Kirmgraužomis galima susisiekti su praeitimi ar ateitimi?

Pradėjo Benamis, gegužės 21, 2014, 17:41:43

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

Naujausi skaičiavimai byloja, kad esant tam tikroms sąlygoms atsivėrusi kirmgrauža gali išbūti pakankamai ilgai, kad spėtų išspinduliuoti šviesos signalą. Taip iš principo būtų įmanoma komunikuoti su kitais (praėjusio arba būsimo) laiko segmentais.



Kirmgraužos galėtų tapti keista šviesolaidžių atmaina, kuria būtų galima siuntinėti pranešimus į bet kurį laiko segmentą. Alberto Einšteino bendrojoje reliatyvumo teorijoje numatytos kirmgraužos yra kol kas hipotetiniai tuneliai, jungiantys du erdvėlaikio taškus. Jei kas nors sugebėtų į tokią įsigauti, atsivertų kvapą gniaužiančios galimybės - pvz., keliauti laiku arba bendrauti laiku ir itin dideliais nuotoliais.

Tiesa, yra viena problema: Einšteino numatytosios kirmgraužos yra velniškai nestabilios. Atsivėrusios jos išbūna nepaprastai trumpai - taip trumpai, kad į jas niekas nesuspėja. 1988 m. Kipas Thorne Iš Kalifornijos technologijų instituto su kolegomis iškėlė prielaidą, kad prasivėrusias kirmgraužas išsaugoti būtų galima naudojant negatyvios energijos atmainą, pavadinimu Kazimiro energija.

Kvantinės mechanikos teorija byloja, kad erdvėlaikio vakuumas kunkuliuote kunkuliuoja atsitiktinėmis kvantinėmis fliuktuacijomis (virsmais), kurios sukuria energijos bangas. Įsivaizduokime dvi lygiagrečiai viena kitos atžvilgiu vakuume esančias metalo plokšteles. Kai kurios energijos bangos yra per didelės ir tarp tų plokštelių tiesiog netelpa, tad energijos kiekis tarp tų plokštelių yra mažesnis nei aplink jas. Kitaip tariant, erdvėlaikis tarp plokštelių turi neigiamos energijos.

Lėtas sugniužimas

Teoriškai mėginimai panaudoti tokias plokšteles ir išlaikyti kirmgraužas atviras kol kas nėra realūs. Tačiau Kembridžo universiteto tyrėjas Luke Butcheris rado sprendimą.

"O jei plokštelių dislokacijos vietą pasirinktų pati kirmgrauža? - klausia jis. Kitaip tariant, ar, esant tam tikroms sąlygoms, vamzdiško pavidalo kirmgrauža galėtų generuoti Kazimiro energiją? Mokslininko skaičiavimai byloja, kad jei kirmgraužos anga yra ilgesnė už jos skersmenį, jos centre generuojama Kazimiro energija.

"Deja, kirmgraužos stabilizavimui tos energijos nepakanka - ir ji sugniuš, - pripažįsta L. Butcheris. - Tačiau dėl neigiamos energijos egzistavimo kirmgrauža gniužtų gana lėtai."

Tolesni pirminiai skaičiavimai rodo, kad Kazimiro energijos turėtų pakakti, kad kirmgrauža išbūtų atvira pakankamai ilgą laiko momentą, o per tą laiką būtų galima suspėti pasiųsti šviesos impulsą.

Kirmgrauža yra savotiškos durys į kitą erdvėlaikio tašką. Tai reikštų, jog kirmgraužomis siunčiant šviesos signalus, būtų galima komunikuoti viršijant šviesos greitį. O kadangi dvi kirmgraužos angos gali egzistuoti skirtinguose laiko kontinuumo taškuose, teoriškai pranešimus būtų galima siųsti ir po laiką.

Skaičiavimų autorius L. Butcheris pripažįsta, kad reikia papildomų skaičiavimų: pvz., įsitikinti, kad kitose kirmgraužos vietose energijos pakaks, jog jomis spėtų prakeliauti šviesos impulsas ir pan. Be to, reikia išsiaiškinti, ar šviesos impulsas būtų pakankamai talpus, kad jis galėtų nešti prasmingą informaciją lėtai gniužtančios kirmgraužos tuneliu. Ir, žinoma, lauktų ilgas, ilgas kelias teorines galimybes paverčiant praktinėmis.

