikas maistas? Pabandykite vienu ypu suvalgyti dešimt kilogramų, ir pažiūrėsime, koks jis tada bus sveikas. Nuodų tiesiog reikia mažesnių dozių. Tie, kurie teigia, kad jų metodas vien teigiamas, yra arba labai naivūs, visiškai nepatyrę, arba besarmačiai melagiai.

3. Niekada neklysta. Jie visada šimtu procentu pataiko nustatyti diagnozę, ir šimtas procentų jų pacientų pasveiksta. Skambėtų įspūdingai, jei būtų bent iš tolo tiesa. Jeigu kas nors jus vilioja tokiais pažadais, bėkite neatsisukdami.

4. Neigiamai atsiliepia apie savo konkurentus. Gydytojai - neabejotinai žudikai ir neišmanėliai. Doras šarlatanas sieks sudaryti neklystamumo ir teisingumo įvaizdį, o tam geriausiai tinka kitų juodinimas. Dažniausiai taikiniu tampa moderni medicina - dėl to, kad siūlo vaistus. Tačiau nukenčia ir kiti alternatyvūs metodai, jei tik jie nėra tai, ką siūlo jūsiškis šarlatanas.

5. Žada labai gerus rezultatus. Jūs atsikratysite reumatoidinio artrito. Cukrinį diabetą galėsite pamiršti. Pasveiksite nuo vėžio kartui ir visiems laikams. Ir taip toliau. Jie žada, kad lėtinės ligos, kurių modernioji medicina nepajėgi ne tik išgydyti, bet kartais ir efektyviai suvaldyti, jus paliks, ir galėsite mėgautis įprastu gyvenimu be jokių vaistų, be didelių pastangų. Tereikia susimokėti už tyrimus ir laikytis patarimų, dar nepakenks, jei įsigysite vieną kitą amuletą ar užpiltinę. Tiesa, svarbu paminėti, kad kai kurioms lėtinėms ligoms gyvenimo būdo pokyčiai labai padeda: atsisakyti alkoholio, tabako, sumažinti mėsos ir pieno produktų vartojimą, daugiau būti gryname ore, daugiau judėti, pakankamai gerti vandens - ir jokių šarlatanų jums nebereikės, vaistų irgi prireiks mažiau. Tačiau sunkesnių ligų atvejais vien gyvensenos korekcijos nepakaks. Alternatyvi medicina naudinga kovojant su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip skausmas (taip, skausmas yra atskira liga), bet vėžio vien žolėmis ir dieta neišsigydysite niekaip.

6. Žada neįtikėtinai greitus rezultatus. Pasveiksite nuo vėžio per du mėnesius. Metų metus kankinę sąnarių skausmai dings per keturias dienas. Nejau patikėjote? Nesveikiems procesams užsimegzti reikia laiko, deja, dar daugiau laiko reikia jiems atstatyti. Pradėję gydymą galite jausti laikiną pagerėjimą, bet tai bus laikina. Priklausomai nuo to, koks metodas naudojamas, gali būti tikras veikimas, gali būti placebo efektas, tačiau bet kuriuo atveju greitas rezultatas reiškia geriausiu atveju laikiną ligos atsitraukimą, blogiausiu atveju - tik psichologinį palengvėjimą, kol liga toliau graužia kūną.

7. Siūlo neadekvačiai brangias prekes ir paslaugas. Mokymai už kelis šimtus eurų, grupiniai patyriminiai seminarai, amuletai, akmenys, kitokie brangūs atributai yra būdas iš jūsų išvilioti pinigus, o ne jums padėti. Jie jus įtikins, kad tie seminarai pakeis jūsų gyvenimą, kad susitiprins ryšį su kosmosu ir subalansuos energijų tėkmę. Geriausiai, jei bus jų serija, kokių dešimties ir ne mažiau praktikų ciklas. Jie jums kalbės tokiu saldžius žodžius, kad negebėsite atsiginti. Tačiau tų užsiėmimų vertė bus nykstamai maža palyginus su sumokama kaina. Tas pats ir su prekėmis. Jei atsisakysite pirkti, jus šantažuos, jus bandys paveikti, apeliuos į jūsų motyvaciją sveikti, manipuliuos jumis, kad visa tai - tik dėl jūsų ir jums patiems.

8. Kalba sudėtingais negirdėtais terminais. Daug kas jau girdėjo apie auras, čakras ir panašiai, galbūt net šiek tiek supranta, apie ką čia. Bet tai tik pradžia. Jie vartoja pseudomedicininę arba energetikos terminologiją. Jei naudoja aparatūrą, tai ji turės labai protingą ir ligą pavadinimą, kuris be atskiro išaiškinimo liks paslaptimi. Kalbėdami jie taip pat vartos daug nekasdienių žodžių, kad skambėtų protingesni. Tikras profesionalas, pavyzdžiui, licencijuotas gydytojas, sugeba paprastai ir suprantamai išdėstyti, kas vyksta ir kas bus daroma. Jei ne pats susipranta tai padaryti, tai bent jau pacientui paprašius be vargo moka išversti į žmonių kalbą. Tuo tarpu šarlatanai siekia apie save sukurti paslaptingumo ir reikšmingumo aureolę.

9. Pyksta, kai jais abejojate. Jie tiesiog fiziškai negali pakęsti kitokios nuomonės. Jų veidas persikreipia, o rankos įsitempia. Jie gali net prarasti savitvardą. Kartais ji būna ne tokia fiziškai išreikšta, o pasireikš subtiliau, per bandymą apeliuoti į sąžinę, manipuliaciniais triukais ir panašiai. Antros nuomonės poreikį jie priims kaip asmeninį įžeidimą, galbūt net pasiūlys daugiau nebegrįžti.

10. Skamba per gerai, kad būtų tiesa. Dar viena universali tiesa: jei kažkas skamba per gerai, kad būtų tiesa, dažniausiai ir nėra tiesa. Ar tai būtų meilės istorija kaip filme, ar šarlatanų pažadai. Tiesiog jei viskas pernelyg gerai, dažniausiai tai tėra iliuzijos ir jūs nematote viso paveikslo. Labai paprasta pasakyti, bet iš tiesų, jei kyla įtarimas ir bent menkiausias „bet", kad čia kažkas ne taip, pasistenkite apsaugoti save.

Nors šarlatanus iš pirmo žvilgsnio gana sudėtinga atskirti, tai yra įmanoma. Mažų mažiausiai galima paprašyti kvalifikaciją liudijančių dokumentų. Tiesa, čia reikia būti šiek tiek skeptiškiems, nes jie mokosi vieni iš kitų. Taip pat paklauskite, kokią atsakomybę jie priima už metodo nesėkmės. Pavyzdžiui, jei siūlo brangias prekes, paklauskite, ar yra grąžinimo garantija. Pasidomėkite atsiliepimais internete. Jei randate vien teigiamus, tai turėtų būti pavojaus signalas - niekas nėra tobulas ir tinkamas visiems! Tad greičiausiai tie vertinimai yra suklastoti. Išimtis, jei jų labai nedaug - galbūt tai ką tik pradėjęs praktikuoti alternatyvistas. Ir svarbiausia: visada žinokite, kad turite teisę pats spręsti už save, ir patys rinktis, kad ir kaip kas nors bandytų nuneigti šią teisę.

 

Emilija Trumpaitė

Lietuvos skeptikų draugijos narė, gydytoja

Aukštyn