Kaip muzikos žanras veikia atlikėjo gyvenimo trukmę

Pradėjo Benamis, kovo 24, 2015, 18:26:37

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Žemiau pateiktoje schemoje - skirtingi muzikos žanrai (nuo seniausių iki naujausių) ir konkrečių populiariosios muzikos žanrų atstovų mirčių vidurkis. Išskirti vyrų ir moterų vidurkiai, pateikti ir JAV vyriškos ir moteriškos lyčių gyventojų gyvenimo trukmės tų pačių metų vidurkiai.



Seniau atsiradusių muzikos žanrų - bliuzo, džiazo, kantri, gospelo - atlikėjų gyvenimo trukmės vidurkiai nesiskyrė nuo tos pačios lyties ir gimimo metų JAV gyventojų gyvenimo trukmės vidurkių.

Kitos kategorijos - R&B, populiariosios muzikos, folk ir pasaulinės muzikos - atstovų gyvenimo trukmė mažesnė nei JAV gyventojų gyvenimo trukmės vidurkis.

Skirtumas tarp JAV gyventojų gyvenimo trukmės ir naujesnių muzikos žanrų - roko, elektronikos, punk, metalo, repo ir hiphopo - kur kas reikšmingesnis.

Šie duomenys rodo, kad jaunesniame amžiuje naujesnių žanrų - elektronikos, punk, metalo, hiphopo - muzikantai miršta jaunesni nei džiazo, kantri, gospelo ar bliuzo atlikėjai.

Pagrindinės skirtingų žanrų muzikantų mirčių priežastys



Žemiau pateiktoje lentelėje - skirtingų muzikos žanrų atlikėjų mirčių priežastys.
Tarp vyriškos lyties muzikantų mirtis nelaimingo atsitikimo metu (įskaitant transporto avarijas ir perdozavimą) sudaro beveik 20 proc. visų mirčių. Vis dėlto mirtis dėl nelaimingo atsitikimo tarp roko muzikantų dažnesnė - 24,4 proc., o tarp metalo atlikėjų šis rodiklis siekia net 36,2 proc.
Savižudybę pasirinko 7 proc. visų šių muzikos žanrų atstovų. Vis dėlto savižudybių skaičius didžiausias tarp punk (11 proc.) ir metalo atlikėjų (19,3 proc.). Savižudybę pasirinko tik 0,9 proc. gospelo atlikėjų - šios muzikinio žanro atstovai savižudybę rinkosi rečiausiai.

Bendras nužudytų muzikantų rodiklis siekia 6 proc., tačiau šis rodiklis kur kas aukštesnis tarp repo (51 proc.) ir hiphopo (51,5 proc.) atlikėjų. Tai gali būti susiję su šių muzikos žanrų sąsajomis su prekyba narkotikais ir gaujų kultūra.

17,4 proc. visų muzikantų mirčių sukėlė širdies ligos. Šis rodiklis didžiausias tarp bliuzo atlikėjų - net 28 proc. šio žanro muzikantų mirė nuo širdies ligų. Nuo vėžio mirė 23,4 proc. visų muzikantų. Seniau atsiradusių žanrų atlikėjai dažniau nei kiti muzikantai mirdavo nuo vėžio: 32,3 proc. folk ir 30,6 proc. džiazo atlikėjų mirė nuo šios ligos.

Kalbant apie naujesnius muzikos žanrus svarbu pastebėti, kad šių žanrų atstovai yra pakankamai jauni, todėl dar nepatenka į didžiausios širdies ir kepenų ligų rizikos grupes, todėl mirčių nuo šių ligų rodikliai yra mažiausi.

Taigi ką galima pasakyti apie sąsajas tarp muzikantų ir jų atstovaujamų muzikos žanrų?

Šiame tyrime pateikiamos sąsajos tarp muzikantų mirtingumo ir skirtingų populiariosios muzikos žanrų, tačiau nepatartina vertinti populiariosios muzikos atlikėjus kaip homogenišką grupę.

Ryšys tarp muzikos žanro ir mirties priežasčių didesnis nei ryšys tarp muzikos žanro ir muzikanto lyties ar amžiaus. Tai reiškia, kad į populiariosios muzikos pasaulį patekusio žmogaus lyties ir amžiaus svarbą nustelbia susitapatinimas su tam tikru muzikos žanru ir jam būdingu gyvenimo būdu.

Svarbu pastebėti, kad buvo atliktas kiekybinis mirusių muzikantų tyrimas, o tyrimo autorių tikslas buvo surinkti duomenis, atskleidžiančius populiariosios muzikos pasaulyje egzistuojančius pavojus ir jų ryšį su mirtingumu.

Šie skaičiai atspindi nuo muzikos pasaulio neatsiejamų veiksnių (didelio alkoholio kiekio ir kitų narkotinių medžiagų vartojimo, nereguliarių darbo valandų, koncertinių turų, didelio streso, pasirodymų metu patiriamo nerimo) ir pažeidžiamumo, kurį jauni muzikantai į profesiją atsineša iš neigiamų vaikystės patirčių, junginio. Dar prie šio junginio pridėjus tam tikrų muzikos žanrų subkultūros vertybes ir filosofiją, kurią perima jauni muzikantai, gauname daugialypį muzikantų mirtingumo paveikslą.

Anksčiau atlikti tyrimai jau parodė reikšmingai mažėjančią naujesnių populiariosios muzikos žanrų atlikėjų gyvenimo trukmę, lyginant su bendrais mirtingumo rodikliais. Mirtingumo rodikliai 2-3 kartus didesni, lyginant su bendrais gyventojų mirtingumo vidurkiais. Atlikus tyrimą nustatyta, kad populiariosios muzikos atlikėjai miršta vidutiniškai 41,78-45,2 metų.

Panašu, kad daugelis naujesnių muzikos žanrų - roko, elektronikos, punk, metalo, repo ir hiphopo - atlikėjų gyveno per trumpai, todėl nepatyrė vidutiniame ir vyresniame amžiuje varginančių ligų.

DELFI

Aukštyn