"Ar tai reiškia, kad teoriškai mes jau turime technologiją kirmgraužų atvėrimui? - klausia Viktorijos universiteto (Naujoji Zelandija) tyrėjas Mattas Visseris. - Atsakymas tebėra "Ne". Vis dėlto kolegos L. Butcherio darbas labai įdomus. Žvelgiant iš fizikos perspektyvų, jis galėtų atgaivinti susidomėjimą kirmgraužomis."

technologijos.lt

viliusinas

Tikra tiesa apie Kirmgrauzas. Rase ir tas Baley is ateities, kad keliauja laiku tuneliais.

Supera

Bet vat taip jei būtų praktiškai įmanoma siūst žinutes į praeitį, taigi gresia to pačio laiko ir erdvės kontinuumo sutrikdymu, nes tu gali pakeist ateitį ir sugadint viską arba padaryt į gerą. Ar ne?

Asasinas

Tada laikas išsišakoja į dvi laiko šakas kaip vandens lašiukai.

idenmeyou

Jei yra multivisatų veikiančių pagal tuos pačius dėsnius, tai pakeitimas praeities greičiau nepakeistų mūsų dabartį, o sukurtų naują multivisatą kur ir būtų išgyventa dabartis, kuri atsirado dėl pakeistos praeities. Bet jei kitose multivisatose dėsniai skirtingi kažin kas išeitų, apskritai kyla labai daug paradoksų.

Asasinas

Aš tai tokį briedą sugalvojau. O negali taip būti, jog po mirties atgimstame kitoje visatoje, tačiau tame pačiame žmoguje, toje pačioje vietoje, šeimoje ir t.t., tik viskas vyksta kitaip, visi įvykiai ir t.t., priklausomai nuo to kaip jis elgėsi praeitame gyvenime. Jei buvo geras, tai gal dabar turės daugiau pinigų, jei buvo blogas, kažkas bus blogiau. Žodžiu, tai bus tas pats gyvenimas, tik kitokie įvykiai. :)

idenmeyou

Asasinai, įdomus tavo pamąstymas, čia netgi galima būtų sieti kaip ir karma, nes pagal jos tikėjimą, žmogus ką padaro, kitame gyvenime turi atsakyti.

Bet jei egzistuoja toks dalykas kaip, kad ką padariau čia, tai kitame gyvenime nuo to kentėsiu, turėsių problemų, manau tai neveiksminga, o tiesiog kažkoks žaidimas.

Realiai nėra žmonių, kurie neturėtų ydų, nebūtų padarę nuodėmių, tad jei šiame gyvenime žmogus daro kažką ne taip, galbūt kitame jis tos pačios klaidos nedarys, bet atsiras naujų gyvenimo klaidų, žmogaus charakterio neigiamų savybių, poelgių.

Supera

Aš dar skaičius kažkur, kad visose multivisatose gyvenam mes, bet jau kitokie kažkiek, daleiskim kitoj kažkurioj visatoj aš gyvenu su tais pat žmonėm, dar kitokioj jau visai kitoj valstybėj ir panašiai. Tai jeigu šitas turi tiesos teoriniuose rėmuose, tada Assasino teorija kaip ir nelabai skaitosi.

idenmeyou

Bet čia visi tie mūsų antri modeliai kituose visatose turėtų būti stebuklingai sutvarkyti. Kur kas labiau tikėtina, kad net jei ir yra panaši multivisata į mūsiškę, su tokiais pat dėsniais, visvien galėjo neišsivystyti tokie padarai kaip mes - žmonės.

Supera

Pritariu, arba tiesiog nereiškia, kad tose kitose visatose gyvena mūsų antrininkai. Galbūt ten daleiskim daugiau pažengę ir kitaip tvarkosi tie patys žmonės, arba kaip sakai išvis tokių nėra.

Aukštyn