Valgysime maistą iš pjuvenų

Pradėjo Benamis, balandžio 18, 2013, 15:01:00

« ankstesnis - sekantis »
Žemyn

Benamis

JAV bioinžinieriai sukūrė maistinio krakmolo gamybos iš medžio drožlių celiuliozės technologiją, kurią galima naudoti pramoniniu mastu, pranešė „Science Now". Amerikiečių parengta technologinė metodika pristatyta žurnale PNAS paskelbtame straipsnyje.



Kad krakmolą iš celiuliozės būtų galima gaminti pramoniniu būdu, straipsnio autoriai siūlo naudoti medžio apdirbimo pramonės gamybines atliekas, įskaitant pjuvenas. JAV atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad iš 200 kg celiuliozės galima pagaminti iki 20 kg maistinio krakmolo, kuris aprūpins žmogų angliavandeniais iki 80 dienų laikotarpiu. Apskaičiuota, kad tokios krakmolo gamybos technologijos įdiegimas kainuotų apie milijoną JAV dolerių.

Tačiau tai dar ne riba: mokslininkai mano, kad nauji tyrimai padės supaprastinti ir dar labiau atpiginti krakmolo iš medžio atliekų gamybą. Skaičiuojama, kad masinė gamyba tokiu atveju atpigtų iki 50 JAV centų vienam žmogui per dieną. Jei kasmet krakmolo gamybai būtų skiriama 100 milijardų tonų medžio atliekų, amerikiečių specialistų skaičiavimais būtų įmanoma iš jų pagaminti iki 4,5 milijardų tonų krakmolo, o tai dvigubai viršytų metines pasaulines grūdinių kultūrų gamybos apimtis ir aprūpintų maistu iki 30 proc. pasaulio gyventojų, kurie gyvens Žemėje 2050 m.

Krakmolo gamyboje iš celiuliozės naudojami du fermentų, kuriuos gamina genetiškai pakeistos bakterijos, rinkiniai. Pirmoji fermentų grupė išskaido celiuliozę į betagliukozės molekulių poras. Po antroji fermentų grupė šį junginį paverčia amiloze, vienu iš krakmolo polisacharidų, susidedančiu iš alfagliukozės grandinėlių. Tokiu būdu gaunama saldoka krakmolinė substancija.

Nepaisant to, kad tik trečdalis celiuliozės kiekio perdirbama į amilozę, šio proceso atliekomis tampa įprastinė gliukozė. Ją, mokslininkų siūlymu, galima naudoti biodegalų gamyboje. Skelbiama, kad šis metodas gali tapti šiuolaikinių biodegalų gamybos technologijų naudojant kukurūzus ir cukranendres alternatyva.

Balsas.lt

Iron Tara

Biodegalus užskaitau.
O visa kita nebestebina..;D

paragraf 78

Gal ir geras išradimas, nes jei toliau tokiais kiekiais žmonija dauginsis nepakildama į kosmosą, tai bus visai prastai su maistu.

.L.U.T.H.O.R.

Šiaip jau su maistu tai problemos tikrai nėra :) Tiesiog blogai išnaudojame tai ką turime :)

eternal.bliss

#4
balandžio 18, 2013, 16:04:39 Redagavimas: balandžio 18, 2013, 16:10:03 by eternal.bliss
Tai, kad tas pakilimas į kosmosą nieko nepadės, nebent kolonizuos kokią gyvenamą planetą.
Kad maisto trūksta tai netiesa, žemės pilna nenaudojamos, ukininkai kasmet išmeta daug "nereikalingo" maisto, parduotuvėse kiek sugenda produktų. Buvo akcijos kai ten pieno tonas išpylė į laukus, galėjo atiduoti nemokamai, bet matai niekas už tai nemoka. Buvo kai žuvimis trešė laukus, nes pagaudavo tiek daug, kad neturėdavo kur dėti, gaudė iš didelio gylio žuvis (pavadinimo nepamenu) kuomet vieną dieną tinklai nieko nebesugaudavo, ištyrus tų žuvų kailus buvo pamatyta, kad joms 200-300m ir populiacija yra beveik išnaikinta.
Maisto trūkumas ir afrikos badas yra dirbtinai sukurtas, taip pat kaip ir skurdas.

Iron Tara

Būsim bebridai

la.benas

Svarbu kad skanu būtų.

Ezekiel

Daug krakmolo ir cukraus neverta vartoti - prasideda ankstyvų dantų eduoniu ir baigiama sunkiomis ligomis.
Esmė tame, kad žmogui reikalingi ne vien angliavandeniai, bet ir baltymai, vitaminai ir mineralai. riebalai. Ir dabar šiuolaikiniame maiste perdaug išgryninto cukraus ar krakmolo, o pvz. nuo didelio cukraus vartojimo galima gauti vėžį. Bet saldumynai sukelia priklausomybe kaip nuo kokaino.

la.benas



Va, kokį filmuką radau. Linksmai apie rimtus dalykus.
Nesugalvojau kur įdėt, tai įdėjau čia. Neatitinka šitos temos, bet truputi panašu.

preacher

Nevalgysime   ;)

Ezekiel

Kai kurie grybai ir minta vien mediena, bet žmogau tikrai nepakanka vien medienos angliavandenių.

Aukštyn